Februari

Onsdag, strålande sol och ny månad igen.. första februari idag. Rejält kyligt ute men så länge som solen visar sig då spelar det mindre roll.

Den nu så mycket glesare kronan på det stora Pilträdet släpper helt plötsligt in väldigt mycket härligt ljus in i trädgården.. inte nått ont som inte har nått gott med sig heter det ju.

Känns som att tonerna idag går åt det blå hållet här på baksidan och så otroligt mycket snö det faktiskt är... trädgårdsboden är snart helt begravd.

Skrämmande med tanken på att det också kan fortsätta att snöa hela februari och hela mars... hmmm... hemska tanke DET vill man ju inte.

Frostfruset

Lördag 4 februari... en väldigt kylslagen inledning på denna månad så och idag.

Rejält med minusgrader men frostigt och vackert. Försökte mig på en runda i trädgården.. gick sisådär med skare som ibland bar och ibland brast till midjedjup. Gav dock upp tanken på att nå övre delen vid odlingsbäddarna.. insåg att väl där så skulle man nog aldrig orkat sig tillbaka igen.

Stympat stort Pilträd men så här nästintill mot bar himmel så anar man nästan vars nedkapningssnitten ska läggas... tycker mig liksom kunna se lite av en form därnere som kanske kan bli till en ny begynnande krona.

Hmmm... jomen kanske kan det väl bli bra ändå och blir det inte det jamen då får det bli till att inhandla en ny ersättare. Frågan är då bara VAD det skulle kunna tänkas kunna bli... möjligtvis lite småsugen på en Manchurisk Valnöt eller en Maackia amurensis.. båda oerhört snygga men kanske ändå liiite för stora tillslut. Svårt det där med val när man vill ha så mycket grönt i sitt liv

Grön-odling

Söndag 8 februari och härligt vackert väder idag.

Då måste man ju bara lyfta en kruka grönt ut i farstun där solen lyser in så man får se på just lite levande och spirande grönt i solsken.

Mmmm... hade man nu vetat hur man gjort ett grönt hjärta i detta skitprogram jamen då hade man här kunnat sätta dit ett dussin för så glad blir jag över sol o grönska.

Skulle också velat göar ett litet mellanrum mellan texterna men Inte heller det kan man nu göra för då gör programmet automatiskt om dom till separata stycken som jag sen får ett rent helvete att flytta på.

Allt som förr tog glada 10 minuter med mobilen tar nu sura o bittra krångliga timmar med dator. Uppladning hit o uppladdning dit o bara rent trassel och långa svarstider... snart ger jag helt upp detta krångel. Får stirra ner mig djupt i grönskan av Blodklövern för att komma på liiite bättre humör.

Tänk att man med lite längtan efter vår och grönska faktiskt provar på att så det mesta.. till och med gröngödsling och det gick ju alldeles utmärkt.

Pärlisar

Ljuvligt blå och söta Pärlhycinter idag denna måndag 13 februari. Ger en riktigt härlig vårkänsla inne med smålökar och faktiskt så känns det som vår i luften även ute nu idag med både plusgrader och strålande sol.

Fantastiskt gulliga är dom ju och tänk att dom också doftar så underbart... kan hålla nosdonet tätt intill hur länge som helst och bara njuta av dessa amå underverk.... man liksom smått bubblig av vårlycka inombords utav denna doft.

Skulle nu velat ha söta små buketter i vaser överallt här hemma fast jag gillar ju dom på lök i kruka också... då blir dom liksom återanvändbara och nedplanterade i trädgården senare i vår och så får man njuta flera gånger om framöver under många år framåt... det är vårlycka det.

Plantor på gång.

Frörumsjobb och omskolning av mero mer  plantor allt eftersom dagarna går. Otroligt egentligen vad just perenner trivs och snabbt vill börja växa när dom omskolas och får stå en o en i varsin egen kruka. Dom vill som inte riktigt trängas ihop mer flera av de sina.

Verbascum blattaria albiflorum... eller var det albiflora... hmmm... kommer inte riktigt ihåg men nånting ditåt var det ju i alla fall.

Dessa små plantor börjar nu verkligen sprutta iväg i tillväxt efter en vecka i egen kruka... vatten behöver dom visst också... trixigt det där med allt som ska vattnas. Bäst är ju att vattna redan innan dom verkligen behöver det men här hemma så kan dom små stackarna ibland få törsta rejält efter lite vätska innan jag upptäcker svälten.

Måste också gödsla snart då kan dom nog stå kvar i sina mindre krukror ett tag till innan det blir omskolning igen.

Heliopsis.

Testat mig att fröså en fin favorit i trädgården som jag så gärna skulle vilja ha fler av.

Heliopsis helianthoides ´BLEEDING HEARTS`... urtjusigt mörkt bladverk och en blomsterkulör som passar så bra in i trädgården om hösten när allt är sådär gyllene.

Gillar kanske mest när de lyckas bli så där snyggorangea men är lika glad för de gula och de tvåfärgade blommorna.

Väldränerat verkar dom vilja ha det om fötterna så de övervintrar fint i släntrabatten och pryder verkligen sin plats när sommar år mot höst så fler exemplar önskas absolut. Hade varit väldigt fint om de hade fått dyka upp lite här o där just i släntrabatten... håler tummarna för att alla frön nu kommer att gro och vilja växa på sig ordentligt.

Tulpantårta

Lördag 18 februari och sonens födelsedag... hela 21 år har han hunnit att bli. Tulpaner o tårta till honom idag men ojojoj vad tiden går fort förbi... känns som om det var bara förra året som han var lill-liten och väldigt nöjd med en plasttraktor i lysande gult för en femtiolapp. Nog skulle det fortfarande vara lyckat med en traktor men knappast en i plast och inte heller i femtiokronorsklassen... snarare en i femmiljonersklassen om han fått peka ut den själv. Meeen... mammas lille pojk det kommer han ju i alla fall alltid att vara och en glutenfri hembakad tårta får han ju också alltid på sin alldeles egna dag. ... supergod och saftig med hallon och blåbär.

Känner mig som en riktig mångsysslare just idag... tårtbagare, snöröjare, lokalvårdare, tvätterska, gourmetkock, lunchlådemakare, frösåddare, plantomskolningsjobbare och till sist förmodligen även en tv-tittare och en soffsovare.

Ett möjligt mirakel.

Söndagstitt i frörummet denna 19 februari och möjligtvis.. kanske.. men bara kanske så är det nu första gången man har lyckats med Pepparmyntspelargon-sticklingar. Det är som att man håller andan när man tittar på dom nya små bladen som nu har tittat fram... kan det verkligen vara möjligt att jag denna gång faktiskt har lyckats... himlans så kul det vore om detta visar sig stämma.

Nästintill i bara perlit sattes sex små sticklingar och det verkar nu som att alla sex börjar skjuta nytt. En enda gång har de fått vatten sedan de sattes och då visade dom verkligen att vatten var nödvändigt.

Tänk att miraklenas tid kanske ännu existerar.... hoppas hoppas hoppas ju på det i alla fall.

Astolat Premium

Tisdagstitt i frörummet denna 21 februari.

Så otroligt söta de små karaktärsbladen är på Riddarsporrarna... var ju bara att ta med dom upp i farstusolen för att få dom förevigade på foto.

Har nu extreeemt stora förväntningar på just denna namnsort ASTOLAT PREMIUM... jissesamalia som man längtar efter att få se dessa läckert laxrosa blomsterspirorna ute i trädgården... kan nog inte bli annat än oootroligt vackert. Tänk att få ha dom poppandes upp lite här o där i rabatterna... wow så snyggt.. riktigt längtar gör man.

Hoppas nu också att dom verkligen funkar här hemma och inte bara försvinner efter en säsong.

Skulle vara ett så läckert inslag med just denna kulör... gillar effekten med det där ljusare varmgula ögat.. bidrar liksom till värmen i dom.

Frököp från Jelitto och återigen är man impad av både kvalite, mängden frö samt informationen... stort plus i kanten på det företaget.


Smått o gott o blandat

Torsdag 23 februari. Mulen morgon med nån liten kall minusgrad men sen blev det minsann lunch ute i solen på bänken utanför kontoret..

sån ljuvlig vårkänsla det blev på den lunch mackan.

Morgonjobb i frörummet med vattning innan traskandet över till det riktiga jobbet.

Så mycket smått o gott o blandat man nu har här nere och så mycket mer som är på gång.

Dock två krukor utan namnetikett... så irriterande... kan undra om det var självklart när jag petade ned fröerna att jag sen skulle veta vad som skulle komma upp... eller... ibland blir man mörkrädd på sig själv.

Klockrankorna dyker upp allt eftersom och växer med raketfart. I år ska dom testas hårt och placeras riktigt kallt nere i stora hallen på jobbet så får man väl se om dom klarar av det.

...

Har till och med påbörjat två Dahliaknölar som sticklingar nu tas av... bör hinna få till några nya plantor som lotterivinster innan lördag 25 mars då Arnäs Trädgårdsförening ska ha föredrag med ingen mindre än LENA ISRAELSSON... helt fantatsiskt att vi faktiskt lyckades få boka henne hit upp till Norrland.

Välkänd trädgårdsjournalist och författare är hon ju och vilken odlare har inte fått lära sig ordet PYRALIDER... allt tackvare Lena Israelsson kan man nog säga. Ska bli riktigt intressant att få höra på hennes föredrag om "HUR SKAPAR MAN EN FRISK OCH LEVANDE JORD".

Och lotterivinster som Dahlior passar ju bra då vi samtidigt anordnar Lök & Knöl Marknad med försäljning av både Dahlior och Liljelökar... kommer bli kanonbra tror jag.

Dela den här sidan