Knölknoppar.

Elfte november och en fredag med sköna varma vindhälsningar från söder. Onsdagens snöfall är nu nästintill helt borta. Otroligt att temperaturen kan nå uppåt tio grader varmt så här i mitten av november... man klagar liksom inte över sånt... bara ljuset det gav som nu saknas.

Är så imponerad över Mr Fokker... tänk att en liten pyttig o hård svartlort till anemonknöl faktiskt kan innehålla så här mycket liv. Knopp-producerandet är ju bara helt otroligt. November månad och dom bara fortsätter att vilja leva.. vilken tiopoängsknöl att ha i sin trädgård. En sann stjärna bland Anemonerna är han och jag ska banne mig plantera ut några knölar lite överallt i de andra rabatterna också nästa säsong. Kanske till och med ska prova att fördriva dom lite så får man njuta mycket längre av ljuvligheterna. 

Summersnow.

Söndag, något kyligare men en fantastiskt vacker novembersol idag... man kan liksom inte låta bli att må gott av en liten värmande sol på kinderna. Lågt stående ja.. långvarig nej.. men absolut underbar 💛

Tjusiga blad på 'Paul Farges' i dagens solsken.. ännu fina o gröna jämfört med alla andra Klematis som nu antagit den mer brunaktiga bladfärgen. Gillade ju mer det gamla namnet 'Summersnow'. Hmmm... frågan är vem som får bestämma över namnbyten på växter.. skulle gärna vilja veta det.

Fokker knölar.

Gjorde slag i saken o grävde nu upp alla anemonknölar trots att de ännu är så fräscha o fina. Måste ju bara prova på att spara dom och se hur det fungerar. Otroligt vad vissa hade en enorm grönmassa utskjutande från knölen medan andra var väldigt små o taniga. Började även fundera på om några faktiskt hade övervintrat från i fjol... men..  om det då var de små eller de stora det kunde jag ju inte gissa mig till. Möjligtvis då att de små blivit just små efter en vinter utomhus... eller..

Antar att själva växtnäringen bör gå tillbaka till knölen = krukade upp alla o ställde in dom nere på jobbet. Har man nu riktigt tur jamen då kanske det till o med kommer att slå ut nån liten ljuvlighet inomhus... hoppas hoppas hoppas. 

Actaea simplex.

Frostig och fin tisdag med solsken. Halva november månad har nu redan passerat... jomen kanske kommer detta gå fort o galant i år ändå.

Snabb konstrunda i trädgården.. det gäller liksom att passa på medan solen ännu når in... fort både kommer o går den nu här hemma. Små rundade knoppar på Höstsilveraxet.. en av få blomsterstjälkar som inte hann med blomningen i år. Tror aldrig jag haft så många blommande Höstsilverax som i år. Urtjusiga har de verkligen varit och tjusiga äro di ännu.. särskilt i sol och pudrade med lite frost.

Gnistrande Gillenia.

Så strålande vackert ute denna onsdag 16 november. Kallaste dagen hittills och en riktig förvinterdag. Idag känner man liksom igen vinterkylan.. man inte längre lura sig själv.. det kommer visst  bli en vinter även detta år.

Frostkristaller överallt i hela trädgården idag.. gnistrande vackert och så fantastiskt att få se på i motljus. Såna här dagar är guld värt... tala om att man känner sig superrik när allt glittrar omkring en. Gillenian är bara sååå fantastiskt fin idag.. vilken toppenväxt den är... det här är växten man inte ska vara utan i en trädgård. Tio poäng av tio möjliga från mig 💛

Prydligt o vackert.

Skulle kunnat stå ute med kameran i timmetal sådana här glittrande dagar. Tänk att allt detta vackra och framförallt solljuset kan göra så gott för humöret.. något man verkligen behöver så här års och särskilt med en tråkig hemmavistelse o förkylning i kroppen.

Fantastiskt vad vackert det är idag... och sooom jag gillar detta urtjusiga prydnadsgräset. Hmmm... kommer inte riktigt ihåg namnet.. kan det möjligtvis ha varit 'Overdam'.. det lutar som lite åt det hållet. Sommartid snyggt o fräscht grönt med lite vitt i sig och så med läckert inslag av rosa toner i kanten.. och nu i november så heeelt otroligt vackert att få titta på. Det ligger nog liksom som ett litet lätt kärleksfilter över ögonen på mig när jag ser på just frostklätt prydnadsgräs  💚

Trädgårds lycka.

💛💛💛 Aaamen... inte ett endaste litet moln som tynger ned på denna blekblå novemberhimmel idag..  det är verkligen precis så här det ska vara. Det glittar till lite här och gnistrar till lite extra vackert där och så plötsligt bryts solstrålarna till kulörta glitterduttar som färgar till det så fint 💛

Visst gillar man sin lilla trädgård alla andra helt vanliga dagar under året.. men nu.. nu är den liksom bara insvept i ett extra stort o kraftigt lyckofilter 💛

Snygg snurra.

Kyligt vackert ute även idag. Torsdag sjuttonde november och termometern visade imorse på minus elva.. sakta men säkert så går det ju absolut mot vinter.

Sonens vindsnurregåva står fint i släntrabatten... frostbeklädd och väldigt formvacker. Fungerar faktiskt utmärkt och snurrar för fullt blåsiga dagar. Gillar just rörelsen i den.. att det där snygga dekorativa som egentligen bara ska stå där också kan komma till liv ibland. Dekorativ, vacker o väderstyrd.

Blingbling

Urtjusigt o helt naturligt glittrande blingbling. Fascinerande vackert att få se på riktigt nära håll.

Hmmm... skulle man nu ha varit rik jamen då hade det på studs inhandlats en riktig proffskamera.. skulle så innerligt gärna på minsta micromacromillimeter velat se knivskarpa strukturer o former fastsatta på foto. Så himlans nöjd man varit då. Hmmm.. fast inte helt.. rikedomen hade nog handlat en ny diskmaskin också. Står som nr två på önskelistan.. kameran absolut överst... otillräckligt diskade koppar o glas kan man nog irritera sig ett tag till på bara bilderna är skarpa. 

Dagens enda rikedom av gnistrande frostkristaller handlar dock varken eller...

Fröplock.

Gråmulen himmel och fem minus denna lördag. Endast en kvick liten trädgårdsrunda med fröinsamling idag. Måste hinna ta till vara på vartenda litet frö som finns kvar och nu känns det ju absolut som att man är ute i sistaminuten..  får fortsätta till våren o sommaren så kommer detta projekt säkert bli bra.

Lätt snöpudrad trädgård idag.. behöver faktiskt inte komma mer än precis så här.. bara lite vitt så det ljusar upp är fullt tillräckligt för mig. 

Grönt liv.

Storstädningen bland fröerna för nån vecka sedan resulterade i ett gäng påsar med flera års utgånget datum. Att testså är ju dock roligare än att slänga så nu står småbyttor med en massa sallat o annat nere på jobbet under växtbelysning och tänk att det faktiskt gror lite här o där.

Trodde nog att plocksallat skulle vara snabbast upp med tanke på den svala temperaturen i stora hallen men det visade sig vara fel. Tre år gamla Rädisor ville upp först och jissesamalia vilken växtkraft dom verkar ha. Har faktiskt aldrig förr sått just Rädisor.. tycker ju inte alls om att tugga på såna vilket säkert är anledningen till att påsen aldrig öppnats. Förstår dock varför dom köptes en gång i tiden för påsbildens alla olika färgglada små Rädisor var ju jättesnygg. Gillar verkligen utseendet på dessa små gröna groddar.. så otroligt söta bladpar. Förväntar mig inga Rädisor men väldigt kul att se på lite levande grönt. Hmm.. kan man kanske äta bladen som just groddgrönt.. eller.. måste nog googla lite på det.

Novembergrönt.

22 november och Dahlior som skjuter nytt o grönt nu hör väl normalt inte till vanligheterna men med lång varm höst och fortsatt mild temperatur så är det kanske inte så orimligt ändå. Kunde inte låta bli att ställa fram dom under växtbelysning nu när dom verkar vilja växa.

Förmodligen inköpta som sommardahlior och ståendes utanför Herr Oves butik så antog jag att dom inte skulle tas om hand när väl sommar sen skulle bli till höst = kunde inte låta bli att fråga och tänk att han faktiskt kom i håg det några månader senare när han ringde o sa att nu var dom minsann mina. Två av tre hade hunnit med att utveckla en liten miniknöl.. tänkte då att uppkrukning kanske kunde ge även nr tre en chans samt att de andra två nog också då kunde må lite extra gott av att få vila i jord. Gick ju bra för min lilla DASW-stickling förra vintern som var grann ända fram i januari så det kan ju fungera även för dom här. Synd bara att inga namn finnes för det hade verkligen varit kul att veta..  men.. läckra var dom i alla fall. Den ena sorten glödande het i snyggorange och den andra i tjusigt blekrosa. Får hålla tummar o tår för att dom orkar skjuta på nytt ännu en gång till våren.

Slutskördat.

Mulen och grå onsdag 23 november. Känner ett rejält sug efter solsken just nu. Flera grå dagar efter varandra känns som en hel evighet i grått vilket är synnerligen jobbigt för en grönmänniska... behövs ju bara en liten pyttig glimt däruppe så blir man liksom räddad i sinnet. 

Slutkörd av Lejongapsfrön nere på jobbet idag och jissesamalia vilka många miljoners små svarta minipärlor det blev. Har tömt innehållet i knoppklase efter knoppklase o bara fyllt över i ett kuvert som nu är välpackat. Blir definitivt en egen sådd av många fler sådana hära godingar nästa år och resten hamnar i projekt frösamlande. Fantastiskt egentligen vad mycket nytt som skjuter från stjälkarna.. vilken himlans tur att jag kom på att ta in dom. Sååå mysigt att få se på lite fräsch o grön tillväxt så här i slutet av året.. känns otroligt hoppfullt för en trädgårdsfantast 💚

Frökalender.

Superspännande post i lådan denna fredag. En FRÖ-KALENDER. Guuu sååå kul.. mina 50 år känns som förväntansfulla 5 just nu. Så spännande.. undrar vad det är för sorts fröer som finns däri de små paketen. Hoppas på en ovanlig o sötsmakande tomatsort och det vore ju kul om där ligger en sommarblomma som jag själv aldrig skulle komma på tanken att köpa men som nu får testas. Förmodligen finns där kanske också nån perenn och möjligtvis kanske en tvååring.  Nästintill olidligt att nu måsta vänta ända till nästa vecka och sen bara få öppna ett enda litet paket per dag... hmmm.. känner liksom igen känslan av evighetsväntan från barndomens adventskalendrar och värst var väl dom kalendrar man skulle dela med de andra yngre syskonen.. bara få öppna var tredje lucka var tungt. Bättre då med tjugofyra egna små fröpaket.. är väldigt nyfiken på nummer 18 som känns vara stora frön och även nummer 24 💚

Fantastiskt fint initiativ att hitta på en sån här kul grej... en riktig vuxenkalender för fröfantaster. Frösådd är ju liksom så otroligt intressant. 

"Alla morgondagens blommor gömmer sig i de frön som sås idag. Att ha jordiga händer är inte att vara smutsig... det är att ha en bit av livet i sin hand"    står det så fint som avslutning på informationslappen från Josefina som fixat logistiken till denna fröfest 💚

Rabattbumlingar.

27 november, plusgrader o allmänt gråmulet.. helgrått däruppe börjar nu tyvärr kännas som en vana.

Söndagstur runt sjön och även en tur runt trädgården idag. Gillar hur förändrat det faktiskt blir med de nya stora stenarna. Det händer liksom något mitt bland all växtlighet.. blir nånting rejält o bastant som lyfter sig från marker och som även lyfter växterna runtomkring. Skulle bara ha lyft in fler när vi ändå höll på.. hmm... nån fler jätte måste det nog bli.. får ta tag i det till våren igen. Får nog även flytta om plantorna runt just den här stenen när det börjar växa igen då syns nog vad som passar att ha kvar o vad som måste bort.

Lärkplantering.

Tänk att här hemmavid nu faktiskt står en Lärk planterad... helt otänkbart innan ögonen fastnade på Ingers skruvade hängexemplar för ett par år sedan. Innan dess representerade just Lärk endast irritation på allra högsta nivå från min sida sett... dvs från min sida tomtgränsen sett. Lärk blir nog ganska lätt ett hatobjekt.. särskilt om man har två jättar växandes direkt i anslutning till sin trädgård och nordanvinden då bara kastar in varendaste torr dödgren.. små som stora och med dom miljoners kotteknippen som alla kilar in sig i växtlighet o allra värst i täta häckar. Lägger man sen till alla miljarders gula barr jamen då är Lärk inte bra för varken blodtrycket eller sinnesfriden.

Önskade mig en jätte fälld i 40års present av grannen vilket jag fick= bästa dagen i mitt liv näst efter BB besök. Jätte nr två fälldes några år senare samman med 27 tallar = ny bästaste dag efter BB 💚 Och här står man nu med en Lärk i sin trädgård. Hmmm.. men en väldigt liten, en annorlunda sorts Lärk, en hängande och placerad på insidan av mina skärmväggar och på insidan av min häck. Dock helt rätt planterad från min sida sett =  min södergräns =nya grannens norr men förhoppningsvis inte ett blivande hatobjekt. 

Grönt gräs.

Allra sista dagen i november månad... ytterligare en grå, mulen o blöt dag. Nu måste det ju bara för fasen snart komma en liten glimt däruppe ifrån... det här vädret är sannerligen inte bra för humöret. 

En rundtur går man ändå alltid trots allt detta sorgligt blöta och ibland dyker man på nått intressant att få titta på som Randgräset där det faktiskt ännu finns lite grönt kvar i några få strån. Tjusigt... gillar så det där gröna samman med det vita.. är absolut mina favorit kulörer. Grönt piffar liksom till det mesta i tillvaron för en trädgårdsfantast och särskilt så här i slutet av året då det mesta är brunt o avlövat.. nu är det så värdefullt att få se på lite levande grönt o lägger man sen till lite vitt jamen då blir det också väldigt snyggt. 

Dela den här sidan

Decemberblomster.

Fredag 2 december. Temperatur runt nollan o idag så skymtades faktiskt ett aprikosrosakulört moln där upp bland allt det grå = blev nästan ett hurra.. men bara nästan. För hurra hade det nu behövts att faktiskt få se solen glimma till o inte bara en färgreflektion ytterst på en molnkant.

Alla de uppgrävda Anemonknölarna fick ta plats i tre stora krukor nere på jobbet. Allt det dåvarande gröna blastbladen torkade mer eller ihop efter några dagar och klipptes då ned. Sparade bara på den enda knopp som syntes vara fräsch och nu blomstrar den så här fint... men..  nu händer minsann så mycket mer i dessa krukor. Det skjuter nu upp flera nya knoppar ur jorden och även en hel del nytt grönt. Fantastiskt vilken tur man har att kunna få se på såna här tjusigheter. Kompenserar inte alls allt det tråkiga vädret men nog känns det i alla fall liiite bättre i sinnet av att vila ögonen på "Mr Fokker" igen 💙

Decemberblått.

Söndag 4 december och ÄNTLIGEN lite blå himmel... gu så skönt att den ännu fanns kvar där bakom. Till och med solen lyste upp trädtopparna runtomkring och hela Nordanåsbyn flödade i solsken.. det är nu o framöver man ändrar gångståket dit upp så man får boosta sig lite. Fantastiskt vilken bra dag det här blev 💛

Ogräs?

Blev inga jordgubbar i hängkrukan i år.. hade bestämt mig för den grönvita Plectrantusen men några sådana fanns inte till salu någonstans i somras så det blev en snabb gratislösning uppgrävd ur grannens gräsmatta.

Namnet som bortblåst.. men förmodligen nån gång i tiden benämnd som en "riktig växt" o numera dock mer klassad som ogräs. Såg sen att massor av egna exemplar fanns det gott om nere i diket så där får det väl plockas nästa år om det behövs nått hängande grönt i krukorna. Summerar säsongen med ogräs som rätt så nöjd... ser ju faktiskt än riktigt trevligt ut.

Hylotelephium.

Jomen än finns det ju lite blommor i trädgården. Hmmm... Kärleksörter är som oftast en toppenväxt men i år har dom sannerligen varit ett enda stort jäkla aber. Inte många plantor alls som klarat sig undan mjöldagg denna säsong vilket var nedslående att se på.. riktigt surt när dom nu har satts mest i alla rabatter. Tragiskt fult.. undrar om man på nått sätt ska kunna förebygga detta problem.. måste nog googla innan nästa sommar. 

Endast ett fåtal klarade sig helt från detta i år och det visade sig vara den gulblommande vilda arten samt också den snygga  'Hab Grey' också den gulblommande som säkerligen också då har "vildgener" i sig.. gissar i alla fall på det då den så lätt verkar frösätta sig med småbebisar.

Snöfri önskan.

Tänk om det kunnat få vara så här hela vintern.. vill fasen inte ha nån snö. Vill ju kunna få fortsätta gå omkring o titta på allt.. se på stenar, strukturer, former o allt vad som nu visar sig. Jäkulens skit också..  får ju smått panikångest vid tanken på att det snart kommer ligga en meter tjockt vitt täcke över allt. Så fruktansvärt avundsjuk på söderboende som kan spatsera fritt o obekymrat i sina trädgårdar året om.. så vill jag ju också ha det här. 

Längtar efter att få se allt detta nya till våren.. kommer det att bli bra eller har man kanske tänkt helt fel.. blir nog säkerligen omflyttning på en del växter. Gör ju ingenting.. trädgårdsduttelidutta lite hit o lite dit är bara trevligt. 

Frökalendern.

Måndag 5 december och nu då 5 öppnade små paket i Frökalendern. Hmmm... mmnjaeee.. än så länge inget riktigt att hurra för. Väntar på nått super ännu men det finns ju 19 chanser kvar.

Hittills har man då öppnat upp Narcisstobak, ljuvligt doftande i och för sig och en favorit hos Monty. Borlottibönor.. totalt ointressant för mig.. dom ger vi bort till någon bättre behövande. Rosa Pionvallmo.. jamen vad säger man om det.. bör väl odlas med försiktighet men dock väldigt söta.. hoppas det är dom med grågrönt bladverk. Linnétagetes.. en gammal tagetes som ursprungligen kommer från Linnés egen trädgård.. mörkt sammetsröda enkla blommor.. höjd 50-70 cm.. hmmm.. jomen kanske kan prova så nån i alla fall trots den röda kulören... kan ju ge bort dom sen. Solros Röd.. hmmm.. antar att den går mer åt brunt än åt rött o då är det väl okej. Kanske tar o petar ned fröna på jobbet i rabatten framför kontoret.. det blir nog bra.. kanske kan sätta Linnétagetesen där också så samlar vi allt det röda där. Väntar nu med spänning på lucka nr sex.

Sol.

Tisdag den 6.. och ett besök av en underbar decembersol. Endast några fåtal minuter når den nu in i trädgården... joo.. underbart är synnerligen kort just nu. 

Solsken i trädgården.

Fantastiskt vad glad jag blir att få se på nått som lyses upp här hemma nu... så less på allt detta gråväder som varit och helt plötsligt så kommer solen åter för en kort liten stund och humöret går liksom upp helt i topp igen 💛

Vinter i trädgården

Söndag 11 december. Dalande vit snö och helt plötsligt så blev det då vinter. Jahaja.. å så kom snöskottningen i gång också.. den hade man ju kunnat få vara utan.


Test på nytt hemsideprogram... fasansfullt för en sån som mig som inte kan sånt här. Vaaarfööör måste bolag slås ihop och saker o ting förändras. Har nu tittat o tittat o tittat i en hel vecka men inte blir jag klokare för det... illamående blir jag också bara av tanken på att peta på nått. Bestämde mig nu att nu får det fasen bära eller brista och brister det jamen då får jag hålla mig till Instagram hädanefter. Fattar fasen ingenting o inte vet jag vad jag gör heller.. ibland ser något helt okej ut i en förgranskning men blir ändå helt åt skogen när sen knappen spara och publicera änvänds. Hmmm... är ju inte gjord för sånt här jag.

Fredagskyla

Fredag 16 december och så jäkulens kallt hela denna långa veckan.. vill inte alls ha temperaturer över 20 grader.. lagoma 5 förespråkar ju jag. Idag anas bara ljuset här hemma. Ser solen lysa runtikring men inte en endaste liten stråle når nu in i trädgården eller så missade jag just den strålen.. kanske kom den precis när julgransinhandlingen skedde. Hmm.. hoppas den kommer åter imorgon iså fall.


Provar härmed igen med denna nya hemsidevariant.. är garanterat helkorkad jag och absolut så är jag otålig med stort O. Vill ha svar omgående på alla tokigheter som dyker upp och blir ju smått galen på tre dagars väntetid för hjälpsvar.. tre dagar... tre timmar är ju för mycket för min otålighet. Får liksom inte riktigt till detta på ett enkelt sätt och helt olika ser det ju också ut beroende på var man tittar på sidan vilket retar gallfeber på mig när svar o lösningar saknas.

Frökalendern

Torsdag 22 december.. mycket nu.. julfirande borta ändrades till hemma o gäster med allt vad det innebär = storstädning, extra julpyntning, storhandling av mat o dryck, bakning av havrekex, jullimpa, saffranskaka, matlagning av kålrotslåda, revbenspjäll, sillröror och mycket annat som hänger ihop med gäster och jul. Men inte mig emot.. trivs ju bäst hemma jag så folk får ju gärna komma till mig. Behöver liksom några sammankomster om året härhemma jag så allt i huset blir städat riktigt ordentligt.


Frökalendern går mot sitt slut = mycket intressant är det ju att se vad folk väljer att ge bort. Förutom de första små paketen så har det nu blivit fem sorters tomater: 100/1000, Antho Gello, Lovely Lusch, Artisan Golden Bumble Bee och Black Cherry = överlycklig för 4 helt nya att testa. Sen har det öppnats: Chili Hot Lemon, Koriander, Sockerärtor, Sockermajs, Salladslök och även Snackpaprika F1.. hmmm.. där hade man ju önskat mer info. Är det alltså inköpta F1-frön eller tror dom sig ha skördat F1-frön från egna... hmm.. kanske helt avstår test av dom.

Bland blomstren återfinns: Silvermarton, Sommar Rudbeckia, Stockros, Malva och 3 sorters Praktvädd samt ytterst få frön med mycket "växtskrufs" av en Mixad Vallmo vilket ändå är rätt så intressant med tanke på mängderna frön som faktiskt finns i bara en enda vallmokapsel. Just nu bara längtar jag efter att få så Tomater.

Julafton.

24 december och julafton idag. Detta är liksom dagen som är så starkt förknippad med barndom.. goa minnen från den egna och mysiga minnen från sonens. Har alltid gillat just julafton o det blir nog väldigt lätt ett litet lyckofilter över just denna dag om barnminnena är fina.


Lagomt vitt i trädgården idag.. tog mig en runda bara för att titta till allt. Har glömt att ta bort klätterstöden för Klematisen i pionrabatten... attans också dom lär bli platta vid vårens takras. Hmmm... fattar inte hur jag kunde missa det.

Funderar på det stora Pilträdet.. Salix fragilis `Bullata´... ska jag kapa in grenarna o börja om på det eller ska jag inte... kan liksom inte riktigt bestämma mig. Kommer garanterat att sakna storleken men skulle samtidigt önska mer sol... hmmm.. har några månader till på mig att fundera.

Årets sista dag.

Jamen idag så tar då detta året slut... helt otroligt egentligen vad fort ett helt år bara går en förbi... 365 dagar o så bara poff så är dom borta. Det känns ju inte alls länge sedan det var sommar och hösten den hann man liksom inte riktigt med den heller.

Ett innehållsrikt år detta 2022... till o med det där berömda 50 års strecket har man i år nått fram till, klivit över och passerat.. fy bubblan också.. det gillas inte.

Nyårsafton idag.. årets allra sista dag... lustigt ändå hur otroligt viktig just julaftonen är men en nyårsafton bryr jag mig liksom inte riktigt om. Lite lammfilé på tallriken och en god efterrätt med Brännlands Iscider i glaset så är jag nöjd.

Sista dagen idag och imorgon den första dagen på ett helt nytt trädgårdsår. Joo..  då blir det nog frörummet o några nya sådder = dom allra första för år 2023.