Växtfynd.

Blött o geggigt i trädgården denna söndag 16 oktober. Planteringsfix efter en helg ute på tur. Endast lökar stod på inköpslistan men hem kom man bland annat med en hängande Lärk... ojojoj... ett så kallat impulsköp. Den bara stod där i butiken och såg så otroligt tjusig ut med sina höstfärgade barr. Hmmm...  inte ens skruvade grenar hade den men ändå kändes det som att jag faktiskt behövde just ett sånt här exemplar. Lustigt hur det kan bli ibland... än mer lustigt att jag tydligen även behövde en hängande Prydnadsapel.. och en Japansk Lönn.. och en Magnolia.. och en Ligustersyren. Det är sannerligen farligt att hitta en reahörna på en handelsträdgård och typ även då vara först på plats.

Lönn o Magnolia får övervintra svalt inomhus på jobbet och bortbjuden på födelsedagsfika var det hitterligt att kunna komma med en Ligustersyren som grattis. Hoppas nu verkligen att denna lilla Lärk kommer överleva.. men om inte... jamen då har jag ju bara förlorat en enda hundralapp och värre förluster har jag ju definitivt gjort.

Kunglig skönhet.

Några ytterst få blad... hela fyra stycken satt ännu fast på ett småskraltigt träd i den där fyndhörnan och dom fyra bladen var fullkomligt tillräckligt för mig att även känna ett massivt behov av en hängande Prydnadsapel vid namn 'Royal Beauty'. Helt galet hur man är funtad. Tänk att några fint höstfärgade blad faktiskt kan sälja in ett helt träd till en kvinna med en redan överfylld trädgård. 

Soooooom detta träd nu burits omkring på idag... allt för att finna en lämplig plats... en plats som inte alls finns men som man på nått oförklarligt vis förväntar sig helt plötsligt ska uppenbara sig. Var nästan på väg att ge upp när jag kom på att den kanske kunde grävas ned bland alla stenarna i släntrabatten precis invid den övre trappen innan portalen. Herreguuud så jobbig plantering... undan med mängder av sten.. hålskärning i markduken.. grävning.. lergegga... jordförbättring.. plantering.. tillbaka med all sten. Kommer att bli synnerligen skitsur om den inte lever när våren kommer.

Tjusigheter.

Urtjusiga blad på Magnolian... helt fantastiskt vad vackra dom är och som jag gillar det höstigt koppriga tonerna.. nästan overkligt snygga former på detta bladverk och så stora o maffiga 🧡 

Magnolia 'Sunsation'... jamen jissesamalia vad det namnet lovar mycket. Rikblomande även som ung planta stod det också på etiketten och jo.. jag ser ju absolut fram emot möjligheten att kunna få se på en blomma hos denna växt. Googlade och detta var nog bland det vackraste i blomväg som man vilat ögonen på... fantastiskt vore det om man fick uppleva ett sånt blomster. Ska nog plantera om den redan nu i mer jord o större kruka så hoppas jag verkligen på att den kan tåla en vinter i stora hallen nere på jobbet. 

Smålök.

Sen kväll och lökplantering.. kolsvart innan allt var nere under jord. Halva priset på alla kvarvarande lökar... sånt är svårt att bara ignorera. Botaniska Tulpaner vid namn 'Taco' nedgrävda i lilla rabatten under köksfönstret och mängder med dessa små löksöta 'Turcestanica'.. vilka underbara lökar denna Tulpan har.. man blir absolut lite lyckligare av att få hålla i en sån liten skatt. Gillar denna Tulpan med sina vita flerblommiga smäckra stjälkar... lyser upp så fint härhemma om våren. Check på 75 styckna nedgrävda småttingar på framsidan och i solrabatten. Sooom man nu längtar efter att få se dom 💚

Exochorda 'The Bride'

17 oktober och strålande solsken. Supersnygga blad på Pärlbusken skiftar nu läckert i aprikosrosaorange.. mycket vackra men ack så löst sittandes nu i höstkylan. En tillstötning av krukan och fyra femtedelar dalade snabbt till marken... attans så irriterande.

Övervintrade på jobbet förra året och ska snart få komma inomhus igen efter en hel sommar ute i friska luften. Kanske vågar man testa en utplantering nästa vår.

Stenlyft.

Torsdag 20 oktober och äntligen hade då Mr Kranlyft tid för mig igen. Vilken himlans tur.. hade börjat tänka fastfrysning och en lång väntan på vårtöande.. vilket ju hade varit olidligt jobbigt för otåliga jag. 

Nya stenbumlingar på plats i trädgården... halvljust ute vid start och lite halvdunkelt när väl sten nummer sex landade i skräprabatten. Känns faktiskt som att vi blir bättre o bättre på just det här med stenlyft o surrningssamarbetet.. bara liiiiiiite nervöst ilande magfladder emellanåt.. läskigt med knakandet i surrningen och gungandet i kranarmen och stenar som snurrar... man får liksom blunda o titta bort ibland. 

Skuggrabatten.

Check på fem stenar på baksidan och en stor snygging i skuggrabatten. Fantastiskt vad en gammal rabatt helt plötsligt kan förändras bara med en sten.. det blir som så väldigt mycket mer intressant att titta på växter med en sten i bakgrunden.

Så glad att jag nu inte glömde bort 'Golden Morning'... hann snabbt gräva upp löken innan stenen damp ned. Kommer dock sakna minst en Hosta här i skuggrabatten nästa säsong.. förmodligen också en massa vårlökar samt nån Primula som helt försvann under denna snygga grå bergsdelen.

Storstenar.

Jomen känslan av att vara stenrik den finns just nu. Är så otroligt nöjd med denna jätten som krävde förlängningsarm på kranen för att nå in... tänk att den passade perfekt och täckte ju exakt hålet efter den gigantiska Vårärten som grävdes upp i somras o sen transporterades ned till Kuba. Så otroligt skönt att äntligen fått täppa till just det hålet. En något mindre sten fick landa lite längre upp i ett hål efter en stor Kransveronika.. tror detta kan bli riktigt bra. 

Charlotte.

Äntligen fredag. Klart, kyligt och frostigt vitt imorse och även då en underbar morgonsol som nu tar tid på sig innan den tittar fram ovan trädtopparna. Oåterkalleliga äro de långa ljusa ljuvliga dagarna... hoppas så innerligt att november och december går fort förbi i år... hoppas hoppas hoppas. 

Morgonens allra första strålar värmer upp Charlotte. Otroligt att det faktiskt finns något som är så här blomvilligt ute nu.. galet glad blir man ju bara av att få se på blommorna och även så väldigt tacksam. Helt klart finns det växter som betyder så mycket mer än vad andra gör så här i oktober månad. 

Trädgårdsdag.

Lördag 22 oktober. Som kallast inatt -1.5 enligt grannen.. önskar man kunnat se sånt själv men väderstationen vill liksom inte jobba som tänkt.. handhavandefel kan det i och för sig också heta. 

Trädgårdsdag hela dagen idag.. väl påbyltad var klädkoden = riktigt härligt. Gick ut vid halv tio och in vid fyra.. inte ens en liten lunchpaus blev det. Hunnit med riktigt mycket idag... städat bort de sista uteprylarna, blev less på några Isoper som  grävdes upp o skänktes bort. Planterat två Pioner i släntrabatten.. en 'Buckeye Bell' och en 'Felix Supreme'. Flyttat på en Färgväppling och även grävt upp en Vit Hängpimpinell som nu kommer att få stå vintern igenom i en av odlingslådorna. Packat ihop alla Dahlior i kartonger o burit ned dom till matkällaren. Beundrat mina nya bumlingar. Klippt Ginnalalönnen.. hade helt glömt det också i år. Krattat både baksidan o framsidan o fyllt säckvis med löv. Klippte också bort alla fröställningar på sånt som annars så väldigt lätt ökar i plantantal.. såg så vackert ut i skottkärran när solen tittade fram och lyste upp det vita Kungsljuset. Så synd att denna växt har sånt enormt jobbigt bladverk och en sån jäkla pålrot.. hade den inte haft just detta jamen då skulle den ju fått frösått sig helt fritt.

Knopphopp.

Fantastiskt vad fint det är att redan nu få se knopparna på Azalean 'Klondyke'. Man kan faktiskt inte låta bli att känna vårhoppet sprudla inom en när man ser på sådana här tjocka o fina knoppar...det liksom värmer upp en så där härligt vårigt inombords. Oktober och vårkänsla... helt galet... men zoomar man in sig på knoppningen jamen då är det ju så lätt att bara drömma sig iväg... ❤️❤️❤️

Durandii.

Blommor på 'Durandii' idag... gillar verkligen denna Klematis. Integrefolia sorterna är nog mina absoluta favoriter.. tacksamma, tåliga och blomrika. Tänk att jag faktiskt i år också kom ihåg att ge den ett växtstöd.. något som stått på att-göra-listan i mååånga år men som aldrig har bockats av. De där enkla o snabba grejerna att fixa visar sig som alltid vara de svåraste att utföra... men.. ett check på denna i alla fall. 

Hittepågöra.

Söndag och endast tre grader på termometern klockan tio när dagens utejobb påbörjades. Egentligen ingenting alls kvar på att-göra-listan.. men..  vem vill missa en dag ute i trädgården.. kan ju faktiskt visa sig vara en av de sista för året = då fixar man lite "hittepågöra".

Projekt: Vända på komposten. Tre egna skottkärror och tjyvlåning av grannens två.. tror inte Herr Lindberg hade protesterat om jag så frågat men ville inte ringa på dörren ifall det var sovmorgon. Har aldrig någonsin petat i komposten, bara fyllt på uppifrån vilket känns skämmigt... aldrig heller nyttjat något från den vilket ju är helt galet. Grävde ur allt och det var sannerligen bara svart o fin mylla där nere. Hade det nu varit vår jamen då skulle allt ha använts upp direkt.. men.. nu lades övre materialet nederst och sen "lasagnades" mylla o fyra säckar löv.. lager på lager till dess allt var återfyllt och komposten fylld till absoluta toppen. Rätt eller fel=har ingen aning.

Helt fantastiskt vilken jordskatt man har haft på sin gård utan att riktigt veta om det. Helknäppt att man aldrig förr tagit sig tid med just trädgårdskomposten men nu ska det banne mig hamna på den riktigaatt-göra-listan... här ska det minsann kompostjobbas hädanefter. Detta var ju faktiskt både kul o intressant och bara liiite jobbigt. Tror lärdomen om just kompost ska bättras på rejält i vinter så man känner sig helt redo till nästa säsong. 

Anemone.

Herr Fokker är fortfarande så urtjusig. Nästan overkligt snygg är han denne anemone. Kanske skulle man ta o blanda upp honom med samma sorts kompisar i vitt och ljusrosa... kan nog bli vackert här i pionrabatten nästa år. Får fundera på det...

Apple Blossom.

Måndag 24 oktober och kyliga minus sex i morse. Allt frostigt vitt. Både Pelarrönn och Skogslönn har släppt allt sitt bladverk i natt.. förmodligen i ren köldförskräckelse. Charlotte nickar sorgset men Luktärtorna är fina och Rhododendron 'Ylva' är helt opåverkad grön o fin där hon står i sin hörna vid garaget. Minus sex... hmmm... undrar nu när det första vita ska falla till backen... första december passar för mig.

Lite plantering efter jobbet idag... tre små söta Primula japonica 'Apple Blossom'.. har aldrig förr haft nån sån vilket blir ett kul test. En synnerligen vacker Viva ser det ut att vara när man googlar.. mycket fin kulör.  Verkligen fina små exemplar... men så är hon ju också väldigt duktig på frösådder odlarkompisen. 

Ljuvligheter.

25 idag och tisdagssol från en tjusig oktoberhimmel. Man blir onekligen hjärtinnerligt tacksam för alla solglimtar som man nu kan få.. finns inget som boostar välmåendet så bra som just solens värmande strålar. En rejäl boost får man också av att fortfarande få se på ljuvligheterna vid köksfönstret.. alltså den perenna Stockrosen är en tiopoängare när det kommer till lång, sen o väldigt tjusig blomning. Tänk att den faktiskt fixade gårdagens minus sex grader och ändå visar upp sig så här vackert idag.. det är en värdefull växt enligt mig 💛💛💛  

Trevlig tisdagskväll med Arnäs trädgårdsförening och föredrag om att praktisera Feng Shui i trädgården. Mycket svårt måste jag nog sammanfatta det hela som... raka linjer var tydligen inte alls bra... städa städa städa förstod jag  men att sen elementen var fem o svart kulör var vatten o rosa blommor eld blev värre att hålla sig på det klara med och när sen cirkeln med Ba Gua kom fram jamen då minsann blev det ju bara liiite för flummigt för mitt sinne.. kanske kommer man förstå och få sig ett Aha när vi till sommaren gör ett besök hemma hos den certifierade Feng Shui lärarinnan.

Lejongap.

28 oktober och äntligen fredag.. känns idag som om behovet av helg just nu är stort. Länge sen jag längtade efter en lång morgon under täcket men nu så gör jag ju faktiskt det... höstmörkret förändrar liksom behoven eller så är det helt enkelt tre veckors öppning som satt sina spår.

Mängder med frön från de urtjusiga Lejongapen 'Black Prince' hade jag tänkt samla så de två krukorna fick följa med ned till jobbet för att frökapslarna skulle hinna mogna. Trodde nog att de snabbt skulle torka ihop och bara kunna fröskördas o sen förpassas till komposten men nejdå.. nu kommer det till och med några nya små mörka blommor och helt plötsligt så skjuter det ny grönmassa lite här o där o överallt på de gamla stjälkarna. Hmmm... ska det möjligtvis vara som så att dom kanske till o med kan övervintras. Det hade ju faktiskt varit rätt så häftigt om man framåt vårsidan kunnat få se på ett fortsatt liv i dessa krukor. Känns helt plötsligt som lite spännande att få se hur länge dom nu faktiskt kommer att kunna överleva några få plusgrader och halvtaskig belysning. 

Gyllene trädgårdslördag.

Oktober, lördag och datum 29.. varma blåsiga vindar idag vilket är precis min typ av blåst om det nu ska måsta vara just det. Härlig temp och en fantastisk heldag utomhus. Hämtade hem smågranar, ris och mossa som nu pyntar upp krukorna vid entrén.. gillar de små.. dom känns alltid som så där extra gulliga att få titta på.

Till och med oktobersolen tittade fram denna varma vinddag och man bara älskar ju sol på kinderna så här års. Just den goa känslan man får av solsken nu är så otroligt värdefull.. vill ta vara på varendaste liten stråle som tittar fram. Värdefulla är också Prydnadsgräsen nu när dom så fint fångar upp dom där små goa strålarna. Från att ha växt o levt ett smått anonymt grönt sommarliv i rabatterna så syns dom nu på ett helt annat sätt och deras guldiga tonerna känns som lyx att få se på bland allt annat jordbrunt. Samma fina gyllene kulörer ger nu också den lilla klippta Eken som egentligen inte alls är så väldigt liten längre... undrar hur länge man kan hålla den hårt klippt.. ska bli intressant att få se.

Nygammal upptäckt.

Ibland upptäcker man helt plötsligt någon "ny" växt i sitt liv.. och i år så är då den "upptäckten" Sköldpaddsörten.

Tänk att den växten har stått här i trädgården på några olika ställen i sååå många år men jag har egentligen aldrig "sett" den förr. Ibland har tanken till och med varit att bara gräva bort o glömma plantorna trots att de anlänt som en växtgåva... en tanke som uppstått på grund av sen blomning och blad som väl aldrig tillfört en bladfantast som mig något större jubel. Den har därför inte direkt setts som odlingsvärd.. förrän i år då den helt plötsligt bara visade upp sig och känslan blev ett stort Ahaaa 💚 Vet inte riktigt vad som hände men förmodligen så har exemplaren vuxit på sig.. blivit stora o fått mer solsken och därmed en limeigt läcker o poppande bladkulör. Vilken förvandling.. snygga synliga knoppar fick den ju också och när sen de ljusrosa blomstren dök upp och jag befann mig i min nyfunna bukett-binderi-förälskelse jamen då var Sköldpaddsörten helt enkelt en tiopoängare. 

Sanslöst galet att se på denna växt annat än med tacksamhetsögon och än idag när oktober alldeles snart ska övergå till november så står dom  fortfarande så stolta o vackra i rabatterna..  bara i en lite mer förgylld kulör 🧡

Grävjobb.

Söndag och näst sista dagen i oktober månad. Hade bara tänkt pyssla lite mer med mossa o granar idag men ett snabbärende in till staden slutade med en liten oanmäld trädgårdstitt hos Inger när jag såg att hon var ute o fixade och tänk vad lustigt att jag där fick ett sånt sug efter en 'Festiva Maxima' samt en kruka Gulsipperötter. Hmmmm... pionen doftade Liljekonvaljer vilket gjorde det svårt att motstå och Sippor kan man aldrig få för mycket av. Att gräva nått mer var inte tanken men så blev det ju nu ändå. Så fina stora fräscha ögon... så mycket bättre än de som legat o torkat till i postgången. 

Trodde också att det skulle gå fort att få ned en enda rot men krukan den innehöll ju hela sex styckna så istället för att lokalisera en enda plats för denna nya Pion så blev det betydligt svåra att hitta sex platser... gav upp på den sista som hamnade i odlingslådorna. Känns så här i efterhand att jag nog förmodligen kommer måsta flytta om några till våren. Lättare då med Gulsipperötterna som fick ta plats innanför träramarna till nya häcken på framsidan. Riktigt längtar efter att få se på en härligt blomstrande vårprakt i allt detta nygjorda just på framsidan.. hoppas nu bara att det i alla fall blir liiite som man tänkt sig det hela.

Lökfynd.

Fint fynd i en sån där "olaglig skogskompost".. fick naturligtvis följa med hem och planterades snabbt ned i vårrabatten. Tror dom små lökarna kan komma att trivas där.

Så himlans lyxigt det känns att få se på Pärlhyacinter så här i slutet av oktober 💙

Soliga små stjärnor.

Måndag 31 oktober.. klar o kylig morgon med nästan minus sex. En hurveligt kall dag men också innehållande det där allra sista av oktobersolskenet för i år. 

Sommarens växtfyllda skottkärra innehåller också solsken..  fortfarande är där mängder av soligt glada blomster. Jissesamalia vad dom här Stjärnögonen visade sig vara tåliga. Dom har nu stått pall för väldigt många frostnätter och ser ändå så här fina ut. Styrde ner kärran till jobbet för att dom skulle få lite extra skydd men det verkar liksom inte behövas.. till och med de exemplar som står kvar hemma i små krukor håller sig precis lika snygga som dom här. Tror absolut på en repris nästa säsong 🧡

Saffran på gång.

Tisdag och den allra första dagen i november månad. Frostigt vitt ute men blomstrande vackert inomhus på jobbet där den allra första Saffranskrokusen nu slagit ut. Har aldrig förr sett en sådan Krokus i vetkliga livet.. väldigt tjusig att få se på så här i slutet av året.

Crocus sativus på latin och inte alls härdiga här uppe i norr vilket systeryster den äldre kom fram till först när hon stod med hundra styckna i handen och googlade lite. Surt och retfullt... men desto gladare stämning idag då denna beställning slog ut till ett riktigt ögongodis. Lustigt hur ett felköp ändå kan bli till glädje och kanske blir det snart nu då också till lite julgodis..  saffransfudge hade man ju inte tackat nej till. 

Frostsvärta.

Fredags fin Färgväppling favorits frostsvärtade frökapslar. Massor med F... ibland får man ju till det... lägger till formvacker också så blir det ännu ett.

Baptisia 'Dutch Chocolate'... gillar verkligen Färgväpplingarna och särskilt denna med sina läckra mörkbruna blommor. Vackert bladverk har dom ju också vilket visade sig vara väldigt snyggt i buketter.. den blågrå tonen lyfter liksom intresset bland allt det gröna. Mängder med frökapslar har den i år. Kan liksom inte riktigt minnas att jag faktiskt har sett just frökapslar på denna chokladbruna varianten förr.. vill som tro att detta är första gången någonsin. Har väntat o väntat på att fröna ska hinna mogna men efter sex minusgrader färgades skalen svarta.. antar att kylan även kan ha skadat själva fröna men tänker i alla fall testa att ta dom till vara. Skulle verkligen varit kul om det hade gått att fröså denna.

Sista söta små.

Söndag 6 november. Gråmulet och blött i trädgården idag men i alla fall en för årstiden väldigt behaglig temperatur. Inte en enda snöflinga än vilket känns fantastiskt.. den flingan kan få vänta typ tjugofyra dagar till innan ankomst.. faktiskt helst längre än så också. 

Tänk att det ännu finns små blomster som orkar slå ut.. ljuvligt att bara få sitta ned o titta på dom. Dom där allra sista små dom är så otroligt betydelsefulla... känns som en fin liten hälsning från sommaren som gått men även som en liten blinkning från det som om några månader komma skall. 

Solglimt.

Aaamen.... till o med en liten glimt av solsken idag.. vilken lycka💛  Uppdukat för mosspyssel och så helt plötsligt blev det en sån där ljuvlig Tadaaa-känsla när solen bröt igenom allt det tunga grå däruppe. Heeelt fantastiskt och för ett kort litet ögonblick så uppenbarade sig till o med en klarblå novemberhimmel. Det är precis sådana små stunder som man mår så gott av så här års. Skulle ju vart lag på minst en femminuters solglimt om dagen under vinterhalvåret.

Mossbollar.

Ett påbörjat men icke slutfört mosspyssel. Typiskt att man bara känner för att börja men utan att ha alla grejer till hands. Otålig jaaa... 

Måste nog hädanefter se till att ha grön bindtråd hemmavid utifall pysselfeelingen drabbar en igen. Men... nu är ju projektet mossbollsträd i alla fall uppstartat o bör nog kunna stå klart innan första advent.

Frökalender.

Måndag 7 november, mulet, grått och en alldeles lagom temp enligt mig. Helt otroligt egentligen att det är så här pass varmt i denna månad... visar dock på rejält med snö denna vecka. Hmmm... hoppas att dom felat stort på den prognosen.

Kvällspyssel med fröer. Äntligen fick man då plats i en "Frökalender"... så himlans spännande. Har alltid velat testa och nu så blev det ju då helt plötsligt väldigt brådskande med fröpackande och inslagning. Tjugofyra små påsar med nummer 17 =jag... samt en enda med nummer 18 =allt för att man ska få 24 st helt nya frö-överraskningar. Det här kan ju bli enormt kul och så intressant det blir att få se vad andra har skickat in för sorter. Kanske ligger där en framtida favorit tomat, ett sött litet sommarblomster eller en perenn trädgårdspärla. Så spännande 💚

Zinnia.

Tisdag, minusgrader och en strålande vacker men lågt stående novembersol. Nu är det inte alls länge som denna sol stannar framme... riktigt längtar till dess kalendern gått förbi dagen då det vänder igen. Måtte det gå fort dit i år.

Kallt ute men inomhus så blomstrar nu årets sista Zinnia. Det här blir nog en rejält somrig kontrast till morgondagens utlovade snöväder. Otroligt vad just Zinnia är tåliga och lätta att göra med... dom fixar liksom i stort sett allt man kan tänkas utsätta dom för. Det enda minuset är ju att man aldrig verkar få det som visas på fröpåsen. Av årets aprikosorangea blev endast nån enstaka blomma just denna kulör medan de flest slog ut i rosa. Trevlig det med men inte vad som var tänkt. Fascinerande också hur otroligt hållbar just Zinnia är.. tycker blommorna står i en hel evighet vilket är tacksamt. Hoppas nu att denna kommer producera massor med fröer så får man prova att så egeninsamlat till våren. 

Snöfall.

Vintervitt denna onsdag 9 november. Helt otroligt att inte en enda liten snöflinga fallit förrän nu. Känns faktiskt fantastiskt bra.. ju kortare vintern blir desto bättre för hela mitt välmående. Bra för välmåendet är också skrivandet.. det där att bara få notera ned nått litet samman med ett fotominne gör gott.. mindre bra för välmåendet blir då hemsidestrul.. jäkulens så irriterande när företag köps upp, slås ihop o ingenting fungerar. 

De soligt glada blomstren i skottkärran har man liksom inte velat släppa taget om än.. dom är fortfarande så strålande fina och framförallt så ger dom glädje.. även ståendes med fullt av snö runtikring 🧡

Dela den här sidan