Septemberblomster.

Söndag 25 september och än mer städfix i trädgården.. tänk så enkelt livet vore om städ inne kunde ha varit lika roligt som ute.. men nej, nope o inte alls. 

Mulet men en riktigt härlig jobbtemp ute idag. Alla krukade Dahlior utom 'Nordwiijk van Glorie' är nu upptagna o inlagda i garaget att torka.. Glorie fick stå kvar då mängden av gyllengula blomster, stora knoppar o ingen frost de närmaste dagarna lovar gott. 

Nybakad sockerkaka kom mor förbi med = fikapaus och hem for hon med en korg fylld av Clematis, Dahlior och Luktärtor. Två tjusiga och väldigt ljuvligt sötdoftande Liljor fick hon också med sig. Korgen går liksom bara tur o retur Balders- Grävlingsvägen... blommor ena hållet.. Hemmets Veckotidning/kaka/ÖA andra hållet. 

Vårblommor.

Oerhört gulliga små Aurikler blommar nu i den omgjorda och nyplanterade rabatten på framsidan. Så fantastiskt fina just Aurikler är... överförtjust i denna ljust blekgula kulören. Tänk att man faktiskt kan få sig lite vårfeeling till o med så här i slutet av september.. man får liksom bara tänka bort lövfallet o helt enkelt zooma in blicken på blomstren.. då blir det ju lite vår 💛

Vårigheter.

Fler små sötingar... jomen helt klart.. jag blir ju faktiskt lite lätt kollrig när ögonen låser sig fast o får titta på såna här små vårigheter. Det är ju nu september och så blommar dom om igen... jooo.. nog blir man alldeles varm inombords av att få se på just vårblommor precis nu vid den här tiden på året när man står inför flera månader av kyla o is. Dom blir liksom det där lilla hoppet om vad som sen komma skall 💚

Så himlans lätt det är att utveckla ett litet habegär när det kommer just till vårens alla blommor... alla lökväxterna, Vivorna, Auriklerna, Sipporna.. allt det där som är så otroligt ljuvligt vårigt o vackert. Helt fast i det begäret är ju jag. Mmmmmmm... det blir som att ett litet lyckofilter läggs över alla växter som minner mig om vår 💚

Lövmull.

26 september, måndag och fortfarande en helt okej temperatur. Så perfekt att såna här dagar utan kyla även få bort allt utefix nere på jobbet.. städplock, bortplock o annat plock.. avslutade med årets sista gräsklippning runt alla firmabyggnader. Hemskt att tänka just den där tanken att man faktiskt "vintrar upp"... på ren ångermanländska: huuuvaligen!!!

Helt slut på lövmull hemma nu.. de allra sista säckarna användes upp till jordförbättringen av rabatterna på framsidan = måste göra ett helt gäng nya nu i höst. Tycker det blir fantastiskt att få blanda upp den befintliga jorden med detta material... känns även som att jorden också lättare behåller fukten med lövmullet i.. kanske en ren inbillning men känns som så i alla fall. Ska fylla minst tio mörka plastsäckar.. picka några hål i botten och ställa i skuggan så bör jag ju ha ny mull om ca två år.. lagomt till något nytt större "grävaomprojekt".

Anemone.

Sannerligen en väldigt söt liten växtvarelse... Anemone trullifolia linearis. Hmmm... kan den tänkas ha nått svenskt namn tro... vet faktiskt inte. Såg dom hemma hos stadens alldeles egna piondrottning för ett par år sedan och blev lite småkär i de knallgula söta blommorna. Fint friska gröna blad hade dom också.. tandad precis i toppen.. supersöta. Fick förmånen att köpa mig några och dom har blomstrat så tacksamt alltsedan dess trots en ytterst dålig planteringsplacering. 

Kul att en av dom nu vill blomma om igen... så snyggt med den höstfärgade Koreanska Plymspirean i bakgrunden. Och så otroligt supersnygg denna lilla blomma blev nu när den också själv antagit lite höstigare toner... vilken liten gobit detta nu blev 💚

Projekt häck.

Städning, städning o åter städning... både hemma o på jobbet hela denna vecka. Man plockar i än det ena o än det andra o flyttar saker hit o dit och röran tycks liksom bara förflytta sig. Hopplöst känns det ju ibland fast ändå bättre utomhus än inomhus. 

Nu är det absolut höst... löven dalar verkligen och vädret är mer eller mindre mulet med lite dugg. Projekt häck kan man nog sätta ett check på nu... känns som klart. Gillar mina nya stenar.. tror det kan bli rätt så fint där innanför bara nu den nya häcken vill växa på sig. Tror till och med att jag vant ögonen vid träramarna... kanske inte blir så dumt ändå.

Har även planterat ned en mängd med små vårlökar här på framsidan... massor med lök... fattas nu bara tulpanlökarna men tycker det känns som liiite för varmt än för att sätta ned dom. Har även planterat ned en mängd rotrizomer av Gulsippa i själva träramarna.. kan ju bli fint till våren.

Vackert väder.

Fredag 30 september... herreguuud nu är denna månad också slut. Tänk att det imorgon blir oktober... helt galet vad fort det går. 

En trädgård färgad av höst... jomen så känns det ju idag när man tittar här på baksidan. Så fantastiskt fint med alla dessa kulörer.. man kan faktiskt inte låta bli att gilla just hösten.. det är väl egentligen bara den där fjärde o sista årstiden som man helt kunnat vara utan.

Till o med lite blå himmel idag..  känns så himlans lyxigt att få se skymten av lite blått däruppe efter så många dagar med mulet väder. Tänk att höst faktiskt innehåller sååå väääldigt mycket väder. Man liksom både pratar o tänker väder precis varje dag o hela dagen. Från det man stiger upp ur sängen = redan innan man drar i persiennsnöret funderar man på vad som är där ute, sen snackas det väder av o till under dagen till dess man går o lägger sig och vid släckningen tar man sig en sista titt på termometern... väder, väder, väder.. tänk att man redan är som en fullfjädrad liten praopensionär så här vid 50 års ålder. 

Släntrabatten.

Tjusiga kulörer även på andra sidan Pilträdets stam.. i släntrabatten går tonerna nu mycket i gyllengult av alla Hostor som snabbt säckar ihop i den kyligare hösttemperaturen. Dom är ju fantastiskt fina alla dessa Hostor men nog hade man önskat att dom spruttat igång lite tidigare om våren samt hållit ut lite längre om hösten. Men men... man kan ju inte få allt man önskar sig och en trädgård utan just dessa urtjusiga bladväxter det är ju helt otänkbart. 

Höstkulört.

Jomen nu är det vackert... till och med den lilla Patriothäcken är fin så här i sitt absoluta förfall. Löven dalar från Purpurapeln o jäkulens skit också den har jag ju glömt att klippa i år... fy attans också.

Men Sockblomman.. den är ju fin... dock något mindre i storlek på den nu då odlarkompisen ville ha sig en bit. Gillar Sockblomma.. frågan är varför man bara har en enda sort.. hmmm... måste nog tigga mig en bit gulblommande av systeryster den äldre. Kanske hade just Sockblomma trivts framför farstukvisten där inte så mycket annat funkar... får försöka komma ihåg att provplantera en bit där till våren. 

First Frost.

En Hosta som däremot håller sig snygg o fräsch hela långa hösten det är ju faktiskt 'First Frost'. Vilken toppensort detta är.. helt fantastisk. Bra egenskaper som hårda o tjocka blad har den ju också vilket gör att den får vara i fred för de glupska sniglarna som då hellre väljer de mer lättuggade mjuka bladsorterna.  Tycker den är kanonsnygg och blev därför mycket förvånad över hur svårsåld just den var i butikens lilla trädgårdshörna... men.. vem vet kanske det bara är jag som gillar utseendet på denna.

Skönhet.

Fredagkväll och plantering i trädgården. "offrade" mig och tog hem denna från trädgårdshörnan.. dock ingen tung uppoffring... vem gillar inte en Solbrud 🧡 Jissesamalia så vackra dom är.. blev helt o totalt förälskad när blomstren visade sig i somras o köpte genast med mig några hem så atr göra plats för ännu en känns inte svårt. Hoppas nu så innerligt att dom kommer att trivas här hemma hos mig. Full sol och väldränerat har jag för mig att dom gillade och då blev det naturligtvis en placering i solrabatten i hörnan mot grannen. 

'Moreheims Beauty'... jamen jisses så vackert man kan få heta... är superkär i denna skönhet 🧡

Ge-bort-bukett.

Lördag 1a oktober.. mulet samt smådugg o rejäla skurar omvartannat. Endast två grader på termometern tidigt imorse.. brrr..  nu är det som sagt höst.

Beställningsjobb idag... självklart att mor skulle få med sig en "ge-bort-bukett" på middag ikväll så som hon önskat sig. Inte mycket blommor kvar i trädgården nu men desto fler frökapslar vilket jag gillar skarpt. Så himlans roligt det är att få göra en bukett av lite trädgårdsmaterial och så otippat att just jag skulle tycka att detta var kul för småpillrigt är det ju o pysslig är nog det sista man kan förknippa mig med. Men det är liksom något rogivande över att binda ihop en bukett. 

'Queen Maud of Backsjö'

Lördagslyx är det ju nu att få titta på denna.. en synnerligen fin och en väldigt överraskande gåva från stadens alldeles egna piondrottning. Fantastiskt vad lycklig man kan bli av att få en liten växtpåse i sin hand.. men denna gång absolut ingen vanlig växt ❤️

En av de allra tjusigaste Pioner som jag någonsin lagt ögonen på blommade för några år sedan hemma hos just ovanstående ägarinna och tillika upphovsmakerska till just denna Pion... en alldeles egen och ny skönhet framtagen av henne. Vacker som en uppenbarelse i kvällssolens sken blommade den då. Sannerligen en riktig skönhet..  ljusrosa,  enkel och med ett så otroligt tjusigt mittöga som tittade tillbaka på en o fick hjärtat att slå det där lilla extra hårda slaget av habegär. Tänk att vissa växter liksom bara har den effekten på en... man blir helt enkelt lite förälskad.

Namnlös var den då den kvällen men ståtligt vacker som den var gav jag förslaget på namnet 'Queen Maud of Backsjö'... och tänk..  här är hon nu... Drottning Maud av Backsjö. Vilken lyxkänsla att hålla denna i sin hand... tala om en exklusiv gåva ❤️❤️❤️

Söndagsstäd.

Utedag denna söndag 2a oktober. Fantastiskt härligt väder och så underbart med solsken. Garagestädning inför vintern.. herreguuud vilka grejer man har.. stuvar hit o stuvar dit. Även börjat packa bort några av Dahliaknölarna.. ska testa lägga dom i papperspåsar i år o sen ned i kartonger. Blir vansinnig på mig själv att jag faktiskt på fullt allvar trodde mig skulle komma ihåg vad vissa knölar har för namn bara för att jag lagt dom lite speciellt åt sidan.. helt galet vad sur man kan bli på sig själv.

En liten titt på Rhododendron 'Ylva' som ser så otroligt fin o fräsch ut i dagens finväder. Hmmm.. är det möjligtvis blåbärsris som hon påminner om eller vad är det egentligen.. hon känns som lite bekant men ändå inte. Ska i alla fall bli kul att få se om hon ännu har lite liv i sig när kommande vinter övergår till vår. 

Actaea simplex.

Tisdag 4 oktober, nollan på termometern imorse och is på bilrutorna. Otroligt nog så står Dahliorna på framsidan ännu oskadda. Hmmm... kanske ändå ska ta bort dom i helgen även om dom står fint kvar till dess.. då kan man liksom få sätta ett check på det göromålet också. Lustigt hur ett trädgårdsår går runt runt runt med samma årliga sysslor...  olika sorters grejande o fixande som alltid görs vid typ samma tidpunkt varje år. Det ligger liksom något trivsamt över just trädgårdssysslor.. man vet vad man har och vad man ska göra.. det är precis som ett tryggt återkommande välmående att ha trädgård. 

Växten man skaffar sig för det läckra mörka bladverket.. Höstsilverax.. urtjusig är vad den är.. en riktig "måste-ha-växt" i en trädgård. En extra bonus blir det då i år när den till o med nu faktiskt blommar... händer inte ofta men väldigt vackert är det ju när det väl sker. Fantastiskt så fin den är idag med allt detta soliga gyllengula runtomkring 💛

Växtpost.

Torsdag 6 oktober.. en rätt så vacker dag efter en natt fylld av regn och blåst. Riktigt härlig temperatur ute. 

Bästaste posten i lådan idag.. inga räkningar alls... bara 7an och ett litet växtpaket. Blev så sugen på fler Primuler när jag såg två sötingar till salu på den digitala växtmarknaden. 'Schneewittchen' har jag länge velat ha = köpte två och där kom sex små fina rotbitar = stor lycka. 'John Mo' köpte jag en och där kom två vilket också är positivt.. har dock inte nån större förhoppning om att just dom kommer att klara sig för där fanns minimalt med fräscha rötter.. meeen.. Primula är Primula och är det nån växt som kan ordna upp det jamen då är det ju faktiskt just Primula.

Den förstnämnda vit som snö och den sistnämnda med ett utspring i aprikosrosa som senare övergår till ljust gult.. låter vackert.. håller tummarna för att dom klarar sig. Måste nu bara försöka komma ihåg att dom är planterade i den näst minsta odlingslådan... alldeles bredvid de nya Kärleksörterna.

Uppifrån sett.

Trädgårdskväll denna torsdag.. planterat ned de nya växterna, krattat och fixat lite.. så skönt att bara vara ute. Blir dock fort dunkelt nu.. saknar så mycket det där härliga kvällsljuset som bara finns om våren och sommaren. Smått jobbigt nu att tänka på kommande månader av mörker och inget grönt trädgårdsjobb ute alls.

En gång förr har jag kravlat mig upp på bumling.. kändes ikväll som att det var dags igen. Blev genast på bättre humör... vilka färger och vilka olika bladformer... som en liten godispåse med blandade karameller. Gillar Azaleans mörka glansiga bladverk.. 'Klondike' vill jag minnas att namnet var på den. Ljusa spretiga gräslika kalufser på Dagliljorna och vackert med Höstsilveraxets mörka toner. Urtjusig är nu Gillenian.. som en färgsprakande höstig eld. Alla borde få ha en Gillenia.. finns inget bättre. Så vackert det är att få se allt så här uppifrån.. helt fantastiskt fint. Tänk vad annorlunda allt ser ut jämfört med när man ståendes på gräsmattan blickar upp mot släntrabatten. Väldigt fint med alla dessa färger och former 🧡

Kulört kväll.

Uppe på bumling med vyer ner över allt detta höstiga kulörta tonerna så slog det mig helt plötsligt att jag minsann ju också var kulörtig idag. Tjocksockor måste man alltid ha inne i stövlarna och Fru Hellströms hemstickade färggranna strumpor är lika bra för både kvällsmys o trädgårdsmys. 

Kanske inte den mest briljanta idéen jag fått..  att balanserandes på bumling försöka sparka av sig stövlarna och samtidigt då försöka hålla sig kvar däruppe. Hmmmm... så här i efterhand kunde det faktiskt lika gärna ha slutat med brutna armar o ben istället för två färggranna strumpbeklädda fötter på bild. Ibland glömmer man liksom bort det där att man är en stel femtioåring och inte längre en mjukledad kvinna på tjugofem. 

Sköldpaddsört.

Kvällsmörkret kommer fort nu.. men så är det ju också oktober... man glömmer även det när temperaturen känns mild och jobblusten finns där. 

I solrabatten är nu det mesta omgjort.. så himlans kul det blir att få se hur nu detta kommer att se ut nästa säsong. Kommer säkert bli en del som måste flyttas på igen.. brukar ju aldrig vara heeelt nöjd. 

Supertjusig är faktiskt Sköldpaddsörten... gillar den mer och mer. Tycker om den ljusa lite limeiga bladfärgen den får ute i solljuset... den liksom lyser upp av sig själv. Gillar också att den blommar sent på året då inte mycket annat här hos mig gör det. Fick nu en idé om att dela upp en stor tuva o plantera in dom mellan Häggmisplarna där Björkspirean revs bort... hmmm.. jomen kanske ska jag ta o testa detta. Blir det inte bra jamen då får jag väl bara ändra igen till något annat. 

Oktobersol.

Morgonsol från en klarblå himmel denna lördag 8 oktober. Fantastiskt vackert och riktigt skönt i luften... inte kallt alls utan helt perfekt temperatur för en heldag ute i trädgården. 

Den stora Pelaraspen på framsidan står ännu kvar trots att jag i våras bestämde mig för avverkning. Hmmm.. jo en kvinna får ju alltid ändra sig och så gjorde denna... i alla fall för den här gången. Den är ju sannerligen grann och så otroligt ståtligt hög där den står...gillar den verkligen och glömmer så otroligt lätt svordomsramsorna om våren när alla löv ska tas omhand. 

Knölar.

Check idag på knölupptagning !

Alla Dahlior är nu nedklippta, uppgrävda, avborstade och lagda i garaget för några dagars torkning. Phuuu.. så jäkulens skönt det känns att detta nu är gjort och i solsken dessutom. Känns genast mer städat i de stora blomlådorna på uppfarten.. sparade bara på Luktärtorna som blomstrar för fullt i armeringsnäten. Många knölar blir det ju till slut... herreguuud garagegolvet fullt av nyupptagna och förra laddningen ligger redan i papperspåsar. Alla friska o fina förutom en. Årets nya 'Totally Tangerine' visade sig tyvärr ha knippebakteriosis..  tack o lov så var den planterad i en kruka = knöl+jord kasserades omedelbart och krukan skurades ur med rödsprit. Tänk att det verkar alltid ska måsta finnas nått jävulskap som kan ställa till det för en... 

Höstdahlia.

Årets sista Dahlior förevigade. Klippte av alla blommor och sparade även på alla knoppar så nu blir där ju inga fler tyvärr.. känns lite vemodigt.

De utslagna rosa o lila blomstren skar sig liiite i kulören med denna urtjusiga läckerbit så dom fick inte vara med på bild.. den här passade liksom så otroligt bra till höstsolen och färgtonerna ute nu 🧡 Köpt som 'Mango Madness' men tycker väl inte riktigt att det ser ut att stämma.. snygg är den dock.

Lökplantering.

Check på plantering av Tulpanlökar !

200 st 'Orange Emperor' satta i klungor om tre och utspridda över precis hela trädgården. Tre, fem, sju eller nio brukar dom vanligtvis alltid sättas men denna Tulpan blir så pass stor o mäktig att tre ger en riktig häftig effekt. Nästan alla rabatter med sol har nu fått sig några kejsare... jissesamalia vad fint det kan bli härhemma när våren kommer🧡 

Även 55 st 'Charming Lady' & 'Blue Wow' har också fått komma under jord idag. Gick faktiskt riktigt bra att få ned alla trots tungt arbete med knölarna först = inte alldeles helt ryggknäckt när dag blev till kväll vilket ju är positivt. Får nu bara den där så otroligt välbekanta känslan jag alltid får efter en sån här dag och när alla påsar är tömda... den där känslan av att jag har satt för få lökar. Hmmm.. måste nog kanske skaffa mig några till innan det fryser på.

En stilig herre.

'Mr Fokker' är fortfarande både stilig o väldigt läcker att titta på... vilken liten pärla bland Anemonerna han är. Fantastiskt också så otroligt länge dom blommar dessa små knölar. Kanske man ska försöka komma ihåg att ta reda på knölarna i år.. har ju aldrig gjort det förr men det bör väl fungera lika bra att återanvända dom också precis som dahliaknölar antar jag. Kanske får googla lite först bara...

Hostablad.

Söndag och frostigt vitt på gräsmattan i morse... jissesamalia vad skönt det nu känns att gårdagens jobb faktiskt är bortgjort. Man drar liksom den där stora tunga sucken av lättnad. 

Utejobb precis hela dagen idag också. Så himlans härligt det är att bara kunna få vara ute o greja. Allt är ju så mycket roligare ute än inne där det nu mer börjar likna ett bombnedslag... skygglappar på o snabbt ut.

Oooppss... inser nu att jag faktiskt ljugit för en del som frågat om vad jag gör i rabatterna om hösten och där jag då svarat: Absolut ingenting.. sparar allt till våren. Jäklarns.. jag gör ju faktiskt två grejer = klipper bort bladverket på Pionerna och för bort det ut från trädgården och tar ju även bort alla Hostablad. Dock ett helt omedvetet ljug.. började ju typ först förra året med dessa sysslor. Många geggiga Hostablad blir det ju och det riktigt positiva som upptäcktes då var att många åkersniglar faktiskt följde med bladen och snäckorna helt plötsligt blev väldigt lätta att både se o plocka upp = mindre jävulskap till våren.

Nykomling.

Nämen... lyfter man bort Hostablad så kommer det fram något nytt. Och vad var det nu detta hette för något.. är det möjligtvis Tidlösa.. eller var det den som bara kom upp om våren. Helsicke sååå irriterande när man inte minns. Nånting tungsnubblande på latin var det i alla fall.. Cholcchiccium.. nått ditåt var det.

Beställd på nätet förra hösten kommer jag i alla fall ihåg att den gjordes.. samman med några andra likadana men dom lyser minsann med sin frånvaro dom. Så intressant att få se detta för första gången... nu så riktigt längtar man ju efter att den snabbt ska öppna upp. 

Hylotelephium.

Strålande vacker tisdag och redan 11 oktober... tänk vad tiden går fort när man har roligt. Pysselsnickring på jobbet med "Torpforsgranar" och lite annat smått o gott. Man går lätt igång på andras mer rejäla pysseltips. Spännande också att få med lite workshopspyssel på nästa års program för Arnäs Trädgårdsförening som mer eller mindre spikades idag... ser verkligen fram emot allt intressant där som komma skall. 

Ytterligare en nykomling dennasäsong är den fantastiskt vackra variegerade Kärleksörten som inhandlades i Forslundas monter på trädgårdsmässan i Umeå i våras. Kan det ha varit 'Frosty morning' som den hette... eller.. hmmm.. nånting ditåt var det nog. Väldigt fin och en av få Kärleksörter som i år inte överhopats av mjöldagg vilket ger den många extra plus från mig. Systerysters exemplar har blomstrat flera veckor men denna står förmodligen liiite för skuggigt till härhemma... kommer nog inte alls att hinna slå ut men med detta utseende så spelar det ju faktiskt ingen som helst roll... bara bladverket gör den intressant att titta på.

Söt ärta.

12 oktober och onsdag idag... lätt frost imorse iiigen. Kan inte minnas sist det var så många frostnätter så tidigt som det nu varit denna höst. Hoppas innerligt att detta spår om en mild vinter och absolut inte tvärtom. 

Så ovanligt tomt i de stora blomlådorna vid uppfarten nu när alla Dahlior är uppgrävda. Dock en hel del urtjusiga Luktärtor kvar men känslan är ändå väääldigt tomt. Tänk att man alltid häpnas lika mycket varje år över hur extremt tåliga dom här söta små ärtorna faktiskt är. Vårkyla o höstkyla spelar ingen roll det tål dom helt galant och det ger många extra pluspoäng från mig.

Funderingen är nu dock på att kanske odla andra klätterväxter just i dessa lådor nästa säsong eftersom man tydligen inte ska odla just Luktärtor på samma ställe år efter år. Fy tusan också att man ska måsta råka läsa sånt... frågan är då vad man vill odla för något istället... finns det ens något annat så rejält o tåligt som Luktärtor. Hmmm... ska det gå att komma runt problemet med bokashi kanske.. att riktigt få boosta upp jorden innan odling nästa säsong... kanske kan ställa en fråga om just det till experterna.

Felix.

Iskall morgon denna torsdag 13 oktober. Riktigt kyligt ute och kritvitt av frost på gräsmattan... idag var verkligen underställ, två fleecejackor och väst en helt korrekt klädsel. Det där att man ska "frysa in vintern" är inte min grej.. absolut inte..  no nej o nope.. långfilsingar gäller från första höstfrost till dess vårvärmen kommit för att stanna. 

Postpaket idag. På växtauktionen denna gång skulle jag inget ha.. det hade jag ju bestämt. Meeen.. så vill man ju ändå bara gå in o titta lite.. inte alls buda.. bara titta. Och här på posten så kom då den titten.. en Pion. Jaha... ja..jomen nånstans kan man väl kanske få plats med ännu en mintdoftande 'Felix Supreme' för vacker det är han ju den där Felix.. och han var ju även den av luktpionerna som slog ut bland dom allra första och blommade sen även långt efter att de andra gett upp. Jomen helt klart.. jag behövde nog faktiskt en till.

Dela den här sidan