Doftbukett.

Fredagsfint i vas med ljuvligt doftande Luktärtor.. så berusande att få stoppa nosdonet i dessa blomster. Tänk om just precis denna doft funnits på flaska så man var morgon kunnat dutta lite på sig o bara gått o lullat omkring hela dagarna i sitt eget lilla lyckorus... det vore nått det.

Tömde hela trädgården på varenda blomstrande Luktärt idag.. blev till en fantastisk jättebukett som jag först tänkte dela med mig av..  meeen.. ändrade mig o blev självisk när hela huset fylldes av deras bedövande doft... jissesamalia så underbart.. måtte man aldrig tappa sitt luktsinne. 

Järnpyssel.

Kapat, böjt o grejat med teststöd till de tippade Kransveronikerna. Det går liksom att fixa en del böjar med hjälp av ett skruvstäd o armkraft... superstolt att alla blev mer eller mindre likadana men inte helt nöjd att det med skruvstäd inte gick att få till mer nätta böjar... skulle velat ha dom sååå mycket mindre men si det lyckades en inte få till. Får klura på hur man kan lösa det till nästa gång jag behöver ett nytt gäng hängkroksstöd. 

Hängkrokstöd.

Totalt försent i år att rädda alla Kransveronikerna men upp från marken kom dom ju dock med bara en enkel liggande järnstång i stöden längs med rabattkanten. Men nästa år...  DÅ tänker jag minsann vara ute i tid och faktiskt kapa till armeringsnät som hängs i dessa nya krokstöd..  och där inne i rutorna får då de höga blomstren växa upp i.. kan ju inte annat än bli bra tänker jag.

Mekonglilja.

Fredagsfynd i släntrabatten... tjooohooooo vad glad jag blir. Mekongliljan som köptes för ett par år sedan.. så fantastiskt att nu få se den igen.. trodde faktiskt den helt gått förlorad när jag fick för mig att gräva om o göra en Kärleksörtshörna i denna del av slänten. Men.. här är den.. tänk att den liksom på nått vis hamnat under den Sibiriska Pionen. Doftar ljuvligt och är så underbart söt... Lilium Lankongense om jag nu inte minns helt fel på namnet.. nånting ditåt var det ju i alla fall. Börjar den sen tycka sig trivas här i rabatten jamen då förväntar jag mig att nya små exemplar kan dyka upp lite här o där.. vill som minnas att den då kunde skicka ut underjordiska stoloner som då kunde bilda nya små kolonier.. spännande. 

Blomsterplock.

Varm söndag mitt i augusti.. undrar om inte datumet är fjorton idag... man blir som lite småvill under en ledighet. Nästintill klarblå himmel och helt fantastisk temperatur. Totalt lat idag.. inget gjort mer än klippt ned ett gäng ihoptorkade Riddarsporrar. Sanslöst torrt i trädgården nu.. önskar mig nattligt regn i typ tre veckors tid framöver. Mycket ser liksom så hängande ledsamt ut nu och de få dropp som kommit räcker inte på långa vägar till för att få glada o välmående växter. 

Hämtade mor så hon fick sitta o vara lat i solen hon också.. lite fika värme o solsken är ju alltid trevligt. Blomsterkorgen full fick hon sen med sig hem.. Dahlior, Sommarflox, Luktärtor, Klematis, Anisisop, Hostablad o lite annat grönt att göra buketter av. Mor är definitivt blommor medan jag är blad.

D.A.S.W

Måndag 15 augusti och jobbvecka igen. Varmt hela dagen.. smått kvavt och även en fantastiskt ljummen kväll. Så värdefullt att få känslan av sköna sommardagar så här i augusti månad. Min favorit Dahlia 'Dark Angel Star Wars' är faktiskt fin även så här bak ifrån.. gillar dom så otroligt mycket. Tacksammare Dahlia får man nog leta efter ❤️

Krattar äpplen var dag o kväll.. inte ett enda vill sitta kvar på trädet o mogna. Varendaste ett är fultuggat på av nån liten krypande eller flygande marodör. Äppelträd är härliga på våren men fy fasen vad jag ogillar att plocka fallfrukt. Bara dom nyplanterade små träden får ta lite höjd så ska det banne mig fällas.. så mycket irriterar det mig att se alla äpplen på gräsmattan. 

Lilium regale.

Klibbig, varm o kvav jobbtisdag.. tänk att det där kvava tar så in i bengen på orken.. o tänk att ju äldre man blir ju mindre tål man just precis det där kvava. Knoppen varvar liksom automatiskt ner några snäpp då o man blir så himlans seg i bollen. Fysiskt på plats men i övrigt sååå lååååångt borta. 

Tog mig i alla fall en runda runt i trädgården vid lunch och nu minsann så blomstrar dom där allra tjusigaste Liljorna.. i alla fall topp fem enligt mig. Lilium regale.. jomen nog lyser det väl lite kungliga regalier över dom. Ljuvligt vackra och jag bara älskar det guldiga innanmätet som dessa skönheter har... Kungsliljor.. varför har jag inte sådana i varendaste rabatt härhemma.. just nu hade jag gärna sett mig ha det.

Orientalisk Lilja.

Onsdag 17 augusti och äntligen några få droppar från ovan men så många fler droppar behövs. En alldeles för kort skur men det är lustigt hur ett regn renar och hur allt genast känns så mycket fräschare i trädgården... det blir liksom lite städat helt plötsligt. I alla fall som lite dammsugning. I övrigt är det nu stökigt här hemma... fasen vilken oordning jag nu har.. tror aldrig det varit värre. Tomma hål i rabatterna lite här o där.. påbörjade projekt o nyplanteringar mest överallt.. avklipp i högar.. dahliaskräp och ogräs i gruset på uppfarten.. växter som väntar på att planteras.. fallfrukt fulla gräsmattan.. ovattnat i odlingslådorna.. jordsäckar ståendes.. disk på altanen.. redskap liggandes ute. Nämen det här är ju heeelt på tok egentligen.. så olikt mig men ändå så underbart.. ingen stress och inga måsten.

Liljorna är i alla fall vackra.. precis allihopa.. några ståendes så rakt som i givakt.. några hängande och några halvt liggande mot marken men alla så fantastiska. Denna rosaskimrande orientaliska damen fyller ikväll hela trädgården med sin kryddiga och söta doft som är helt ljuvlig.. man kan liksom inte få nog av just den doften 💚

Födelsedagsbukett.

Torsdag 18 augusti och födelsedagstårta hos mor idag... 82 år gammal.. oj vad tiden går. Testade till henne ett bukettbinderi av vad trädgården erbjuder just nu. Dock inga Dahlior.. dom får hon så ofta annars och inga Liljor heller.. skulle kännas helt galet att kapa av en sån o dom står ju som vackrast kvar ute i rabatterna. Istället blev det ett hopplock av allt möjligt.. blad, blomster, frökapslar och gräs.

Kände mig faktiskt riktigt nöjd. Pillrigt o krampaktigt i fingrarna med det där eviga snurrandet av stjälkarna som man ser dom gör för att få den lite mer "proffsig". Men så bra med lite träning nu inför Bukettbinderikvällen med Arnäs Trädgårdsförening som man snart ska delta i... blir ju hur kul som helst att få lära sig några tips o trix av en riktig florist inom just buketter.. känner mig riktigt taggad just nu.

Vacker o blomvillig.

Trädgårdskväll denna fredag 19 augusti. Skönt i luften men mulet och fort blir det nu smådunkelt. Passade på att vattna allt.. tömde tunnan helt på vatten då den ser ut att kunna bli fylld flera gånger om imorgon. Ska det nu äntligen bli lite regn.. behöver verkligen vatten i några av mina nyplanteringar. 

Den allra blomvilligaste dahlian..'Dark Angel Star Wars' ❤️❤️❤️ den behöver ingen hjälp från ovan med att lysa upp tillvaron här på baksidan... det klara den av så bra helt själv. Fantastiskt fin är blomstren i sitt mörka bladverk.. urtjusig är vad den är i all sin enkelhet. 

En vit pärla.

Blixtar, dunder och en väldigt tidig morgon denna lördag 20 augusti. Strax efter fem förvandlades ett lätt regn till skyfall och de morgontrötta ögonen blev klarvakna. Tänk att skyfallsliknande skurar alltid får en smått osäker på vad skador som plötsligt kan uppkomma. Regn blir liksom alltid en påminnelse om husunderhåll =  på med regnkläderna och ut o rensa silarna i stuprören o checka lite i hängrännorna. 

Efter regn kommer ju som bekant solsken... om än väldigt kortvarigt denna morgon. Otroligt tjusig är nu den perenna Stockrosen vid entrén 💚 Vilken himlans tur att odlarkompisen gav mig denna pärla för några år sedan. Tänk att förra året så blomstrade den i september och fortsatte sedan i sakta mak med att öppna knoppar nedifrån och upp mot toppen även under hela oktober... helt fascinerande var det att få se på dessa vackra vita skapelser då. 14 november stod den fortfarande så fin invid husväggen och visade då upp sig i lite mer gyllene guldbruna toner och med något mer hängande blomsterklockor men var ändå så tjusig i novembersolens sken. Så tacksam över att få uppleva denna ljuva skapelse. 

Chocksyn.

Uppehåll i skurarna mitt på dagen och påbörjade då en uppstädning i trädgården.  Än hur underbart det är att inte längre ha några måsten så verkar det finnas gränser även för mig. Klippte rent alla Dahlior, krattade uppfarten från några veckors avplockade o nedslängda knoppar, klippte bort fula blad o utblommat på några Hostor, krattade fallfrukt... iiiiiiiigen.. just nu hatas fallfrukt o äppelträd, rev av fula blad på ett gäng av Vivorna.. varför måste dom alltid få fula gulbruna fläckar på sig, planterade om en Benved, rensade ur Dagliljorna, påbörjade lite rensning i odlingslådorna,  testade göra några sticklingar och planerade för en ny Hostarabatt. Hann lite göromål innan regnet kom åter.

En massiv chock fick jag mig också.. en sån där som får blodet att pulsera så högljutt i öronen att den grova svordomsramsan som samtidigt uttalades lät väldigt dov o avlägsen .. i alla fall för mig men knappast för grannarna. Helt plötsligt fick jag då se min livs första mördarsnigel här i trädgården... gigantiskt stor...  en massiv och obehaglig chock som vid närmare titt förvandlades till en stooooor lycka när jag insåg att det bara var en rutten gammal blomma från Dagliljan... Phuuuu!!!!   Nu vet jag ju alltså hur den framtida reaktionen kommer att bli =  både fasansfull, högljudd och grov...  för komma och sen även överleva det lär dom ju till slut göra även till oss här uppe. 

Upprensning.

Söndag och fortsatt uppstädning.. känns som bäst att få göra det innan jag börjar riva ur o stöka till mer i rabatterna. Klippt ned nästan precis alla blomsterstänglar på Hostorna idag.. efter gårdagskvällens skurar var de flesta endast som en blöt sörja fast på en pinne medan även några fräscha åkte av i bara farten. Klippt ned den stora rosa Kransveronikan som nu helt blommat ut. Krattat gruset på baksidan, grejat med det mesta just på baksidan inför morgondagens stora jobb med problemrabatten på framsidan som då ska grävas ur totalt. Hoppas då på hjälp med storstenslyft för nu jäklar ska jag ha in stora stenar även där.

Även dammen fick sig en genomgång idag... nu ser man ju faktiskt liiite mer av just vattenblänket. Har faktiskt helt glömt att sätta igång pumparna i år så nu är den väl klassad lite smått som naturdamm helt plötsligt. Kanske skulle ta håven o kolla vad där finns för krabater... 

Humlegodis.

Många blöta humlevänner i trädgården idag och först framåt eftermiddagen hade de flesta torkat upp. Nu trängs dom på de sista yttersta topparna av de mörklila Kransveronikerna... finns faktiskt ingen växt som lockar dom så som denna.. alla pollinerare är som galna på just Kransveronika här hemma... undrar vad exakt det är som gör den så attraktiv.

Meeen... nu är det snart slut på godiset och det känns faktiskt av långt in i hjärteroten... när dom blommat över blir det liksom så tomt.. inte alls samma mängder av just fjärilar, bin och humlor o då saknar jag faktiskt alla dom små vännerna. 

Snygging.

'Rainforest Sunrise'... ojojoj vilken snygg liten pärla den är. På den fick i alla fall blomstängeln sitta kvar. I mina ögon är blommorna helvita men googlar man så står där: near white... den får hela fem 💚 av fem möjliga från mig. 

Supersnygg och ett riktigt fynd på Georgs torgbord för nått år sedan.. tänk att än fast man har en proppfull trädgård så finns där alltid plats för fler Hostor... helt otroligt att det behovet aldrig dämpas. Förra sommaren stod den lite undanskymd under 'Rudolf' men fick nu flytta fram till en mer synlig plats. Inser dock att Höstsilveraxet som sattes en bit ifrån nog kanske kommer att skymma den lilla gobiten om några år.. men då får den väl helt enkelt flyttas på igen. 

Stenlyft.

Riktigt morgonkyligt denna tisdag 23 augusti.. endast 7 grader och genast så blev det då höstkänsla i luften. 

Trädgårdsdag.. och mycket jobb gjort. Grävt bort alla växter i den långa problemrabatten på framsidan..tagit bort miljoners gamla spirearötter, jordförbättrat med gräsklipp, lövmull, kogödsel och perennajord. Hoppas nu att denna blandning kan hålla fukten bättre än vad den gamla jorden gjort. Hämtade även hem flera stora stenbumlingar och fick tack o lov omgående hjälp av herrn med lyftkranen. Män som dyker upp inom en timme efter ett telefonsamtal är guld värda i min otåliga värld. Tänkte mig tre storstenar men ändrade mig snabbt till sex. Hmmm...  känner dock redan nu att jag skulle behövt fler för nog hade det varit fint med nån i skuggrabatten också. Fick i alla fall tummen upp så det går nog att ringa hit honom igen 💚

Lyckosten.

Fem nya bumlingar utspridda i långrabatten och så en bjässe i solrabatten mot grannen. Stor lyckokänsla på just den stenen 💚 Lustigt hur en neddimpen sten kan få allt att kännas så himlans fint helt plötsligt. Orkade knappt titta på röran här i hörnan innan men med stenen på plats så känns det genast lite mer städat. Ska ta mig i kragen o gräva om även här nån dag.. allt har liksom vuxit sig så stort så nu behövs det verkligen gallras ut lite. 

Nyplantering.

Kunde absolut inte låta bli att påbörja lite återplantering.. trots en sen timme så riktigt kliade det i fingrarna att i alla fall få peta ned ett par växter. De stora tuvorna av Vivor sattes naturligtvis tillbaka.. dom vill man ju inte mista. Delade även upp nån sån tuva och grävde ned småplant längs med nya häcken.. får helt enkelt bli ett test.. det återstår att se om dom kan klara av en sån dålig placering.

Måste nog in med något rostigt också.. nått med rund form kanske hade varit kul. Får prova imorgon. 

Tvåbladad.

Onsdag och mer plantering o jordfix på framsidan. Det blir en himlans många växter över när man fått för sig att göra om.. vill liksom ändra om allt totalt då man ändå gör jobbet. 

Dök i alla fall på något som jag aldrig någonsin förr har sett.. en Hosta med två blad på en o samma stjälk... så lustigt. Trodde först ett blad blivit skadat o itudelat i omflytten men icke.. två exakt bredvid varandra. I övrigt en helt till synes frisk planta.. måste försöka hålla koll på denna och se om det uppkommer igen nästa sommar. 

Solskensblomster.

Ett blomster med en riktig känsla av sommar och sol men även så otroligt passande nu när hösten står på tröskeln och vill in.. en kulör som verkligen syns och som man blir härligt glad av 🧡 Precis såsom söta små Ringblommor fast ändå inte.. jomen absolut.. dom här Stjärnögonen kan det nog få bli fler gånger.

Färdigplanterat.

Smådimmig torsdagsmorgon övergick till en strålens varm o skön dag.. fantastiskt vilken temperatur så här i slutet av augusti. 

Äntligen färdigplanterat i de omgjorda rabatterna. Mestadels Hostor blev det men naturligtvis även de fina rosablomstrande Vivorna som lyser upp så vackert om våren här på framsidan. Tänkte också på humlorna o sparade på tre tuvor av ljusrosa Kransveronika som här i skuggan faktiskt mer upplevs som vita. Kände även för nått mörkbladigt så 'Britt-Marie Crawford' samt lite annat grävdes ned.  Även några'rostiga järnringar och en gärdsgårdsstör fick ta plats.. hoppas nu att det här blir bra.. tror i alla fall att när den nya häcken bildat en tät o grön fond bakom då kommer det nog se betydligt bättre ut än vad det gör just nu. 

Solig lunch.

Dagens allra bästa foto... en inflygning som verkligen ser ut att gå i warpspeed. Dahlian riktigt signalerar att lunchen är serverad. Oerhört blomvillig är denna solgula jätte.. köpt som 'Nordwiijk van Glorie' men googlar man så ser det ju knappast ut att stämma. Kanske inte alls så särdeles vacker i just Dahliasammanhang och inte heller står den bra som snittblomma men humlorna älskar den så den blir naturligtvis kvar så länge knölen klarar övervintringen i matkällaren. 

Sol i sinnet.

Vilken fantastisk torsdag det varit.. helt otroligt så varmt o härligt. Solsken från en alldeles urtjusig blå sensommarhimmel. Ljuvligt att en sån här dag få vara ledig o påta på med det man gillar allra mest 💛  Känns som så extra bra då att sen få sätta sig ned en stund i eftermiddagssolen o bara vara.

Skulle ju även tro att mycket av den "braiga" känslan bara blev sååå mycket mer bra av en trädgårdsrunda med stenlyftaren som tittade igenom mina nya idéer på ännu fler stora stenar på både möjliga o smått omöjliga placeringar och även då sa -Jaa.. jomen det tror jag nog vi ska klara med en förlängningsarm. Tänk att ordet förlängningsarm skulle visa sig vara ett av de vackraste o bästa orden jag någonsin hört... otippat tills idag. 

Waltzing Mathilda.

29 augusti och arbetsmåndag igen... lustigt hur en helg med cykelturer, svampplockning och bråk med en tjugoåring inte alls rymmer något av det trädgårdsfix man tänkt sig göra.

Endast fem grader på termometern tidigt imorse.. fleecejackan kändes obekväm o som en evighet sen man sist drog på sig. Även kylig kvällsrunda i trädgården med blomsterplock.. tänkte mig en "Waltzing Mathilda" men där fanns bara en enda och i den sov en liten humla så sött = ingen Dahlia till mig.

Redo för kurs.

Det tar fasen tid att fylla en hink med blommor och blad... kvällen hinner bli både kall och dunkel. Men... nu är det sannerligen laddat inför morgondagens bukett-binderi-kurs med Arnäs Trädgårdsförening. En hink full med mestadels bladformer vilket ju är jag... några Kärleksörter, Hängpimpineller, Blodtoppar, Amaranter och några fröställningar fick också komma med och så även lite slingrigt grönt.

Ska nog bli kul det här... och  även så nyttigt att nu kanske kunna få lära sig lite tips o trix om just att binda en lite mer proffsig bukett. Behöver kanske just en sån kurs för att komma igång med blomsterplock.. är så jäkulens dålig på det.. vill ju helst se på blommorna ståendes ute i rabatterna jag.

Vackert.

❤️ Kvällsvackert... sooom jag älskar Höstsilverax.. det mörka bladverket är ju en klockren tiopoängare.. tio hårt klappande hjärtan av tio möjliga från mig❤️ Klippte av några till morgondagen men det gjorde faktiskt nästan lite ont.. dom är så läckra där dom står. 

Den vita Hängpimpinellen lyser upp så fint nu när det skymmer.. gillar den också och bumlingen är mig kär. Så vacker himmel ikväll... ser lite somrig ut men kvällsluften.. den talar definitivt om att hösten nu står på tur. 

Höstanemoner.

Tisdagmorgon 30 augusti och något varmare idag med tio grader... dubbelt upp jämfört med gårdagen. Tänk att det snart är en ny månad.. iiigen.. vart tar dagarna vägen.. ett helt år går så sanslöst fort förbi nu för tiden. 

Tjusigt är det nu i hörnet vid garaget. Alltså Höstanemoner är som ett rosaskimrande blomsterfluffsmoln... sååå ljuvligt att få se på. Man kan liksom inte låta bli att hänföras..  det går inte att motstå något så underbart som dessa blomster... man blir som helt kär i känslan 💚 Den "gamla"  'Königin Charlotte' är helt fantastisk och fjolårets reafynd 'Preacox' blomstrar också fast i något mörkare toner på varannat blad. Kul att även den har övervintrat fint här i gruset... tror dom gillar värmen från husgrunden. Blev nu en liten "tripp-trapp-trull-plantering" när även den nya 'Robutissima' också fått sig en plats strax bredvid. Antar att jag kommer få ångra mig en dag men just nu så är det bara så härligt att få se på detta ljuva blomstermoln i rosa.

Trädgårdsblomster.

Sista dagen i augusti månad och imorse vaknade man sannerligen fullproppad av positiv energi från gårdagskvällens lilla bukett-binderi-kurs. Väldigt kul och flitens lampa lyste vid precis vartenda bord där massor av vackra blomstetbuketter bands efter fina tips från floristen ROTA Design. Så mycket bra förklarad info och inspiration. Gick o la mig med hjärnan i spinn och full av så mycket nytt.. har nog fasen bundit buketter hela natten.

Bukett nummer ett... en blandning av lite smått o gott o blandat från vad trädgården har att erbjuda just nu. Spiralteknik hette det tydligen enligt Emma.. "vrid-vrid-o-kramp-i-fingrarna" enligt mig. Värst kramp alldeles i början av buketten.. släppte dock mer o mer ju tjockare buketten blev. Så nöjd med alla tips och till slut fick man till och med till den där finurliga låsningsknytningen med snöret.

Mer blomster.

Bukett nummer två. Känns så här i efterhand liiite tråkigt att jag bara plockade med mig blommor av blad av typ samma slag i den där hinken men tänkte nog faktiskt inte på att man kanske skulle hinna göra fler än en bukett. Hade varit än mer kul om jag haft med mig olika kulörer att välja bland och därmed gjort två helt olika buketter. Får ta och försöka mig på att binda en mer färgglad variant här hemma. Träna, träna och träna på det där vridmomentet måste man ju göra. Så nöjd med hela kvällen.. behöver liksom en sån kick för att komma igång med nått nytt.

Dela den här sidan