Pionvackert.

Blåsig tisdag 19 juli.. sol dock men ingen direkt sommarvärme. Storstädning på jobbets lilla trädgårdshörna.. skönt att få gå igenom alla växter, flytta om o greja lite.. tänk den som fått jobba full tid året runt med just växtpyssel.. vilken lycka.

Kvällsvackert i trädgården med Bartzellablomster. Fyra fina blommor för första gången på detta exemplar.. började tro att den var felplanterad och att den aldrig nånsin skulle visa upp sig i gult. Supertjusig är den ju men en sån där riktig pionkänslan den infinner sig inte.. Bartzella är liksom en känsloblandning av lite av varje.. lite rosor, pion, sommar o sol på nått vis. 

Alionushka.

Den nya pionrabatten är på god väg att göra mig nöjd... glatt överraskad över hur mycket jag faktiskt uppskattade att vila ögonen på denna del när den blomstrade som mest. Helt galet egentligen att så många Pioner nu fått flytta in här hemma. Känner också att jag vill gräva om i släntrabatten till fördel för en del nya Pioner. Tror jag får ta en hel semestervecka senare i höst och bara gräva o ändra om i just slänten.

Alionushkan trivs också i pionrabatten.. möjligtvis hade hon redan varit betydligt större om hon sluppit trängas med allt annat tätt inpå.. tror till och med att jag klämde in tre clematis bredvid varandra i bara denna lilla klätterställning... hmmm... jaja.. går det så går det.. annars får jag helt enkelt gräva om.

Echinops.

20 juli onsdag o en lite skönare temp... kändes faktiskt som en helt perfekt lagom svensk sommardag och precis såna gillar jag. 

Kvällsrunda i trädgården och nu är nått på gång som aldrig förr blommat... Bolltisteln som låg som gåva på farstubron för många år sedan. Helt plötsligt efter "nyfixad o påbättrad" jord här uppe i skräprabatten så sköt den iväg på höjden och visar nu mängder med små perfekt rundade bollar. Frågan är om den kommer att bli blå eller vit.. det blir helt enkelt en överraskning som snart ska visa sig. Älskar alla dessa runda formationer.. fick tag på snygga rostiga runda ringar av en snäll karl häromdagen som jag nu skulle vilja svetsa ihop till ett litet konstverk.. fattas nu bara den där jäkla svetskursen som jag inte gått på.

Hängande gap.

Lejongap var nog inte riktigt min grej att fröså.. kanske skulle dom ha toppats för ett bättre resultat.. fattar inte varför det då inte anges på fröpåsen. Allt som kan hjälpa en att lyckas bör ju stå i klartext kan jag tycka. 

'Black Prince'.. tror i alla fall att så var namnet. Såg så fina ut nere i frörummet i våras men när det var dags för utplantering då kändes dom peckliga o rangliga. Körde samman allihopa i två hinkar och tänk att dom nu löst problemet helt själva... hängrankorna hänger fortfarande men från dom har nya fina och kraftiga stjälkar rest sig rakt upp och förmodligen kommer det se fantastiskt vackert ut om nån vecka eller två. Kanske till och med provar om en sådd till våren igen. 

Strutsmat.

Varm och klibbig torsdag 21 juli. Inte mycket sol men väldigt kvavt.. mynnar förhoppningsvis ut i ett rejält o häftigt åskväder innankvällen är över.. det hör ju liksom en riktig sommar till att få sitta där på första parkett ute på altanen och både höra det mäktiga mullret o få se blixtarna lysa upp hela himmelen. Och så vill man ju också ha en sån där häftig åskskur som dånar över plåttaket o bara forsar över hängrännorna... det är grejer det så länge inget annat allvarligt händer medan man sitter där och känner sig rätt så liten mitt i allt det mäktiga.

Nästan tomt på sallat i odlingslådorna nu.. bara lite Ekblad kvarlämnade till mig. Sista omgången överväxt sallat for idag hela vägen ut till Monas strutsar... hoppas nu verkligen att de stora goda fåglarna blivit nöjda.

Växtpackat.

Hmmm... jomen nog skulle jag kanske kunna ta o gräva om lite i släntrabatten.. öppna upp lite i planeringen så att bumlingen syns mer från altanen även såhär på sensommaren. Skulle vilja göra nått rejält nytt...

Supernöjd med hur fräsch denna nya Azalea ser ut.. läcker bladfärg. Minns jag kanhända rätt att denna hette 'Klondike'.. kanske var det så. Detta exemplaret är fantastiskt fint jämfört med den ljusbladiga som blommade i gult. Håller tummar och tår för att den gör det även nästa år.

Höghöjdsfoto.

Första gången jag kravlat mig upp på min bumling o då är det väl bäst att passa på med foton åt alla håll och kanter. Lustigt att se på allt så uppifrån... borde man kanske även ta sig upp på hustaket för en mer övergripande bild. Vill ju faktiskt minnas att det ska finnas ett gammalt foto taget från högre höjd när trädgården var ganska nyanlagd på 70-talet och jag då var knubbigt liten...Hmmm...  måste nog ta o söka efter just det fotot bara för att få se hur begynnelsen såg ut.

Sidoknoppar.

22 juli.. kvällsrunda och flera nya utslagna blommor på 'Shirley Temple'. Pioner med sidoknoppar är ju guld värt att ha i rabatterna.. fantastiskt vad blomningen då känns vara lyxigt lång.

Oerhört vackra blomster och väldigt mycket mer rosaskimmer och skära stänk i dom här  jämfört med de första som slog ut på plantan. En av de allra finaste morsdagspresenterna jag någonsin fått 💚

Vackert par.

I solrabatten går de mer uppseendeväckande tonerna nu i snyggorange tack vare 'Tiny Double You'.. älskar dom Liljorna. Tycker bestånden har ökar i antal detta år vilket är kul.. sånt man gillar vill man ju så lätt ha mycket mer av. 

Snyggaste Hostan också med på bild... 'Gypsy Rose'.. en av de allra bästa sorterna jag vet. Hade lätt kunnat ha ett exemplar i varje växtplantering del här hemma. Gillar allt med denna hostastjärna... bildar ett snyggt par ihop med Liljorna. 

Skitlördag.

Lördag och första dagen på denna lilla semestervecka... en komplett skitdag.. faan vad jobbigt när allt bara går en emot en hel jäkla dag. Så mycket som tänktes göras men bara en enda häckdel har blivit klippt. Strul med precis allt runtikring och jag har tydligen blivit extremt gammal o orkeslös sen sist den klipptes.. fy fasen vad detta tog på i år. Börjar nu fundera på om jag måste ta ned den helt o börja om till en mer lätthanterlig klipphöjd... helvetes skit också.

Paus i allt elände när mor kom förbi på blomsterplock... kul att damerna där uppe får sig några Dahlior. 

Fina betor.

Rödbetor fick mor också med sig hem... tre ville hon ha och tre fick hon.

Jissesamalia vad dom är stora o fina.. dvs bara dom som fått växa i odlingslådorna med väl påfylld bokashi. Herreguuud vilken skillnad på dom betorna jämfört med dom som fått växa i en låda med vanlig jord. Så synd att hinkarna inte räckte till alla odlingslådor. Måste komma ihåg att planera bättre nästa säsong så det finns färdiga hinkar att då kunna fylla på med i precis alla odlingar. Hmmm... undrar hur länge en "färdig" bokashi hink kan stå i väntan på användning utan att förstöras...  måste nog googla på det känner jag. 

Små bevingade vänner.

25 juli, semestermåndag och en hel dag borta..  dock inte borta till ingenting = mycket nedlagd tid nere på jobbet men noll hemmavid. Hmmm... ett helt vanligt jobb med arbetsuppgifter som slutar när man går hem för dagen och med semester hela 4 veckor verkar oerhört lockande Ibland. 

På pollinerarfronten ser det smått dystert ut i år.. egentligen bara humlor som syns till trots att Kransveronikerna nu blommar för fullt. Några få bin men inte alls som under normala säsonger... kan det möjligtvis vara den kalla våren och försommaren som ställt till det för alla dessa småvännerna.. finner det mycket oroande. 

Trädnytt.

Tisdag, trädgårdsdag och trädplantering. Körsbärsbenved är tilltalande och väldigt intressant oavsett om det är en flerstammig buskversion eller ett uppstammat exemplar. Två pyttesmå finns ju redan här hemma men min otålighet kräver absolut även en större för att riktigt vara på gång med att få se alla dessa fantastiskt tjusiga fröhängen som just en Körsbärsbenved visar upp sig med framåt hösten. Hoppas nu innerligt att denna kommer att trivas. Investera i träd känns alltid rätt och 50års pengen får mycket hellre gå till sådana istället för nått annat krimskrams.

Börjar nu dock få ont om plats än fast de nya träden väljs med omsorg.. inga fler jättar.. endast "smågårdslagoma" träd. Fick för mig att detta exemplar skulle bli finast uppe i skärmväggsrabatten = grävde upp den lilla Mackia amurensisen för flytt = var ska den nu planteras.. inte helt okomplicerat med alla dessa villhöverkänslor.

Rostfynd.

Männen med rostiga prylar är guld värda.. fick hos en gräva bland allt bråte häromdagen och fann några helt otroligt snygga o praktiska järnhållare. Fick en läcker gärdsgårdsstör av systeryster den äldre igår och tänk vad bra den passar i just dessa. Nästa sommar kan det nog bli en klätterväxt i en av krukorna som då kan få klättra på detta stöd... kan ju bli hur fint som helst. Fattas nu bara fler störar i denna dimension till alla de resterande hållarna. 

Ögongodis.

Ojojoj så snygg han är denne 'Tyrell'.. inbillar mig i alla fall att det är en han 💚 En suuuperläcker en.. lika kär i honom denna sommar precis som förra. Helt fantastiskt vad han producerar knoppar och blommor... så här otroligt blomvillig tror jag nog faktiskt aldrig jag haft nån dahlia som varit förr. Ett rent ögongodis... wow en sån läckerbit 💚

Storstädning.

Torsdag och heldag nummer två med storstäd i rabatterna är nu avklarad. Skulle ju egentligen igår bara klippa gräset och köra bort avklippet från häckarna men fick istället lusten för att påbörja en rejäl utrensning av växter. Alltså.. börjar man ändra o ta bort då är det fasen svårt att sluta... herreguuud så skönt det är när man väl sätter igång.. man bara gräver o gräver o kastar iväg växter ut på gräsmattan. Vilken himlans tur att man som moster har fullstora växter att ge bort till trädgårdsnybörjarna som nu ska till o göra sina första rabatter någonsin. 

Så öppet o tomt det nu blev på många håll o kanter i slänten... grymt jobbigt att få upp de största Vårärtsjättarna och sanslöst tillfredsställande att få rensa upp alla Rosenmyntor och Gilleniafrösådder. Känns så otroligt härligt att få börja på nått helt nytt... undrar vad det nu ska kunna tänkas kunna bli för något. 

Mer städgräv.

Fortsatte uppe i skräprabatten o tänkte mig även lätta på antalet Jordvivor.. meeen.. har ju så jäkulens svårt att skiljas från just Vivor... älskar ju dom så mycket på våren så dom fick vara kvar till 99.9 %.. nån liten tuva råkade ju hänga med spaden. Blev en hel del massa andra växter istället som sorterades bort uppe i denna rabatt. Man börjar lite smått med att ta bort en här o en annan där o gillar det man ser o sen så går det bara av farten när vissa kastas och andra flyttas om.

Rensat var det här.

Jomen känslan är faktiskt lite som när man äntligen kommer sig för att städa ur förrådet eller garderoben = jäklarns vad skönt att man tagit tag i det hela.

Flyttat växter hit o dit.. öppnat upp och känner just nu i sena kvällstimmen att nämen va fasen... jag fortsätter nog imorgon igen. Hmmm... undrar om jag hittade på detta för att slippa ta tag i bytet av häcksort på framsidan... det jobbet är liksom inte alls lika roligt som detta.. och fult kommer det ju också att bli.

Sommarens sista.

Fredagsmys i trädgården med ömsom regn och strålande solsken. Sista växterna upphämtade men inser att jag inte alls är klar med bortrensningen i rabatterna... vill ändra och öppna upp så mycket mer. Vill också ha ännu en jättesten på plats i släntrabatten men 15 meter kranarm räcker inte dit där jag vill ha den. Hmmm.. och om man droppar den på just 15 meter orkar man sen baxa den nån meter till.. svårt att tro jag skulle lyckas med det... måste nog konsultera min vän chauffören på detta.

Sommarens sista blomster av Bartzella.. tänk vad en något skuggigare placering kan skilja blomningstiden åt. Urtjusiga är dom.. första gången denna planta också fått fyra knoppar.. kan nu bara bli bättre o fler skulle jag tro. I hela trädgården finns nu endast fem Pionblomster kvar... fyra gyllene och en liten vit Shirley... otroligt vad en sommarsäsong går en fort förbi.

Juveler.

Måndag och första dagen i augusti månad.. jissesamalia vart tog juni och juli vägen någonstans och varför kan det inte vara sommar o ljust året om... vad fantastiskt det hade varit..  trädgårdssäsong året om 💚

Liljor överallt i trädgården nu... tror aldrig det har varit så många och så fina som just denna sommar... ett riktigt Liljeår verkar det som. Något.. vet dock inte vad.. har sannerligen gjort att alla dessa lökar i år verkligen trivts och mer eller mindre alla är enormt stora, höga och har så otroligt kraftiga stjälkar. Så här skulle man ju önskat att dom kunnat visa upp sig jämt. Lustigt hur vissa år passar en del växter bättre än andra.. Kärleksörter och Klematis verkar i alla fall inte alls tycka om samma som just Liljorna.. tycker att just dom två växtgrupperna bara varit småpeckliga nu i sommar. Får njuta av att vila ögonen på alla dessa Liljejuveler i stället.

Skönheter.

Kvällsvackert i trädgården denna tisdag 2 augusti. Sååå läckra dessa Liljor är samman med 'Britt-Marie Crawford'.. som gjorda för varandra.. det mörka stänket plockar så fint upp det mörka i Ligularian... älskart! 

Lustigt att Liljor också funkar så bra i skuggan. Alla lökar som grävts ned här på kortsidan mot grannen och som endast får sig nån enstaka timmes sol på kvällen.. dom verkar trivas fint i alla fall. Fantastiskt kul när planteringarna funkar.

Höstanemon.

Ljuvligheter... 'Charlotte' är så fantastiskt underbar.. ser i solen ut som en blomma gjord av skimrande siden 💚 Har varit mer noggran med vattningen detta år o hon ser nu faktiskt ut att slippa en massa gulnade blad... än så länge i alla fall.

Flertalet nya små plantor dyker upp i gruset.. antar att det är utlöpare från moderplantan.. kanske ska ta o prova att kapa av en och plantera ned den på baksidan bara för att se om den också kan överleva i den vanliga jorden där. Fjolårets reaköp med namnet 'Preacox' har också klarat vintern.. hoppas på några knoppar även från den. Beställde i våras hem en back med 'Robutissima' ned på jobbet.. den ska visst vara den härligaste namnsorten...  kanske ska köpa med mig en sån hem också.. vore nog lite kul med tre olika sorter och sen se vilken som trivs bäst.

Ljuspunkter.

Fredagkväll och mörkret smyger nu sakta men säkert på... mysigt då med de nya lamporna jag fick av systeryster den äldre. Det blir som lite mer ombonat med några ljuspunkter att kunna navigera sig med i trädgården. Funderat så länge på en mer bestående och fast belysning men kan aldrig riktigt bestämma mig för hur-vad-o var den isåfall ska vara.

Trevlig kväll med kärt återseende av långväga gäster från grannlandet i väster. Tänk så otroooligt länge sedan man sist fritt fick ses... som man längtat och nu längtar efter en egen tripp över gränsen. 

Mr Fokker.

Söndag 7 augusti och en mycket fin helg är nu till ända.. tänk vad god mat, dryck, kortspel, historier o minnesprat, mycket skratt och trevligt sällskap kan ge guldkant i tillvaron. En bil fullpackad med växter begav sig sen hemåt och i trädgården finns nu ännu fler hål.. men vad gör det.. så kul att kunna dela med sig och direkt brist på växter är det väl egentligen inte här hemma. 

'Mr Fokker' var enligt mig sååå tjusig o enligt besökarna -Nydelig... förmodar att det betyder något snarlikt. Skaffade mig i våras ingen blandpåse igen.. ville absolut inte ha några röda i år utan beställde bara av en o samma sort. Supernöjd..sååå otroligt fina Anemoner... alltså vilken kulör denne läckra herre har... han var sannerligen ett riktigt ögongodis.. helt i mitt tycke o smak 💙

Onödighetsprojekt.

Måndag och en semestervecka igen.. försökte att inte tänka imorse utan bara startade grävandet. Hade nog faktiskt aldrig kommit mig för att börja om jag bara stannat till lite o tillåtit mig att just tänka lite först. Man måste liksom försöka lura sig själv ibland för att en del saker ska bli gjorda. 

Byte av häck på framsidan... så helvetiskt jobbigt. Kommer inte ens ihåg när/hur o varför denna idé poppade upp i hjärnan i våras o sen såldes in till mig själv som en bra idé. Måste ju ha stört mig nått enormt på något med denna häck av björkspirea för att besluta mig för ett byte.. men vad det kan ha varit i så fall det minns jag ju inte nu. Men men... nu är de flesta buskarna uppgrävda och ser då att detta nog inte alls blir så enkelt som jag försökte inbilla mig själv vid första spadtaget imorse... här måste det nog till nån typ av träregelram och betydligt mycket mer jord än vad som finnes idag. Jäkulens skit också.. det här blir både jobbigt o tidsödande. 

Lådvackert.

Produktiv tisdag trots att det inte riktigt syns nån skillnad här hemmavid jämfört med igår. Men..  med nedklippta häckbuskar.. bortskänkta o hämtade, riset ivägkört, järnstänger inhandlade = har ju äntligen kommit på en lösningen av tippade Kransveroniker.. ett trädgårdsbesök hos Inger.. virkeskapning, hopsnickrade träramar, grävning och däremellan lunchlagning, telefonsamtal på jobbet, surr med grannen.. jamen alltså idag har minsann saker blivit gjorda... riktigt nöjd faktiskt. 

Än mer kul för fått grejer har jag ju också idag... två gamla tjusiga trälådor av Herr Claes.. (kommer att bli så otroligt fina fyllda med blomster i)... två sticklingar och några skott upprätta o högväxande blå Nepeta o en Bräcka av Inger samt tre krukor 'Starlight' av systeryster den äldre. Jomen det här blev ju en väldigt bra dag. Måtte nu bara arbetslusten hålla i sig imorgon också.. hoppas hoppas hoppas.

Fler lådor.

En del gjort även denna dag.. tänk att man faktiskt kan fylla en hel onsdag med garagestäd, tippenkörning, markmontering av häcklådor samt lite målning. Typiskt mig att inte orka gå o hämta en såg för att kapa av några nedslagna brädor först innan målning påbörjas... så extremt dumt lat ibland.. undrar om det kommer kännas enklare imorgon att gå o hämta den där sågen.. kapa brädorna och sen hämta pensel o färgburk igen för att dutta på sågytan. 

Visade sig inte alls vara lätt att få dessa lådor i våg... otroligt ojämnt = kommer måsta bli enkla "ylvalösningar" för att dölja det värsta.. tror en radda med Jordvivor planterade precis framför lådan kan vara en av de lösningarna. 

Ljuvligheter.

Vackra Liljor lite här o där o överallt och i en enda rörig kulöroordning i trädgården just nu. Men.. det är ju dock en oordningen man väldigt lätt kan leva med och ändå känna sig nöjd. Liljor är liksom sensommaren och höstens allra förnämsta primadonnor och dom får ståta precis var och hur dom vill. 

Ett helt fantastiskt liljeår i år.. så underbart att bara få gå omkring och njuta av allt det vackra. En del doftlösa.. andra helt berusande men alla så otroligt tjusiga 💚

Check på plantering.

Torsdag 11 augusti.. varit riktigt varmt hela veckan men med dagens sköna fläktande vindar så gick trädgårdsarbetet galant. Fantastiskt att tempen redan ligger på 18 direkt på morgonen så här pass långt in i denna månad o än mer fantastiskt att det faktiskt ser ut att kunna hålla i sig några dagar till..  kanske till och med blir några fler göromål gjorda nu då.

I stort sett klar med häckplanteringen idag.. lådorna fyllda med gräsklipp, lövmull, kogödsel blandat med både befintlig och ny jord..  måtte nu de nya buskarna trivas o vilja växa fort. Några fler stenar också hämtade och ditlagda för att försöka dölja de tvära lådavsluten. Fattas nu bara några hundra små Jordviveplantor längs med framkanten.. tror dock de får vänta till lite mer höstfukt dyker upp i annat fall lär de väl torka ihop o dö bort omedelbart. Fattas ju även nedkapning av de nya buskarna... känns alltid så tokigt att klippa ned nya häckbuskar totalt då man köpt hem så stora o fina exemplar.. men men.. utan klipp inget tätt o fint insynsskydd. 

Dela den här sidan