Monsterfrågan.

Söndag 26 juni och en oliiidligt varm midsommarhelg är till ända. 27 grader i skuggan är åt helsike för hett.. det liksom kokade innanför häckarna här hemma. Tjugo är mer lämpligt o helt ok enligt mig.

Det lilla "monstret"/frågetecknet som dök upp i skräprabatten under våren fick sin förklaring vid ett besök i Ingers trädgård.. där föll poletten ned när ögonen fastnade på hennes Näva 'Summerskies' och nu så har den då slagit ut... mycket söt. Tyckte ju att det påminde om nävablad då när den tittade fram o spretade åt alla håll men visste ju att jag inte planterat ned sådana (= totalt glömt) så mysteriet var tämligen oförklarligt just då. Kom på då att jag faktiskt tog hem två nedklippta överblivna krukor vid höststädningen på jobbet för två år sedan.. blommade inte förra säsongen och försvann väl då bara i all grönska och samtidigt ut ur mitt minne.

Louise Bugnet.

Jamen så har då den allra första Rosen slagit ut.. 'Louise Bugnet'.. en otroligt ljuvligt doftande skönhet. Ytterst tveksam till just Rosor.. absolut inget som jag går igång på men just doften på denna sålde in den till mig. Planteringen nere vid soptunnan visar på just hur stor den där tveksamhet faktiskt är.. helt vid tomtgränsen så långt bort från själva trädgården som det egentligen bara går. Kan väl säga att just nu.. då den är så här vacker och doftande.. jomen nu hade den ju gärna fått stått innanför häckarna. 

Måndagsjobb.

Jobbig o varm måndag idag och redan den tjugosjunde... får inte glömma att åka på  trädgårdsbesök i Långviksmon imorgon med Arnäs Trädgårdsförening. Fantastiskt värdefullt att få inspiration i andras trädgårdar... behöver liksom en sån rejäl boost nu inför Tusen Trädgårdar på söndag.

Tiden räcker absolut inte till men har ju så jäkulens svårt att säga nej när nån frågar o ber om hjälp = heeelt omöjligt om den personen då är en herre på 83 år som ber om hjälp med planering o plantering av en sista rabatt i sin stugan.. vem skulle ens kunna säga nej till det. Hett som fasen, söderläge och gassande sol.. men några timmar och fem liter avdunstad svett senare så var både jorden fixad, klätterstöd fastsatt och alla växterna planterade, han nöjd och jag värmeknäckt. Lustigt det där att göra en rabattplantering efter nån annans önskningar som inte alls överensstämmer med ens eget tycke o smak.. själv går man mest på blad men här var det viktigaste blommor. Faktiskt riktigt svårt och inte alls "jag" förutom att det var växtpackat så blommor det fick han. Skönt då att komma hem och se på stora blad.. Gullgentianans blågrå bladverk är så fantastiskt vackra.. tror faktiskt dom är det snyggaste jag har.. så fint ihop med "Espresso" i sval färgton. Otroligt.. är nog första året som inte de mörka bladen tuggats upp av ohyra.. än i alla fall. 

Totally Tangerine.

Tisdag 28 juni, hett o hemskt ute även denna dagen.. än värre inne i köket där ugnen gått varm sen tidigt i morse. Att måsta baka i denna värme är både olidligt och inte alls så väldigt lätt.. temperaturen är inte alltid kompatibel med själva baket. 

Trevlig kväll på trädgårdsbesök med massor av tjusiga rostdetaljer, vackra buskar o träd.. känner nu att jag också behöver en gigantisk kvarnsten och en alldeles egen Rolf med grävmaskin. 

Hemmavid har 'Totally Tangerine' nu slagit ut.. vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om den. Svår på nått vis.. ser dock något bättre ut nu i denna sena timmens ljus men i solskenet då kändes den lite udda... kan det vara det röda i mitten som jag inte riktigt gillar. Mmnjaeee.. får nog fundera lite på denna.

Pioner.

Onsdag 29 juni.. väldigt varmt även idag. Det blir som så jäklulens jobbigt när det aldrig tar slut.. man mår liksom inte helt hundra i knopp o kropp av denna hetta.

Har i alla fall unnat mig tid till att totalt få frossa i Pionblomster idag. Stannade till i Ingers trädgård för att få njuta av allt detta vackra... helt otroligt vad många snygga sorter det finns. Inser att doften är viktigt för mig.. det blir liksom rejält med extra pluspoäng om doften är som så att ögonlocken bara flimrar och bäst idag var nog just flimret av 'Duchess de Nemours'.. snyggast var 'Callies Memory'.. gillade även 'Peter Brand' samt 'Salmon..nånting". Hmmmmmm... hemmavid så känns nu helt plötsligt min nya lilla pionrabatt väääldigt liten o ynklig men 'Svarte Petter' blommar i alla fall om än med mycket små blommor i år. Han fick nog en chock då han sent i höstas fick flytta från Inger och hem till mig... stackarn. 

Extrablomster.

Överraskning på Bergspionen ikväll.. har väl aldrig tidigare sett nån liten "extra" blomma som tittar fram så pass långt efter att den blommat över... vad kul.. känns lite smålyxigt 💚

Kvällsljus.

Så fantastiskt ljuvligt att få vara ute sent om sommarkvällar som denna.. älskar ljuset och lugnet.. smått magiskt att bara få gå omkring och vara... alla grannar har gått in, trafiken har tystnat och endast ljudet av nattsuddande humlor och fåglar hörs... tänk om det alltid kunde fått vara precis så här.

Eduils Superba?

Sista dagen i juni månad... ännu en helt åt helsike för het dag. Längtar efter lite svalare väder och gärna en liten regnskur.. dock inte på söndag då det är öppen trädgård härhemma och vi ordnar café.. då måste det ju bara få bli soligt o fint o lagoma 18 grader. 

Helt otroligt vad fort allt nu slår ut o blommar över i hettan. Hade varit kul om knopparna kunde hålla sig med att slå ut till på lördagskvällen. En av auktionspionerna slog ut i dagens solsken.. ljusrosa, fylld och doftande... minns jag nu inte helt galet så var detta en 'Eduils Superba'... väldigt "mormorssöt".. synd bara att den verkar måsta stöttas.

Kärlek 💚

Har längtat så efter denna skönhet... nu blir det till att gå mängder med rundor förbi just här uppe vid äppelträdet och bara insupa doften av Liljekonvalj.. älskar just den doften.. den berör in på djupet och ger en berusande känsla 💚 En av de allra bästa presenterna jag någonsin fått.. supertusentack Lisbeth... love it 💚

Ringblomssubstitut.

Första dagen i juli... soligt, varmt och kvavt. Gräsklippning på att-göra-listan... vansinnigt jävla förbannat irriterande med svett o alla dessa helvetiska flugor som ska umgås så jäkla nära.. blir tillslut panikartat.

Minnet svek mig i år... inga Ringblommor sådda... lååång svordomsramsa. Blev så otroligt glad när jag hittade nått som påminde om de solskensglada favoriterna. Efter X antal inhandlingsrundor så hamnade nog nästa alla butiksexemplar i denna kulör just här hemma. Dom blir årets ringblomssubstitutet för mig🧡

Tusen trädgårdar.

Söndagkväll 3 juli och TUSEN TRÄDGÅRDAR 2022 är nu äntligen avklarad... phuuu!

Det är så himlans kul att folk faktiskt vill komma och inspireras av trädgård och jag älskar ju att prata om just alla växter.. meeen man blir ju bara heeelt o totalt slut efter en så pass lång dag som detta faktiskt är.. benen värker och skugga vill man ha. Skulle tro att trädgårdsägare i södra delen av landet med tidigare start på säsongen känner ett större lugn och mindre stress över allt fix inför en sån här dag... skulle ha varit mer rättvist med varannan gång i början av juli och varannan gång i slutet av juli kan jag tycka. 

Stor eloge till mor på 82 år som kokat kaffe hela dagen och sonen som skött det mesta i caféet.. lovade honom att det skulle vi stänga vid 15 men strax efter 17 satt det fortfarande fikagäster kvar.. väldigt roligt när fixet o fiket uppskattas.

Sista gången min trädgård visats upp för allmän beskådan och det känns så otroligt skönt att jag bestämt mig för att hädanefter är det faktiskt bara jag själv och min trädgård.. längtar så efter en säsong där våren är lugn och där allt får bli vad det blir och inga måsten längre finns.

Pionsurprise.

Sval måndag 4 juli... himmelens så skönt att hettan försvann.. man vaknar liksom till liv igen när det finns luft att andas. 

Hann ju aldrig fota denna lilla skönhet igår då den öppnade upp sin allra första lilla blomma. Köpte en frösådd förra sommaren av stadens piondottning.. en sån där surprise som man inte har en aning om vad det blir. Men nu vet jag ju det... skir, vit och vacker och drottningen som själv var här på besök trodde att den nog kunde bli mer fylld med några år på nacken. Tycker det är så kul när växter har en story.. när man vet var o vem dom kommer från.. dom blir som lite viktigare då.

Wow.

'Gardenia'... alltså wow 💚 har aldrig förr känt en Pion dofta så här gott o ändå har jag favoriten uppe under äppelträdet men den känns nu bara vara en promille av denna läckerbit. Vilken sensation det är att få doppa nosdonet i dessa ljuva vita blomster.. dubbelwow.. love it💚 Tänk att hela trädgården fylls av denna så oootroligt ljuvliga doft.. det är som att man kan tippa baklänges när sinnena fylls av detta underverk... doftar himmelen nått så måste det ju bara vara just precis så här 💚

Delphinium.

Kall tisdagskväll i trädgården denna 5 juli. Har nu länge klagat på värmen o så fort den försvunnit så börjar man klaga på kylan... men 13 grader var väl ändå inte vad jag bad om där mitt i hettan.. tyckte jag sa 18.. det hade väl varit bättre.

Riddarsporrar har tittat upp lite här o där o överallt i år... i gruset under Pilträdet växer det määängder med små nya plantor. Hade inte hjärta att ta bort dom inför Tusen Trädgårdar... antar att om nån upptäckte dom så tänkte dom nog bara på ogräs. Får se om det kan vara nån behövande som vill ha sen.. känns så tokigt att bara dra upp o kasta bort de små liven. De äldre exemplaren är väldigt stora o höga i år.. växer nog snart om Carmencitorna bara småfåglarna låter bli att landa i topparna så dom får fortsätta att växa och inte då knäckas av.

Ny rabattdel.

8 juli, fredagkväll och en hel veckas semester framöver.. känns lyxigt förutom fulvädret som väntas komma. Runda runt i trädgården och den sista nya delen som utvidgades i höstas börjar växa på sig lite. Kul att se 'Old Rose Dandy' bli frisk och fin igen.. var visst en stor miss att plantera ned den i solrabatten.. visade sig att där trivdes den inte alls. Kanske kommer den nu till och med blomma om nått år eller två... hoppas på ju på det. 

Här uppe i skräprabatten är det sannerligen vildvuxet nu.. jissesamalia vad allt bara växer.. har på tok för mycket inklämt och måste helt enkelt minska ned o gräva ur några sorter. Heeelt otroligt vad det gjorde mycket för just tillväxten när all jorden grävdes om och fixades till med gräsklipp, kogödsel och lövmull. Nu vill liksom allt bara sprutta i väg o bli gigantiskt. 

Vildvuxet.

Riddarsporrar mest överallt i år. Har nog faktiskt egentligen bara planterat ned två eller tre exemplar men dom vill liksom titta upp lite här o där. Fantastiskt tjusiga men liiite ostadiga.. gillar ju inte det där att måsta gå omkring o binda upp o stötta.. stora höga växter som fixar en hård tillvaro är guld värda. 

Blir småjobbigt att bestämma vad som ska få vara kvar här uppe och vad som ska tas bort.. det är nu man önskar sig en parkgårdsyta och inte en liten villaträdgård.

Vitt o vackert.

'Shirley Temple' är både pålitlig och stadig.. ingen stöttning alls krävs.. hittills i alla fall. Hon står där så ståtligt rak i ryggen och tar verkligen för sig mitt bland all grönska. Vita blomster har som det där lilla extra just om kvällarna... är ju bara sååå ljuvligt vackert att få titta på blommor i vitt som lyser upp i skuggan.. me like 💚

Melody Swing.

Gråmulet, regn och en väldigt lat lördag... har faktiskt inte gjort något annat än passat på att vattna igenom alla krukor.. finner det oerhört praktiskt att vattna just i regn. Tunnan fylls allteftersom och man kan slösa bäst man vill utan dåligt samvete. Har fått tag på två tunnor till som ska placeras på framsidans båda knutar.. tror det blir bra då kan man lätt vattna i solrabatten samt alla småkrukor vid garagehörnan. Bara lite fix med brädor runt det plastiga blå så kan det nog bli riktigt fint.

Inget solsken idag förutom då 'Melody Swing'.. jäklarns vad hon är tjusig.. så läckert med det där lilla självlysande i vissa Dahlior... stor kärlek 🧡

Ny sort.

Ytterligare en lat dag till ända.. söndagen rann bort till ingenting den också. Man behöver väl i och för sig såna dagar ibland men nog är det svårt att skaka av sig känslan av att bara ha "tappat bort" en hel helg.

Fann i alla fall en liten kul grej på en av Hostorna i häckplanteringen mot grannen.. några helt annorlunda blad med ändrade färgformationer än moderplantan. Faktiskt riktigt snygg... hmmm.. är det detta som då kallas att det uppkommit "en sport".. en helt ny Hostasort.. dvs om den håller sig så och inte går tillbaka till originalfärgerna. Frågan är nu då om denna kan pillras ut från sin mamma. 

Kvällsvackert.

Sen söndagstimme o väldigt kvällsvackert med Pioner och mormor Irmas vita Krolliljor. Så fantastiskt härligt det är med detta underbara ljuset dygnet runt... det här är verkligen min årshalva och den halvan liksom börjar där i mitten / slutet av mars samman med ljusare dagar... hade velat ha ljust året runt.

Angelique.

Tisdag 12 juli och ett återbesök av 25gradig sommarvärme = en slö o slapp dag. Bjöd sonen på lunch o glass nere i Nordingrå.. tror vi båda gillar just detta fantastiska område.. så mysigt. Ett litet sommarhus vid vattnet någonstans därnere hade ju inte alls varit så dumt att ha. 

Köpte tre Begoniaknölar på postorder i våras.. fick till o med googla för att få veta vad som var upp o ned o hur planteringen skulle ske. Har aldrig intresserat mig för Begonior förr och förvånade mig själv med att jag ville ha en... kommer det kanske också med en stigande ålder att man ska ha just Begonior.

'Angelique'.. tjusigt namn hade hon också.. ser dock inte alls ut som på säljbilden men vad gör egentligen det när blomstren är ljuvligt fyllda av guld.. så otroligt läcker mitt dom har.. gillar att titta nära på blommors konstruktion och form. -Mitt livs första Begonia sa jag stolt till systeryster den äldre imorse och blev genast påmind om så var det ju inte alls.. hmmm... jomen visst... fick ju faktiskt en Rexbegonia för några år sedan av just henne men den tog jag ju tyvärr död på illa kvickt. Tänk att det där minnet det minns vad det vill och glömmer allt det andra. 

Fler favoriter.

Ytterligare en Pion som nu blommar för första gången. Kunde ju inte alls låta bli att köpa på mig en kruka utanför Ica för några år sedan när jag såg etiketten med namnet 'Top Brass'.. man måste ju bara ha fler av dom där doftande favoriterna. 

Kul att denna nu tar vid när den andra snart blommat över.. en något skuggigare placering senarelägger väl förmodligen blomningen. Hann dock tänka att här var det nog nått som var fel då den äldre plantan blomstrar så mycket tidigare än denna nya men så här utslagen då ser dom exakt likadana ut och doften är densamma. Gillar den väääldigt mycket 💚 Tänk att jag skulle gå o bli med så många Pioner som jag nu faktiskt har.. otippat.. brukar ju gå på blad framför kortvarig blomning men det är ju sannerligen nått visst med just Pioner. 

Bartzella.

Onsdag 13 juli och äntligen lite arbetslust.. påbörjat häckklippningen.. först ut o check på Måbärshäcken. Får ta resterande lite åt gången. Klippte även gräset och på inrådan av experten så grävdes också alla Styvklematis upp och slängdes idag.. har väntat o avvaktar men det blir ju aldrig bättre.. blir så jäkla irriterad på stekelns larver och tydligen är denna sort mumma för det krypet.. två gamla stora exemplar samt tre små frösådder blev alltså förpassade till planthimmelen. Flyttade en  Viticella samt en 'Alionushka' till växtplatsen så får vi se om dom funkar bättre. 

I år blir det minsann Bartzellablomster... till och med på en som aldrig förr blommat som nu ståtar med tre knoppar och så denna på väg att helt slå ut. Så himlans kul.. och så fyra fina knoppar till på plantan uppe vid skärmväggarna.. lyxigt.. gillar verkligen denna gulblommande Pion.

Loppisfynd.

Ett läckert loppisfynd... vilken härlig gammal solstol.. fylld av snickarfinesser o rostiga fästdon. Superhäftigt retrotyg med lite snyggorange kulör som verkligen piffar upp i denna lilla hörna. En tjugolapp på den bästa gårdsloppisen jag någonsin varit på.. men så kom jag ju först också och for hem med hela bilen fylld.. fantastiskt kul. Skulle nu bara ha vågat sätta mig också men si det törs man ju inte... är nog bara en sisådär 75/80 kg för tung för det. 

Felix.

Söndag 17 juli.. semesterdagarna bara rinner iväg till i stort sett ingenting och några dagar av höstkänsla och kyligare temp är nu förhoppningsvis helt förbi.. väderprognosens lovade något varmare väder framöver vilket känns lovande... efter kallt vill man ju ha varmt igen. 

Sökte tillbaka till oktober 2020 då pionrabatten anlades och hittade där namnet på denna skönhet.. 'Felix Supreme'.. vilken stjärna på pionhimmelen. Så värdefull den känns att den nu blomstrat så länge och fortfarande slår ut sina sidoknoppar. Helt otroligt också vad länge blommorna står..  doftar lite kryddigt gott gör dom också vilket ger pluspoäng. Hembudad på växtauktionen samman med den ljusare 'Eduils Superba' som nu helt blommat över... gissade alltså rätt namn i alla fall på just den... tänk vad bra det är när minnet sviker och man bara kan bläddra tillbaka i sin lilla trädgårdsdagbok o hitta svaret på namnfrågor man har. 

Rostig överraskning.

Finner det vara så jäkla kul att männen tänker på mig när dom ser rostiga prylar... -Är du hemma så titta ut om två minuter sade mannen i telefonen. Trettio sekunder senare stod jag redan ute på farstubron och får då se detta åk komma... -Tyckte det stod YLVA på denna. Så gulligt ❤.. man kan ju inte annat än bli just överförtjust i dessa gubbar❤️ Vissa skulle kanske inte alls se det som gulligt att man förknippas med en helrostig gammal skapelse med skeva hjul från typ 30-talet.. men det gör ju jag. Vilken häftig kärra alltså!! Tänker mig nu en hemsnickrad trälåda nedtill fylld med blommor o blad samt möjligtvis lite trä även på den högre hyllan o med hängande blomster i... tror det kan bli en kul detalj i trädgården💚

Nykomling.

Dahliorna går sisådär denna sommar... i de stora blomlådorna på uppfarten så har flera stjälkar gått av i den häftiga blåsten som varit dessa grådagar.. trots uppbindning..  jäkulens skit också vad sur man blir. Tar liksom några dagar innan man smält hela jävla olycksförloppet. 

En av årets nykomlingar som jag faktiskt är helt sålt på är denna läckra 'Rawhide'... vilken lysande skönhet... wow måste man ju bara säga. Så otroligt stadig i växtsättet och såna fantastiska kulörer den har... stooor kärlek💚

Klematiskompisar.

'Niobe' och 'Hedvig'.. ett otippat par just på bild men i verkligheten så ser den förstnämnda väldigt mörk ut..  nästan som svart och är faktiskt suuupersnygg ihop med lilla söta "Hegge" (som sonens gammelfarfar Antons fru nr två kallades av sin make istället för just Hedvig).

Gillar nog faktiskt Integrefolia Clematisarna allra bäst.. man blir liksom aldrig besviken på just dom medan de andra sorterna lätt kan trilskas o bara stå och tjura. Enkelt o växtvilligt är alltid tacksamt och roligt att ha o göra med och 'Hedvig' är precis en sån liten ljuv enkelhet. Måste nog kanske ta o fylla på trädgården med fler Hedvig, Alionushka, Eriostemon och Durandii.. fina favoriter allihopa 💚

Gullgentiana.

Det händer ju ibland att man helt plötsligt ser en växt och känner att..  nämen oj.. det där är ju jag och precis just så var det med denna skönhet. Tala om att jag föll pladask och blev helt kär när ögonen för några år sedan låstes fast på detta urtjusiga bladverk. Gentiana Lutea💚  Är sannerligen evigt tacksam för att jag fick en rejäl klump i gåva av Herr & Fru Eriksson i Bjästa.. klassar faktiskt denna som den vackraste växten jag har 💚💚💚 

Helt nya skor..  vilken tur man har att mor köper nytt och sen inser att det inte alls blev bra och så vips har man sig ett par nya trädgårdstofflor. Lika behändigt när hon köper sig en bh i stadens finbutik och den heller inte passar.. beigea o vita bh-ar funkar ju också bra i trädgården.. vore helt fantastiskt om hon kunnat gå på svart nån gång. 

Färgsporre.

18 juli, måndag och tillbaka på jobbet igen.. varannan vecka semester passar mig ypperligt istället för fyra sammanhängande. Sommaren känns bli liksom så lång på nått vis och det vill man ju.

Fröpåsen med bilden på de ljuvligt söta blomstren vid namn Färgsporre sålde in sig själv i våras... förväntade mig ett rent fantastiskt underverk efter att ha sett det fotot men riktigt så blev det nu inte. Har absolut inget emot färgskalan men stämmer gör den ju inte direkt.. små och peckliga känns dom också.. tror inte det blir fler såomgångar med dessa fröer då bör det nog ske nått drastiskt snart.

Dela den här sidan