Tulipaner.

Årets första Tulipantoppar... en ljuvlig syn. Bladen är väldigt fina men just själva blommorna på dessa är inga favoriter då de faktiskt visade sig bli riktigt röda i solljuset och inte alls så rosa o granna som på påsbilden.. men just nu är dom i alla fall guld värda. Lilla rabatten framför köksfönstret är nog det enda stället det faktiskt tinar och händer något i för tillfället... vart tog våren vägen egentligen... ska det behöva vara så här kallt just nu. Lewiisian är fin... gillar ju det där att något är grönt på en gång när snön tinar💚

Vårlängtan.

Det som glöms o göms i snö kommer upp... sönderfruset. Sprucken mitt i tu.. huuur fasen kunde jag glömma Sköldis o Kalle Stropp ute i höstas. Vet ju dock svaret på den frågan nu.... en liten omplacering till en ny plats som inte innefattade höststädrutinerna. Varför får man plötsligt för sig såna dumheter som att flytta på något som stått på samma plats i flera års tid. Förbannat också att en sån idé poppade upp just med dessa gossar som systeryster den yngre tog med sig hem från Nya Zeeland till mig för över tjugo år sedan... så jäkla sur jag blir på mig själv nu.

Lördag idag och redan 2 april..  vart tar dagarna vägen egentligen.. den här vecka har sannerligen bara försvunnit för mig. Kyligt och kallt varenda dag och nån sån där riktig vårsol syns ju heller inte till på väderkartorna framöver. Allt har nu bara stannat av och det gör mig smått tokig.. nääär ska snön hinna försvinna då det bara är kallt och vi nu ändå är i april månad... fasen också.. som vårfantast blir man ju bara liiite stressad över kyla o ingen sol. Snälla snälla snälla.. polarluften kan väl nu styra om sig och släppa upp lite varmluft från söder... vill så gärna ha tillbaka känslan av vår igen.

Välfyllt.

Nu får det bära eller brista... har burit flera brickor med plant upp till farstun och hoppas nu att ljuset räcker till för att fortsatt hålla dom knubbiga och fina. Så många fröbyttor som måste skolas ut i egna små krukor och platsbristen är total här nere i frörummet.

Inte blev det tio frön av Amaranten heller... är mer som en tät o välgödd gräsmatta i denna bytta. En riktigt fin favorit och ett måste i trädgården har den blivit denna högresta mörkbladiga snygging. Har även skaffat mig en annan mer kulört Amarant i år som jag har stora förhoppningar på.. liiite mer pecklig i tillväxten än så länge men håller tummarna för att den kickar igång snart.

Flox.

Sommarflox har jag aldrig haft förr.. minns jag inte helt galet så var det hos Himlajord som ögonen låste sig vid dessa blomster för första gången. Som en tjusig vit o gräddig dröm var det som hängde över krukkanterna då när jag fick syn på den.. vill minnas det som så i alla fall och då väckte den en liten mindre villhöverkänsla inom mig. I år fick jag syn på en påse så nu blir det ett test... denna dock något mer rosa.

Sommarflox kanske visar sig vara just den flox som funkar här hos mig.. har provat Höstflox men gett upp då de bara får mjöldagg vilket är synd på en sån vacker växt. 

Skolat om alla en första gång i dag och funderar nu på vilka sommarblommor som man egentligen kan sätta fler än en i varje kruka.. det hade ju varit bra att få veta. Perenner har jag lärt mig att där är det en i var kruka som gäller hur små dom än är. Men tänk vad platsbesparande om man här hade kunnat peta ned tre tillsammans o då faktiskt vetat att resultatet i slutändan blivit en kraftigare o maffigare planta. Hmmm... är det något man måste testa sig fram med eller sitter någon därute på den kunskapen tro... 

Frans.

Söndag men ingen direkt vila, långpromenad och bortplockning av vinterns barrträd och ljung i krukorna vid entrén = ett steg i rätt riktning i alla fall. Blev sugen på Penséer och tog mig en tripp till affären.. fann några få snyggorangea som kändes köpdugliga.. tror dom fått sig en liten köldknäpp men hoppas på återhämtning. Får ha dom inne på nätterna helt enkelt.

Vid trädgårdsförrådet på baksidan där har nu faktiskt Frans Hals tittat fram.. tänk vad bra att man som vårfantast alltid kan lita på att en Daglilja visar upp sina gröna o granna bladtoppar tidigt om våren.. så värdefullt det är med just sådana tåliga växter. Gillar Frans så otroligt mycket. .. tror att han är tuffast av dom alla.

Petunior.

Frörumspyssel med mer omskolningsjobb.. tar aldrig slut det här och naturligtvis så slank även en till fröpåse med hem från affären. Spanska Flaggan hade jag ju helt glömt bort.. kanske är det inte totalt försent än att så den.. får prova.

Något jag lärt mig i år är i alla fall att Rondellpetunior dom behöver man knappast så tidigt.. herreguuud vad dom växer. Har aldrig förr sått just Petunior men får jag för mig att göra det fler gånger jamen då kommer jag förhoppningsvis ihåg detta då. Hmmm... frågan är om man ska ta o klippa in dom.. kan dom kanske förgrena sig då och bli ännu finare.. måste nog googla på det.

Black Prince.

Lejongap.. också nytt för i år och också omskolad nu. Jissesamalia var ska jag ha allt. Hur tänkte jag egentligen.. och tänker jag överhuvudtaget på nått alls när alla fröer petas ned i jord. Det blir fasen bara som så här för mig verkar det som... är jag oförbätterlig eller är jag oförbätterlig jag undrar just nu. Eller är det möjligtvis just det här som är det där lustfyllda i sådder... att bara få peta ned määängder med frön och sen se dom gro... jamen kanske är det det och då är det ju bara att acceptera min hopplöshet o glädjas åt att jag i alla fall har roligt. 

Får väl skohorna ned den mörka prinsen nånstans i nån kruka här o där. Hmmm.. eller kan man kanske ha dom på friland också... kan man det jamen då finns väl plats lite här o var i släntrabatten tänker jag. Får nog googla på Lejongap också nu.

Bebisplant.

Tisdag 5 april och strålande solsken idag. Vilken skillnad jämfört med gårdagens eftermiddag då det inom loppet av en sekund gick från småmulet till en mindre snöstorm.. precis som en vit vägg utanför fönstret. Hemskheter.. inget upplyftande alls med snö i aprilmånad.. var är våren undrar jag.

Förtränger allt vitt ute idag och koncentrerar mig på plantbebisarna i farstun... är en riktigt stolt frösåddsmor just nu då dom ser så fina ut... nog vore väl livet ganska tråkigt om man inte fick peta ned ett frö i jord o se det gro 💚 Violkungsljus, Läkemalva, Penstemondigitalis och Aubretia lyser fräscht gröna idag och jag mår så himlans gott av att få se på just det gröna.

Avklippt

Torsdagstips från coachen resulterade i nedklippta Läkemalvor och en rejäl bukett med grönska. Får helt enkelt lita på odlarkompisen som odlat fram så fina och kraftiga exemplar av dessa förut.. men nog jäklar skär det i hjärtat när saxen trycks ihop och av faller en fin grön o fräsch bladstjälk. Måste nog öva på detta känner jag.. tror många nya små plantor bara blir bättre av att toppas och klippas ned men inte är det helt lätt att utföra proceduren... 

Av Aubretian har dock hälften klippts och resten fått vara så ser jag väl vilka som främjas i tillväxten. Av Rondellpetuniorna har jag redan vågat sätta saxen i två men kommer nog köra på alla de övriga också nu i helgen efter rådslag med coachen. Ska prova att ta tillvara på avkapet som sticklingar så kanske det kan bli helt nya plantor av dom.. då kan det möjligtvis kännas lite lättare med just klippet.

Fröleverans.

Fredag idag... en inte alls så trevlig sådan.. snöyra som viner runt husknuten och gör hela landskapet vitt igen. Allt virvlar runt och fyller mina uppskottade trädgårdsgångar så just nu var det ju ett väldigt onödigt nedlagt jobb med dom timmarnas skottning.. jäkulens skit också. 

Zoomat in mig på inomhus idag och gått igenom gårdagens fröleverans... behövde jag verkligen fler fröer... jomen det gjorde jag nog för äntligen kanske jag kan få mig en läcker o stor "Ravenswing"💚 Och nog behöver man väl alltid några fler Aurikel.. spännande att få fröså just sådana och se vad det kan tänkas kunna bli för färger på blommorna. Snyggorangea Vallmos behöver jag ju naturligtvis också... mer tveksam till Riddarsporrarna.. hmmm.. hur tänkte jag där egentligen undrar jag nu. 'Bleeding Hearts' blir också intressant att få prova.. snyggt mörkt bladverk och lysande blomster.. lite "DASW" över den växten vilket är läckert. Lyxigt med en hemleverans där såråden för var sort också kommer nedskrivna på papper.. guld värt..  hon kan hon odlarkompisen 💚

Plantago major variegata

9 april och full vinter.. gårdagskvällens skottning var nog den tyngsta på hela detta vinterhalvåret. I år kommer vi nog ha snö långt in i majmånad tyvärr. 

Frörumspyssel idag med omskolningsjobb och nedklippningar... hoppas detta blir bra nu då. "Ogräs" har också såtts i år.. men i alla fall ett snyggt sådant med läckert variegerade blad. Grodblad som redan skjuter blomsterkolvar som docks nyps bort så fort dom visar sig... tänker att det främjar bladväxten. Provade den rödbladiga varianten för några år sedan men där grodde inte ett endaste litet frö och här blev det endast tre plantor... dom kanske inte är så lättsådda trots ogräs generna. Tycker dom är coola.. går liksom igång på det där grönvita jag...

D.A.S.W

Söndag och än mer skottning, fullkomligt avskyr allt som heter plogvall och särskilt när den har tyngden av betong... hjärtinfarktsvarning på den idag. Tack o lov för fantastiska män framförandes traktorfordon såna här dagar.. vilken fin radarkänsla dom har att titta förbi precis när man behöver dom som bäst💚

Stooor överraskning i frörummet.. hur i hela friden kan dahliaknoppar redan visa sig.. finner det faktiskt helt otroligt. Men å andra sidan så är det ju en Dark Angel Star Wars och då verkar allt kunna vara möjligt.. har ju aldrig varit med om en tåligare sort än just denna. Sex årssticklingar kvar i egen ägo och fyra har redan rötter ut ur krukhålen... alltså jisses vilken växtkraft den har. Förmodar att knoppen kanske borde tas bort men vem fasen har hjärta att göra det.. inte jag i alla fall 💚💚💚

Morgonsol.

Tisdag med datum 12 april.. jäklarns vad fort dagarna går.. ska jag ens hinna få ha vår i år eller kommer det gå från snö direkt till sommar.. just nu undrar jag.

Glömsk är jag också, enligt sonen tyvärr numera helt senildement.. men men.. det som är roligt o intressant DET brukar jag ju faktiskt vara bra på att komma ihåg och huvudsaken är väl det för tänk vad synd om man kom ihåg allt tråkigt också. Blommor o växter hör till roligt o intressant men ändå så glömde jag dom ute igår vilket jag kom på ögonblickligen när persiennerna drogs upp i morse och köldgradsfrosten visade sig på taket till trädgårdsboden. Förberedde mig på totalt sönderfruset men möttes av morgonsol på fräscha Jordvivor, Penséer och Narcisser.. fantastiskt vad fort irritation på sig själv kan gå över i lycka.

Växtpost.

Det är ungefär nu vid den här tiden på året som den där "bästaste posten" kan dyka upp i brevlådan.. och idag kom en första leverans neddimpande i lådan.

Svart Klocklilja.. kunde ju bara inte låta bli att buda hem några sådana lökar på växtauktionen.. precis som jag gjorde för två år sedan också. Behöver man verkligen fler då om man redan köpt dom en gång.. jomen det gör man ju.. o särskilt om dom som mina bara försvann. Kan visst lätt bli som så med nyplanterade växter som man inte riktigt helt minns exakt var dom sattes och som sen visar sig ha hamnat under en ny fin och jättestor stenbumling som då endast med 15 meter lastbilskran kan flyttas på.

Svart Klocklilja.

Vilken tur att mannen från Piteå hade fler att sälja även i år. Otroligt fin kvalitet.. och vilka mängder med små lökduttar.. kan man nu få ha sån tur att det kommer bli nya exemplar av varendaste liten en av dom...det vore ju superlyxigt. Vad kul att kunna få tag på sånt här vackert och än roligare då de kommer så långt norr ifrån.. det känns liksom så rejält på nått vis...funkar dom där så bör dom ju absolut fungera här hos mig. 

Omstart.

Onsdag 13 april, solsken och så börjar töandet om från början igen då.. tänk vad mycket längre våren hade hunnit utan detta onödiga bakslag. 

Fullkomligt njuter av att få se toppar av vårlökar titta fram.. o lite här o där syns jord igen.. guuu så fantastiskt det är att faktiskt få se på jord💚

Nunneört.

Post idag igen... underbara små vitblomstrande Corydalis malkensis. Så ljuvligt söta. Budade även hem denna sorten förra året som då planterades i skuggrabatten. Kunde inte låta bli att buda i år också och blev överförtjust när det visade sig vara hela 20 styckna knölar.. allt från mini, små o mittemellan till stora. Eller heter det kanske lökar när det gäller Nunneörter... näääee nog är det väl en knöl.. eller.. jag gissar på det i alla fall. Två välfyllda krukor blev det.. får väl se sen var dom här ska planteras någonstans i trädgården... kanske runt bumlingen. 

Påskgult.

Långfredag och påskgula Aurikler 💛 Ljuvligt att få se på färgglada vårblommor... önskar dom vore överallt i trädgården nu men där är såna mängder av snö.. tror det ligger i snitt 50 cm djupt på baksidan o mestadels mycket mer.. smått deprimerande och verkligen frustrerande för en sån som mig. Strålande vackert påskväder idag.. hade dock hoppats på att så mycket mer av det vita skulle ha sjunkit undan som en fantastisk överraskning när jag kom hem efter en heldag hemifrån men tji fick jag.. syntes ju ingen skillnad alls.. total besvikelse. Önskar mig just nu fönvindar,  klarblå himmel, stekande sol och femton grader varmt och vår.

Trädgårdsdag.

Påsk och lördag, småmulet men rätt så behaglig temperatur.. endast en fleecejacka gör ju att allt känns lite lättare och dessutom körde jag igång årets första trädgårdsdag. Alla löv som gick att plocka bort i vårrabatten har nu avlägsnats och det är helt underbart att få se hur den förvandlas från tråkigt grå till att faktiskt innehålla lite gröna toner och framförallt liv.. livs levande växter som bara låg  väntade där under alla asplöv. Får mig nu att vilja kapa ned den sista Pelaraspen också.. tänk att slippa alla dessa löv.. att faktiskt kanske kunna se växter väldigt tidigt utan att behöva städa o plocka i timmetal... får ta mig en funderare på det.

Ljuva små varelser.

Ett helt gäng med mina allra vackraste favorit Krokusar låg gömda under alla löv.. vilken fantastisk känsla att få se på dom igen... till hösten måste jag bara komma ihåg att det är Krokusar jag måste handla hem.. ingenting annat är ett måste. Vill fylla hela vårrabatten med dessa cremegula ljuvligheter 💛

Underverk.

Söndag, påskdagen och vilken dag det blev.. här kom dom femton graderna plus en halva till. Herreguuud så underbart.. har varit ute hela dagen och bara njutit. Krattat upp löv ur gruset på uppfarten.. plockat o duttat med lite här o lite där.. fantastiskt så skönt livet är när det blir lite varmare. 

Och tänk att idag så hände det... förra årets ensamma och allra första lilla Blåsippsblomma i garagehörnan har i år blivit hela sex styckna och idag så öppnade några av dom upp hela sin härlighet 💚 Låg länge i gruset och bara njöt av det vackra.. tänk att något så litet kan vara så perfekt utformat.. älskar alla dessa sippor så otroligt mycket. Sååå många tjusiga exemplar som jag blir helt kollrig av att se på erbjuds nu på växtauktionen.. Blåsippor i så många läckra färger och små egenheter som jag bara: VILLHÖVER !!! och som jag så gärna hade velat ha boendes här hemma hos mig.. men... tänk att nånting som faktiskt är så pass nära tillhands.. endast nått litet klick bort ändå kan vara så oootroligt långt bort från vad min plånbok tillåter... fy fasen också vad jag önskar vara rik på pengar just nu.. jäklarns vad jag hade sippshoppat loss då.

Påskmiddag.

Lika mycket vårkänsla som det är på framsidan lika mycket vinter är det på baksidan.. två skillda världar just nu. Kan aldrig tänka mig att all denna snö ska hinna försvinna innan april ska övergå i maj. Ingen påsk i den norska fjällvärlden i år men i solskenet på en bänk vid trädgårdsboden med elden tänd och korven på en spetsad sälgpinne jamen då gick det nästan att låtsas.. i alla fall när man blundade o kände solvärmen o grillröken.. då.. för sitt inre kunde man ana den majestätiska Gudfjelløya framför sig. Finns inget så vackert som den snöklädda ön i sol lysandes från en klarblå påskhimmel 💚

Årets första...

Annandag påsk och måndag 18 april... gu så skönt det är att få vara ledig en måndag och lägger man därtill strålande solsken och varmgrader jamen då är det ju superhärligt. 

Solrabatten i hörnet mot grannen har idag töa fram lite = började peta lite i den också. Enooorma mängder av oxelbär ligger i år i denna rabatt.. jorden är som täckt av ett tjockt lager äckligt bärklet. Kan inte begripa varför fåglarna har ratat dom i år, normalt så brukar ju en flock sidensvansar komma inflygande o länsa trädet på bär inom loppet av fem minuter men alltså inte denna vinter.. konstigt.

Dök även på annat ovälkommet... årets första rödlackade liljebagge. Fy fasen också som jag ogillar dom.. säg nu inte att detta kommer att bli ett sånt där hemskt jäkla ohyreår... vill inte!!!

Ljuvligheter.

Vår i krukan på farstubron.. så ljuvligt vårigt det är med videkissar och glada färger och kan man annat än att älska Narcisser.. tror inte det. Kunde inte låta bli den fyllda varianten som erbjöds i butiken.. kändes så otroligt lyxigt med fylld istället för enkel.. det liksom bara är som så med dessa underbara lökar.

Hoppas hoppas hoppas nu att alla lökar jag satte i höstas faktiskt också  kommer att blomma i vår.. vilken lycka det hade varit.. lever i alla fall ännu på hoppet om det. Narcisser är som så speciella, man blir som så otroligt glad av dom. Och precis nu den här tiden på året så fylls hela Instagram av just Narcisser och ju mer jag klickar hjärtan på dom desto fler dyker det upp i flödet så jag bara klickar o klickar o klickar o blir bara gladare o gladare o gladare 💚 Så många fantastiska blomsterodlare det finns där ute i världen som odlar fram så otroligt många olika sorters Narcisser.. blir ju helt kollrig av att se på alla och mitt inre det bara skriker VILLHÖVER dom i mitt liv här hemma hos mig.. o så himlans synd det då är att dom inte alls trivs just här hos mig. Tänk om det hade funnits en Narciss fylld med "supertåliga ogräsgener" jamen då skulle jag ha kunnat betala dyrt för just den.. enkel eller fylld hade ju inte spelat nån roll.

Årets första Dahlia.

Dagen D som i DAHLIA i dag... 19 april och idag så hände det..årets första lilla dahliablomster har slagit ut. Helt otroligt,  och fler knoppar är också på väg.. vad säger man annat än FANTASTISKT. Trodde väl aldrig att detta skulle kunna ske men så är det ju som sagt en Dark Angel Star Wars. Finns där endast nån enstaka liten promille av ljuvliga ogräsgener bland dahliasläktet jamen då tror jag att dom hittas i just denna mörka lilla ängel. Överförtjust är bara förnamnet på vad jag känner just nu 🧡

Nobelt enkel.

Kvällsinspektion i trädgården denna onsdag 20 april. Snötäcket på baksidan har verkligen sjunkit ihop idag.. kände omedelbart hoppet stiga inom mig.. bara nu värmen fortsätter då kan det möjligtvis ske under även här i verkliga livet.. kanske är det då inte så mycket vitt kvar när de tio återstående aprildagarna har passerat. Hoppas hoppas hoppas...

Perfektion in i minsta detalj har nu slagit ut i skuggan under den rödbladiga 'Royalty'. Snödroppar.. så fantastiskt vackra dom är.. helt perfekta. Så nobla men ändå så enkla och jag bara älskar dom små liven 💚

Ljuvligheter.

Söndag 24 april, strålande vackert väder. Morgonsol, klarblå himmel och helt fantastiskt vackra Krokusar i vårrabatten nu. Ett litet hav av kritvita ljuvligheter har nu slagit ut.. så otroligt snygga. Brukar föredra de mer vårkulörta men i år så var dom här verkligen superläckra... me like 💚 Kul med Krokusar som förökar sig så lätt.. skulle vilja ha dom precis överallt just nu.. en riktigt fin vårfavorit.

Mässköp.

Inspektion av gårdagens inköp på trädgårdsmässan. Fyra av fem naturligtvis inköpta i Spezialplants monter... så lätt det är att spendera en slant hos den mannen. En liten tjusig Blåsippa och tre stycken Primula 'Dark Rosaleen'.. supervacker med mörka blad och små supergulliga blommor. Mycket nöjd... en kan aldrig ha för många Sippor o Vivor. Hos Forslunda gymnasium fastnade ögonen på en lite annorlunda Kärleksört.. kunde naturligtvis inte låta bli den heller för just Kärleksörter kan man ju heller aldrig ha för många av.. dom bara villhöver jag fler av.. får alltid den känslan av detta växtsläkte. 

En spezialare?

En liten överraskning låg gömd under bladen i en av krukorna med Primula och hittades vid vattningen idag... en mycket söt liten lök. Spännande... och så väääldigt mycket mer spännande när man nu då tänker på att den alltså hamnat där när Herr Danielsson pysslat lite med sina växter.. kan det möjligtvis vara en riktigt spezialare... har den mannen ens några vanliga växter kan man undra.

Skickade lite snabbt ett foto till systeryster den yngre som skulle på mässan idag och tänkte naturligtvis att hon enkelt skulle kunde visa och fråga Mr Spezialplant men si det vågade hon visst inte.. trots hela tre svängar förbi hans monter så dök aldrig frågomodet upp... typiskt.. så frågan är nu: Vad kan detta vara för något. Vad bra det hade varit att få veta just det.. och han kanske hade behövt den tillbaka.. och undrar hur den ska planteras för att må bäst... frågor frågor frågor men inga svar.

Trädgårdsdag.

Trädgårdsdag hela långa dagen... nästintill hela nio timmars rabattstäd blev det check på idag och i nästan alla rabatter har det petats o klippts o plockats i. Snö uppe vid skärmväggarna och i skuggrabatten så de står ännu kvar på att-göra-listan. Hörs väldigt viktigt o ordningsamt med en lista men den finns ju bara i mitt huvud och tänk att den "listan" inte alls ser likadan ut två dagar i rad... punkterna liksom förändras allt efter att både ork o humör går upp o ned.

Nästan alla perenner är nu nedklippta och det är sannerligen en rejäl milstolpe i trädgården om våren.. då är liksom säsongen verkligen igångsatt. Krattat högar av allt skrufs som nu får torka innan de mulchas ned o strös ut igen. Får ta mig en  funderare på om jag orkar ett jordlager ovanpå eller om det får ligga synligt även i år.. hmmm.. med Tusen Trädgårdar den 3 juli så borde jag väl egentligen satsa på snyggt o täckt men just nu säger kroppen: Nope Nej No... Aldrig I Livet!!!!!

Dela den här sidan