Juldoften Nr: 1

Söndag och redan fjärde advent. Runt nollan och tyvärr vindpolerad blankis. Värsta vädret som finns... har man en gång dimpt ned i spagat så muskelfästena trasat sig.. jamen då sitter liksom den där skräcken inför en potentiell upprepning alltid kvar. Det kan väl få komma lite snöflister nu som fryser sig fast som ett litet naturligt halkskydd på allt detta blanka... snälla snälla snälla.. kan jag kanske få önska mig det till jul..

💙💙💙 Vaknade i alla fall till den ultimata juldoften i morse.. doften av blå hyacinter. Herreguuuuud så underbar just den doften är..  man går som omkring o känner sig lite lätt hög här hemmavid. Djupa inandningar och ögonflimmer... sååå ljuvligt. Finns absolut ingenting annat som säger mig JUL mer än just denna doft.. sitter som inpräntat i en då mor alltid hade just dessa blåblomstrande lökarna hemma just i juletid💙

Julstämning.

Supervackra... gillar att se på dom riktigt nära. Lustigt ändå att något som känns så otroligt juligt inne i en ändå kan ha en färg som säger noll o inget om just juletiden. Men doft är sannerligen ett mäktigt sinne... så himlans lätt det är att man bara förs bort tillbaka till en sedan länge gången tid bara av att helt plötsligt känna en liten bekant doft. Finner det vara magiskt när en doft tar en tillbaka ända till barndomen... o doften av just de blå Hyacinterna blir som till ett härligt barnsligt minnesskimmer av julstämning inne i mig.

Bumling.

Blå himmel emellanåt idag... småblåsigt och den rostigt snygga vindsnurran jag fick av sonen har jobbat på riktigt bra o gått runt runt i vinden.

Snö kvar på bumlingen.. jag bara älskar denna sten❤  Måste absolut försöka få några fler stora hit på baksidan till våren... en kan aldrig ha för många storstenar i sin trädgård känner jag. Får helt enkelt bara lov att fixa fram några fler och sen ringa lastbilsvännen med kranarmen.. jo så måste det bli.

Ny jord.

Kollade till jordfabriken som stått i garaget = var helt klar idag. Inte det minsta lilla av matrester fanns kvar... fantastiskt. Helt otroligt vad fet o fin denna bokashijorden blir. Det är ju superkul med kökskompost på detta viset... tar tyvärr bara liiite väl lång tid att fylla hinken när nu sonen flyttat o man är själv i hushållet men idag hade jag dock äntligen en hink klar. Hämtade en säck gammal uttjänt fuljord och gjorde mig en ny back med jordfabrik. Höll faktiskt till inomhus nere i frörummet denna gång eftersom sonen stannade kvar i Umeå i helgen =fritt fram för syrliga dofter här hemma. Blev en intressant doftcombo samman med Hyacinterna.. kanske inte den bästa men absolut inte oäven... sonen hade garanterat klagat högljutt men jag stör mig inte alls på den fermenterade bokashilukten.

Alfresco.

Onsdag 22 december.. ruskigt kallt i morse med en temp på minus 21. Tjyvlånade sonens stora gossiga fjälldunjacka.. såna här dagar hade man gärna tagit över den i egen ägo.

Julstök i sakta mak... ingen känning av panik ännu... jullimpor o havrekex bakade,  mathandling bortgjort. Granen klädd, borden och stolarna iordningställda. Fler ljusslingor uppsatta, tomtar och pepparkakskör uppställda. Julfiltar, julkuddar o juldukar klart. Granris plockat o marschaller redo. Städning ständigt pågående.. värsta gjort men tänker att det nog blir jul ändå även om nån liten dammråtta ligger kvar i nått hörn o morrar åt gästerna.

Första tjusiga Amaryllisklockan har nu slagit ut... 'Alfresco'... favoriterna är helt klart de ljuvligt vita.

Julafton.

Det var som om andan hölls ända från det att julinbjudan skickades ut o fram till runt lunchtid på självaste julafton... skulle det verkligen kunna bli ett julfirande tillsammans i år... och jooo det blev ju faktiskt det. Vilken himlans tur att alla höll sig friska sista veckorna och hoppas så innerligt att den turen också håller i sig efter denna kväll. 

Förra årets annorlunda jul blev av förklarliga skäl helt stressfri o tänk att den sköna känslan höll i sig i mig även detta år trots deltagarantalet. Inte den minsta lilla pyttiga julstress har infunnit sig. Tror julen förra året helt enkelt blev en början på nått nytt inom mig. Insikten att allt inte behöver vara perfekt här hemma den är riktigt skön.  Är nått glömt så är det bara glömt och allt funkar garanterat i allafall... julafton blir det ju ändå bara de små får sig en julklapp var.

En toppengran.

Årets julgran... naturligtvis en fjällädelgran odlad några kilometer bort innåt landet. Är så svag för doften den avger 💚 Årets nätta skapelse kom dock med en överraskning... fattar inte att jag inte såg det när jag så noga valde ut just denna gran. Upptäckte det först när den rödglänsande julspiran skulle träs upp på toppen... där fanns ju ingen topp... den var bortklippt och den lilla halvcentimetern som var kvar räckte inte alls till för att hålla fast julspiran. Hade med ganska stor säkerhet blivit rejält irriterad under en normalstressig jul men inte i år... rullen med najtråd i städskåpet löste fastsättningen..  men... det hade garanterat blivit jul i alla fall även med spirande ståendes på skänken eller som här på bordet bredvid. 

Julbuketten.

Tulpaner är ju bland det absolut bästa som finns och jultulpaner har de sista åren fått ett smått måste över sig. Skaffade några som fräsch blomsteruppdukning på borden men de allra tjusigaste kom systeryster den äldre med.. hade ju faktiskt kunnat vara som en julig brudbukett till någon. Och tänk att jag samman med buketten även fick mig en alldeles egen flaska av ljuvligt len favoritdryck som jag aldrig själv nämns kosta på mig... Brännlands Iscider.. jissesamalia vilken himmelsk smaksensation dessa glimmrande o guldiga dropparna skänker min munpalett. 

Bladvackert.

Söndag 26 december. Tänkte bättra mig idag med en lång morgonpromenad efter gårdagens lata inomhusvistelse men minus sjutton på tempen fick mig att skjuta på den och sen försvann även denna dagen i julfilmer, godis, mat och mer filmer... jissesamalia vad extremt dåligt man mår när den inre klockan helt plötsligt slår nattning och inte ett endaste vettigt göromål har gjorts och inte ett enda nyttigt motionssteg har tagits... för en kylig snabb runda i trädgården räknas ju inte direkt som motion. Vilken jäkulens tur att det är jul bara en gång om året.

Snyggt med de mörkbruna bladen på Klematisen mot den grånade gärdsgårdsstören uppe i odlingslådorna..  nästan som att dom går lite mer mot det rödbruna hållet just precis när de fångar in dagens sista ljus... man kan som ana lite sol långt borta i fjärran. Julia Correvon.. kan det möjligtvis vara det hon hette.. minns inte riktigt men det känns liksom lite bekant på nått vis.

Blomsterklockor.

Onsdag 29 december idag.. tänk att nu är det snart början på ett helt nytt år... härligt. Satt häromdagen och kollade frösajterna för att få lite inspiration och hittade några intressanta ettåringar som jag nog ska testa att så.. blir kul. Ska verkligen försöka fröså med måtta denna gång.. max tio av varje sort.. kanske femton men inte mer... måste ju bara skärpa till mig på antalet.

I köksfönstret står nu tjusigheterna och visar upp sig så fint... älskar dessa vita blomsterklockorna. 'Alfresco' blommar på för fullt och två nya stänglar är också på gång nedtill... lyxigt. 'Denver' som jag fick av systeryster den äldre har precis börjat öppna upp och även den kommer med två extra stänglar... blir mycket fint att få titta på framöver 💚

Ögongodis.

💚 Ljuvligheter... kan ju faktiskt inte se mig mätt på glittret i allt detta vita som denna 'Alfresco' har och som syns så väl när man tittar riktigt nära. Samman med den så otroligt läckra och fräscht limegröna dutten i mitten av blomman så blir detta helt klart en tiopoängare att få vila ögonen på 💚

Snöskottning.

Kvällsskottning på näst sista dagen för detta året. Tjusigt med lite nysnö.. dvs bara om det är av det lättare slaget. Tycker dock att det räcker nu... är ju precis ett litet lagomt isolerskyddande lager i trädgården just nu som kan hålla växterna i rätt temp fram till våren... behöver absolut inga metersdrivor framöver.. perfekt precis nu. Märkligt vad två veckors lathet sätter sig fort.. uppfarten kändes gigantiskt stor att skotta... nämen nu bara måste jag få upp flåset igen... många raska promenader o mindre julgodis måste det bli.

Brolyx.

Unnade mig att köpa en större julig En i år och jag gillar den... känner att det faktiskt drar lite extra i mungiporna när den hälsar mig välkommen hem här på farstubron. Brukar normalt bara fylla utekrukorna med granris och grenar men i år blev det lite lyxigare helt enkelt.

Så synd att dom fryser sönder och torkar ut i såna här oskyddade krukplanteringar... skulle varit kul om det gått att plantera ned den i trädgården till våren men det hade väl förmodligen inte heller funkat.. är säkert nån typ av ickehärdig sort som aldrig hade överlevt här uppe ändå. Men superfina det är dom💚

Ljus i mörkret.

Tog en avslutande runda i mörkret på baksidan. Två ljusslingor där bak. En slinga i Obelisken från Eldgarden där 'Blue Angel' och 'White Heart' är planterade... den blir alltid fin.. blir som en lysande totempåle.

Den andra och absolut viktigaste slingan placeras numera alltid invändigt på glasaltanen. Den är allra bäst för den är liksom till för att lura mitt inre. Så häftigt när jag placerade dit den för första gången för bara ett par år sedan och sen upptäckte fördelarna. Varje mörk o tidig morgon under vinterhalvåret tror nämligen hjärnan att solen redan gått upp och att dagen redan har grytt där bakom persiennerna vilket gör det sååå fantastiskt mycket enklare att stiga upp.. funkar varje gång när väckarklockan ringer 05.25... hjärnan är sannerligen lättlurad... i alla fall min. Lustigt att det sen alltid känns så snopet och förvånande när persiennerna dras upp och det faktiska vintermörkret visar sig. 

Nyårspillrigt.

Nyårsafton och årets allra sista dag. Är ju igen festprisse jag.. denna afton är liksom mer gjord för god mat enligt mig... minst trerätters och sen bara en lugn o skön kväll.. har ju så otroligt svårt att hålla mig vaken efter det att klockan slagit 22 så några eventuella nyårsraketer ser en sällan. Siktade dock på just detta inför årets sista #moodboardfrånträdgården... när en nyårsraket slår ut i ett gnistrande glitter. Förmodligen bara en själv som ser just detta.

Tog mig en sväng ut igår efter jobbet i snöfall med korg o sekatör för att se vad som fanns att plocka i trädgården så här i slutet av december. Frökapslar fanns där och Hortensian 'Little Lime' hade några torkade blomster kvar i skydd vid husgrunden. Glittrande och gnistrande blev det ju verkligen inte men kul att det blev till något i alla fall.

Nöjd med att Krolliljornas guldiga frön tillslut faktiskt blev till små små blommor... jäkligt pillrigt. Har ju egentligen varken händer eller fingrar för detta pillret. Inte heller tålamod... gav nästan upp när jag råkade vissla med till musiken jag spelade samtidigt och fröna blåste iväg... sååå tanklöst och sååå typiskt mig. 

Dela den här sidan