Trädgårdskonst.

Gyllene morgon denna torsdag 18 november. Tidig runda i trädgården.. måste liksom passa på när solens strålar hittar in och belyser något som då helt plötsligt blir så otroligt vackert... blir som att få gå konstrunda här hemma. Novemberljus känns lyxigt.. så vackert just precis när solen går upp och nu bara når strax över trädtopparna... snart hjälper det nog inte att grannen haft avverkning.. snart når nog strålarna inte längre in.. hoppas dock att jag har fel och att just precis dom där tre träder var vad som behövdes för att få lite vintersol här på baksidan.

Dagens trädgårdskonst fick bli frökapslarna på den mörka Krolliljan.. gillar när ljuset når igenom det tunna höljet och de små växttrådarna blir synliga där kapseln spruckit upp och i motljus blir till och med de mörka prickarna vackra.

Aningens tomt.

Motljus är vackrast för trädgårdskonst.. vänder man på kameralinsen så känns det helt plötsligt väldigt ordinärt. Till och med tomt just i denna delen av släntrabatten som grävdes om i höst... tur bumlingen står där i övrigt ser det ut att vara näst intill nada när allt nu bara är smått o nyplanterat. Hoppas nu att jag verkligen fyllde på med vårlökar.. känner alltid en liten ångest över att det kan ha blivit för få lökar och minnet är sanslöst kort... hmmm... undrar vad jag grävde ned för sorter just där.

Älskar prydnadsgräset Karl Foerster.. gillar så det halmgula. Förmodar att det kanske kommer trivas lite extra nu när de jättelika Kransveronikerna har flyttats på.. kanske blir detta nu en rejälare tuva. Så kul att årets perenn 2022 blev ett gräs..  Diamantrör.. måste införskaffas för det gräset har jag ju inte. Ett Calamagrostis var det visst precis som Kalle F.. undrar om det då också blir halmgult o vackert om höst och vinter.. får hoppas på det i alla fall. 

November Dahlia.

Tänk att jag faktiskt har en Dahlia kvar som ännu är framme i ljuset. Mina första stickningar någonsin av Dahlior togs i våras och en behöll jag själv medan resten gavs bort. Dark Angel Star Wars..  mörkt och snyggt bladverk... växte med en sån raketfart då vid uppdrivningen att det kändes som ett säkert kort att testa sticklingsförökning med just den.

Skämde dock inte bort min... den hamnade liksom lite på undantag hela säsongen och också i en på tok för liten kruka. Ingen näring hade den heller fått kom jag på sent om sider i höstas.. fick så dåligt samvete och hade inte hjärtat att klippa ned den så den togs med till stora hallen på jobbet och där står den kvar. Förmodligen är det kanske att misshandla den ytterligare.. men tänker att den nog är van vid mig nu och vet att livet är hårt så om någon kan tänkas klara av detta jamen då torde det väl vara just denna lilla mörka ängel. Tror jag kanske ska ge den lite ny jord och även en större kruka så ser jag väl sen hur länge en Dahlia klarar av att stå i en småkylig tillvaro med halvtaskigt ljus.

Solsken.

20 november.. lördag och sol även idag. Nog måste det väl ändå vara kors i taket för årets alla novemberdagar med solljus... till och med en nästintill helt blå himmel denna dag.. fantastiskt.

Tänk att man mår så himlans bra av ljuset.. att bara kunna få stå ute i lä o njuta med ansiktet vänt upp mot det ljusa och känna solens strålar boosta upp ens inre välbefinnande.. DET är härligt. Och när sen solen tar slut här hemma jamen då tackar man för att det är helg o ledigt och sen tar man sig en promenad längs med den soliga sidan av tillvaron. Har väl aldrig förr varit med om en november som gått så fort fram... tror faktiskt det beror på just detta solljus. Tänk att det nu bara är tio dagar kvar till årets sista månad och sen efter den.. jamen då börjar ju säsongen igen💚

Kål.

Söndag och check på ännu en vacker novemberdag med solsken. Vilken helg det varit och dessutom med längdskidor tre dar på raken samman med dom enda två refererarröster som räknas.. stooor lycka.

Första året med Grönkål för mig... ingen hit och därför står dom kvar i landet. Tycker dom var trådiga och inte alls lättsmälta. Har provat att både woka, steka och blanchera men nope.. har säkert gjort nått galet.. garanterat ett handhavandefel men osäker på vad. Snygga är dom i alla fall och jisses vad tåliga dom verkarvara.. tycker dom ser otroligt fina ut ännu och bara det kan ju vara värt nån planta även nästa år. 

Klematis.

Måste komma ihåg att fixa en klätterställning till Durandiin i släntrabatten. Fasen vad den har blivit misshandlad i år. Såg faktiskt först väldigt fin ut där den med lite hjälp virat in sig i trähjulet men när det inte längre gick att undvika en nedklippning av den stora tuvan av  Näva bredvid och den inte hann växa tillbaka innan öppen trädgård då virades Klematisen ur hjulet och lades ned i ett försök att dölja det kala... lyckades dock inte och med flera knäckta stjälkar var det en rejäl flopp. Nästa gång får jag helt enkelt ställa dit nån blomkruka om jag vill slippa se eländet. 

Novemberblomster

Onsdag 24 november, fem grader kallt tidigt i morse vilket faktiskt kändes helt okej i jämförelse med mån-tisdags tio. Endast en liten kortvarig glimt av ljus idag och snö ska det visst också bli.

Smet tvärs över vägen för en snabbtitt i trädgården hemmavid.. det livar ju alltid upp humöret efter en massa offertskrivande. Sista fräscha Kärleksörten står naturligtvis invid husgrunden.. tänk vad den grunden skyddar och ger värme till växterna. Fantastiskt att dom kan vara så granna nu i slutet av månaden.. snart december och dom blomstrar så fint. Har sagt det förr och jag säger det om och om igen... Kärleksörter dom ÄR guld värda💚

Bladgrönt.

Sådde Blodklöver i odlingslådan efter att rödbetorna skördats.. såg så mycket fram emot att få se de rödrosa stora blommorna men av det blev inget... bara blad. Kanske måste man så sådana på våren för att få blomster, det var kanske alldeles för sent. Men en läckert ljusgrön matta blev det i alla fall och jag gillar ju både grönt och blad så det blev väl bra det också. Frågan är väl nu då om dom kommer att blomma till våren eller var dom bara ettåriga... hmmm.. nu måste här googlas.

Matgäster.

Klövspår i hela trädgården idag och dom har visst även hittat nattamat. Det var alltså därför som rörelsevakten gick igång på baksidan sent igårkväll. Kålen är idag så gott som uppäten. Fasen också.. tänk om jag bara hade kunnat få veta vad dom tyckte om just min kål.. smakade den bra.. var den lika bra som andras kål eller tyckte dom precis som jag att den var trådig och hårdsmält.. vilken sort föredrar dom.. är det grön eller svart, krusig eller slät, hög eller låg som är bäst.. tänk vad bra det vore om jag hade kunnat få svar på mina kålfunderingar. 

Vintervit morgon.

Torsdagsmorgon och helt plötsligt så var det då vinter på riktigt. Vitt precis överallt och huset det nästan försvann bakom snöklädda träd och buskar. Tjusigt men attans så drygt att skotta... inget fjäderlätt pulver idag inte. Tyckte uppfarten kändes så jäkla stor idag..  insåg också att med sonen på annan ort jamen då är verkligen allt upp till mig hädanefter. 

Rodnande bär.

Lördag 27 november... efter gårdagens minus sjutton grader så kändes dagens tio riktigt milt. Snabb morgonpromenad innan frukost och skidor... väldigt vackert med snötyngda buskar och träd böjda över gångstigen.. precis som att gå genom välvda snökorridorer.. fantastiskt fint. Tänk om det hade kunnat få se ut exakt som så här i 35 dagar till... vilken julstämning.

Snöklädda korridorer även hemmavid.. i alla fall på framsidan där Pärlrönnen bildar portaler att gå igenom. Grenar inte bara tyngda av snö utan också av bär som nu färgats i rosaton av vinterkylan... så dekorativt. Känner att Rönnar blir mer och mer intressanta.. har alltså nu en Pelarrönn, en Pärlrönn och tre Japanska Rönnar i trädgården och skulle gärna vilja utöka mitt lilla bestånd med än fler... måste bara komma på var dom ska placeras först.

Betande gäster.

Första advent, sista söndagen i november.. hade inte tänkt ha middagsgäster idag men fick ändå fyra stycken på besök. Kålen var nog kanske inte så dum ändå eller så är dom inte så kräsna. Läste att man kunde möra upp kålbladen genom att gnugga in olja o salt om de skulle ätas råa i sallad.. kanske även fungerar om dom sen ska wokas... får väl testa nästa år. 

Stod o tittade på dom kålbetande fyrbeningarna ett tag men när en av de jäklarna började tugga på annat än kål då fick det vara nog och dom schasades vidare till grannen. 

Soligt, klart o kallt.

Kylig måndag 29 november... femton minus kändes inte lockande så det blev strejk på en tidig morgon promenad innan jobbet. Till o med kaninen som alltid vill ta sig en sväng ut på farstubron tvekade när kylan slog mot honom i dörröppningen. Eller så kanske han faktiskt vädrade fara den här gången.. undrar om han vet hur jäkulens nära rävföda han nyss varit. Sååååå många gånger som jag bara öppnat ytterdörren o släppa ut honom utan att tänka på vad som faktiskt kan vänta därute i morgonmörkret = ändring på det nu.

Så vackert vinterljus idag och med så fantastiskt fin blå himmel.. nästan en sån där helt perfekt vinterdag. Tjusigt... fick inkräkta på grannens tomt för att få med hela den snöklädda Bollpilen från den soliga sidan. 

November månad.

Sista dagen i november månad och då är det ju dags för min #moodboardfrånträdgården. November är väl egentligen som oftast väldigt sparsmakad just i en trädgård så här i norr så ett frostigt o rostigt gammalt grytlock med ett fastfrusen litet barr och ett Carmencita-blad får representera denna månad. Less is more.. hette det inte så..

Novemberljus.

Tjusigt med detta underbara ljuset även idag... vilken solskensmånad det har varit.. måste nog vara den bästa november som jag kan minnas. 

Mer snö i trädgården

Lördag och redan fjärde december... ingen bra början på denna månad. Det märks verkligen att man på riktigt börjar bli gammal då krämpor o nya åkommor man aldrig behövt prova på förr bara dyker upp och tänk att dom verkar visst också på nått sätt bara kunna bli fler för vart år som går... upplyftande. 

Tog mig en sväng ut idag och fastän det bara gått fyra dagar sedan sist så känns det som en evighet sedan jag var runt på baksidan. Sååå himlans vackert med all snö som fallit och så otroligt länge den nu har hållit sig fast på växtligheten... fantastiskt fint och så detta underbara ljuset på himmelen... man kan inte annat än bli lite lycklig av att även december får innehålla naturligt ljus. Skulle väl egentligen ha skakat av snön på den nyplanterade 'Carmencita' men hade inte hjärta att "förstöra" det fina...

Snöklätt.

Än mer nedtyngd var nog 'Carmencita' nr 2 som i höstas grävdes ned bredvid insektshotellet/"Sputniken" men jag nämndes faktiskt inte ta bort det fina vita som lagt sig där heller.. ville bara få fortsätta titta på det vackert vintriga landskapet som nu omger trädgården och allt detta vita ger absolut en puff i rätt riktning för att nå lite julstämning. Får ligga kvar nån dag till bara för åskådan så skärper jag väl till mig sen o går ut o skakar av allt och får då hoppas på att inget skadats av tyngden.

Perfekt nu.

Det kan väl få vara precis exakt så här som det är nu.. ingen mer snö och inga fler minusgrader. Känner mig faktiskt helt nöjd precis just nu som det är idag... kan en få önska sig detta i julklapp tro?

Soltoppar.

Kylig tisdag 7 december. Klarblå himmel idag och solen når nu bara de högsta topparna i trädgården. Bara två veckor kvar till dess det vänder och sen sakta blir ljusare igen.. känner dock inte att jag direkt kan klaga på ljustillgången för årets sista två månader än så länge i alla fall.

Nästan nitton grader kallt vid hemtraskadet efter jobbet... fasar, fryser o klagar över kylan men sänder samtidigt ett tack o bock för att man slipper prova på de över fyrtio graderna i norr. Hur känns en sån temp egentligen.. liiite nyfiken blir man ju dock.. hade kanske kunnat tänka mig ett snabbt kipptest.. bara nån sekund och sen satt check o bock på det.

Kvällsljus.

Fredag 10 december och kvällsskottning med känslan av lite mer blött i det fallande vita just nu... fasen också om all snö skulle försvinna o bara blir till is innan julafton. Lite mysigt med belysning i de stora blomlådorna.. synd bara att jag inte förstår mig på slingan jag köpt.. lyser bara ibland o jag fattar ingenting.. än vad jag trycker på så blir det inte bra... har ju noll o inget tålamod med sånt.

Två veckor kvar till julafton... julfirande här hemma och massor av folk inbjudna men har än inte börjat fixa med nått endaste ett.. hmmm.. undrar när paniken kommer kicka in. Kanske måste åka o köpa mig en gran imorgon så har jag i alla fall det gjort.

Vintergrönt.

Söndag och skottning även denna dag.. runt nollan och betydligt tyngre snö idag... föredrar ju den mer pulverlätta varianten som nästintill försvinner vid en nysning.

Tog en runda runt i trädgården där Måbärshäcken krävde en hjälpinsats. Glömde ju bort den helt förra vintern vilket resulterade i några deformerade partier som jag sen gick o blängde snett på hela sommaren... tänkte mig verkligen försöka komma ihåg att skaka av all tung snö i år. Häftigt att till o med få se på lite gröna blad idag... lustigt det där när man klipper häckarna redan i juli då hinner dom skjuta mycket nytt och dom bladen sitter som mer fast än de äldre som faller av när höstkylan kommer. 

Lucia.

Stämningsfull luciamorgon med SVT från Tällberg.. så vackert arrangerad musik.. gillar när både toner och röster går åt det mer folkmusikaliska... det berör liksom alltid lite mer inombords på nått vis. Glömmer aldrig 2013 års Lucia med Sofia Karlsson och Martin Hederos "Julkortet"... har varit min julfavorit sedan dess... ljuvliga toner för mina öron. 

Stämningsfullt hemmavid blir det med morgonmörker och ljusslingor... sött även med små frusna blad av Fackelrankan och Luktärtor kvar i spaljen. 

Vinterljus.

Decemberljuset tittade in denna luciadag... love it 💛 En snabb liten visit av värdefullt ljus... knappt synligt men nog kan man ana att solen faktiskt finns där.. lustigt vad lite det behövs för att man ska känna sig rik.

Decemberhimmel.

15 december, onsdag, minus tretton och en otroligt tjusig förmiddags himmel. Vilka dagar.. vilket ljus.. en kan faktiskt bli kollrig för mycket mindre. Har ju aldrig fått se på detta förr... är så van grannens gamla stora trissklunga av barrträd som stått där och mörkat min vintersky. Minns dom så väl.. en Cembratall en Silvergran och en jättelik giganorm Skogsgran... har önskat livet ur dom i många år och nu är dom äntligen ett minne blott. Känns helt fantastisk... undrar hur våren och sommaren kommer att bli.. herreguuud så jag längtar.. vilken upplevelse det blir att få prova på obehindrat solljus från söder💛

Tänk om...

Känslan med ljuset idag är 💛💛💛💛💛 fem soliga hjärtan av 💛💛💛💛💛 fem möjliga. Men tänk vad bra det hade varit om nu bara grannarna bortöver gatan också hade kunnat fälla några träd.. och tänk om kommunen hade kunnat fällt lite granskog på andra sidan vägen.. och tänk om både Åsberget och Skärpedkullen hade kunnat tryckas ihop o vara lite lägre.. och tänk om solen ändå hade kunnat stå lite högre upp på himlavalvet även om vintern.. och tänk om.. och tänk om och tänk om... en blir ju aldrig riktigt helt nöjd. 

Snökonst.

Varmgrader och töväder.. inte vad jag beställt. Ville ju ha kvar allt det tjusigt vita på träd o buskar ända fram till den 1a januari. Tråkigt småregn i luften ikväll och alla fina snöformationer finns nu bara kvar i kameran... marshallhållaren Tulpan från ELDgarden blev till en helt klotrund snöboll balanserandes uppe på toppen av en smal järnpinne... kul med snökonst men som idag inte längre existerar. Kan man få önska sig fem minus och en lagom decimeter nysnö bara sådär senast torsdag till veckan... hoppas hoppas hoppas. 

Dela den här sidan