Hylotelephium.

Solig och väldigt vacker lördag 23 oktober. Blå himmel, minusgrader och helfruset i trädgården. Provade gräva lite inför en eventuell pionflytt men det gick inte alls... bor som i ett litet kallhål här nere i dalsänkan. Får väl se om det blir några milda dagar framöver i annat fall så får jag bara vänta tills nästa år.

Kärleksörterna är guld värda en sån här dag... urtjusiga är vad dom är. Tänk att detta förr var en växt som jag aldrig riktigt "såg" utan dom bara fanns men så en dag uppenbarades dom framför mig och jag blev verkligen kär. Känner numera alltid ett behov av nån liten planta till vilket jag unnat mig de sista åren💚

Tuvgrönt.

Den extreeema latheten har kickat in de senaste veckorna varenda gång jag tittat på denna söta gröna lilla tuva av Rosenbräcka och så även idag. Begriper inte hur jag är funtad...  kan ju gräva upp o ned o in o ut på flera kvadratmeter rabatt dagar i sträck.. men att hämta en skruvdragare, lossa en enda skruv och med fingrarna flytta undan lite grus invid husväggen såpass att denna gamla skopa kan komma i någorlunda skydd för vinterkylan.. det orkar jag visst bara inte. Helt otroligt att ett sånt litet göromål kan kännas så jäkulens jobbigt... 

Bärvackert.

Den flerstammiga Japanska Rönnen är i år för första gången fylld med fina och ytterst små bär. Planterad med den tanken att så småningom kunna ersätta det döende gamla äppelträdet. Väldigt vacker är den i dagens solljus. Har nu tre styckna Carmencitor i samma rabatt.. tror o hoppas att det blir bra.. längtar nu så innerligt att de ska växa på sig snabbt så jag får tillbaka lite "takkänsla" här uppe igen.

Luftboll.

Rundade former i en trädgård är positivt att få titta på... Vårärten får ju ett litet sånt naturligt rundat växtsätt vilket jag gillar så dom är utplacerade lite här och där i rabatterna. 'Grefsheim' bollklipptes i år och det blir det nog även en fortsättning på trots att blomningen då uteblir.

Klippte även till på den lilla Eken... en bollifiering helt enkelt... blev som en liten luftboll.  Absolut inte det bästa trädvalet.. förmodligen bland de sämre sorterna att formklippa men nu stod den ju bara där och var helt plötsligt för yvigt stor i år så då kom sekatören fram. Faktiskt riktigt kul att klippa former.. förstår dom som trillar dit på den sysslan. Återstår att se hur länge den tolererar att bli behandlad så här.. när den säger ifrån jamen då får jag väl bara ta o kapa ned den... kan nog ha nytta av en ekstam i rabatten också. 

Toppenhumör.

Söndag och en sen uppstigning idag igen... blir ju helt tokig på sonen när han under helgerna hemmavid är ute o ränner till sent på nätterna. Tänk att man nu helt plötsligt vaknar av minsta lilla ljud han ger ifrån sig och sen så ligger man då där klarvaken i flera timmar o somnar inte om förrän klockan egentligen slagit långt förbi den normala uppvakningstiden. Lustigt hur fort man vänjer sig vid tystnaden och att vara helt själv... förr kunde man ha ungdomsgård med hög basmusik i källaren utan att vakna men nu fixar jag inte ens en nyckelomvridning i ytterdörren några rum bort.

Klarnade till i knoppen på en rask förmiddags promenad med premiär för dubbat under skosulorna vilket var en fördel idag.. gillar inte när det fryser på och man bara går o spänner sig o väntar på vurpan. Fantastiskt skönt ute.. och så kul att traska på när benen känns lätta.. blev en riktigt lång promenad så humöret kom faktiskt upp på topp innan jag var hemma igen och högt ropade godmorgon till sonen som låg o snarkade.

Söndagssol.

Inga trädgårds sysslor.. allt känns nu bara stilla.. som att allt ligger lugnt och inväntar vinterdvalan.. nästan både sorgligt o skönt på samma gång. Tog mig i alla fall en trädgårdsrunda.. måste liksom få titta till allt minst en gång om dagen.. gör man inte det då är det som att något fattas. Var bak o kände på jorden i pionrabatten igen.. hade en förhoppning om att den kanske tinat lite men nope.. måste nog bli lite mildare först innan jag kan gräva igen.

Tog även med mig dagens pigga ben på en sen eftermiddags promenad runt sjön.. så vackert när solen helt plötsligt tittade fram.. sol gör mig på extra bra humör 💛

Grävjobb.

Tisdag 26 oktober, något mildare idag och verkar även bli plusgrader några dagar framöver... härligt. Passade på att ta mig lite ledigt efter lunch för årets sista ryck i trädgården = Pioner. Meningen var att bara en enda skulle få följa med mig tillbaka men det blev till slut hela tre stooora tunga rotklumpar i bilbagaget.

'Svarte Petter' har jag länge suktat efter och nu är han äntligen min💚 verkligen en Pion i min smak med sina mörka stjälkar och blad som står fint o dekorativt även efter att de enkla mörka blomstren är överblommade. Kände även ett sånt plötsligt behov av två Pioner till i uppvuxen storlek som kan balansera upp denna nu mittenplacerade Petter och gärna då i vitt. Fick möjlighet att köpa den ljuvligt doftande 'Gardenia' som jag sniffade o blev hög på i våras samt en 'Shirley Temple' som jag ju egentligen redan har men vad gör det tänker jag.. hon är fin och står så stadigt helt själv så hon fick också följa med.

Så jobbigt att gräva ned dom när lerjorden bara kletar sig fast överallt, och faktiskt även smått nervöst... blir det bra det här nu då... fick jag in tillräckligt med jord under plantan och även mot och runt rötterna... har jag lagt i rätt mängd benmjöl.. tänk om jag gör fel.. sitter dom på rätt djup nu då.. blev det för djupt ändå.. tänk om dom inte trivs.. tänk om jag nu förstört dom.. faan också om detta går galet.

Pionflytt.

Typiskt mig att vara så hopplöst otålig o inte kunna vänta några år på att smått ska bli stort... fixar liksom inte riktigt det ibland. Har tittat på den nya pionrabatten hela sommaren och bara tyckt att det fattas det där som heter storlek... så tacksam nu att Inger kunde tänka sig att sälja några av sina fina exemplar.

Nu gäller det bara att komma ihåg/dokumentera var de små har flyttats... Imaculee fick sin plats uppe bredvid bumling.. så fin...  under jordytan dolde sig hela fem nya små ögon💚

Avalanche hamnade vid Carmencita nr 2 och den lilla namnlösa vita som förra hösten flyttades från framsidan till den nya pionrabatten den har nu sin fått plats vid den nyfällda Pelaraspen.. mitt emot Prydnadsapeln Svarte Rudolf. Hoppas hoppas hoppas att alla klarar sig.

Solglimt.

Wow.. vilken bra dag det blev idag.. så otroligt skönt det känns att få bocka av o sätta check på pionplanteringen. Så bra att ha det gjort nu och då inte behöva ta tag i det till våren.. har ju lärt mig att Pioner helst vill planteras ned i jorden riktigt sent på hösten så 26 oktober bör ju passa dom bra.

Känns faktiskt som att allt är klart för året nu... nu kan jag bara ta det lugnt. Till och med solen tittade in på en liten blixtvisit... förmodligen bara för att förstärka min "braiga känsla"..  heeelt fantastiskt.. och just där har jag ju aldrig förr fått se en sol glimma till.  Vilken himlans tur att grannen haft avverkning...

Bär i överflöd.

En läckert rosafärgad onsdagsmorgon idag,  snabbade mig ut men valde tydligen helt fel motiv... alla röda bär tog visst bort mycket av det rosa... vilken miss.

Men däremot så ser jag ju nu faktiskt klart och tydligt vilken gren det är som "förstör" trädkronans form. Har retat mig på att den känts sned och jooo... grenen längst till vänster måste absolut bort. Får googla först och se när man bäst beskär en Oxel. Sanslöst mycket bär i år och även de två Bukettaplarna på var sida är också helt översållade med sina fina rödlackade bärklasar... blir mycket mat för sidensvansarna i år.

Vackert.

Frusen och vacker morgon, spöregn och ruskväder hela dagen men så helt plötsligt drog allt bort och dimmslöjorna kröp inpå. Klädde genast om och begav mig ut på promenad... sååå magiskt vackert när solen tittade fram ur dimma... tänk att det lilla i en sån enkel upplevelse kan ge så mycket för välbefinnandet 💛

Corydalis.

Sista fredagen i oktober månad... en härligt varm dag med solsken. Fantastiskt att få känna på temperaturer runt tio grader igen... vilket fredagsmys. 

Trädgårdsrunda efter jobbet och titt på en av årets nykomlingar.. Nunneörten 'Craighton Blue' o den ser ju ännu riktigt grann ut. Har så länge känt mig lockad av just Nunneörter så jag beställde naturligtvis hem denna till jobbets lilla trädgårdshörna och blev heeelt knockad av färgen den visade upp... så obeskrivligt läckert blåskimmrande som den var det har jag ju aldrig förr sett på ett blomster.. blev överförtjust och köpte med mig den hem. Läste sen om en kvinna i Jämtland som hade sin planterad i fukten invid en bäck där den visst stormtrivdes så min sattes i skuggan under häcken mot grannen där det aldrig riktigt torkar ut och än så länge verkar det ju fungera. Längtar så otroligt mycket efter att få se den blomma när våren kommer åter igen💙

Moodboard.

Söndag och sista dagen i oktober månad. Gråmulet och småregnigt hela helgen. Tog mig i alla fall i kragen idag o gjorde en långväga loppistripp inåt landet till en plats jag aldrig förr satt min fot i. Är ju den tråkiga typen jag o gillar inte riktigt att åka okända vägar vilket sonen spefullt påpekar... -Törs du det då morsan.. den vägen har du ju aldrig kört förr! Men...  NU har jag gjort det så då blir det helt plötsligt busenkelt nästa gång det visas nått mer bildintressant från den loppisen.

#moodboardfrånträdgården  måste det ju också bli för att sätta punkt på oktober. Mörkt och mustigt blev det denna gången med 'Svarte Rudolf's läckra bladformer uppblandat med 'Carmencita's i ett mer sirligt uttryck. Blomster från 'José Aubergine', knoppar av 'Mystica' och de söta små ljuskantade bladen av 'Admiration' och på det lite höstorangea bär.. också dom från 'Carmencita'... gillar dom allihopa. 

Superkul.

Åh vad glad jag blir när dom här damerna som verkligen kan fota och som alltid bjuder på bilder med det där lilla extra väljer att visa upp något som "lilla jag" har åstadkommit... sånt värmer faktiskt.. superskoj💚

Växtformer.

Den allra första dagen på månaden november.. plus fem grader, mulet och regn.. ett riktigt surväder helt enkelt. Gick en trädgårdsrunda och blir så innerligt tacksam över prydnadsgräsen.. dom håller liksom formen så bra och särskilt nu när nästan allt annat är mer eller mindre nedvissnat då uppskattar man ju sånt. Vårälväxingen är som lagoma rundade kalufser... ger som lite struktur i rabatterna. Bara några månader kvar till dess de svarta glänsande axen tittar fram igen.. dom brukar nästintill ligga redo när snön smälter om våren.

Novemberblomster.

Torsdag 4 november... regn regn och åter regn.. så otroligt blött i trädgården nu.. det riktigt "tjaskar" om skodonen när man tar sig en tur runt. Befarar att den ytterst lilla gräsmatta som jag nu har kvar här hemma nog tar rejält skada av mina rundor. Matade igenom alla Frank Erichsens "ge oss naturen tillbaka" program igår kväll... så tänkvärt... vilket kommunprojekt. Och så lätt det är att förändra lite av sin trädgård till förmån för insekterna. Så glad att jag inte direkt kan beskyllas för att ha en enorm död gräsmatteöken... har bara en liten ju. Undrar nu om inte jag ska ta och viga slänten ned mot vägen till insektsväxter. Ängsväddar och annat smått o gott o blandat kanske ska få fylla slänten... jamen varför inte.. dom kanske klarar sig utan byggda släntodlings konstruktioner.. kanske blir så mycket lättare att få till.. får ta o klura lite känner jag nu.

Inte många blomster kvar i trädgården nu men Jordvivorna dom levererar än... fantastiskt. Tänk så himlans kul att några tiokronors fynd om våren kan resultera i blommor så sent som november 💚

Novemberljus.

5 november.. äntligen fredag och ääääääntligen en liten ljusglimt i molntäcket. Tänk att solen fanns kvar däruppe.. känns som en evighet sedan sist man fick se lite solljus. Det värmer liksom upp både kropp o knopp det där ljuset 💛 

Smet hem över vägen bara för att få föreviga någon liten novemberstråle... lyste så gyllenvackert upp Alpclematisen. 

Trädgårdsdag.

Lördag 6 november.. helt fantastiskt ute. Några minusgrader och en frostig trädgård. Strålande vackert o en sol som varit framme precis hela dagen. Trädgårdsdag dessutom med lökplantering på att-göra-listan.

Poppade liksom upp en idé för några dagar sedan om att även skottkärran skulle kunna få bli en liten vårblommande oas med massor av olika blomsterlökar. Tror faktiskt att min hjärna undermedvetet söker o hittar på projekt bara för att få lökshoppa loss lite till... detta är nu direkt farligt för min plånbok.. som ett rejält beroende.. ett litet missbruk helt enkelt... men i alla fall ett trevligt sådant. Kärran är nu uppborrad med flera dräneringshål och helt packad med solgula fyllda Tulpaner samt enkla lila och en mörkare papejojvariant uppblandat med tre olika sorters Pärlhyacinter, Blåstjärnor och även små gula Tulipa Tarda och en massa benmjöl. Hoppas nu innerligt att detta kommer funka.

Ten points.

Tänk att det är november och Kärleksörterna står fortfarande så otroligt fina..  blir så himlans glad över att få se på just dom. Visst är det spännande med många olika nya namnsorter och extra läckert om sommaren är det med de mörka tjusigheterna men..  dom som står vackrast absolut längst.. det är ju faktiskt dom helt vanliga basicvarianterna. Tycker dom är ena riktiga tiopoängare💚

Gräskärlek.

Prydnadsgräs... me looove 💛💛💛 

Finns inget som är så läckert så här på senhösten som att få titta på böljande frostigt och gyllenefärgat gräs i motljus... hjärtat tar liksom ett litet lyckoskutt inne i bröstkorgen när jag får se på sånt 💛

Frostvivor.

Söndagsmorgon och en tidig runda i trädgården samman med dagens allra första små solstrålar som letar sig in här hemma... och tänk att dom faktiskt nådde hela vägen in till skuggrabatten för att där lysa upp fjolårets stora stjärna bland Jordvivorna.

Den planta som det året också fyndades för en billig liten peng så där i slutet av februari då vårtörsten är som allra störst vilket gör att man ser hjärtan för ögonen i matvarubutikerna när små våriga och färgglada Primulas bara kastar sig över en och vill följa med hem. Denna överlevde också min skötsel under hela vårvintern för att sen i maj få komma ut i trädgården. Då blommade den också om igen under hela hösten och även under det första snöfallet.. precis så som den gjort i år. Vilka tuffingar dom är... lyckas man alltså bara med att ge dom ljus och en sval förvaring samt en större skvätt vatten var och varannan dag då går det liksom att hålla liv i dom så pass att de sen kan planteras ut och faktiskt överleva i trädgården. Vivor är ju bara helt enkelt fantastiska 💚

💚💚💚

Alltså man bara måste säga det om o om igen... dom ÄR guld värda... blir så himlans lycklig över att jag testade Kärleksörter här i vårrabatten. Tänk om dom inte hade stått här nu.. vad tomt och tråkigt det hade varit nu då. Och tänk att det är faktiskt november och så blomstrar dom så här fint ännu.. känslan är bara stooor KÄRLEK just nu.. och känslan säger också ännu mera Kärleksörter i trädgården tack 💚

Planttjyv.

Har man inte egna små plantor på gång..  jamen då får man ju tjyva någon annans. Tittat länge nu på systeryster den äldres bytta med Brudbröd som hon sått nere på jobbet och kände helt plötsligt att jooo jag "hjälper" väl till lite... bara några kan man ju få skola om... herreguuud så kul det är...  tänk att jord o småplant kan roa så... fick hejda mig själv vid tjugo stycken uppkrukade exemplar.. hade lätt kunnat bli etthundratjugo små krukor om jag fortsatt men antar att hon vill göra några själv hon också. 

Bladformer.

Novembersol även denna onsdag.. så ljuvligt med ljuset. Nu är det ju ännu ara dag tio i månaden men det känns som att den varit ovanligt ljus hitintills... i alla fall om minnet är korrekt från förra årets mörka o dystra november. Måtte det hålla i sig... kniper hårt i  både tummar o tår för det.

Ekens bladform och gyllene färg är tilltalande... som gjorda för att belysas av solens strålar. De mjukt vågiga formerna känns perfekta att få titta på... tror faktiskt att detta är en topp fem i bladform för mig💛

Träpyssel.

Torsdag 11 november och en härligt strålande sol även idag... känns fantastiskt för var dag som ljuset tittar in på besök.

Passade på att pyssla lite på jobbet imorse... ett pyssel helt i min smak då det både innehöll skruvdragare och virke. Lätt beroendeframkallande är det ju med Instagram och Pinterest.. sååå många projekt som man ser och vill prova. En del enkla o snabba så som dagens granskogar medan andra kan kräva både en o två prototyper först med en del justeringar innan man blir mer eller mindre nöjd och vissa blir aldrig mer än ett icke godkänt försök. Fick genast göra fler granskogar då mor ville ha en levererans..  tror faktiskt det blir några fler i morgonbitti.. det var ju liksom lite kul med granar.

Den Fembladiga Akebia som övervintrar på jobbet har i höst tappat betydligt fler blad än vad den gjorde förra vintern... kanske helt enkelt för att den nu blivit så pass stor men krukan fortfarande är densamma. Eukalyptusen är ny för säsongen och det ska bli intressant att se om den klarar sig i vinter. Köpte mig även en liten vit Julros.. får se om jag lyckas hålla liv i den.

Sol o Succisa pratensis.

Strålande vacker lördag 13 november. En riktigt härligt bra dag.. solsken, en hemkommen son, nystädat och så äntligen lite skidor på tv.. vilken dag. Nu börjar liksom vintersäsongen på riktigt.. frågan är bara huuur i hela friden ska det gå utan Jakob o Anders.

Kylig o kall morgon men samtidigt också gyllene o varm när solen glimmar till i frostkristallerna. Tänk att Ängsvädden känns så värdefull även en dag så här i mitten av november 💛

Vackert förfall.

Solig söndag 14 november. Frostigt, friskt, klart och kallt ute och tänk att det faktiskt blev ännu en dag med solsken.. sååå himlans härligt.. det är liksom inget man normalt förväntar sig under den här annars så grå månaden, man bara hoppas ju och blir sen överlycklig när ljuset tittar fram.

Morgonens allra första solstrålar lyste upp den sista klockan i toppen på Stockrosen och färgade förfallet i en lätt glödande ton... så vackert. Tänk att den förra helgen ännu lyste mestadels i vitt.. endast kanterna var då lite brunmärkta av kylan. Helt otroligt vad länge den blommat. Håller tummar för att den vill göra det även nästa säsong. 

Måndagssol.

Datum 15 och måndag. Halva månaden har redan passerat... sanslöst vad fort denna höst har rusat förbi. Tänk att det stämmer ju verkligen det där att åren bara går fortare och fortare ju äldre man blir... så fånigt det lät i yngre dar men nu instämmer jag till fullo tyvärr.

Solsken även idag.. tack o bock för det. Förunderligt vad mycke sol denna november innehåller.. kanske är därför det går så fort... man trivs liksom.

Funderar på att försöka fröså Klematis.. ser så fin ut i dagens ljus..  tror inte jag har testat det förr nån gång. Såg en så tjusig vit kommunblommande nere i staden för nån månad sedan och kände att en enda liten fröställning kunde jag väl få ta som skatteåterbäring vilket jag också gjorde... fy på mig men den blev jag ju faktiskt lite sugen på så fröna är sparade och googling på frösådd av dom återstår.

Morgonvackert.

Tisdag och tidig promenad innan jobbet.. urtjusig morgonhimmel att få titta på.. kände där o då att den här dagen kan ju inte bli annat än bra.. men si de kunde den. Man ska liksom akta sig för att tänka så.. förstår inte varför man aldrig lär sig. 

Dela den här sidan