Trädgårdsdag.

19 september och söndag. Började faktiskt denna tidiga morgon med något jag inte gjort på mååånga år... en cykeltur. Billös o nödgad att handla så kändes cykeln som ett snabbt alternativ. Kanske inte det bästa beslutet att för första gången på så länge sätta sig i sadeln för att storhandla.  Jisses vad vingligt o ojämnt allt blev på vägen hem... kändes som jag zickzackade mig över hela cykelbanan för att försöka jämna ut tyngden och svängningarna... och varför var det som så att nått så självklart som en hjälm på huvudet gav mig känslan av att vara en trilskande o tjurig femåring... hjälm fanns ju liksom inte på min storhetstid inom cykling. 

Trädgårdsdag resterande dagen..  mestadels mulet med lite skvitter i luften men väldigt härligt när väl solen tittade fram lite snabbt emellanåt framåt eftermiddagen. Påbörjat höstens uppstädning. Tömt krukor på ettåringar, planterat ned några perenner, klippt ned ännu en Kransveronika, flyttat om lite på framsidan vid garaget, burit in ömtåligare växter för vinterförvaring, rivit bort några Plymspirea och lite annat som inte behövs mer och fixat lite kruknedgrävning uppe i odlingslådorna. 

Nyplantering.

Några av vårens små frösådda Röd Lejonsvans grävdes ned runt bumlingen.. känns som att dom just där har störst chans att överleva mig och min bulldozerframfart i rabatterna.. tror att jag kanske ser dom där och då kommer ihåg att vara försiktig med allt det som dyker upp just runt stenen... hoppas i alla fall det. Odlarkompisens små Julrosbebisar sattes också ned precis i nederkant bumling... gu så spännande det blir att få se om de tittar fram till våren. 

Vårlökar.

Lökplantering idag och än fler lökar inhandlades igår på shoppingresa till sonens nya hemstad. Naturligtvis ännu mer Narcisser... 'Ice King' kunde jag inte låta bli och så fler söta små fyllda miniljuvligheter. Kom även hem med Tulpanerna som jag absolut inte skulle ha fler gånger.. men ett väldigt bra pris för 10 stycken tände suget i mig och helt plötsligt så kändes behovet väldigt stort efter just dom... lustigt hur man är funtad. Hittade även några påsar av de fina vita botaniska med namnet turcestanica... dom gillar jag och skulle så gärna haft dom lite här och där och överallt här hemma. Tänker att med några nya påsar varje år framöver så bör jag ju kunna fixa den önskan.

Arabella.

Mulen och småregnig måndag 20 september. Fyra grader visade termometern i morse... måste nog snart gå in på ett betydligt varmare underställ och tjocksockor även till vardags... vill inte frysa.

Tjusigheter som blommar om igen upptäcktes i den nya pionrabatten... 'White Arabella'... såna otroligt söta små blomster hon har.. dom känns som så där väldigt krispigt vita i sin kulör nu mot allt annat som är är så höstigt. Mycket söta och vad glatt det är att helt plötsligt få syn på oväntade små blommor... det känns alltid som att man blir överraskad med en liten present. 

Morgonsol.

Tisdag och väldigt mörka morgonskyar men så plötsligt ljusades det upp på en liten fläck däruppe och några solstrålar tittade fram... så välkomna var dom och tänk att dom faktiskt hann lysa upp några Dahlior innan de försvann igen.

Klippte bort alla frostskadade delar i de stora blomsterlådorna av trä här på uppfarten så nu ser dom helt okej ut igen. Inte så många blommor längre men några knoppar som inte låg an mot filttäckningen utan hamnade mer luftigt därunder dom klarade sig och har nu börjat slå ut igen och dom känns nu som så dära extra tjusiga... smått lyxiga att få titta på faktiskt. 

Mer Dahlior.

Fler tjusigheter... har gillat dom mörka mer än vad jag trodde jag skulle göra. Köpte egentligen bara hem dom knölarna så att det skulle bli lite mer variation i buketterna till mor och de andra gamla damerna men har faktiskt riktigt njutit av att få se dom bland alla de andra.

'Natal' har varit den mest blomrika av dom mörka men liiite för rundbollig för mig... den formen var inte riktigt "jag" och dessutom var den helt omöjlig att fota då den bara blev röd vilket inte uppskattas. Snyggast var 'Black Jack' men den måste jag få igång tidigare nästa år så jag får se på många fler blommor. Denna med namnet 'Dark Fubuki' har dock blomstrat rikligt men är smått osäker på om det verkligen är just den sorten som jag fått... nästan alla namn blir ifrågasatta då man upptäcker fler o fler felskickningar i leveransen... synd för jag vill gärna ha namn på mina växter. 

Frans.

Men 'Mr Frans' han är i alla fall en rätt skickad knöl i min beställning. Så fantastiskt fin i sina färger.. gillar verkligen honom.. det är lite solnedgångskulörer över han. MEN... har noterat i sommar att han är ganska "enkel" av sig och med enkelheten så verkar Dahliablommorna hålla så väldigt mycket kortare i tid än vad de mer fyllda varianterna gör. Precis samma med 'Dark Angel Star Wars' som är riktigt enkel... liiite väl kort hållbarhet men dom båda verkar dock kompensera detta med sååå många fler blommor istället. 

Höst.

Höstfärgad onsdag 22 september... så läckert när fler och fler växter nu blir eldiga och vackra. Rodgersians bladverk är så otroligt dekorativt just nu, verkligen en klar favorit bland alla mina blad... stort och maffigt får det ju gärna vara. Även Gillenian har gått in i sin nu väldigt eldsprakande tid... älskar denna växt och det syns väldigt väl här hemma då den fått ta sig en plats i nästan precis alla rabatterna. Hmmm... fast i solrabatten där har jag ingen..  kanske ska ta o byta ut de två stora Sköldpaddsörterna mot just Gillenia.. då blir det ju mer ett rabattintresse hela säsongen istället för bara grön bladmassa o några sena rosa blomster... får klura på detta känner jag nu.

Trälådorna mot grannen är inte längre så färgsprakande som de nyligen var men bladmassa finns där än och det är väl ändå viktigast så här i slutet av september. Ska bli spännande att se när sista dahliabuketten kan plockas... förra hösten vill jag minnas att det var i början på oktober.

Möte med studierådet i Arnäs Trädgårdsförening denna kväll med programidéer för 2022... blir ett både bra och väldigt kul program om allt går i lås och alla föreläsare sen både kan och tackar ja till det hela.

Höst i trädgården.

23 september, torsdag och regnrusk med blåst... ett riktigt höstväder. Gråmulet på himlavalvet men sannerligen inte i trädgården för nu börjar det spraka lite här och där... sååå fint. Glömmer visst alltid att jag ju faktiskt gillar hösten.. det är liksom bara det där tröskelklivandet från sensommar över till höst som är så gruvsamt jobbigt. Väl frosten har anlänt och årstiden sen färgar upp omgivningen då är det ju inte alls så dumt att leva i detta nuet... tycker det är vackert och jag bara älskar min lilla bumling. Skulle nog ha haft en till jätte uppe vid skräprabatten där det ska göras om lite till... får nog ta o ringa en vän med kranlyft igen.

Höstdahlior.

Regn regn och åter regn men Äntligen Fredag och jisses vad jag just nu är laddad för en trädgårdshelg... hoppas innerligt att den känslan håller i sig till i morgonbitti också för då jäklars ska det bli saker gjorda.

Okänd skönhet i blomsterlådorna... köpt som Maniac men det stämde ju inte. Så fint med regndroppar på blommor och blad... blir som lite extra pyntat då.

Doftbukett.

Kan det möjligen vara årets sista Luktärtor och Sommarastrar som nu plockats. Band till och med ihop dom till en riktig bukett... ovanligt för mig med sånt pysslande men tänk det var faktiskt liiite småkul och det blev absolut en fin 80 års bukett till grannen. Vem behöver köpeblomster när man har Luktärtor... garanterat så doftade min lilla bukett tusen gånger godare än alla andra butiksblomster hon fått idag... i alla fall mätt med mitt nosdon. 

Näverhägg.

Wow... vilket väder denna lördag... så fantastiskt fint och helt perfekt för en arbetsdag i trädgården... synd bara då att gårdagens arbetslust inte höll i sig helt o hållet. Kändes tungt i kroppen idag och stövlar på fötterna hjälpte ju inte direkt till att hitta en lättare känsla... fick verkligen kämpa för att få nått gjort... typiskt och sååå irriterande i dagens solsken.

Har i alla fall fått ned nittionio procent av alla uppkrukade växter ned i odlingslådornas jord... känns skönt. Klippt ned alla blad på Luktpionerna och forslat bort dom ut ur trädgården... helt enligt experternas rådgivning. Behöll dock bladverket på Itoh-hybriderna för jäklarns så tjusiga dom är.

Så underbart vackert med solen och alla färger... kameran har verkligen fått gå varm idag. Näverhäggen är läcker att stå under nu... de gula löven mot de koppriga stammarna bildar ett sånt overkligt sken... så synd det inte går att få det fast på foto.

Dahliavackert.

En mörk snygging i dagens solsken... får inte till den rätta färgen på bild... i verkligheten är den ju så väldigt mycket mörkare... lika svårfotad i solljuset som 'Natal'. 

Gyllene toner.

Blir nog inga blomster på Höstsilveraxen i år.. tror inte dom hinner men det spelar egentligen ingen roll.. huvudattraktionen är ju bladverket. Gillar när det mörka bryter av i en rabatt... det som lyfter allt annat runt omkring... just nu allt det gyllene.

Nu är verkligen alla Hostorna höstgula.. otroligt fina men hade dock önskat att de kunnat få hålla ihop betydligt längre och inte bara säcka ihop så fort i höstkylan.

1922.

Söndag 26 september. Tre grader i morse som sen med solens hjälp steg till en fantastisk värme under dagen... blev ett otroligt skönt o härligt trädgårdsväder. Lika tung känsla i kroppen även idag men hunnit med mycket ändå... snart helt klart med höststädningen.

Kärleksörter och Gillenia... det är verkligen höstens trädgårdsstjärnor här hemma. Tror denna nya delen i släntrabatten kan bli riktigt bra.. håller tummarna för det i alla fall. Hmmm... undrar vart den gamla skylten med utstansningen 1922 suttit någonstans... skulle så gärna velat få reda på det.

Herrn i huset.

Den gamle piggnar liksom till när temperaturen går ned... 11 år gammal.. vem fasen trodde dom kunde bli det. Extra raggig just med några långtofsar kvar lite här o där men några dagar till så har han nog fällt klart för den här gången. Ensam herre i huset nu när sonen flyttat.. vilken himlans tur att jag i alla fall har honom.

Lät dörren stå öppen så han fick springa ut o in bäst han ville medan jag pysslade med kruktömning vid entrén. Backtimja och Daglilja gick tydligen ned i lille Herr Kräsen.. tror dock han saknar Blomstermorötterna i årets kruka på farstubron... fattar inte att jag helt glömde bort att sätta såna åt honom här på bron i år.

Skuggsidan.

Den annars så mörka o skuggiga kortsidan mot grannen är nu så otroligt upplyst i alla dessa gyllene höstfärger... till och med Hostorna lyser upp som i ett litet pärlband av gult. 

Intressant blir det sen att få se om årets alla nyplanterade Ramslökar kommer att titta fram här under häcken till våren... måtte månaderna framöver gå fort förbi... gärna warpspeed på januari och februari tack !

En strålande helg.

💛💛💛 men alltså denna helgen har ju faktiskt bara varit helt fantastisk.. vilket strålens väder och trädgården är så vackert fylld av läckra höstfärger.  Fler sådana här dagar tack.. behöver dom. Tänk att solljuset kan få en att må så bra invändigt.. det blir liksom bara så rätt💛

Fällt var det här.

27 september och sista måndagen för den här månaden. Sju grader varmt och dimmigt tidigt i morse.. klarnade sen upp till en riktigt solig o varm dag.

Jamen då var det gjort.. sista Pelaraspen fälld på baksidan. Väldigt gruvsamt att ta bort stora träd men denna var så precis till hälften delad både ful och kal. Lejde in grannen så vi agerade trafikvakter medan långskånken fälldes rakt genom ett tillfälligt uppspännt hål i häcken och föll därigenom över en hel hoper uppställda lastpallar och sen tvärsöver hela stora vägen... tur vi hann innan fyratrafiken skulle förbi. Smart av timmermannen att föreslå fällning över lastpallar... dom räddade verkligen häckbuskarna. Men jissesamalia så helvetiskt jobbigt att sen bära och forsla bort allt... tjocka tunga stubbar på insidan häcken och sen lika många stubbar plus allt jäkla ris på utsidan. Orken gick helt ur mig efter några timmar så resten får ligga kvar tills den orken kommit åter igen.

Trädgårdsröra o chiliröra.

Tisdagstitt på röran i trädgården... ojoj... det här blir nått att ta tag i.. önskar jag hade varit heltaggad nu men där är jag inte riktigt än. Får försöka bygga upp den känslan några dagar så kanske jag lagom till helgen gräver om och utökar denna lilla "rundel"... ska i alla fall plantera ned en uppstammad Japansk Rönn.. en tjusig dam vid namn Carmencita... hon låter ju dock mer mexikansk än japansk.

Tror jag ska flytta min gammelrosa Itohpion hit upp också och även de nya växterna jag vann i kvällens lotteri på Arnäs Trädgårdsförening = en tjusig mörk Alunrot, en jättefin Strandiris och så en rosa söt Malva Zabrina. Sju lotter och tre fina vinster... så himlans kul. Ett väldigt bra föredrag av Ingrid Ottosson som visade mängder av fina växtfoton från sin trädgård... många bilder ska det ju vara.. sånt gillar jag. Dessutom en fördjupning i hennes favoritgröda Chili och en enastående kul smakprovning av en massa olika hemlagade chiliprodukter... flera chiliröror, marmelader, bröd och godis. Tänk att jag som inte alls är förtjust i såna starka grejer smaskade i mig precis allt... sååå fantastiskt gott. Bäst av allt chilimarmeladen och chilifudgen... skulle velat ha en hel skål med fudge bara för mig själv. 

Grävjobb.

29 september onsdag och jag tog tag i nyplanteringen efter jobbet. Gäller att inte tänka på slitet först utan bara starta och sen köra på.

Spadade bort grässvålen och förstorade rabatten.. grävde ur, högg bort stora rötter, luckrade upp, fyllde på med gamla löv och blandade upp detta med både befintlig o lite ny jord. Satte sen Carmencita strax intill stubben... tror det kan bli fint och tänker mig sen nån kruka eller rostig konst ovanpå stubben nästa år. Planterade ned gårdagens vinster samman med lite annat... delade även upp fler Jordvivor som kant runtom. Kantstenar som avgränsning får fixas senare... gör nog inget om det blir första projektet ute 2022.

Känner mig rätt så nöjd.. nu blir det alltså tre Japanska Rönnar här uppe i skräprabatten... två uppstammade och en i buskform. Kan bli bra.. en, tre, fem eller sju osv ska det ju vara.

Litet o stort.

Hmmm.... känns så otroligt litet o futtigt att se på detta miniträd jämfört med det som stod här i måndags... vilken skillnad i stamstorlek. Kom på nu att jag glömde ju flytta Itohpionen hit upp... skit också får se om jag gör om allt igen. Kanske måste utöka rabatten lite till... 

Ny grävning.

Sista dagen i september... mulet och grått men ändå med en rätt så behaglig temperatur. 

Satte spaden i jorden idag IGEN efter jobbet och utökade rabatten liiiite till. Grävde upp den rosa lilla Itohn och planterade ned den samman med både benmjöl och en önskan om en snabb tillväxt. Satte också ned lite samlarhostor så nu trängs här bland annat 'Autumn Frost', Great Escape och 'Warwick' Comet' ihop med några andra fina godingar. 

Har också lämnat en liten plats för en av Mauds egna frösåda Pioner som jag skulle få köpa av henne... en vit enkel... tror det kan bli bra och skulle det inte bli det.. . jamen då gör jag väl bara om allt igen. 

Moodboard.

#moodboardfrånträdgården denna månad får bli i höstigt gyllene kulörer. Tycker bladverket på Rönnspirean är en 10poängare... sååå otroligt vackert. Sen några ditlagda små svartglänsande  Aroniabär... faktiskt inte så tokig smak på dom och så lite Dahlior som ännu blomstrar, både 'Miss Brandy' och 'Melody Swing' och så de söta 'Dark Angel Star Wars'

Stenkärrning.

Fredag och den allra första dagen i oktober månad. Regnrusk och blåst men inte alls kyligt i luften.

Tog mig en eftermiddag ledigt o bytte omgående om till trädgårdskläder och styrde iväg med skottkärran till släpvagnsverkstaden bort på gatan.. vilken lycka att få hjälp direkt med en krånglande ventil och ett nästintill lufttomt däck... fantastiskt vad glad jag blev och sen var det bara fritt fram att köra hem storsten.

Ibland är det bra att ha en kommunalt dumpad hög med blandade jordmassor i grannskapet... finns många stenar där som trivs mycket bättre hemma hos mig. Lokaliserade två i modell större som med nöd o näppe kunde baxas upp i kärran och som jag faktiskt sen lyckades styra hela vägen hem o till baksidan huset o sen uppför slänten..  kärrningar med många pustostånkpausar. Sex stenar senare känner jag dock att en riktigt stor bumling här uppe fortfarande är ett måste. 

Reafynd.

2a oktober,  mulen lördag och ont i ryggen. Kanske var det gårdagens stenfix som la grund till det hela och sen blev någons gamla kvarglömda inköpslista i kundvagnen imorse bara den utlösande faktorn... nästa gång en vagn innehåller detsamma då kommer jag inte stäcka mig efter den för att förpassa den till skräpkorgen utan då får den ligga kvar. Förbannat också att storstenar går bra att lyfta men inte ett ynka litet jäkla papper.

Har alltså bara tittat i trädgården idag... inte ett endaste litet löv har jag rört vilket känns irriterande då tanken var en dag med räfsan... typiskt.

Har i alla fall studerat mitt halva-priset-fynd... en ny liten Höstanemon vid namn 'Praecox'. Mest troligt inte alls ett fynd då den nu har planterats på hösten vilket kan göra det knepigare för det att kunna överleva men den var både söt o billig så testa kan man ju. Mycket mörkare blommor än Charlotte har den och väldigt mycket mindre blad.. än så länge i alla fall.. kanske ändrar sig om den rotar sig o vill växa. Fick bli nära granne med Charlotte och vid gropgrävandet såg jag hur hon skickat ut nya rötter med massor av små vita tillväxter på... kul.. får försöka ge henne mer näring nästa år så kanske hon inte gulnar så i bladverket då.

Oktoberdahlior.

Dahliaplock till mor denna söndag... skördade av allt som nu blomstrade. Finns fortfarande knoppar kvar men det blir nog knappast några fler blommor nu skulle jag tro. Måste ta upp knölarna snart också.. nästa helg bör jag väl vara ok för storjobb igen tänker jag.

En jordfabrik lyckades jag i alla fall med att bocka av på listan idag trots mitt alltför sneda jag.. lutar liksom mer åt höger och det sneda går inte riktigt att räta ut = blev pronaxen både till frukost och kvällsfika. Vad gjorde jag utan sådana små räddare i nöden.

Höstgentiana.

Onsdag 6 oktober, åtta grader varmt och regn idag. Hann precis  med en runda i trädgården innan det riktiga regnrusket började. Måste komma ihåg att rensa ur alla hängrännorna... tänk att såna kom-i-håg alltid dyker upp först när det egentligen redan skulle ha varit gjort. Kanske en "Året med huset lista" hade varit nått... månad för månad med kom-i-håg...  fastspikad på kylskåpsdörren så man aldrig kunde skylla på dåligt minne.

Såg i alla fall en söt liten Höstgentiana under äppelträdet som trött vilade mot min limefärgade Hosta... såg ut att finna fint stöd i livet just där. Inser dock att jag nog inte riktigt har trädgården för sådana här små skira växter... här drunknar dom liksom i allt det stora... kanske får ta o skänka dom vidare till någon med bättre förhållanden. 

Latinkurs med växternas vetenskapliga namn igårkväll... ytterligare ett bevis på dåligt minne. Man får liksom gräva djupt för att hitta rätt vissa gånger medan andra namn poppar upp lite lättare.

Dela den här sidan