Trädgårdsöppet.

Vilken dag... Öppen Trädgård och morgonen började dystert med ett rejält åskväder.. som det dundrade och aldrig har jag hört en så hög knall när blixten slog ned här i närheten.. tror jag hoppade högt i fåtöljen här hemma. Vilken himlans tur att det drog bort och blev uppehåll i regnandet strax innan första besökarna dök upp.

Summerar det till en lyckad dag och mest beundrade nog damerna alla Dahlior medan herrarna mest var frågvisa om träd och buskar... lustigt.

Denna tjusiga Mr Frans var poppis och även Great Hercules, Maniac och Omega... suuuperläckra allihopa.. så nöjd att jag gick på aprikosorangea färger i år.. dom lyser liksom som upp helt av sig själva även under mulna dagar.

Dahliatrapp.

Miss Brandy och Melody Swing står fint i krukorna på trappen i slänten... måste försöka komma ihåg det så dom hamnar där även nästa år. Gigantiskt hög är lotterivinsten "Rosa Boll" denna säsong... har för mig att det stod rosa på påsen fast den i verkligheten blommar lila.. fantastiskt fin är den i alla fall och jag är fortfarande så helnöjd över mitt val av vinst. Tror den är tacksam i år över att inte ha blivit nedklippt.. tog fram dom så mycket senare i våras än vad otåliga jag gjorde året innan. 

Hemerocallis.

Frans Hals har lyst upp i solen lite här och där och överallt i rabatterna idag... riktiga A-plantor... gillar dom skarpt. Tog mig en tur ut tidigt i morse och rensade bort alla gårdagens blomster så att allt såg nytt o fräscht ut. Ett riktigt Dagliljeår är det i år... så många knoppar.. kul.

Namnfrågetecken.

En riktig snygging... nästan helt gömd i skuggan uppe vid odlingslådorna. Hmmm... tänk om jag bara hade kunnat komma ihåg vad det var den hette nu då... kan det ha varit Julia Correvon.. eller minns jag helt galet. Kunde ju det där namnet bara förra året men varför inte nu... att namn bara kan försvinna så där helt av sig själva. 

Vattenblänk.

Dagen till ära fylldes eldfatet med vatten, några stenar och avklippta Dahliablomster. Rätt så klart o fint vatten var det ju tills jag imorse kom på att räta till stenarna med mina nyligen lotionsinsmörjda händer o armar... blev lite dimmigt i vattnet helt plötsligt och inte fanns tiden till vattenbyte heller.

Hamla Pil.

Söndag och datum 15 augusti... 10.7 grader tidigt i morse, ömsom regn ömsom strålande solsken mest hela dagen.

Trädgårdsdag trots skurar.. kunde inte hålla mig längre..  med gårdagens besök avklarat så kunde då den jättestora grensaxen tas fram och äntligen fick jag hamla pilbusken (numera ett träd) uppe vid odlingslådorna. Soooom jag längtat.. skulle egentligen varit gjort för typ tre år sedan men så tänkte jag mig Tusen Trädgårdar 2020 och kände att det kunde få vara långa grenar på Pilen då... det får bli det absolut sista uppskjutandet av detta göromål någonsin. Hädanefter så ska den banne mig hamlas vartannat år oavsett om det kommer folk på besök för idag var det bara fööör jobbigt och på tok för mycket grenar att ta hand om efteråt. Men nu är det gjort och jag kan återigen njuta av ljuset som tittar fram direkt efter Äppelträdet.. nu står där bara tre stammar med knotiga toppar.

Solskensblomster.

Mulen måndag med regn i luften och arbetsvecka igen. Uppstädning i butikens träsgårdshörna... inte mycket kvar nu efter helgens specialerbjudande... skönt då blir det mindre att ta hand om inför förvaring till nästa år.

Snabblunch hemmavid och jag kan bara le stort när ögonen ser alla läckra Dahlior... vilka juveler dom är. Denna köpt som Maniac men inser nu när jag googlar att även den är felskickad precis som en del andra. Supersnygg är den dock och har en fantastisk utstrålning...  har som ett eget litet solsken i sig även en regnig dag som den här💛

Grönlilja.

Tog en runda runt skuggrabatten också... trodde ju inte att det skulle bli några blommor på Grönliljan i år men så helt plötsligt så fanns där en massa stänglar fyllda med knoppar.. tänk vad fel man kan ha ibland och vilken tur att det var fel åt rätt håll den här gången för inte vill man missa alla dessa tjusiga limefärgade små blommorna. 

Dahlialeverans.

Fredag 20 augusti och ett för mig otroligt lååångt och ofrivilligt avbrott i bildsparandet. Hemsidor som strular i bildutrymme.. om det tycker vi inte!!! Dom har nog kanske aldrig varit med om en sån fotofantast som mig.

En stor laddning Dahlior till damerna på Balders blev det i alla fall tidigare i veckan. Klippte ned alla innan det utlovade massiva regnet som skulle komma men som tack o lov aldrig dök upp.

Combo.

Vacker bladcombo... gillar att titta på när olika bladformer och färger lyfter varandra.. Tänk vad bra det vore om jag hade praktiserat det i hela övriga trädgården men så bra har jag ju inte varit... får jobba på det.

Älskar de smått exotiska bladen på Rönnspirean... jissesamalia vad fantastiskt det vore om det gått att sätta ned en sån buske i trädgården och den då hade stannat o hållt sig på en liten halv m2.. så synd att den inte fungerar som så istället tjyvar jag kvistar och placeringen blir i vas. Hmmm... kanske kan jag tjyva en rotklump också och plantera den i en kruka,  en Rönnspirea om något borde ju klara även en vinter i kruka.. men herreguuud varför har jag inte testat det förr... får fasen bli helgens projekt.

Appleblossom.

Sommaraster 'Kingsize Appleblossom'.. jomen den är ju riktigt fin. Lätt att fröså var den också och det ser ut att bli mängder med blommor på en enda planta vilket uppskattas. Kingsize stämmer... blomstren ÄR stora och jooo det är nog även lite Appleblossom-kulör över den också. Tror inte jag sått den för sista gången 💚

Louise.

Trädgårdslördag.. nån enstaka solglimt men mestadels mulet och lite skvitter i luften.

Tänk att idag har det faktiskt hänt... har grävt ned en Ros här hemma. Louise Bugnet... förmodligen den första och den sista för mig... rosor är inte "jag" men doften på denna fick mig för några år sedan att känna njeaeamenkanske. Har funderat många gånger sedan dess men inte var det ett lätt beslut och hon har verkligen haft sina chanser att undkomma. Ensam kvar av sin sort stod hon länge i butikens trädgårdshörna och flera gånger nu i sommar sa jag -Står du kvar på fredag när jag går hem då får du följa med. Fick dock ångest varje gång den där fredagen kom och ändrade mig i sista stund. Men.. så behövdes något grönt som utfyllnad i en trälåda inför öppen trädgård och hon hade rätt storlek och fick komma med hem.

Grävde ned henne idag vid soptunnan längst ned vid vägen.. den placeringen skvallrar väl lite om den fortsatta tveksamheten inom mig. Hmmm... jomen möjligtvis kan det kanske bli bra ändå.

Höstanemon.

💚💚💚 vilken skönhet Königin Charlotte är. Utsökt vackra och så läckert sidenskimrande blomster... kan sitta och beundra henne precis hur länge som helst. Helt perfekt har hon också klarat denna stekheta sommar ståendes i gruset invid husväggen... trots lite gulnade blad tycker jag att det är imponerande.. en stjärna i kanten från mig.

Bollifiering.

Verkar inte bara vara jag som gillar den nya stora bumlingen.. såg flera fjärilar som i långa stunder tycktes ligga platt vilandes på stenen... värme, mineraler eller kanske bara ett skönt ställe att vila på.

Många fjärilar i farten och när Kransveronikerna nu går mot sina sista blommande toppcentimetrar så tar Ängsvädden vid och slår ut sina lila luftbollar och lika poppis är den.

Toppade och klippte ned min lilla skogsfunna Ek i våras.. den var helt plötsligt inte så liten längre. Klippte den ytterligare en gång nu under JAS-perioden.. vet egentligen inte när en Ek ska kunna beskäras men den verkar än så länge klarat min "bollifiering" som Fru Karlsson så vackert benämnde det. Får väl se hur länge den kan stå kvar och måste den tas bort nån dag då får jag väl helt enkelt ta mig en skogspromenad o hämta ett nytt litet exemplar. 

Grävjobb.

Söndag och redan 22 augusti... jissesamalia vad tiden rusar.. snart september och höst vart tog sommaren vägen egentligen... att det alltid ska måsta gå så otroligt fort.

Arbetsmoralen har i alla fall varit på topp idag. Jobbat på riktigt flitigt och grävt upp alla Kungsljus och två jäääätelika klumpar Kransveronika. Fy fasen också.. dom satt som gjutna i jorden.. kostade mig min bästa spade och väl dom släppte greppet så orkade jag knappt förflytta dom... inte heller gick det att spada upp dom i mindre bitar.. var som orubblig betong. Lösningen blev att såga vilket inte heller var enkelt. Behåller några själv och ger bort de övriga.

Bumling.

Omgjort och nyplanterat i släntrabatten... satte två mindre delar av Kransveronika i placeringen "fri bumlingssikt". Tycker så mycket om det där stenen och vill ju verkligen ha den synlig och nu kan jag till o med sitta inne på toan och se den rakt genom hela huset.. perfekt.. vissa väljer att läsa tidningar men jag ser på en sten.

Känns helt plötsligt så väldigt städat i trädgården när Kransveronikerna är nedklippta o flyttade och blicken nu kan fästas vid en rejält solid punkt i rabatten... me Love 💚

Felleverans.

Den absolut högsta Dahlian just nu.. fellevererad den också. Detta ska alltså då vara 'Mel's Orange Marmalade' men det är det ju verkligen inte... får nog prova en annan leverantör nästa år. Gillar dock höjden.. den var sannerligen väl tilltagen.

Dahliaskörd.

Kylig måndag, endast 8,5 imorse och som lägstatemp i natt 6.1... känner nejnejnej... det blir som så extremt verkligt mot vart det går när tempen nu sjunker och den råa fuktiga luften gör entré.

Inte på bra humör.. flyttpackning till sonen och allt känns bara jobbigt... tänk om han inte kommer att trivas, tänk om han börjar känna att han valt fel utbildning. Vem faan vet egentligen vad man vill bli när man är nitton.. om jag vetat det hade det stått trädgårdsmästare på mitt visitkort. Tänk om han kommer att längta hem, tänk om tänk om tänk om... rätt hög stressnivå på mig nu.

Mor hämtade i alla fall dagens Dahliaskörd och den blomsterklippningen blev faktiskt dagens enda trädgårdsrelaterade göromål. Lite grönt ville damerna också ha så jag skickade med både Gillenians o Rönnspireans vackra bladverk samt några Klematislianer som kan få hänga fint ur vaserna där uppe på Balders.

Hylotelephium.

Tisdagstur tio mil norr om staden... första flyttlasset med tunga möbelgrejer avbockat idag. Fattas nu de lättare sakerna och sen iordningsställandet av alla möbler samt det där så viktiga slutpiffet så att allt ska kännas varmt, ombonat och hemtrevligt... helt olika smak har vi ju men tror ändå han behöver liiite "mammahemmakänsla" så får han väl ändra allt eftersom han blir hemmastadd där uppe.

Stod och beundrade alla Kärleksörter i vårrabatten i morse = pauspustade mellan allt det där packandet, bärandet och släpvagnsstuvandet. Kan ju inte bli annat än suuupernöjd att så många av detta fina släkte planterats ned just här... tycker om dom så himlans mycket och humlorna är också stormförtjusta. Allra bäst verkar dom tycka att den vilda gulblommande varianten är sen kommer 'Pink Beacon' som klar tvåa och så 'Purple Emperor'. Planterade ned alla de nygjorda blivande småplantor lite här o där i helgen så håller jag tummarna för att i alla fall några vill rota sig i jorden.

D.A.S.W

Kall, blåsig och blöt torsdag.. tror inte tempen har nått över 12 grader på hela långa dagen. Innetjänst med tvätt och packning.. har nog aldrig kört tvättmaskinen så hårt som dessa två sista dagarna.. tänker att precis hela sonens garderob ska vara rendoftande innan flytten.. då har jag gjort mitt och sen är det upp till honom att ta över tvättandet.

Tog mig i alla fall en pausrunda i trädgården mellan allt flyttstök och denna 'Dark Angel Star Wars' är ju bara sååå fantastiskt fin. Bladverket och kulören på både det och blomstren gör den så lätt att tycka om. Tycker bladen är helt olikt allt annat i Dahliaväg som jag råkat på..  så tättvuxet och styvt.. nästan hårt och nästintill rundat i sitt växtsätt. Otroligt fin i kruka och så blomvillig. Kan bara bli glad när jag ser så lysande och vackra blommor. 

Liljeblomster.

Augusti är inte ens slut men nästan alla Liljor har redan blommat över... har faktiskt aldrig varit med om det förr. Vissa höstar hinner ju en del aldrig ens att slå ut men i år är allt så otroligt tidigt och över på vad som känns som en kort kafferast. Vanliga normala årstidsbeteenden är bäst och extremväder kan jag gärna vara utan.

Ljus i mörkret.

Mörk och sen fredagskväll... en heldag i Umeå med lägenhetsfix till sonen. En dyyyr dag med handling av allt möjligt.. mattor, gardiner, krukor, galgar mm mm och dessutom en irriterande parkeringsbot a' 650 kronor.. fy fasen också. Parkera direkt utanför för att kunna bära packning ut o in tog jag för givet att man fick... men si det passade sig visst inte.

Mörkret sänker sig snabbt om kvällarna nu men lite vitt lyste upp vid soptunnan när jag svängde in hemma... Louise Bugnet har slagit ut med fler nya små ljuvligt doftande rosenblomster. Ska bli intressant att se hur den kommer att utvecklas nästa säsong och vad jag egentligen tycker om den då.

Lördag o Loppis.

Wow... vilken lördag !

Strålande solsken, helt fantastiskt varmt och dessutom en loppistur och fynd som gör mig kollrigt lycklig. Växtsamleri o konstsamleri är bland det bästa som finns. Det är nånting med det där att få ha något vackert att vila ögonen på.. just precis det är jag svag för. Inomhus då får det gärna vara tavelkonst. Skaffar det som hjärtat gillar och sällan är det dyrt. Tänk att dagens alla fynd tillsammans landade på den otroliga summan av 120 kronor.. helt sanslöst billigt. Kunde ju inte låta bli att plocka på mig några extra när priserna stod som högst på 20 kronor. Vilken lördagslycka...  nu ska sonens rum få bli gästrum och gå från ungt modernt svartvitt till min mer gröna, sköna o lugna stil. Trädgård, auktioner och loppis... finns ju inget bättre💚

Naturlig konst.

Som trädgårdskonst är den vita Hängpimpinellens fluffsvansar... så fantastiskt fina vita hängen.. tycker dom är superläckra och så dekorativa i sitt formspråk. Flyttade på Lilians rosa Pimpinell som nästintill drunknade i BMC-Ligularians stora mörka bladverk. Får hoppas att den växer på sig rejält på sin nya placering.

Blomsterlådor.

Vilken härlig dag.. den behövde jag efter all stress, pack, flytt o piff. Sååå otroligt vackert väder.. tre dagar kvar av augusti månad och så varmt att linne varit rätt trädgårdsklädsel till lååångt inpå kvällen. Så nöjd med blomlådorna.. tänk vad bra att dom fungerade även under det mörka halvåret med all skottning. Blir som en lite mer ombonad uppfart med vackra blomster på var sida.

Godisgott.

Fjärilar flygandes överallt i dagens värme.. till och med den felskickade Dahlian var populär. Kul med en så pass stor och ändå lite yrsligt fluffig blomma som kan bjuda på fjärilsgodis. Skulle varit kul om jag vetat namnet på denna högresta bjässe.

Frans.

Solig söndag 29 augusti... sanslöst vackert och synnerligen varmt väder hela denna helg. Vilken tur att möbler flyttades tidigare i veckan och att jag tog fredagen till lägenhetsfix och därmed fick helgen fri till att varva ned flyttnerverna... gick bra ända tills sonen skulle bege sig. Mammahjärtat vill ju ha honom hemma i tryggt förvar. Jobbigt detta trots att han endast är en timme bort... hmmm... skulle ju egentligen kunna ta en tur och hälsa på nån kväll... så pass nära är det ju faktiskt och så kommer han hem på fredag igen.. längtar redan.

Dahliorna tröstar i alla fall liiite och de aprikosorangea kulörerna är favoriterna. Mr Frans han är en tjusig en... och tänk att Fackelrankan som frösåddes i våras passar så otroligt bra till rent färgmässigt. Ingen klockren kärlek men en helt okej växt.. hade dock väntat mig både "mer o större" men istället visade den sig vara "skir och nätt" i sitt växtsätt. Får köra på nått mer kraftigt och robust i nästa frösådd.

Limeigt.

'Sun King'..en planta i läcker limefärg. Så svag för det där fräscha limeiga... lyser upp så fint i rabatterna. Tror dock inte att min solkung trivs så där förträffligt för särskilt mycket större har den ju inte blivit sedan förra året. Kanske är det för skuggigt just här i skräprabatten.. den kanske vill stå i full sol.. måste nog googla lite... men läcker DeT är den i alla fall. 

Morgonsol.

Tisdag 31 augusti.. 8.5 grad tidigt i morse när jag traskade ned till jobbet och vilken fantastiskt vacker morgonsol det var.

Syns så väl nu att hösten försiktigt smyger sig in här hemma i trädgården. Gillenians fina bladverk börjar anta lite gyllene färgtoner. Gillenia trifoliata DET är väl verkligen en växt som har allt man kan önska sig.. helt fantastisk och så otroligt odlingsvärd.

Årets förmodligen sista Fingerborgsblomma har tittat fram..  vad kul att den blommar så pass sent... blev en fin överraskning. Måste försöka börja ta bort lite perenner som tillbringat sommaren i krukor och plantera ned dom i trädgården i stället.

Moodboard.

Slut på augusti månad och då får #moodboardfrånträdgården representeras av en riktig plusmeny med extra allt... blandad kompott av allt möjligt ur trädgården. Tjusiga vita Liljor och fantastiska Sommarastrar. Klematis.. både Durandii och Arabella. Gulbladig Kungsmynta, Ctrontimjan, Nävor, Dahlior, Mårbackapelargoner och vita Hostablommor från 'Guaccamole'. En väldigt söt liten blomstersamling.

Dela den här sidan