Nytt år.

Söndag 3 januari, härliga minus 4.5 ute och faktiskt riktigt vackert väder idag. Fantastiskt att få se solen... hela Nordanås badade i solsken när jag kom hem efter min promenad runt sjön... fasen också.. skulle ju ha gått dit upp istället. 

Nytt odlingsår och frörummet är i full gång men än så länge inte med så många fröer sådda... just nu mer växter på övervintring såsom dessa Portia Tree. Som nytt och första "blad" i min lilla dagbok måste jag ju bara ha nått i grönt.. absolut inget vintrigt då blir det liksom fel på nått sätt för mig. Grönskande och fräscht ska det vara vid en ny säsong... då mår jag gott. Ger fint hopp om ett trevligt o nytt odlingsår med mycket kul. Mina Indiska Tulpanträd verkar ju riktigt trivas i extrabelysningen här nere i källaren... dom skjuter nytt och ser riktigt fina ut. Tre stora kraftiga grodde omgående i våras och av dom har jag två kvar.. mor som frögivare fick naturligtvis en. Tre små pluttar som tittade fram långt senare blev inte alls omskötta utan fick stå kvar o trängas i samma kruka till tidig höst om jag inte minns helt galet. Av dom är två nu bortskänkta och endast en liten pytte är kvar som fått ny jord och större kruka.. får hoppas att den repar på sig och vill bli lika stor som sina tre äldre syskon.

Tamarinder.

Av hela min lilla Tamarindskog behölls bara tre exemplar... resterande gavs bort till en del trevliga herrar och damer. Numera finns två kvar eftersom den minsta tvärdog för mig... förmodligen torkade den lättare ut i sin lilla kruka och min vattningsglömska hjälpte väl inte till direkt... de båda i större krukor kunde nog hålla fukten bättre. Däremot har ingen av dom förgrenat sig vilket systeryster den äldres redan gjort... men... så går hon ju också hela tiden med vattenkannan i handen vilket jag  tyvärr inte gör och jag märker ju att dom är ena törstiga rackare. Får se hur dom klarar sig framöver... överlever dom våren så hade det ju varit lite kul att få ha dom ute under sommaren. 

Frösådder.

Några få fröer är ju i alla fall på gång. Carex pendula är nu som en liten gles o tanig gräsmatta i sin röda burk... tänkte mig sätta ihop flera små i en och samma kruka sen när dom skolas om. 

Tre sorters Riddarsporrar har också såtts. Blev så kär i sorten 'Bolero' i somras och kände att jag gärna skulle vilja ha flera olika sorter av denna fina växt. Hoppas nu bara att dom vill gro snabbt så jag får nått att pyssla med. Hittade även fröer på en Blodtopp som också sattes... kul att prova..  tror dock att jag redan har just denna sort i dammrabatten... men det går ju alltid att peta ned nån till lite här o där... om det nu skulle visa sig bli några nya plantor vill säga.

Pelargonium australe.

Vet dock inte riktigt vad jag ska tro om detta experiment = min uppkapade blomsterstängel från Vildpelargonen. Bitarna fick ju faktiskt rötter i vattenglaset och sattes sen i jord före jul... lever det gör dom än så länge och några nya små blad har också tittat fram men...  hur i hela friden kommer formen på dom att bli. Kommer 'pinnen' verkligen kunna hålla liv i den lilla 'plantan' högst upp.. kommer det att skjuta nytt nerifrån... eller kommer dom helt enkelt bara att ge upp en dag och vissna bort.

Så här i efterhand så skulle jag nog ha kapat dom annorlunda... satt snittet strax under blomningsstället... men...  har ju två blomsterstänglar kvar på moderplantan... får helt enkelt testa om på en av dom och spara den sista så kanske jag i alla fall kan lyckas med den.

Lotusland.

Måndag 4 januari. Kallt idag... hela -11,1 grader vid halv sju i morse... temperaturer som inte riktigt känns invant denna vinter. Öppningsvecka på jobbet och det känns alltid bra att få komma tillbaka till rutiner igen. Tror vardagar är bäst för människokroppen.. i alla fall för mig där både kropp och knopp mår bra av just vanliga dagar med jobb, fasta tider och ordnade matintag.

Tittade till mina Pelargoner som jag i år testar att förvara nere på jobbet i stället för i mörkret under garaget... verkar ju faktiskt gå mycket bättre här nere och min fina Lotusland den ser än så länge helt fantastiskt fin ut. Knappt ett endaste blad på denna lilla goding har blivit brunt. Och Lasse med sina stora vita blommor han har blomstrat på sen han togs in och han ser också väldigt fin ut. De andra med mer variegerade blad de lever ju men ser inte alls lika pigga ut som dom andra... kanske är just sådana mer kinkiga att övervintra i ett ljust fönster eller så är dom helt enkelt till för mer kunniga personer än "pelargonnovisar" som mig.

"Mysksporre"

Tisdag 5 januari och kyliga -14 grader i morse klockan sex. Vilken tur att det i alla fall ligger några centimeter av snö i trädgården som kanske skyddar lite nu när hotet om en isande kall januari kanske stämmer. En helt klar och gryende morgonhimmel...ger ett fantastiskt vackert sken över den snöklädda granskogen uppe i byn... blir så speciellt precis i dessa förhållanden vid den här tiden på året när dagen sakta lyser upp trädtopparna och färgar det hela i en kall rosa ton... tror det har nått med barndomsminnen som får det att kännas så speciellt på nått vis.

Nu händer det helt plötsligt grejer i frörummet... tänk vad fort det kan gå ibland. Tittade ju till dessa frökrukor så sent som på söndagkväll och då fanns inget där men igår kväll när jag skulle natta plantorna då har en massa små Myskriddarsporrar tittat fram... himlans vad kul det här är. Sådda 26 december = en groningstid på 8 dagar... ska bli så intressant nu att få se när de andra två sorterna kan tänkas vilja se lampans ljus. Fröna från just denna "Mysksporre" hade någon vänlig själ med sig på perennakursen vi gick hösten 2019. Googlade på denna växt och den påminner faktiskt lite om den fina Indiska Riddarsporren som jag tycker så mycket om... även denna verkar ha ett fint och knubbigt växtsätt. Gillar ju det... behöver inte stöttas utan klarar av trädgårdslivet helt själva.

Ljuvligheter.

Dalande snöflingor idag och runt 8 grader kallt. Lätt o kall snö som lägger sig som ett fluff och är sådär barnsligt enkelt att skotta... all snö skulle ju fått haft denna lätthet. Redan sjunde januari... otroligt vad fort dagarna går. 

Min allra sista vita Amaryllisklocka har nu slagit ut... ska njuta av den flera gånger om dagen nu så länge som den nu varar... sen får jag väl gråta en liten skvätt av saknad. Dom vita är på nått vis som så mäktiga att få vila ögonen  på... och den limegröna mitten är jag bara sååå kär i💚 

Brevlycka.

Vilken lycka i lådan idag... blev smått förälskad i ett vackert bladverk på  Växtauktionen och klickade naturligtvis hem några fröer. Japansk Ostronört... så otroligt fina blad den hade.. nästan blågrått och med söta små blårosa blommor. Bästa posten är ju dessa kuvert fyllda med frölycka och förhoppningsvis senare några blivande nya plantor. Hjärtranunkeln var ju inte alls meningen att jag skulle buda på men man rycks som så lätt med bland alla vackra bilder... måste nu googla fram hur man bäst sår dessa två tjusigheter och sen hålla tummarna för att ingen av dom är för komplicerad för mig. 

Mer sporrar.

Fredag 8 januari och en dag ytterligare med lätta lapphandskar fallande från ovan... väldigt vackert. Så tacksam när det är fluff.. då får det liksom komma hur mycket som helst. 

Tittade till frörummet och nu har den mörkblå "Donnan" också kommit fram ovan jordytan. Otroligt vilken växtkraft vissa fröer har jämfört med andra från samma påse. Minns jag inte helt galet så var nog detta en helt vanlig Trädgårdsriddarsporre av lite högre modell... kanske inte nån riktig storfavorit men fröpåsen fanns ju redan där i lådan kvar sen förra våren med bäst-före-2021 så känslan av sista chansen infann sig på just denna. Kan nog bli fin som lite utfyllnad eller så får de båda systerystrarna ta över dom... kanske blir vackrare hemma hos dom.

Godisgott.

Mer rolig post idag så nu ska det sås Tomater i helgen. Tänkte mig i alla fall testa några fröer redan nu av dessa små Kruktomaterna. Minibell och Microbell lät så kul att uttala så dom kunde jag inte låta bli... annars var det egentligen Vilma som jag var ute efter och Window Box Yellow hängde ju bara med på beställningen. Funderar nu på att i år låta dom stå inne på min lilla glasaltan... får väl bli som det växthus jag inte har men som jag önskar mig... vill ju ha söta solvarma godisar att plocka och utomhus lyckas jag ju inte riktigt med det.. då måste det liksom bli en sommar lika het som 2018 och det vill jag ju absolut inte. Får bara fixa typ fönsterbänkar eller nån enklare hylla av nått slag så dom har nått att stå på.. och... kommer nog även sen i sommar att behöva sätta larm på mobilen varje dag för att inte glömma vattna dom i altanhettan.

Indiska sporrar.

Tionde januari och söndag idag.. dock ingen vila som dagen sägs ska ha... riktigt jobbigt att hinna med alla dessa härliga skidlopp. Mobillarmen ljuder vintertid omvartannat så inget missas... som jag myser av just längdskidåkning. 

I frörummet fortsätter de små att titta fram allt eftersom. Elva pyttiga minimini Indiska Riddarsprrar har nu oxå kommit upp... alltså ganska precis två veckor efter sådd. Just dessa indiska är så fantastiskt fina och tåliga ute i rabatterna så dom vill jag gärna ha många fler av. 

Frögrönt.

Fräsch och fin grönska i Myskriddarkrukan... otroligt vad dom har tjockat på sig bra. Tar mig en tur ned till frörummet flera gånger varje dag.. är ju så ljust o härligt därnere nu. Sådde några till krukor med perenner sent i gårkväll och idag har en liten påse med Chili Jalapeno kommit i jorden samt fem frön av vardera fem olika sorters små kruktomater... alla sådda på samma sätt så nu blir det kul att se i vilken ordning dom vill gro... vem kan tänkas vara snabbast upp. Tänk vad några fröer o lite jord kan roa❤

Storstädning.

Torsdag 14 januari med en tidig morgontemp på -16,9 grader och en kropp som värker efter två heldagars snöskottning... fasen också när jag häromdagen sa att det kunde få komma hur mycket snö som helst så menade jag ju inte 70 cm inom loppet av ett dygn. Fy så jäkligt och faktiskt den första gången någonsin vi fick hålla butiken stängd. Jäkulens skit så hemskt med en sån mängd snö och jag får väldigt dåliga minnen tillbaka från vintern 2018... minns att jag då sa till systeryster den äldre att inte en enda jävla gång till som denna vinter då stänger vi för gott o går hem... och nu efter två dagars snöröjning och med flera tak kvar som återigen måste skottas så känner jag exakt precis likadant. Varför kan inte bara livet vara enkelt hela tiden.

Storstädning i frölådorna har jag också haft... en hård sådan... inser att många av dessa små fröpåsar nog aldrig kommer att hamna i jorden om dom ligger kvar här hemma hos mig så nu får just dom här gå vidare till odlarkompisen som är så mycket bättre på frösådder och har sååå mycket mer tålamod än vad jag har. Många av utfyllnadspåsarna som kom från STA har jag ju i ärlighetens namn inte ens en aning om vad det är för något men vissa andra svider det mer att måsta ge upp så som Baggsötan, Fjällbruden och Backsipporna. Ställer mitt hopp till att hon lyckas och att jag då kan få ta del av en liten planta.

Klättrare.

Två helt nya frösorter ska provas i år. Såg i somras en väldigt kraftig och fin ettårig klätterväxt uppe hos Himlajord med ett urtjusigt bladverk som verkligen fick i gång mig... habegäret bubblade upp på direkten och den Fjärilskrassen blev bara ett måste för mig... ska bli riktigt kul att få prova. Nr två var inte alls meningen att jag skulle ha... men den stod med där på frösajten som snabbväxande o med ett exotiskt utseende och framförallt var den ju så otroligt billig att jag inte kunde låta bli att köpa hem en påse. Eccremocarpus Tresco, Fackelranka... kan nog passa ihop med klätterkrassens gula fjärilsblomster. Får nu läsa på ordentligt när de båda ska frösås för bästa resultat sen i sommar.

Vårdrömmar.

Tulpanens alldeles egna dag just idag och det bör ju uppmärksammas med en vårbild från trädgården... jissesamalia vad jag nu blev längtandes... det är så att ögonen nästan tåras när minnen och längtan om vår tittar fram i bildarkivet. Gu så jag nu hoppas att det blir Tulpanblomster överallt och i varje rabatt när våren kommer åter. Vilket ögongodis så här på en fredag och som jag älskar den lilla Bleka Smörskålen bredvid... ögontinder och ett brett leende på mig nu. 

Tänka sig vad lustigt... tårade ögon två dagar i rad nu... blev ju så även i gårkväll när alla avsnitt med Tareqs nya matresa plöjdes igenom. Kunde inte sluta titta efter första avsnittet... var bara att fortsätta tills alla var sedda. Vilken unik människa han är... otroligt att karln kan utstråla en sån godhet och genuin värme som når fram till en och berör rakt ut genom tvn... helt fantastiskt.

Kruktomater.

Frörumschecking på tomatfronten efter jobbet denna fredag och idag har det hänt grejer. Fem dagar efter sådd av fem fröer vardera på samma sätt sådda i samma jord och ståendes på samma plats har 5 Tiny Tim, 5 Window Box Yellow, 4 Microbell och 2 Minibell tittat fram... men... i krukan med sorten Vilma där är det helt tomt. Får hoppas att hon också snart vill komma fram. Så himlans kul det här är❤

Veronicastrum sibiricum.

Tidig måndagmorgon och redan den 18 januari. Rejält kallt med minus 21,5. Ingen härlig temperatur för takskottning på jobbet idag... får nog skjuta på det. Snö överallt och än mer verkar det komma nu då resterande del av veckan bara visar på snöflingor. Tack men det behövs inget mer nu... detta här räcker månader framöver.

Morgontitt i frörummet innan jobbet och nu har så även två små Vilmatomater tittat fram samt en stooooor mängd småpyttiga Sibirisk Kransveronika. Ojojoj så många dom är.... här kommer jag alltså att måsta vara riktigt hård... skit också det är ju så svårt att bara välja ut några få "vinnare" och sen förpassa resterande till planthimmelen... är inge bra på det.

Fröpyssel.

Kyliga -24.5 denna tisdagmorgon... fy fasen.. tycker det är 20 grader för mycket... ville faktiskt bara stanna hemma uppkrupen i fåtöljen framför tv med en bra film och en kopp varmchoklad.

Kvällspyssel och helt plötsligt har jag all världens förståelse för att fröer faktiskt kostar en del pengar. Vilket jockel.. har jag så här dålig syn... så smått o merparten bara växtskrufs och vilken tur att jag googlade på hur frön från en Läkemalva såg ut annars hade jag sått dom inkapslade i sitt skrufs o trott att just det var fröet. Massiv pincettkramp i fingrarna... Hmmm.. inte helt rätt syssla för en sån som mig. Gror långsamt och ojämnt stod det också.. inte helt rätt för mig det heller. Men väldigt tjusiga är dom ju och jag blev så förtjust när jag i somras för första gången såg denna taktila skönhet. Villhöver många exemplar i trädgården så nu hoppas jag att i alla fall några vill titta upp.

Chili.

22 januari idag och fredag.. vilken vecka.. har jag gjort annat än skottat snö... nää... tror inte det. Hade nu kunnat vara riktigt skönt med helg om inte det vore för att även garagetak o altantak måste skottats här hemma.  Hissnande är också tanken på att det bara är januari..  kan ju fortsätta att snöa hela februari och hela mars också om det vill sig illa.

Nere i frörummet råder en mer lugnande stämning... här får man som ro i kroppen på nått vis. Det är så härligt ljust och fullt av spirande fräsch grönska... så fantastiskt mysigt att få poa på med alla de små fröliven. En bonuspåse med Jalapenofrön fick jag med på ett av mina köp och där har nu fyra blivande plantor tittat fram. Kan nog vara liiite mer styrka i denna sort än mina första Lombardoförsök. 

Bladgrönt.

24 januari, söndagkväll och en helt sanslöst jobbig helg är nu till ända. Tung o blöt sursnö hann naturligtvis falla under fredagsnatten och låg bara där o hälsade godmorgon på lördagen som ett litet extra överraskningslager... garanterat bara för att göra takskottningen här hemma än mer jäkligt. Otroligt vilka snömängder det var där uppe och så himlans skönt att det värsta nu är borta... skulle nog faktiskt inte sovit en endaste minut om jag vetat om snöpuckeln på taket ovanför mig.

Från snövit vinter utomhus till härlig grönska i frörummet... så kul när karaktärsbladen tittar fram. Vill bara zooma in mig... glömma det vita och stanna kvar här i allt detta gröna💚

Röd Lejonsvans.

Tisdag 26 januari, strålande sol och strax under minus tio grader idag. Dessutom också en helt fantastisk blå himmel... faktiskt så där "påfylld" med extra blått som brukar dyka upp lite längre framåt vårkanten... gjorde takskottningen på jobbet liiiite mindre jäkligt.

Rolig post i lådan idag igen... tänk vad ett litet brev kan göra för det goda humöret. Kunde ju inte låta bli att buda på frön från denna urtjusiga växt. Pampig och tålig... Mmmmmm... bara det får igång mig. Kände på en gång att jag bara villhövde en Phlomis tuberosa i mitt liv... så fantastiskt fin med sina mörkt vinröda stjälkar och sina underbart söta små rosalila blomster som verkar dyka upp i vartendaste bladveck. Ned till frörummet för sådd omedelbums... tror jag ska testa att förvara krukan i kylskåpet några veckor först och därefter flytta den till ljuset i frörummet. Funkar det inte då får jag verkligen hoppas att Herr Aidanpää som sålde fröna och så vänligt lät mig använda hans blomsterfoto även säljer småplantor av denna Lejonsvans längre fram i vår... ställer mig i så fall först i den kön.

Hjärtelycka.

Vårkärlek som flörtar förföriskt och bara vill följa med mig hem... kan ju inte säga nej till sådana här söta små... så oerhört svag för just Vivor... förmodligen helt enkelt för att dom bara utstrålar ren o skär färgsprakande VÅR💚

Överförtjust i allt vad Primula heter o varje vår dyker funderingar upp på varför inte fler finns här hemma. Hoppas nu så innerligt att damen på den digitala växtmarknaden kommer ihåg mig.. många olika intressanta sorter skulle visst komma till försäljning denna vår... mycket spännande. De tidiga butiksorterna brukar sällan bli långlivade inomhus men vad gör det... på sämre saker har jag ju slösat bort en tjuga. Ser dom som en bubblande hjärtelycka just för stunden.

Groddexplosion.

Söndag och sista dagen på årets första månad. Det stämmer det där att tiden går fortare ju äldre man blir.. och så himlans tragiskt vad gammal skev o grå man känner sig vissa dagar och andra dar är känslan inte en dag över tjugo... fast den känslan den är ju enbart mentalt förekommande nu för tiden.. tyvärr aldrig kroppsligt.

Känslan av ska jag skratta eller gråta den dyker upp när jag tittar ned i tråget med Malabarspenaten. Systerysters hemsamlade frön såg så konstiga ut jämfört med köpefrön så tveksamheten om grodbarhet dök upp vilket resulterade i att määängder med frön såddes bara för säkerhets skull. Jissesamalia... på fem dagar efter sådd så exploderade det av malabargroddar. Och inte nog med det så är även en hel påse köpefrön också sådda... "bara för säkerhets skull"... varför kunde jag inte bara ha väntat några dagar... varför har jag noll o inget tålamod... varför varför varför. Hmmm... ska man kunna skola ut två i varje kruka sen eller blir det inte bra tro...  Mer växtbelysning och fler hyllor det kommer det i alla fall behövas.

Redo för våren.

En tur runt trädgården denna söndag samman med några ljuvliga solstrålar som letade sig in... vi går helt klart mot den rätta tiden på året. En trädgårdstur som till 95 % utfördes på stenhård skare och resterande 5 % nedsjunken i snö till midjan och även kravlades på alla fyra för att nå fram till hård yta igen. Inte mycket som syns nu ovan metern snö... herreguud såna mängder det är på baksidan nu... hur länge kommer detta ligga kvar här i vår. Fasar för ordet LÄNGE...

Men redo för trädgårdsjobb det verkar jag ju i alla fall vara... fattar inte varför jag inte ställde in dom i trädgårdsboden i höstas... vad var det som gjorde att det var så jobbigt att bara öppna dörren och ställa in dom. Oklart hur min hjärna fungerar ibland. 

Dela den här sidan