Vinter i trädgården.

Äntligen fredag och äntligen ett litet litet svagt sken av en sol på uppgång... sooom jag har längtat efter dig. Snöat lite till under natten har det också gjort och det är så himlans skönt med ljuset det ger. Inser att det kalla vita nog kanske är rätt så bra ändå... men...  bara i lagoma mängder på en cirka 5-10 centimeter och med tillhörande lagoma 5-10 minusgrader. Fantastiskt klar o nyter i skallen idag.. tjurade på till nitton vakna timmar för att inte komma i otakt = vaknade endast till 4 gånger inatt och väckaren var vad som fick mig upp ur sängen. Fyra gånger kan jag väl acceptera... låt det snälla stanna vid det hädanefter nu då.

Årets perenn Gillenian är en toppenväxt... hela alltihopa med den plantan är helt enkelt bara toppen och just nu är den så snygg med sina svarta frökapslar färdigpyntade för julen med snö och is. Mycket vacker... är nog den växt som jag allra mest tycker om och den som jag absolut inte skulle kunna tänka mig att avstå från

Aronia Västeråker.

Aronian... ett blad och ett bär kvar på busken... tur dom har varandra. Skaffade mig denna för några år sedan som ett formklippningsexperiment... såg den framför mig som uppstammad alternativt ihopflätad och med en sanslöst snygg tjock trädaktig krona.. som ett litet miniatyrträd men hittills så har det blivit noll och ingenting av denna vackra tanke. Skulle väl förmodligen ha valt en helt annan busksort för den här späda rackaren vill sig inget alls. Trodde ju Aronia var tacksamma och snabbväxta plantor men denna står helt enkelt still. Oerhört tjusiga höstfärger får den dock men jissesamalia så kort tid dom vill hänga sig kvar på grenarna... tycker jag bara behöver andas ut på den så faller dom av. Näää... får nog tänka om och verkligen kolla upp först nästa gång jag får för mig att testa nått sånt här.

Istyngda örter.

Alla Kärleksörter står som nedisade skulpturer i trädgården idag men jag uppskattar så mycket det där lilla lilla gröna som tittar fram lite här o där... herreguuud sååå länge jag nu kommer få vänta på spirande grönska... får helt plötsligt ett sånt stort behov av att peta ned nått litet frö i jorden och se det gro... Hmmm... kan jag starta upp frörummet redan nu eller är det på tok för tidigt tro... måste nog kolla vad jag har för fröer hemmavid... skulle ju egentligen vart jättekul ju.. får fundera över helgen... först tapetsering och sen se hur arbetsill jag blir... kanske rent av behöver så nått då för att lugna ned mig.

Enkla stunder i livet.

Gräslök är en växt jag sällan tänker på förrän jag står precis bredvid och helt plötsligt verkligen ser på den. Får såna där aha upplevelser ibland med vissa växter och Gräslöken är just en sådan. Kan bli helt lyrisk över utseendet på blommorna och idag så var det ljusskenet, glittret i isen och det gröna stråna som tittade fram som helt fick mig på fall... tänk vilka enkla små höjdpunkter i livet man har som kan göra en lycklig

Morgonvackert.

Söndag 22 november, tidig morgon med en fantastiskt sol på uppgång. Så vackert och så underbart att bara få stå still och se på... se, njuta, tänka och idag minnas... Minnen kan bli till tårar... tårar över en fin människosjäl som nu lämnat detta jordeliv. Åttioåtta år.. tänk att få bli så gammal och få vara pigg under nästan alla dessa år.. helt fantastiskt. Så många år sedan jag gråtit.. kommer inte ihåg sist det var men så bra det kändes inne i efteråt... som att många års hårda knutar löstes upp på nått sätt.. tänk att några tårar kan vara så renande.

Digitalis.

så  oerhört förtjust i att få se på frökapslar.. oftast är dom otroligt vackra och har så fantastiskt fina former. Frösådde några Fingerborgsblommor i våras igen... Digitalis Dalmatian tror jag att namnet på just dom här var. Blev inte alls så fina plantor som förra årets friska o frodiga bjässar men frökapslarna är i alla fall väldigt tjusiga och särskilt i dagens morgonsol. Hoppas nu att trädgården blir självförsörjd och klara sig med fröna från två års frösådder för att kunna producera fler av dessa tjusiga blomsterspiror varje år.

Obehöriga äga ej Tillträde.

Kan gärna vara utan visitkort av denna typen. Hela trädgården är full av klövspår och smålortar idag... fasen också.. tycker ju inte om att ha dom här hos mig med tanke på alla mina Tulpaner som komma skall. Måste nog sätta upp en skylt med "Rådjur hänvisas till grannen" och sen hoppas på att dom är läskunniga. 

Tapetförälskelse.

Kärlek vid första ögonkastet... det var precis vad det var... tänk att man kan bli förälskad i en tapet❤ Bladfantasten i mig gick igång ordentligt när jag såg den och nu är den äntligen uppsatt. Nån tapetserare kommer jag aldrig att bli för tålamod har jag ju noll och ingenting av.. gäller för mig att inte tänka utan bara starta o köra på.. lovade mig frukost när det var klart.. blev mer en brunch.

Några fel o klanterier? Jo absolut.. men det är helt okej bara soffan aldrig flyttas på. Är så himlans förtjust i denna tapet att ögonen tindrar på mig... vill ha den även i andra rum så nu måste fler rullar beställas❤

Vårkänning i november.

Måndag 23 november och ojojoj vilken vårdag det känns som... bortser jag från vad almanackan säger så skulle jag nog mer gissat på att det vore mars månad. Över fyra grader varm redan klockan sex i morse... takdropp och så en heeelt fantastiskt vacker sol... finns ju inget som får mig på så bra humör som solsken... vilken lycka att få se den idag igen... orkar nu knappt över trädtopparna vilket gör den än mer värdefull. Fota är bara ett måste en sån här dag... känns som att jag kan leva länge på såna bilder

Humleblomster.

Tisdag 24 november idag och alltså bara en månad kvar till jul... himlans vad fort det går. Färg över i hinken så igår blev också sovrummet lindblomsgrönt. Så otroligt fräscht det känns med lite ny färg på väggarna i stället för bara vitt... fast hade jag haft färg sen tidigare och bytt till vitt så hade det nog förmodligen kännts precis lika fräscht. Fattas nu bara en rulle tapet så får jag snart även somna till min bladgröna tapetkärlek.

Sol även idag... tusen tack för det Fotorundan får nu utföras snabbt om en endaste liten solglimt ska hinna fastna på nått som jag finner vackert... en blixtvisit är vad det är. Gillar mina Humleblomster.. finner dom otroligt tacksamma och tåliga. Tycker om dessa egenskaper och är dom dessutom även tidiga om våren och sena om hösten då får dom många extra pluspoäng av mig och mina Flames of Passion är just det... supertidiga och nu så här i slutet av november ännu både gröna och till viss del också färgsprakande fina. Delade upp några exemplar till en mängd nya som planterades på framsidan i långrabatten... där funkar dom faktiskt riktigt bra och uppskattningen jag känner blir extra stor då nästan inget annat trivs där.. mest troligt för alla busk och trädrötter som invarderar rabattjorden. Flames of Passion... bara namnet säljer in dom till mig

Timjan.

26 november, torsdag.. nån plusgrad men fläckvis lite småfrostigt på växtligheten ändå. Vacker dag med sol på besök. Tog mig en promenix runt sjön efter jobbet men idag gick det jäkligt tungt...  förstår inte varför det vissa dagar känns så lekande lätt i kroppen att gå denna sväng medan det andra dagar.. som idag.. känns som att magen ensam väger hundrafemtio kilo och vardera ben ytterligare ett ton... varför... vad är det som förändras i kroppen från en dag till en annan.. skulle så gärna vilja veta det.

Frostigt fin Timjan längs med vårrabatten idag... lite "Lingonriskänsla" över just bladen på denna Citrontimjan... julig på nått vis utan att alls vara julig egentligen. Gillar mina Timjansplantor.. dom gör mig glad.

Gulbladig Kungsmynta.

Frostig och fin fredag med sol från ett helt klart himlavalv. Så vackert när ljusstrålarna letar sig fram genom buskar och snår in i trädgården och där finner nån liten kvarvarande pärla som helt plötsigt lyses upp som om de stod på scen för ett mycket kort men betydelsefullt framträdande i spotlightskenet. Älskar allt detta gröna som ännu visar sig... så otroligt vackert för en trädgårdssvulten människa som jag

Advent.

Tänk att det blev en första advent i år också.. sannerligen ett osäkert läge för det på fredagskvällen då färgpytsen öppnades för första strykningen i farstun. Tidig lördagmorgon andra o sista färglagret och sen tapetsering både i farstun och sovrummet... kökets väggar fick färg tidigare i veckan... fem av sju rum på entréplan nu omgjorda. Vilket slit... men så nöjd just nu och då glöms ju lätt det jobbiga. 

Av systeryster den äldre fick jag min första Mårbackapelargon i våras.. ett fint litet skott från hennes gigantiska moderplanta. Den blommar ännu så fint... en riktig stämningsfull advent idag med tända julstjärnor och blomstrande Pelargoner. 

Decembersol.

Den allra första dagen på årets sista månad idag. Fyra minus och några ytterst få minuter med finbesök av en vacker decembersol... snart får trädgården vänta i många och långa veckor innan den återigen dyker upp igen... tacksam för varendaste litet glimmer den nu ger.

En vacker liten fusen droppe på Trädgårdsmalvans brutna fröstängel fastnade på bild. Tycker om Malvorna.. gillar faktiskt när det poppar upp en ny fin rosablommande planta lite här o där av just denna växt.. känns som väldigt fina gåvor jämfört med annat som jag inte alls vill ha fler exemplar av men som ändå gärna sprider och ger av sig själva. Fasen också... nu kommer jag ihåg... måste kruka upp några nästa säsong... har ju helt glömt detta trots att jag lovat bort några plantor. Hemmet nästa hotar sonen med när mitt dåliga minne gör sig påmint.

Stockros.

Längs med husgrunden lägger sig sällan nått snötäcke alls och de gånger snön kommer ända emot så tinar den fort bort... faktiskt lika fort som pengarna flyger ur plånboken när ett hus från tidigt 70-tal ska värmas upp men jag uppskattar dock att växterna trivs i denna värmen som grunden förmodligen avger. Första december idag och den perenna Stockrosen förstår inte alls att det nu är vinter. Häftigt ändå att få se den vilja skjuta nytt nu... grönska är alltid välkommet. Minns jag inte helt galet så är detta nu andra vintern här i trädgården för denna planta. En sak minns jag i alla fall o det är att jag fått den av odlarkompisen Linda och att hon själv dragit upp den från frö... hon är ju bara sååå mycket bättre än mig på just frösådder.

Himmelsvackert.

2020 12 02    En obeskrivligt vacker himmel tidigt i morse som gav ett sånt fantastiskt sken över hela trädgården. Får se den himmelen som en skänk från ovan just idag.

På en bänk i Røyrvik Kirke skulle vi ha suttit just idag men av det blev inget i detta året 2020. Närvarade gjorde vi dock allihopa... Begravelse live... så fint anordnat i dessa tider av nöd. Fantastiskt fint att kunna få möjligheten att vara på plats och delta i realtid ändå... till och med gravsättningen.. imponerande... har aldrig tidigare deltagit i just en gravsättning förrän idag.. beundransvärt anordnat. Finns det ett liv efter detta så har det nu blivit berikat av en väldigt fin människosjäl❤

BMC.

Snurrar egentligen bara tankar och fina minnen på huvudkontoret idag...  känns lite futtigt med allt annat på just denna dag men vackra Britt-Marie Crawford fastnade faktiskt på bild i morse och hon är ju en favorit som jag gärna sparar o vilar ögonen på... tycker om hennes små pälsmössor... så tjusig i kylan med fastfrusna iskristaller.

Andra advent.

Grått mulet rusk dis dimma och alla andra tråkigheter detta dystra kan beskrivas som. Humöret speglar tyvärr också vädret... lättirriterad och uttråkad. Andra advent idag och då ska det ju bara inte se ut så här... var är det krispiga ljusa vita som lyser upp och var är dom där fem minusgraderna som biter till lite i kinderna. Saknade också att ha hund idag.. behovet av positiv draghjälp runt sjön kändes stort. En stolt och vacker Gordon Setter hade gärna fått gå bredvid idag... eller kanske en Irländsk Setter eller möjligtvis en mörkspräcklig Spinone Italiano.. nånting piggt och framåtsträvande hade jag behövt. 

Portia Tree.

Upplyst blev jag i alla fall häromdagen.. systeryster den äldre hade laddat ned appen som visar vilken växt man har och den testade vi på fröfrågetecknet jag sådde i våras = frökapseln som mor hittade vid städning och som hon för många år sedan tog med sig hem från utlandet. Två av plantorna har nu vuxit sig riktigt stora med massor av fina blad... och tänk... appen funkade.. Tjohooo va kul.. och vad kul att få reda på att det är Portia Tree / Indiska Tulpanträd jag har på gång. Vilken app alltså.. klockrent svar och jag kunde sen googla vidare och se att både frökapslar o frön var identiska med det jag fått o sått. Fantastiskt så roligt. Köpte mig genast några växtlampor som får hjälpa dom klara vintermörkret... kanske skulle ha köpt en lampa till mig själv också.. som ljusterapi.

P. australe.

Tidig måndagsmorgon i köket... kolsvart ute men min bedårande och helt förtjusande lilla Vildpelargon lyser upp i mörkret. Humöret lättas faktiskt upp lite när jag får se på den. Endast några få blommor nu men ändå... det är ju nått som blomstrar. Är faktiskt helt överförtjust i denna söta lilla pärla. Jag och Pelargoner.. vem hade kunnat tro det... helt otippat tills för ca två år sedan då jag också ramlade dit.  Men den här den är nog min absoluta favorit... föll helt för denna lilla Pelargonium australe när jag för första gången såg den och råkade "hitta" doften på bladen. Tänk ett sött och fruktigt bubbelgum... kanske lite åt Hubbabubba-hållet.. (gissar dock bara där för det var nog hundra år sedan jag tuggade på ett sånt) men helt galet beroendeframkallande är det att få gnugga på bladen och sen köra en djupgående näsinandning... helt enkelt ett WOW för mig och mitt nosdon. Tyvärr så märkte jag snabbt att när den plockades in för vinterförvaring så tappade den sin ljuvliga doft... kanske kan det vara som så att den måste ha sol och värme för att just doften ska kunna uppstå.

Tre jättelånga hängande blomsterstänglar gav den lilla plantan i år. Fick för mig att prova klippa upp en av dom i bitar vid varje ny "blomstervåning" på stängeln där även några blad dök upp.. satte dom i vattenglas och nu har det faktiskt bildats rötter på dom allra flesta bitar... hahaa va kul.. kanske kan det bli fler små plantor av dom.  Hoppas nu innerligt att jag i alla fall kan lyckas hålla liv i min lilla ögonsten så att den återigen kan få flytta ut till sommaren och att jag då kan få känna doften av bubbelgum

Decembergrönt.

10 december, plusgrader och fortsatt grått och disigt... hemskt tråkigt väder. Endast fjorton dagar kvar till jul är lite obegripligt när trädgården visar vackert gröna små Taklökar o fräsch Timjan. 

Blev en färgpyts till nu i veckan = sjätte rummet ommålat. Tänk vad detta årets obefintliga julsysselstress kan göra för produktiviteten här hemmavid. 

Första fröna nu sådda... petades faktiskt ned i jord häromkvällen. Blev så sugen på att prova Carex Pendula och funderar nu även på att köra ett tråg med Bromus ramosus.. har i alla fall för mig att det latinska namnet på Skugglosta var nått åt det hållet. 

The King.

12 december och stooor lycka.. ÄNTLIGEN LITE SNÖ som ljusar upp tillvaron... äntligen en hel natts sömn och äntligen var det mina egna pigga ben jag fick gå med runt sjön idag och inte med någon annans två ton tunga betongklumpar. Hoppas nu att den här känslan håller i sig.. hoppas hoppas hoppas. Tog en sväng runt i trädgården också... så härligt när den ligger inbäddad i ett litet tunnt vitt täcke.

Nått som verkligen tog stryk i våras och förmodligen redan under den då i stort sett obefintliga vintern det var Ormbunkarna. Tappade mitt stora fina Raggträhjon och mina tre Majbräken tittade bara upp med nått litet ynka blad. Har dock låtit alla stå kvar i förhoppning om att dom ändå kanske lever nere i och möjligtvis vill titta fram nästa år i stället. De mer "vilda" sorterna har dock mått bra och faktiskt så även denna 'Cristata the King'. Är ju sanslöst svag för just Ormbunkar... skulle vilja ha massor här hemma... tycker dom har bland den vackraste grönskan om våren.

Lucia.

Söndag, 3e Advent och dessutom Lucia. Helgerna bara rusar fram o förbi som bara i en blinkning. Luciamorgon från Jukkasjärvi i år... tycker om att se på stämningsfullt Luciafirande med vacker julsång.. riktigt myser då. Julmusikförbud råder här hemma och det upplöses bara mellan 1a Advent och fram till 31 december.. övrig tid = TOTALT förbjudet för mig att spela upp en endaste ton av jul. Sonen var riktigt hård och bestämd när han införde detta förbud för några år sedan. Ser därefter alltid till att hänga upp julgardinerna o ta fram adventsljusstakarna när han inte är hemma och tjuvlyssnar då på mina speciella favoriter... kan bara inte få nog av att höra Sofia Karlssons ljuva stämma framföra 'Julkortet' samman med Martin Hederos och Kraja... guld för mina öron. 

Lussekatter och pepparkshjärtan hör ju Lucia till och dagens konstrunda i trädgården bjöd även den på hjärtan om än lite mer svärtade i utseendet... vissa av Färgväpplingens fina blad hade lagt sig så precis att små hjärtan bildades❤

Hängstarr.

Tisdag 15 december, halvregn och hela 4,8 grader varmt. Inte mycket till snö kvar nu... attans o jäklar också och allt annat vad fulord heter... vill ju inte tillbaka till mörkret... vill ha trädgården täckt med VIT SNÖ som kan hjälpa mig med både lite julstämning och ljus.

Kom på igår att jag kanske måste titta till min sådd med Carex Pendula och vilken tur att jag gjorde det för där hade dom redan tittat upp så nu måste jag ju bara ta o starta upp frörummet och förflytta dom dit ned. Vad kul det ska bli att få följa dom framåt och då förhoppningsvis få se dom bli till fler tjusigt hängande prydnadsgräsplantor.

Alfresco.

Min svaghet och förälskelse till just de Vita Amaryllisarna den håller i sig i år också. Skaffade mig några lökar av olika sorter för några veckor sedan och först ut att blomstra är denna ljuvligt vackra Alfresco.... älskar glittret i det vita som den visar upp och jag kan heeelt nörda ned mig i att titta på de små detaljerna... allt är som små utsökta konstverk... vartendaste litet veck blidar ett nytt blickfång för mig. Så fantastiskt det är att få se blomstren på riktigt nära håll det går jag verkligen i gång på... måste nog vara oerhört lättroad jag.

Dela den här sidan