Grönska.

Sista måndagen i oktobermånad. Väderomslag.. tjock morgondimma och hela 9.2 grader varmt. Men.. klockan 11.49 hände det.. en ljuvligt vacker liten solstråle letade sig fram ur dimman och sen klarnade hela himmelen upp... fantastiskt vilken upplevelse detta med sol är efter så mycket regn. Hade ju faktiskt bara lust att på stört lämna jobbet o gå hem och sätta mig på en bänk vänd mot detta underbara och värmande ljuset.. love it.

Tog fram kameran och förevigade Lemon Meringue.. en sån otroligt läcker grönska den hade i solen.. går verkligen igång på detta gröna. Färgväpplingarna är så tjusiga.. bladformen är riktigt snygg.. mycket fina favoriter här hos mig ❤

En jäkla skitdag.

27 oktober tisdag och en riktig jäkla skitdag.. detta trots att solskenet tog över efter morgonens och förmiddagens regn. Det onda i ryggen övergick nämligen i ryggskott strax före klockan tre i natt.. och detta av en simpel madrassvändning.. helvete vilken smärta. Tror jag uttryckte precis alla fula ord som jag någonsin lyckats snappa upp plus flertalet påhittade kombinationer. Och tänk att nått så enkelt som att dra på sig sockar helt plötsligt visade sig vara näst intill omöjligt. Rörelse verkar dock vara det enda som till slut rätar upp ryggen någorlunda. Tog mig ut på en promenad men aldrig förr har den sträckan avverkats på sååå lång tid. Knäppte ett avslutande foto på Ormögats fina hjärtformade bladverk.. vackert belyst av oktobersolen. 

Täckmaterial.

Onsdag, mulet men i alla fall uppehåll och hela 7.5 grader varmt tidigt i morse. Vaknade i precis samma ställning som jag somnade i igår... hoppas inte liggsår kommer omgående för det blir samma position i natt också. 

Tittade till trädgården och lyckades otroligt nog även peta ned 30 stycken Pärlhyacintlökar som mor kom förbi med. Gillar verkligen Pärlhyacinter. Ska bli kul att få se dom av den riktigt gamla sorten som jag fick uppifrån Nordanåsbyn i våras.. dom måste ju vara över hundra år gamla.

Snyggt täckmaterial även i år... Ormbunkar.. fantastiskt vackert att få titta på. 

Tjusiga blad.

Torsdag och som en helt ny människa idag... näst intill i alla fall. Tänk vad pigg man känner sig när det onda sakta släpper taget om en. Skulle tro att jag kanske nu är tillbaks i min fullt normala 1735 mm höjd igen. Rörelse är läkande precis som trädgård.

Strålande sol merparten av dagen, plusgrader och helt plötsligt har en massa flygfän vaknat till liv igen. Så otroligt många pyttesmå flygare irrade omkring i solen ute bland växtligheten idag.. tror dom fått vår redan nu. 

Snyggast för dagen var den Röda Sockblomman. Fantastiskt vackert bladverk.. såå läckert när topparna är rödtonade... den gör liksom skäl för sitt namn då. 

God Morgon.

Stjärnklar morgon denna sista fredag i oktober. Frostigt vackert och sedan... morgonsolens första strålar.. helt fantastiskt vilken känsla det är att få titta på nått så underbart tjusigt

Uppvuxen i ett hem där i stort sett bara dansbandsmusik ljöd ur högtalarna så präntades texterna in och arkiverades på huvudkontoret.. allt från Flamingokvintettens "Långt bort där björkskogen drömmer, famnad av månljus och sol.."  Jigs, Curt Hagers, Schytts, Streaplers och till den väldigt snygge och skönsjungande Sten i Sten&Stanley med "Ingen vet det jag vet, en hemlighet, någon som jag tycker om har gjort mig het". Smått avundsjuk var jag också på en kusin i söder som umgicks med Stefan Borsch... han kunde sjunga han.. hela vägen till "Adress Rosenhill". MEN... en stämma som alltid poppar upp ur arkivet när morgonsolens första strålar tittat fram det är ju Kikkis "Godmorgon.. är du riktigt vaken än.. se solen, åter stiger solen.. se här kommer dagen.. ljusare visioner.. det blir en härlig dag.. ta och leta fram ditt bättre jag.. Godmorgon.."

Bara solen skiner så behöver jag inte alls leta efter Mitt bättre jag... det brukar titta fram i samma sekund som solen visar sig

Dansant dag.

Jamen så var då även oktober slut.. vart har egentligen alla dessa 31 dagar tagit vägen? Mulet och småregn ute vilket normalt skulle vart suuupertrist men med en helt nygjord spellista bara med gamla svängiga dansbands klassiker så har dagen helt enkelt bara försvunnit o herrejävlar vilken längtan som väcktes till tonerna av "Inget stoppar oss nu". Frågade sonen -Får jag lov? men fick -Glöm det! till svar.  Tog mig själv med på en svängom och det gick ju bra det också..  jag styr rätt så bra. Styrde mig även ut på promenad runt sjön.. det gick sååå himlans lekande lätt med denna glada musik i lurarna att det till o med blev två rundor. Kom på mig själv med att både sjunga och vissla... tur det inte var så många ute i regnet.. mötte dock en stilig herre och han skulle bara ha vetat hur nära han var att bli haffad o uppbjuden till en dans.

Dansade vidare ut i trädgården och nu är ju Gulltörelns blad så snygga. Tänk att jag förr inte alls gillade denna växt. Den har alltid fått vara kvar som lite på nåder. Men så plötsligt fick jag upp ögonen för den en dag och nu bara älskar jag allt med den... allt från de läckra limeiga blomstren till de söta rödbruna och väldigt dekorativa små fröbollarna och så till nu då jag kan vila ögonen på dessa fina höstfärger.    

Jordvivor

1a november och söndag... tog mig en lyxigt skön morgon för det kan man ju vara värd ibland. Första natten med ett försiktigt sidoläge... det artar sig.. men herreguuud soooom jag längtar efter att kunna få återgå till magsovning.. är inte gjord för ryggläge om natten jag. Lustigt hur både kropp o själ mår bäst av rutiner och vanor. 

Mulet regn och nästan 10 grader varmt idag. Väderprognosen lovar hårda vindar och ännu mera regn... tycker det har kommit mer än tillräckligt av den varan. Tittade till trädgården och jag känner mig nöjd med alla mina delade Jordvivor... dom ser ju suuuperfräscha ut. Kan nog bli fint när dom växer ihop o förhoppningsvis bildar små låga "häckinramningar" runt rabatterna. Otroligt läcker grönska att få titta på så här i slutet av året. Överlever alla små delningar så kommer jag nog ha hundratalet rosablommande plantor till våren och blir det heltokigt så får jag väl bara ta bort några.

Vatten vatten vatten.

Ovädersmåndag med regn, blåst och en smärre översvämning på baksidan. Elva grader varmt och helt makalöst vilka vattenmängder som kommit på kort tid. Hårda vindar som verkligen fick regnet att gå sidledes emellanåt. Strömavbrott och stämningsfull arbetsdag på jobbet med tända ljus som enda ljuskälla merparten av dagen blev det ju också. Tycker det är vatten mest överallt just nu. Hoppas nu att min nya Pionplantering inte ruttnar bort i all denna vätan. Hmmm... skulle kanske ha lagt dränerande grus i botten av rabatten... dags att komma på det nu...  får helt enkelt vänta o se om det tittar upp nått till våren. Vad kul om de alla skulle visa sig må bra och tänk vad lyxigt om nån av dom även skulle vilja visa upp nått litet doftande pionfluffsblomster redan nästa år.

Ögongodis.

Efter regn kommer solsken och idag så stämde ju det. Tisdag 3e november kom med klar morgonhimmel och sol... tala om känslan inte före men "lugnet efter stormen". Känns som så otroligt tyst, lugnt och stilla idag jämfört med gårdagen.

Ute på farstubrons bänk i skydd invid väggen så står fortfarande mina Oxalisar kvar.. hade tänkt ta in dom för länge sen men dom är så fina och jag blir så glad när jag öppnar dörren och får se på så tjusiga blad. Plockade en massa Ormbunks "blommor" som höstdekoration.. kallar dom i alla fall blommor men är långt ifrån säker på vad det egentligen heter.. o precis bredvid så står då dessa fina blad och tillsammans så är dom fantastiskt vackra. Som en alldeles äkta bladfantast så kan jag inte annat än bli helfrälst av detta ögongodis.

Riktigt tåliga verkar ju faktiskt Oxalis också vara med tanke på att det är november och dom står ute men nu ska som nog få komma sig in i värmen... eller i alla fall in i garagemörkret för vinterförvaring och jag ska verkligen försöka komma ihåg att ta upp dom extra tidigt till våren så att jag får njuta av bladsynen så mycket längre då.

Mera godis.

Soligt vackert och än mer ögongodis har jag i vårrabatten... alldeles full med blomstrande Kärleksörter är den ju och jag ser nu att jag nästa säsong även ska fortsätta med just Kärleksörterna i Aurikeldelen för nog hade det varit grannt att få se dessa senblomstrande underverk även där. Har knipsat stjälkar lite här o där nu under hösten och planterat i krukor för att få fler exemplar. För säkerhets skull så står dom nu nere på jobbet och får tillbringa den kommande vintern där. Tänk vad kul om dom kickar igång o växer tidigt därnere... då kan jag kanske ta hem dom o plantera ned dom i rabatten redan på förvåren... vilken lycka det hade varit.

Och soooom jag älskar mina Timjansplantor.... dom doftar SOMMAR

Novembermorgon.

Vilken sanslöst vacker morgon denna onsdag. Klart o kallt och med en helt fantastiskt novembersol på uppgång som gjorde att jag studsade ut med kameran i högsta hugg. Jissesamalia så fint med frostkristallerna som glänste överallt. Känner mig oerhört rik när jag få gå omkring i trädgården o titta på allt detta glitter. Imorse så kändes livet så lätt o enkelt att leva just där o då i den gnistrande vackra morgonen... kunde det inte alltid få vara morgonsol undrar jag...

Otroligt tjusiga äro alla prydnadsgräsen vid den här tiden på året. Det är nu jag känner att ännu flera exemplar gärna skulle fått bo här hemma hos mig. Dessa Vårälväxingar gillar jag... Seslaria heufleriana... latinkursen "Växternas Vetenskapliga Namn" hade en kul träff igårkväll och vi tränade bla på var någonstans betoningen skulle sättas... jäääkligt svårt men just på denna så sitter det visst på E i första ordet och på första A i andra ordet... släkten och artepitet... mycket intressant och väääldigt svårt.. men lärorikt och ibland så fastnar det ju faktiskt också något och då blir man så där löjligt lycklig när man helt plötsligt kan och förstår.

Prunus Maackii.

Glödande och vacker... Näverhäggen är fantastiskt läcker. Ett träd som verkligen pryder sin plats i en trädgård. Mååååånga plus på denna... ser bara stjärnor o hjärtan för ögonen när barken glöder så här❤

Hoppas nu innerligt att jag inte har förstört den med min höstbeskäring.. då kommer jag att bli både olycklig o sur och det blir sonen som kommer få skulden då det var han som krävde grenar bort från uppfarten. 

Torsdagstur.

Vilken härlig torsdag. Redan innan frukost så tog jag mig en vända runt sjön.. o det var precis så skönt som jag föreställde mig att det skulle vara när jag tittade ut genom fönstret i morse. Några hinder på vägen dök jag dock på innan jag tog mig hela vägen runt.. vilket vatten och vilka översvämningar... fick göra några dikeshopp och gena både över industitomt och privat mark innan jag kom mig hem igen. Får tänka om sista vägvalet imorgon. Tänk om jag kunde ta mig i kragen o gå en tur varje dag... varför är det så enkelt i tanken men inte i verkligheten... vet väl egentligen svaret på den... är så ohyggligt lat på vissa områden men kan gladeligen gräva om hela trädgården om så skulle behövas.

Vid omgrävningen av hela skräprabatten tidigare i höst så delade jag på mina Irisplantor härstammande från den fina norska fjällvärlden. Jag gillar Strandirisen... tycker om de mjukt böljande och gräslika tuvorna de bildar. Fick ihop ett helt gäng nya exemplar så nu har jag verkligen spridit ut dom som återkommande växt lite här o där... hoppas nu att alla tar sig och vill växa sig riktigt stora och ståtliga.

Solbelyst och vacker.

Min Näverhägg... belyst av dagens vackra och lågt stående novembersol... urtjusig är den ju. Kan inte annat än att beundra denna trädskapelse med sina underbara kopparfärgade stammar

Stilla morgon.

Tidig fredagstur runt sjön idag... alldeles spegelblankt och stilla i en stad som vaknar upp. Fantastiskt vilken vacker morgon... skönt att gå när det inte är så mycket folk i farten.. kan både vissla och sjunga falskt liiite mer fritt då utan att behöva skämmas alltför mycket.

Frisk o fräsch grönska.

Så otroligt varmt och skönt det blev denna fredag... närmare 12 grader visade termometern. Strålande sol och sååå skönt ute. Satt en lång stund och bara njöt i solskenet.. underbart. Svårt att tänka sig att månaden är november. Tittade till trädgården och på baksidan så har jag en enda Timjansplanta men en stooor sådan, i alla fall i mitt tycke. Härligt doftande av fräsch citrus... ljuvligt. Rev bort en hel del av detta exemplar som blev till nya plantor i vårrabatten men att jag tagit nått av den det syns ju faktiskt inte ens... den har brett ut sig rejält i år och faktiskt även blommat om. Vad kul det vore nu då om alla nya små Timjansplantor skulle kunna trivas o växa på sig där i vårrabatten... skulle så gärna velat ha en frisk o grön matta som täcker in problemjorden just där... håller både tummar o tår för att dom rotat sig bra och överlever vintern.

Bara jag.

En frostig och vacker morgon denna söndag. Sovit illa flera nätter nu.. tidigt uppe och less redan innan det ljusnat. Morgonpromenad har blivit ett måste dessa dagar utan riktig sömn.. den rensar liksom både kropp o knopp. Kändes som om det bara var jag i hela världen ute just då... var nog bara jag som var vaken...

Lilium martagon.

Gyllene och vacker i soluppgången.. transparent och så glödande i detta härliga morgonljus. Allt blir som så mycket mer och intensivt när solen bara når in i trädgården en kort liten stund. Värdefulla ögonblick att spara... som ett ovärderligt vackert litet konstverk.

Novemberknoppar.

Två promenader i rask takt runt sjön igår och två idag.. då bör jag ju kunna rättfärdiga två kvällars fåtöljsittning kommande vecka.. tycker ju i alla fall att jag kan få tänka så.

Invid husväggen fick jag syn på denna planta som nu ska till att blomma om för tredje gången.. Lewisian..  heeelt otroligt.. visar vilken lång höst vi haft och vilken lycka det är att få ha en skyddande och varm husgrund. 

Guldgräs.

Frost och stjärnklar morgon denna måndag 9 november... så fint när växterna är som sockrade av små kristaller. Tant Annas Randgräs är magiskt vackert just i detta sken... de guldgula färgerna passar faktiskt perfekt ihop med årstiderna höst och vinter. Så glad att jag tog vara på det från hennes gård och så glad att jag aldrig frestats att plantera ned det i rabatten utan haft det kvar i kruka under alla dessa år. 

Frösådder.

Grådis o dimma idag... väder som lätt tynger ned humöret. Tog telefonen i fickan och smet över vägen hem för en snabb runda i trädgården.. det brukar alltid pigga upp och tänk det gjorde det ju även idag. Kärleksörterna står ännu så fint blomstrande, nån liten Aurikel visar upp knopp, årets långblomstrande rosa Primula skjuter nytt igen, Timjanen ser grön o grann ut, Lewisians nya knoppar har inte frusit bort, Durandiin i skuggrabatten ser fantastiskt fräsch ut, Sockblommornas blad är vackra och två av mina frösådder för året är ännu kanonfina. Skugglostan/prydnadsgräset såddes tidigt i vårvintras och Fingerborgshatten Mystica strax därefter. Alla tuvor av Skugglostan är ännu så fina där de står utspridda lite här o där i rabatterna... ser dock att jag petade ned Mystican alldeles för nära. Undrar varför allt så ofta ser helt perfekt ut just när växterna planteras men där jag efter en tid sen måste ifrågasätta både placering och hur jag egentligen tänkte... blir ofta så har jag märkt.

Varför.

En ångerns dag denna fredag 13 november... ordet Varför har dykt upp fler än en gång idag. Varför tittade jag i just den där tidningen hos frissan... varför visade dom just den där tapeten... varför fick jag för mig för att måla o tapetsera om... varför funderar jag inte först... varför måste jag alltid ha så bråttom... varför valde jag den här färgen... varför tog jag inte en snäppet mörkare grön... varför gör jag det här jag tycker ju inte ens om att tapetsera och måla... varför varför varför. Det enda som känns rätt just nu är tapetens utseende men varför har jag ingen tapetserare i bekantskapskretsen.. varför?

I trädgården glöms frågetecknen för en stund... så bra att få lugna ner sig där. Superläcker färg på den nya Prydnadsapeln 'Svarte Rudolf'.. endast några få blad kvar nu men väldigt tjusiga det är dom ju.. även en sån här blöt gråmulen och trist dag.

Novemberblomster.

Söndagkväll... en helhelg med pensel och roller är till ända. Vardagsrum och tv-rum nu färdigmålade.. inser dock att gå från hela huset i vitt till milt grönt kräver ännu mera grönt på väggarna lite här o där i övriga huset också... herreguuud varför började jag med detta.. det kommer ju aldrig att ta slut!!! Hög musik är det enda som tar en framåt i målandet och enligt sonen har jag gått från dålig till helt fruktansvärd musiksmak... kan inte hjälpa att denna färgstrykningen infallit precis mitt i min nostalgitripp in i dansbandsvärlden men han får helt enkelt stå ut med sin mors valda toner.

Pausrundan i trädgården visade blomster på Lewisian.. helt fantastiskt... 15 november idag och det blommar ute... det var otippat. Även om den är lite tilltufsad i utseendet så känns det smått lyxigt att få se på nått så sött.

Fräsch grönska.

Massiv grådyster och regnig måndag 16 november. Morgontemperatur på 7,4.. så otroligt varmt för att vara  den näst sista månaden på året. Men det verkar ju oåterkalleligt vara dithän vi går... kallare och kortare vårar med längre och varmare höstar. Föredrar dock en suuuperlåååång och härlig vår istället för detta tunga o dystra väder. Längtar så innerligt efter en liten solglimt just nu...

I trädgården är det nära nu... ska den lilla Vivan hinna med att slå ut innan torsdagens utlovade snöfall... hoppas i alla fall på det. Solbristen är ju total men behovet av att få se på fräsch grönska stillas när jag får zooma in mig på dessa fina blad... finns några små räddare i nöden lite här o där  i trädgården.

Soldanella alpina.

Tisdag 17 november och hela 10,5 grader varmt... ojojoj.. nästan så att långkalsongerna hade kunnat få stanna i byrålådan idag.. Tyckte dom lovade en sol på besök idag men icke... den har bara lyst med sin frånvaro... endast en liten dutt av blå himmel syntes däruppe... fasen också jag som är till bristningsgränsen i behov av solsken. NÄR kommer du undrar jag?

Söta småbebisar blev det i år... många små Alpklockeplantor grodde och slog rot under gräsklippetäcket jag strödde ut över jorden i skärmväggsrabatten. Älskar denna lilla och så underbart fina växt. Bladen är så fantastiskt vackra.. nästan som marmorerade ådror har dom och heeeelt vintergröna vilket är som en grönskande liten vitamininjektion i det annars så hemska grådiset som är ute just nu. Funderade först på om det rätta hade varit att jag tagit upp och krukat dom men bestämde mig för att dom fick stå kvar så kanske dom har växt på sig lite till nästa år och då förhoppningsvis blivit lite mer lätthanterliga och toleranta med mitt ovarsamma handlag.

Silvergräs.

Klart på himmelen denna onsdagmogon 18 november och sooom jag sen stod redo och väntade på att få se solen titta fram men si det gick jag bet på. Precis när den var på gång där långt bort i horisonten så strimmade molnen i hop sig över den... jäkulens skit så förbaskat irriterande... surt.

Tog mig istället en sväng i trädgården för att lätta upp humöret och nu gäller det ju att minnet inte sviker mig till våren... får absolut inte glömma att jag planterat ned Prydnadsgräs lite överallt o här o där i rabatterna. Skugglostan tror jag inte blir så svår att se då den är så pass kraftig i basen men dessa små skira skapelser kan det bli värre med. Tio styckna fröer av Silvergräs köpte jag hem från Piteå och tio styckna grodde och tio styckna krukades upp och planterades sedan ut i trädgården. Väldigt lätta och fina till sitt växtsätt så det finns en överhängande risk att dom försvinner i vårstädningen. Överlever dom dock då kommer jag att ha Prydnadsgräs mest överallt nästa säsong...så häftigt det hade varit. Fick även en sanlöst vacker tuva av Calamagrostis acutiflora Overdam under ett växtlatinbesök hos Inger på försommaren som sen delades upp i många mindre små exemplar så dom lägger nog på en cirka 5-6 gräsplantor till den slutliga totalen.

En liten novembersippa.

Stor lycka över en pyttepyttig liten Violsippa. Tänk att det är den artonde november och det går att hitta små blomster här i trädgården... vilka kämpar dom är dessa små liv

Trumpeten.

Busvädersdag denna torsdag 19 november med ett rejält snöfall och blåst... avtog tack o lov ändå rätt så fort och kvar blev då bara snöslask men väldigt positivt med det plötsliga snöljuset i denna mörka månad. Fruktansvärt såsig i huvudet idag... som en rejäl baksmälla trots att inte en endaste droppe alkohol förtärts... otroligt onykter och det av sömnbrist. Vaknade redan 02.45 i natt och kunde inte somna om... har aldrig haft problem att sova förr och nu är det ta mig faan helt hopplöst... blir ju smått galen av detta.

Nått vidare värst bra handlag med Änglatrumpeter visade det sig i år att jag inte alls hade... rent sanslöst dålig var jag till och med. En tanig stackare bestående av två kala pinnar nästan helt utan blad var det enda som återstod efter sommarens slut. Hade dock inte hjärtat att slänga den efter mitt misslyckande så den fick följa med Kannorna ned till jobbet för vinterförvaring i stora hallen. Väl där så dök det faktiskt upp några nya blad och de små minianlagen till knoppar växte sig sakta större tills det första blomstret slog ut förra veckan. Kunde inte låta bli att ta med den ut för en snabb luftning och förevigande i dag i det fina ljuset efter snöfallet... blev så vackert aprikost ljussken som precis stämde med färgen på den tjusiga blomman. Bara synd att jag halvt stöp över tröskeln på min väg in igen och naturligtvis slog av den mot dörrkarmen... en del ideér är bra i tanken men inte i verkligeheten och absolut inte i onyktert tillstånd.

Dela den här sidan