Bartzella.

Första dagen i augusti månad. Strålande sol och riktigt varmt.. har varit lördagslat o tillbringat en hel del av dagen i solstolen halvslumrandes. Mellan varven flyttade jag några Hosta och snaggade ned två bestånd av Nävor.. hoppas nu på en snygg återväxt och förhoppningsvis mer blomster. Känns så enkelt att i värme o sol gå omkring med sekatör o häcksax så jag tog tag i Ginnalalönnen också idag.. får se sen vad den tycker om detta vid den här tiden på året.

Vid morgonens tur runt trädgården så hade Bartzellan slagit ut.. wow.. den är ju bara såååå väldigt vacker.. faktiskt svårt att säga vad den liknar mest.. en Ros eller en Pion. Allt låg i djup skugga där uppe vid skärmväggarna utom just stjälken med denna ljuva blomma som sträckt sig ut i morgonsolens ljus.. mycket vackert med mörk bakgrund. 

Drömdoft.

De två sista vitfluffiga tjusigheterna på min Top Brass.. snart är blommorna ett minne blott och då måste jag vänta ett helt år till nästa gång jag får känna doften av denna fantastiska Pion.. vill ju faktiskt bara gråta när jag tänker på det. 

Nyplanterat.

Tittar varje dag på den omplanterade rabatten vid uppfarten.. Hmmm... kan det bli bra det här tro.. är långt ifrån säker. Gillar ju Kärleksörterna men tänk om dom inte alls vill komma igång fort på våren och allt då ser så där tråkigt tomt ut. Sparade Alunrötterna och denna är min favorit.. så himlans snygg.. är nu bara liiite nervös för att jag grävde upp och flyttade den en meter från platsen den tidigare övervintrat på.. håller hårt i både tummar o tår för att jag inte stört den för mycket. 

Regn igen !

Jamen så var det ju regn från ovan igen och söndag dessutom.. hade beställt vackert väder för en ledig dag i trädgården men si det fick jag ju inte. Vilken tur att jag i allafall hann klippa gräset igår.. kände på mig att det inte gick att skjuta på tills idag.  Sitter inne på glasaltanen och ser en annan sak som jag skulle ha gjort igår.. bundit upp Kransveronikerna.. har ju aldrig någonsin tidigare behövt göra det men allt regnande och blåst har gått hårt åt dom fina höga blomsterspirorna.. vilken skitsommar det varit.. törs man hoppas på en riktigt Brittsommar i höst nu då.. om inte så blir det ett år som går till historien och det på många fler sätt än bara ett.

Kul i alla fall att mitt Glaspärlevin i zinkhinken så fint övervintrade i stora hallen nere på jobbet. Systeryster den äldre nöp några kvistar i höstas och fick fram två snygga och kraftiga nya exemplar så nu har hon en planta och jag har två..

Bundna Kransveroniker.

Måste lära mig svetsa.. måste ha stora breda runda rostiga ställningar runt mina tuvor av höga Kransveroniker.. svetsning för att storleken nog inte finns färdiga att köpa. Försökte binda upp dom men snyggt blev det ju inte. Måste hädanefter försöka ha typ såna bredare stöd redan från början så bör ju risken för att detta ska hända igen vara eliminerad. Lyckades binda upp tre exemplar men den allra största dungen den gav jag mig aldrig ens på.. helt lönlöst.. får hänga tills den blommat över och humlor, bin o fjärilar fått sitt sen får jag kapa ned den. Glöm nu inte detta.. gör ställningar !

Blöta blomster.

3 augusti, måndag mulet och regn... återigen.. vad less jag blir. 

Snabbrunda i trädgården innan öppning på jobbet och den Blå Gräsfibblan har nu slagit ut. Så vacker.. som en liten grästuva med dessa fina blålila blomster. En nyhet här hemma i år men lätt har den ju inte haft det.. älskar visst sol och torka vilket gör att den här sommaren måste vara sämsta tänkbara start för plantan. Ska verkligen bli intressant att se om den överhuvudtaget kommer att vilja vakna till liv igen nästa säsong.. men om inte så får jag hoppas på att det blir några frön från dessa blommor som sen vill fröså sig.. stod att den kunde göra det och det har jag ju inget emot tycker om den väldigt mycket och skulle gärna haft dessa blå blomster lite återkommande här o där i rabatterna. 

Liljefrossa.

Sen o snabb kvällstur runt trädgården denna tisdag 4 augusti. Kändes faktiskt lite småkyligt.. väldigt fuktigt o rått efter alla dessa regndagar. 

Har dock haft en fantastiskt fin kväll ute i solskenet vid havet där vi var ett helt gäng med damer som frossade i en mängd urtjusiga Liljor ute hos Nisse med fru i deras trädgård "Liljeland".. heeelt otroligt vad vackra och stora bestånd dom har och jag blir sååå jäkla avundsjuk när jag ser på alla dessa välmående och färgsprakande lökjuveler som dom har. Väl hemma igen så känns det så futtigt att titta på mina egna få o små liljepinnar som visar sig. Måste bli bättre på att sköta om dom och ge dom benmjöl både vid plantering och varje höst.. får dåligt samvete när jag tänker på att mina aldrig någonsin fått nånting.

Blomsteröverraskning.

Onsdag 5 augusti och en väldigt lååång morgon blir det ju när ögonen öppnas klockan 03.58.. och vad oootroligt mycket man hinner tänka på den där 1,5 timmen i väntan på att väckarklockan ska ljuda.. lustigt hur allt möjligt tokigt o vist har en tendens att passera i warpspeed genom hjärnan just den tiden på dygnet.. mest tokigt. Tror i alla fall att det blir en fin dag idag.. klarblå himmel och strålande sol.. dock visade tempen på endast 7,7 grader vid sexsnåret.

Upptäckte en liten Lewisiaöverraskning i morse när jag doftade på mina Citrontimjan.. såg något som lyste till i ögonvrån och där var en helt ny liten blomma som slagit ut och även en hel hoper av nya små knoppar finns där också på plantan... himlans va kul nu måste jag ju bara ta o klippa bort de torra och överblommade stjälkarna från i våras när jag kommer hem från jobbet... så lätt att missa när den står gömd bakom den lilla Syrenen under köksfönstret.

Bladodling.

Inser ju att jag mestadels odlar blad i mina nya lådsnickerier och jag inser ju även att här kommer jag absolut inte få se skymten av några Blomstermorötter. Deras bladverk är gigantiska här och sträcker sig från mitten av lådan och ända ned till gruset på framkanten. Fick ta fram tumstocken nu på morgonen för att kolla och det allra största bladet på en av morotarna är strax  över 30 cm brett och nästan 1 meter långt. Det mesta i bladväg här är faktiskt enormt så jag misstänker att fjolårets komockor jag hämtade uppe hos bonden nog blev liiite för många och göder på all grönmassa väldigt rejält. Kanske först nästa år att det blir något fler blommor och liiite mindre blad.

Högvinsten.

Min lotterivinst "Rosa Boll" har slagit ut nu på morgonkvisten... väldigt söt.. lite mer åt lilahållet än rosa skulle jag nog säga. Minns att det kändes som att jag gick hem med en riktig högvinst då från trädgårdsföreningens höstmöte.. känns faktiskt fortfarande lite som så.

Kan inte låta bli att fundera på hur den hade sett ut om jag inte hade klippt ned den i våras då bladverket nådde upp till innertaket i farstun och knopparna redan då hade börjat visa sig.. det var precis som att den aldrig riktigt fick tillbaka sin storhet och bladglans efter den kapningen. Tror inte jag någonsin vill klippa ned några fler Dahlior om det kan undvikas.. får hellre försöka att hejda vårlusten och växtlängtan och helt enkelt försöka komma i håg att plantera knölarna några veckor senare istället.

Morgonliljor.

Torsdag 6 augusti, sol, 14,7 grader. Väldigt blött är det idag.. de små droppen som kom igårkväll måste ha blivit till skurar under natten för allt såg så där maximalt genomsurt ute i trädgården.

Morgonrundan gav förutom vackra ljusrosa och våta Liljor även flera punkter på min att-göra-lista.. skulle ju inte ha en sån lista nått mer i år nu efter Tusen Trädgårdar men ser så många saker som jag vill ta tag i... vill ändra på snedhörnan där alla Stjärnflockor stod för den gula Färgväpplingen har ett sånt konstigt och kalt växtsätt så den pryder ju inte sin plats.. frågan är bara var jag ska flytta den. Måste flytta det "lilla" Gullregnet, måste ta bort ogräset o brännässlorna under häcken, måste plantera min Macckia.. frågan är bara var jag ska ha den, måste plantera min lilla Körsbärsbenved.. frågan är bara var jag ska ha den också. Måste flytta min vita Thalictrum, måste rensa vid dödaträdet, måste gräva bort den döda Bergsnepetan som jag sparade i hopp om att nån liten bit av den skulle gro, måste flytta mina små delade Stella de Oro till rabatternas framkanter.. är ju van Frans Hals som tar för sig men dessa små bara försvann i grönmassan. Många måsten men måsten är ju här även förenat med vill.. och då brukar allt gå så mycket lättare.. sen gör det ju inget om inte allt sker på en gång.

Malva.

Upptäckte även en växt som jag helt glömt bort och nu plötsligt så blommar den. Mina frösådda Malvor som grodde från STA-fröerna.. himlans va kul ! Hela tre exemplar blev det ju men det verkar dock bara som att två har klarat sig. Undrar varför jag inte har sett dom tidigare.. Hmmm.. kan helt enkelt vara som så att mycket annat fångar ögonen först och inte förrän det nu kommit en liten rosa färgdutt på växten så upptäckte ögat att det var nått nytt. Mycket kul.. mina första egna frösådda perenner som blommar.. häftigt. Undrar vad det var för sorts Malva.. kan det ha varit Rosenmalva eller minns jag helt galet.. måste kolla sen bland de vita små fröpåsarna o se om jag har denna kvar.

Nyplockat.

En härlig liten skördebild.. har ju glömt att fota varje gång mor har varit här och skördat men nu kom jag ju äntligen ihåg det. Rödbetor hämtade hon idag för andra gången och sallat det tror jag vi har plockat för femtioelfte gången i år.. o vilken jäkla tur att hon sköter om att hämta blommor för jag är så otroligt dålig på att hålla på o ta in buketter. Dahlior det har hon fått massor och de med korta stjälkar de tror jag hon lägger flytandes i vattenskålar. Tror att de andra äldre och hemmasittande damerna på Baldersvägen också får sig en bukett i bland vilket ju är otroligt kul. Själv har jag inte tagit in en enda blomma men sallat det går åt hemma och jag ger bort till höger o vänster.. det räcker till o med till sniglarna som mumsar för fullt. Märker att sniglarna har ökat i trädgården i år och jag tror det har med sallaten att göra för koncentrationen verkar vara just runt odlingslådorna. Rödbetor tog jag faktiskt in häromveckan och skulle koka upp en kväll men glömde tyvärr bort dom totalt och allt blev torrkokat på spisen.. luktade inte så där jättetrevligt i huset den kvällen till sonens stora förtret. Tänker prova om igen för jag vill ha mig en god tallrik med ruccolasallat, smörstekta rödbetor, chevre, honung och rostade pinjenötter... muuummmsss.

Fest i trädgården.

Fredag 7 augusti. Helt dimmigt imorse och 15 grader.. tog några timmar men sen blev det verkligen soligt, klart och hett. Kan det möjligtvis kanske bli lite sommar i helgen.. hoppas på det.

I trädgården är det äntligen liv o rörelse... blir så såna här soliga dagar och särskilt då på Kransveronikerna för där festar bina loss. Det är alltid en sån show att få se hur dessa höga blomsterspiror lockar insekterna.. undrar egentligen vad det är som gör just den här växten så eftertraktad framför allt annat som också blommar just nu.. skulle varit kul att få veta det.

Augustiskugga.

Tidig lördagmorgon förenad med liiite vemod då detta var synen som mötte upp när persiennerna drogs upp..  syns så väl idag att solen inte alls står så väldans högt på himlavalvet längre för nu skuggas baksidan mer och mer. Åttonde augusti idag och naturligtvis så är det ofrånkomligt vad det är för tid vi går mot men inte vill jag se det så här tydligt.. det finns alltså nått positivt med morgonmulet o regn ändå. Dock verkar det i alla fall bli en strålande vacker solskensdag.. inte ett endaste litet molnfluff syns till och jag tror till och med att det kommer bli riktigt hett ute.. får nog bli en lat dag med siktet inställt på att tanka upp det där ekande tomma solskensförrådet jag har inom mig.

Zinnia.

Åh wow vilken härlig lördag det blev.. heeelt fantastiskt väder.. soligt och med såna där ljuvligt sköna och fläktade vindar som smeker förbi en och som gör att det inte blir för hett utan bara skönt. Den här dagen behövde jag...

Gick omkring med kameran och såg bland mycket annat vackert denna Zinnia. Jissesamalia vilken komplicerad utformning den hade.. vad är alla sprötfluff o veckade formationer till för egentligen.. helt otroligt och väldigt intressant att titta på.. kan inte annat än bli förundrad. Zinniorna är riktigt stora och välmående i de nya odlingslådorna precis som allt annat där och alla överlevde dom att skolas om rejält djupare i jorden.. bra att veta till nästa vår då jag säkert också kommer att så dom för tidigt. 

Färgläckert.

I fredags fick jag dessa finfina blomster som jag aldrig förr har haft.. Nisse med fru kom då härligt nedcabbade förbi med två läckra färgkombinationer av Temynta. Så tjusiga tillsammans.. ögonen tindrade nog på mig i tisdags då jag såg på dom.. såå otroligt vackra var dom och vissa blomster hade en våning blomma till i sin blomma. Har för mig att dom kan vilja sprida sig men tänker mig att jag sätter dom vid dödaträdet som är omgärdat av alla stora Hostor så kanske dom begränsas av deras rotsystem.. hoppas ju på det i alla fall. 

Ljuvligheter.

Kvällsljus och urtjusiga Liljor.

Hemma hos Nisse blev jag också så förtjust i en vacker cremevit dunge med Liljor och NU slår precis sådana ut här hemma !!! Fantastiskt vilken lycka.. i mina ögon så ser dom ju i alla fall likadana ut och jag blev lika förtjust i dom här.

Hmmm.. ska det kunna vara som så att jag kanske kände samma villhöverkänsla förra året när jag såg dom hos honom och då letade reda på snarlika Liljelökar som jag köpte på mig och planterade. Känner jag mig själv så kan det vara precis så det gått till för jag har aldrig haft dom här blomstrandes runt dammen förut. Vilken tur.. tänk att jag kan få till så bra överraskningar till mig själv ibland.

Söndagsfrukost.

Söndag 9 augusti. Frukost uppe vid odlingshörnan.. fantastiskt vad njutbart att få sitta här i solen mitt bland Ringblommor, Rödbetor, Sallat, krukor o kompost. Det doftar så himmelskt barndomsgott av Ringblommorna.. Mmmmmmm...  Blåser rätt så friskt idag men här uppe är det skönt lä vid häcken. Från spellistan ljuder "Oh Boy vilket vackert väder, solen lyser idag. Oh Boy inga tunga kläder o de gillar jag".. och den passar så bra här uppe bland de soligt gula blomstren.. allt här uppe är så där huller om buller o lite flowerpower precis som Peps själv och just här uppe kan jag utan problem ha det så men annars är jag nog tråkigt kantig och mer eller mindre rakt programerad i hjärnan. 

Liljetider.

Nu är det ju verkligen Liljetider i trädgården.. en del har redan blommat över.. några blomstrar nu och så många är på gång. Liljor är ett måste för mig.. dom är sensommarens riktiga trädgårdsjuveler och jag längtar alltid efter att få se dom. Gillar mest de ljusa färgerna överlag.

Rött har jag svårt för och skulle själv aldrig ha valt just denna men det gjorde ju sonen när han var liten och samlade på sina Liljor. Kunde aldrig säga nej till lillkillen som kom bärandes på en uppkrukad hög Liljestängel.. oavsett vilken  färg den hade. När jag handlade fick han också alltid välja en växt och alltid blev det en Lilja om detta fanns tillbuds. Brukar påminna honom om detta ibland men då ser han så där besvärad ut som bara en artonåring kan. Extra lustigt då han en dag från årets sommarjobb på kyrkogården i Själevad kommer hem och visar mig en bild på en av gravarna och säger -Titta mamma dom här blommorna tycker jag var så snygga. Och vad får jag se på fotot han tagit.. jo en liten klunga med Flockliljor. Fantastiskt vilket stolt litet lyckoskutt hjärtat tog då.. det blir nog en framtida trädgårdsägare av honom också ❤

Gott gott gott.

Måndag 10 augusti, sol och semestervecka igen.. känns härligt. Ska ta itu med buskhäcken i solhörnan.. Spicatan blir ju så väldigt hög om den inte skärs ned varje år. Glömmer inte den gång då jag inte hade haft tid och året efter fick höra en kund säga att nu var det nog dags för slutavverkning o sååå hög vill jag inte ha den igen.

Penséerna på farstubron gav till slut upp.. otroligt vad länge dom stod i år. Ställde dit en annan välfylld blandkruka och till den gamle raggsockens stora förtjusning så innehöll den ju Blomstermorötter. Bladen verkar vara helt oemotståndliga för denne gnagande fyrbening vilket är väldigt intressant då han aldrig äter grönt utomhus.. eller så räknas kanske farstubron som inomhus för honom. 

Himmelsblommor.

Tisdag 11 augusti. Solsken men väldigt rått och fuktigt ute.. precis som det brukar vara så här när sensommaren går mot det ofrånkomliga. Är i alla fall fylld av inspiration idag.. växtlatinkursen hade Liljevandring igårkväll och det är alltid så roligt att få besöka andras trädgårdar och särskilt Ingers som är så välfylld av villhöverväxter och varje gång så inser jag att jag absolut behöver ett stenparti.. en alldeles egen liten minivärld med miniväxter. Måste bara klura ut vart jag ska ha det.

Fick en liten rotbit av grannen i våras.. en bit som jag suktat efter sedan jag såg hennes planta och nu har den biten blivit betydligt större och även idag öppnat upp sina första urtjusiga små blomster. Tremastarblomman är ju bara såå otroligt vacker. Tillhör visst släktet Båtblommor.. vad nu det är för nått.. men än vackrare är att den tillhör familjen Himmelsblomsväxter.. jissesamalia vad vackert det hörs.. hoppas nu bara att jag klarar av att övervintra den.

Bukettskörd.

Heldag ute.. har kapat o klippt o jäklar vad öppet det blev.. liiite för mycket tog jag ju men men.. det växer väl tillbaka ganska fort när våren kommer åter igen. Så himlans kul det är när man verkligen känner sig i klippartagen.. känns som man vill nagga o snagga på allt..  kanske ska ta Thujan också när jag ändå är i farten.. kommer dock inte riktigt ihåg om det är rättan tiden för att kapa i den nu.. kanske bäst att kolla först. 

Mor kom förbi och skördade Dahlior igen men nu kom jag ju i alla fall ihåg att fota.. tryckte ned dom tillfälligt i en blomkruka tillsammans med lite Gillenia.. såg faktiskt rätt så bra ut. Jag bara älskar just dom här varma o eldiga färgerna.. de andra vita bleknar som i jämförelse med dom här. Grannen fick sig en bukett rosa och vita igår men jag föredrar denna livliga o färgsprakande blomstersamling.

Soloxalis.

Var förra veckan hos Mrs M för att hämta fina cremegula perenna Fingerborgsblommor som hade frösått sig och som hon hittat vid rabattrensningen. Skulle ju egentligen bara ha dom men väl hemkommen då fanns där i påsen även några gula Anemone Trullifolia och en Pyreneisk Lilja... så typiskt mig.. sen står man där och funderar -Hur tänkte jag nu då.. var ska jag plantera dom här nu då? Bestämde där o då att nu fick det vara nog för ett tag.. när kan nu detta ha varit tro.. i alla fall inte mer än sex dagar sedan och nu står jag här igen med 3 krukor Soloxalis som jag blev kär i igår... och nu står jag här igen och tänker mig att i vårrabatten där ska dom planteras trots att jag bestämde att inget mer skulle sättas där. 

Potatisodling.

Småmulet och 15.2 grader denna onsdagmorgon 12 augusti. Regnat har det visst gjort inatt också.. lustigt att det ändå är så pass torrt i backen trots allt detta eviga regnande denna sommar. Men frukost blev det i alla fall ute på farstubron trots blöttan.. kaninen o jag tillsammans. Yoghurt för mig o Blomstermorötter för honom. 

Lustigt också att jag visst odlar potatis i år. För första gången i hela mitt liv och helt utan min vetskap dessutom. Moderen upplyste mig om att detta var potatisblast och inte alls Dahlior som jag trott. Ja jäklar.. jorden jag tog reda på från grannens gamla potatisland innehöll ju faktiskt småpotatisar som jag sorterade bort men en verkar ändå ha slunkit med. Att jag inte reagerat.. Och än mer lustigt är det att jag förra veckan visade alla mina Dahlior för två damer som kom gåendes.. inklusive denna med bara blad o inga knoppar. Måste ju nu låta den stå kvar o se om det blir nått.. har ju redan fått beställningar på några kilon så jag hoppas jag klarar att leverera.

Kungligt vackert.

En jobbig torsdag med noll trädgårdsjobb.. bara tråkig städning. Dock ett måste med moderens åttioårsfirande ute i trädgården i helgen.. hoppas nu att väderprognosen håller i sig så att jag i alla fall slipper ett partytält där ute och än fast att alla ska vara utomhus så vill jag ändå ha snyggt o rent inne.. lustigt hur man är funtad.

Kungsliljorna har slagit ut i dagens solsken och varje år så faller jag pladask för dessa fantastiska blomster.. guuu sååå vackra dom är... kan det verkligen finnas nått tjusigare.. just nu så tror jag inte det.

Noordwijk.

Strålande sol och så härligt varmt denna lördag i mittersta augusti.. hela 23 grader sent i eftermiddags. Städat upp lite ute, plockat lite grönt pynt i vaser o krukor, vattnat, planterat en Hosta, klippt Dagliljor, fotat, handlat, marinerat och bakat tårta.. en hel del att stå i med morgondagens 80 års firande här.

Ute blommar Dahliorna och jag klipper o klipper.. tänk vad enkelt det hade varit om dom bara kunnat få sitta kvar o långsamt vissna. Denna Noordwijk van Glorie har en väldigt läcker solig orange kulör men beter sig lite udda.. den ska ju vara fylld men vissa blommor ser ut som denna.. mycket konstigt.. undrar hur det kommer sig.

Pynt.

Gillar Jättedaggkåpans limeiga blomsterklasar.. så fräscha och passar egentligen till allt. Har pyntat lite enkelt här o där med dom samman med den fina Björnrotens dilliga bladverk och även fröställningarna på Plymspirean. Björnroten fick jag i sommar lära mig att den gick att äta.. faktiskt riktigt god och dessutom väldigt snygg tycker jag. 

Dela den här sidan