Morgonsol.

Kylig och tidig måndagmorgon 17 augusti. Endast 6,1 grader var det vid halv sju imorse men klart o vackert på himmelen och solens första små strålar nådde så fint in till Läkesilveraxet i skuggrabatten.. fick öppna fönstret o försöka föreviga ögonblicket men det var vackrare i verkligheten. Gillar denna härliga och robusta växt men sitt fina o fräscha bladverk. Gillar även att få se på de fina vita pärlbeströdda spirorna som sakta slår ut.. fantastiskt vacker är den.

Den blommande Kransveronikan är ju inte dum den heller.. blev tal om den igår på kalaset att alla mina sådana mörka exemplar härstammar ur en o samma planta som jag för en si så där 12-15 år sedan fick av systeryster den yngre i födelsedagspresent.. kul och vilken växtkraft den har. Gårdagens firande av moderens 80 årsdag blev så otroligt lyckat.. vilket väder!!! Gästerna började droppa in vid halv ett och sju timmar senare satt vi fortfarande ute och det var då ännu hela 20 grader varmt.. helt otroligt. Så fint med uppdukade bord på gräsmattan med vita virkade dukar och underbart skir Daggkåpa som blomster på borden. Musik, bubbel, trerätters middag, blommor och presenter, tårta, sol o vackert väder... heelt fantastiskt. Utlandskänsla sa en som satt sig under det stora Pilträdets vackra grenverk och jag håller med... vädrets makter var verkligen med oss.

Vackert.

Vilken härlig dag detta blev.. så soligt o fint som det bara kan bli en dag i augusti och en helt fantastiskt vacker Dahlia har nu slagit ut. Kommer inte riktigt ihåg men tror den hette Café aulait eller nått åt det hållet.. helt omöjligt att hitta namnlapparna jag stack ned i jorden bredvid knölarna.. når inte ens in genom buskaget men väldigt tjusig är den.

Färgfint.

Till och med den nya grannen får vackert på sin sida av mina nya blomlådor. Här blommar olika sorters Dahlior, Spanska Flaggan, Törnrosas kjortel, Kejsarvinda, Borstnejlika och Zinnia. Just nu är det Noordwijk som lyser upp mest.. och denna är fint fylld så som den ska se ut. Mycket läcker färg.. tycker dom här märks o syns på ett helt annat sätt än de i den bleka färgskalan.. me like❤ kanske är jag lite mer åt det orangea hållet ändå.

Flugmagnet.

Tisdag 18 augusti och idag för precis 80 år sedan föddes Einar & Irmas första barn.. min mor. Häftigt att tänka på...

Trodde dagen skulle bli solig o fin men det varade bara en kort liten stund tidigt imorse sen mulnade det fort på.. men varmt har det i alla fall varit hela dagen vilket känns så välbehövligt. 

Den svarta Nysroten blommar för första gången.. jättetjusig är den ju o vad länge den står.. har blommat i några veckor redan och ser fortfarande så fräsch ut. Mäktig på nått vis känns den.. jag gillar den verkligen och det verkar även flugorna göra för det var en riktig insektsmagnet denna mörka blomsterspira. 

Limeig o läcker.

Ska jag eller ska jag inte.. det är frågan. Funderar på att sätta spaden i min limeiga favorit.. vill så gärna ha fler av den samtidigt som jag fegar.. tänk om det går på tok o jag tappar den.. hemska tanke jag fixar ju inte det. Hade varit så enkelt om jag bara vetat vad den hette för då hade jag ju bara kunnat skaffa en till om den inte skulle klara det hela med livet i behåll. 

Växttokig.

Onsdag och nu står jag här igen... Växtmarknad var det ju ikväll och jag skulle absolut inte alls åka dit hade jag bestämt men så kände jag att en eller tre Aurikler det kunde jag väl ändå behöva. Kom dock hem med 4 fina och stora Hostor, en Kärleksört och ett Carex med fint vita kantstrimmor längs med bladen och NOLL Aurikler.

Hostorna kommer jag nog att sätta i släntrabatten för att få in lite mer vitt. Kärleksörten får plats i rabatten vid uppfarten men gräset.. Hmmm.. var ska det få plats..

Morgondimma.

Morgontur i trädgården denna torsdag 20 augusti, dimmigt men varmt.. redan 15,8 grader vid sextiden. En markant doft av surströmming slog emot när ytterdörren öppnades. Tack o lov uppstår detta endast nån enstaka gång om året och då just vid sådan här dimma och med rätt (=fel) vindriktning..  luktar Husum sa vi alltid när vi var små.. fabriksdoften är onekligen speciell.

Klippståndet är ju en favorit. Verkligen en växt med många plus på sin sida och just här i skuggan och vid husväggen så trivs den enormt bra. Lustigt att den här i norrskuggan slår ut sina blomster före de exemplar jag har på södersidan. Skulle kanske ha delat några exemplar och fått fler att dutta ut som en återkommande färgklick lite här o där.. älskar ju att få se på dessa stora mörka blad.

Hmmm... kanske skulle vara perfekt uppe vid skärmhörnan.. måste nog prova där.. att jag inte tänkt på det förut. I skräprabatten är dom testade och där så trivdes dom inte alls. Blev precis som att dom ville tyna bort.. vet inte varför.. kanske för hett under dagen efter häcken eller så är där för torrt. Kanske måste ta en helg framöver o gräva om allt där uppe o bättra på jorden, få upp mullhalten så att fukten kan behållas..  får nog klura på det arbetet.

Omflyttning.

Beslutet att peta ned Soloxalisen i vårrabatten har gnagt i mig ända sen den stund dom kom under jordytan. Hade ju verkligen bestämt att inget nytt skulle dit o i så fall bara Kärleksörter och Aurikler. Har nu tittat o tittat o sneglat varje gång jag gått förbi men ikväll så kände jag Nääee.. dom kan inte vara där. Tänkte först att det kunde vara häftigt att sätta ned dom i gruset längs med sliperskanten men där gick det inte alls att gräva så dom fick flytta in i solrabatten mot grannen. Känns så skönt nu när dom är bortplockade.. hoppas nu att jag kommer ihåg detta nästa gång jag står där o tänker gräva ned nått nytt.

Kvällsljus.

En av sonens Liljor och kvällens sista solstråle.. väldigt vackert men så jobbigt att se solen försvinna tidigare o tidigare för var dag som går nu. Skulle fått trycka på pausknappen och bara stannat upp just nu.. 

Carex.

21 augusti och ÄNTLIGEN fredag igen.. känner mig väldigt taggad på att gräva så nu har jag beställt på samma fina väder som i dag och det ska räcka heeela lååånga helgen.. ska bara "trädgårdsvara". Tänkte ta bort en del som jag inte är nöjd med och lägga till lite Hostor och kanske då även dela på nån. Funderar på att flytta på mormor Irmas vita Krolliljor igen.. inte helt nöjd med den placering dom nu har.. fattar inte hur jag tänker ibland.. tror att dom kanske mår bättre i lite mer skugga. Så himlans mycket som jag känner för att göra just nu..  hoppas bara att den lusten håller i sig till i morgon.

Carex Pendulans hängen är nu så där tjusigt höstiga.. har lovat bort fröer så nu ska dom klippas ned.. vill ju inte ha en massa bebisplantor överallt.

Charlotte

Idag hände det.. Höstanemonen slog ut. Tycker dom är urtjusiga.. som siden ser blomstren ut. Har provat dom så många gånger förut men alltid gått på nit varevigandes gång. Denna var en lotterivinst hos Arnäs Trädgårdsförening i våras och namnet är ståtligt som bara den.. 'Königen Charlotte'.. Hmmm.. eller så är det bara nått som jag fått för mig.. kanske inte alls är nått kungligt o ståtligt så som det låter över Königen. Tjusig är den i alla fall. Nu är den ju inte alls planterad i nån rabatt heller utan sitter direkt ned i gruset invid husväggen vid garaget precis där Taklökarna övervintrar utan snötäcke. Tänkte att om det är nånstans den kanske skulle kunna överleva så kan det vara just där. Minns att jag grävde ned den på nationaldagen 6 juni och den har verkligen vuxit på sig sedan dess. Så roligt att se mängder av knoppar som nu bildas allt eftersom.. tänk om detta lyckas va himlans kul det hade varit. 

Storjobb.

Trädgårdslördag 22 augusti. Heldag och det känns av rejält i kroppen nu. Planterat några av de nya Hostorna.. delat och förflyttat en del andra Patrioter i rabatten under Pilträdet och sen skulle jag ju egentligen bara gräva ned en Ängsvädd i skräprabatten men det slutade med att jag tog bort alla växter i en del och jordförbättrade.. blandade in mängder med gräsklipp, halvmultna löv från i höstas och så kogödsel. Jäkulens skit va jobbigt.. blev inte klar förrän klockan slog halv nio och då hade jag även delat på de uppgrävda växterna och planterat tillbaka dom. Tror det kan bli bra men nu måste jag ju fortsätta med resten av denna rabatt och jag inser att den nog måste delas upp i sex etapper för att det ska bli hanterbart. Känns ju bara liiiite drygt just nu.. 

Grässådd.

23 augusti. Just nu sen söndagskväll och jag är helt knäckt efter två heldagars grävande. Ångesten var total imorse när jag tittade på vad jag gett mig in på och insåg att det bara var till att fortsätta. Etapp två och tre är nu så gott som klart.. hann dock inte plantera tillbaka allt som jag tänkt spara.  Får bli imorgon. Får även se om etapp fyra också då kan göras.. just nu känns det inte så.. dusch och middag klockan halv nio med en pronaxen som efterätt. 

Riktigt stolt är jag över mina egensådda Skugglosta.. himlans vad stora o fina dom är och alla exemplar ska naturligtvis sparas.. frågan är bara vad jag ska göra med alla andra växter som nu blir över.

Trädgårdsröra.

Ett foto fick avsluta trädgårdsdagen.. fy fasiken vilken röra.. o vilken upplyftande syn detta kommer att vara imorgon.. vill nog egentligen bara gråta o gå in igen då skulle jag tro.. så känns det i alla fall just nu.

En färgläckerhet.

Måndag 24 augusti. Klart o soligt men endast 11.4 grader och höstluft. Hann egentligen ingenting idag så som jag tänkte mig och etapp 4 är inte ens påbörjad. Det enda i trädgårdsväg blev delning av miljoners Jordvivor som jag planterade som en liten "häckkant" längs med söndagens uppgrävda skräprabattsdel. Hoppas nu att det kan bli fint. Hämtade mer gräsklipp hos grannen inför del 4 o 5. Hann även med att njuta av alla vackra Dahlior också.. älskar verkligen detta speciella och blomvilliga exemplar.. tycker den har så häftig färg.. måste absolut ha den nästa år också. Får se på namnlappen vad den heter  sen när jag tar upp den för vinterförvaring. 

Ögongodis.

Ååå Wow kan jag bara säga om detta lilla blomstersällskap.. jissesamalia vad vackra dom är tillsammans. Amarantens mörka bladverk lyfter verkligen fram denna tjusiga Dahlia.. kan det kanske vara denna som hette nått med Café au lait.. inte helt säker men tror nog på det. Amaranter kommer att bli ett måste att så i alla år framöver.. vilken höjdarväxt det är och vilket fantastiskt bladverk.. jag ser bara hjärtan för ögonen när jag tittar på dom.. ett riktigt ögongodis. Och Dahlian är ett måste den också❤

Etapp fyra.

Tisdag 25 augusti och etapp fyra i rabattrenoveringen har utförts med molnlätta steg. Sylvanas Fotvård öppnade nyss nytt här borta i Västansjö så de slitna o trötta fötterna har fått sig en fantastiskt välbehövlig och skön timme idag.. känns som helt nya fossingar.

Grävde bort alla växterna,  jordförbättrade och breddade även stengången. Återplanterade rektorskans Pion, Gillenia, Max Frei, Rodgersia och naturligtvis en tuva Strandiris.. gillar den växtens smala gräslika bladverk. Måste nu skaffa mer Prydnadsgräs.. det insåg jag igår då växtlatinkursen hade träff med  "Gräsvandring".. otroligt vad många fina gräs det finns och vad kul att få se dom i verkligheten ute i en trädgård.. det är värdefullt. 

Min kompis.

Min nya kompis.. han har varit med mig varje dag nu när jag storgrävt i skräprabatten. Han dök upp i lördags så vi har nu känt varandra i fyra dagar. Inte det minsta rädd är han utan sitter nära och nyper snabbt larver o maskar som han ser och idag så tog han en liten knallgul knäpparlarv ur min hand.. så himlans kul och vilka minnen som väcks.. tänk när min gamle vän Farbror Gustav Sverin o lilla jag för en si så där fyrtio år sedan brukade mata gråsparvarna på hans balkong uppe i Nordanås.. då precis som nu idag direkt ur handen. Farbror Gustav.. han var bäst.. han var vår, sälgpipor, en trappa upp, kortspel, Vega, kungen av Danmark och min vän❤

Cactus.

Solig onsdag 26 augusti. Småkyligt i morse men sen blev det verkligen en härlig trädgårdsdag. Min sista semester vecka så varje dag är nu viktig.. vill hinna så mycket som möjligt. 

Blomningen i mina nya lådor är helt fantastisk.. tala om välfyllda blomsterlådor. Dahlior i mängder.. blir dock lite oroad för dom nu då systeryster den äldre häromdagen hade ishinna på bilrutan och imorse var det visst minus två grader i Sidensjö.. fasen oxå.. vill inte.. och hur kommer då dessa Dahlialådor att se ut.. blir ju väldans tomt om alla Dahliaknölar måste tas in. Kanske man kan hänga nån fiberduk över dom på kvällarna.. får nog kolla upp detta. Gillar dessa Kaktusdahlior.. dom har lite attityd och färgen på denna är otroligt vacker. 

Del fem.

Nästan klar nu.. del fem har gjorts idag men inte alla växter är planterade. Har delat på min limeiga snygga favorit Hosta.. ingen återvändo nu. Provade att lirka ut små delar men det var stört omöjligt så den blev spadad upp i flera små nya exemplar. Inser att det nog kommer att bli väldigt tomt här till våren för lökarna har ju hamnat huller om buller och säkerligen också för djupt. Och mattorna av Jordvivor finns inte mer dom är uppdelade i miljoners små nya plantor.. har till och med ont i nyporna efter allt delade o lirkande för att inte tala om alla lerklumpar mina händer har smulat upp.. tycker det värker i varenda fingerled. Bestämde idag att skippa etapp sex.. orkar helt enkelt inte gräva upp alla Plymspireor och Bronsrodgersia.. tror dom klara sig bra ändå.

Naturlig konst.

Torsdag och konstrunda i trädgården.. Dahliorna levererar verkligen.. vilka fantastiska blomster dom är. Den ena vackrare än den andra och vissa med små egenheter som sticker ut.. en del med "färgfel" och andra med ihopknorvlade kronblad så som denna lilla ljuvlighet. Skulle vilja ha detta blomsterfoto i svartvit ton som tavla här hemma.. hade varit tjusigt.. varenda liten egenhet framträder så fint i svartvitt.

Dagens Dahliaskörd.

28 augusti soligt och grannt hela långa dagen. Trädgårdsfredag o har gjort klart skräprabatten.. guuu sååå skönt att det är färdigt. Har städat upp allt.. gräsmattan fick sig faktiskt en toppdress av all jord från växterna. Klippte även gräset och tänkte sen lite snabbt klippa häcken mot stora vägen men si det sket sig.. blev till ett mastodontjobb som kommer att ta minst två dagar och jag som ska bort hela dagen imorgon.. fasen också. Började klippa lite lätt men tyvärr så syns det så väl på häcken åt vilket håll snösvängen kör förbi och vissa buskar hade så mycket dött i sig så det var bara att ta fram stora grensaxen. Helsike oxå vad surt det känns att behöva ta ned den för omstart så pass mycket att det blir insyn.. o så fult det blir... fy usch o blä.

Moderen hämtade Rödbetor och dagens Dahliaskörd o den var i alla fall väldigt vacker. 

Amurensis.

Lördag 29 augusti och trädgårdsdag i Umeå med Arnäs Trädgårdsförening och systeryster den yngre som är bosatt i staden följde oxå med. Först besök hos en riktig "barrexpert" med mängder av fina Ljung, Rhododendron och så många snygga barrväxter som man aldrig haft en aning om att dom existerat.. har väl i och för sig aldrig varit så intresserad av just detta men visst fanns det en del där som till och med jag skulle kunnat tänka mig ha här hemma.  Vidare sen till Himlajord.. heeelt otroligt vilken stor trädgård o vilka massor av olika sorters intressanta plantor.. så många som jag  så gärna velat ta med hem. Många plus på den trädgården. 

Vid första stoppet såg jag också en jättestor Maackia Amurensis vilken gjorde mig liiite lätt oroad.. trodde ju inte att dom kunde bli så stora här uppe.. och jag som nyss planerat mtt lilla späda exemplar.. hoppas den växer i ultraslowmotion.. Hmmm.. kanske kan försöka klippa den annars..

Höstfärger.

Söndag och näst sista dagen i augusti.. sanslöst vad fort tiden går.. hinner inte riktigt med i tidsrusningen. Mulet med lite smådugg och sensommarvandring i några trädgårdar idag. Var o tittade på alla Eriks & Tinas fina Hostor.. snyggingen Princess Amalia står nu högt upp på önskelistan. Hos Eva blev jag avundsjuk på alla hennes gigantiska storstenar som hon fått inlyft i trädgården.. vill ju också ha såna.  Väl hemma fortsatte arbetet med häcken. Forslade bort allt avklipp som gjordes i fredags.. fick gå över tolv vändor och det är då bara ena sidan av häcken.. höjdklippning och andra sidan är fortfarande kvar. Ångesten är total när jag tittar på den så hemsk ser den ut nu. Men.. ska det kunna bli nån form på den igen så var nog detta nödvändigt. Får bara hoppas att det exploderar grön tillväxt på den till våren.

I skuggrabatten börjar höstfärger smyga sig in.. Sorgklockan är nog faktiskt den perenn här i trädgården som först visar vilken årstid som komma skall. 

Vackerheter.

Liljor.. älskar ju dessa blomsterlökar.. tycker dom är helt fantastiska. Som gnistrande ädelstenar bland allt det andra i trädgården. Just dom här var väldigt vackra och jag verkar ha tänkt till lite vid planteringen för nu blomstrar dom på sex olika ställen i släntrabatten.. mycket fint.. måste bara göra några stöd till de små klungorna. Köpte även tre nya mörka högresta ljuvligheter igår med namnet Purple Prince.. mycket läckra.

Efter regn kommer solsken.

Måndag och den sista dagen nu i augusti månad. Tänk att imorgon när jag vaknar då är det september.. ojojoj så som denna sommar har försvunnit fort. Kan jag nu få lägga in en önskan om en suuuperlåååång och solig Brittsommar... helst ända fram till sista november det hade kännts bra.

Regnat har det ju också gjort.. mest hela natten skulle jag tro och sen hela morgonen fram emot lunchtid och jag säger tusen tack för det. Har längtat efter lite regn till min omgrävda skräprabatt.. har ingen slang som räcker dit upp och vägrar gå med vattenkannan. Riktigt slokande har växterna sett ut hela veckan men nu hoppas jag ju verkligen att dom är nöjda för ett tag.

Efter regn kommer solsken och runt lunch så dök den upp igen o jissesamalia vad härligt vacker den är just efter ett regn.. gillar den så där speciellt extra mycket just då. Dahliorna blomstrar för fullt och jag plockar o ger bort buketter till höger o vänster. Extra tjusig tycker jag denna lilla växtvänskapen var idag.. Café au Lait och Törnrosas kjortel.. suuupersnygga tillsammans är dom ju.

Dela den här sidan