Sidolökar.

Första dagen i juli månad kom med en riktigt kall o blåsig morgon.. endast 13 grader vilket kändes på tok för kallt i jämförelse med den sista veckans värme. Trädgårdsdag hela dagen har jag haft påbyltad med vindbyxor o fleecejacka.. duttat på i sakta mak med lite av varje o har bland annat rensat bort tulpanblad som torkat i hop under de sista dagarna. Fann denna som fick mig att haja till... Hmmm.. hade ingen som helst aning om att sidolökar kan bildas direkt på tulpanens stjälkar. Ser lite lustigt ut..

Alba ?

En Pion som aldrig förr blomstrat håller nu redan på att blomma över. Har nästan missat denna i all röra med öppna trädgården i söndags. Tjusigt elegant i vitt.. kommer inte ihåg vad den heter men den kan vara en helt vanlig vit Bondpion Alba.. vet att jag köpt nån sån men kommer ju inte ihåg om det verkligen var här i solhörnan som den grävdes ned. Detta blir väl då Pion nr. 3 som blommar här nu om jag inte helt minns o räknar galet.

Hylotelephium.

Nu ska här testas att göra fler Kärleksörter. Har både satt stjälkar i vatten och även blad ner i jorden. Ska bli riktigt intressant att få se om jag lyckas med nåndera av metoderna.. vatten känns ju dock ganska säkert..

Laxrosa spiror.

En riktigt kall torsdag 2 juli.. 11 grader vid åtta imorse men som lägsta temperatur i natt 4.6.. Oj.. och inöver mot Rödvattnet skrapades visst bilrutorna imorse.. fy fasen..hemska tanke. 

Haft trädgårdsdag.. eller mest fotograferat.. undrar om det finns nån som fotar växter så mycket som jag.. skulle fått gå en kurs o lärt mig mer om just foto.. så kul och intressant. Fotade i alla fall mina fina norska Lupiner.. helt underbara i en lysande laxrosa färg med ett litet inslag av gult. Kommer ihåg första gången jag såg dom i Lisbeths fjällträdgård.. sååå tjusiga jag tyckte dom var då och jag tycker faktiskt likadant än idag.. dom är mig riktigt kära.

Växtförändringar.

Växternas förunderliga värld. Alla mina Geum 'Flames of Passion'  kommer alla ur en o samma planta.. delade och åter delade exemplar har jag nu. Satte för två år sedan en av dom i släntrabatten vilket blev bra.. snygga aprikosa blomster prydde då plantan som snabbt växte i omfång. Däremot så började blommorna förändras till utseendet.. mer rosa ton och en del blev enkla och fick kortare kronblad och påminde mer om nån typ av vildväxande skogsvariant. Vet inte vad sånt beror på... Idag så fann jag så även denna lilla mutation. En fin mer ursprunglig form på blomman MEN med ny blomsterstjälkbildning mitt i centrum av självaste blomman.. mycket udda..  vilka knepigheter.

Shirley.

3 juli och en extremt oföretagsam fredag.. vart tog dagen vägen egentligen.. steg upp ur sängen i morse och tänkte så mycket men så var dagen helt plötsligt slut och inget har blivit gjort. Lustigt hur det bara blir så ibland. 

Min Shirley Temple har i alla fall slagit ut och den är nr 5.. kom ju på att den förra lilla vita var fyran o inte trean.. glömde att efter Herrgården o Bergspionen kom Rosenpionen. Ser nu även hela två små knoppar i år på den ena Bartzellan.. pyttepyttiga.. men hoppet finns än om två tjusiga svavelgula blomster senare i sommar. 

Provsmak.

Regnat gott gjorde det inatt.. trädgården var så där härligt genomblöt i morse.. underbart och många fler nattregn får det gärna komma. Mulet mest hela dagen har det varit denna fredag med bara några få solskensstunder.. kanske var därför inget blev gjort.. bara tråkigt väder helt enkelt.

Har provat min Chili..  har ju bara haft liiite ångest inför att stoppa en i mun o bita till men det var ju faktiskt en helt obefogad ångest.. smakade bara som paprika och hade ingen som helst hetta i sig vilket passade mig utmärkt. Testade både en grön och en röd Lombardo men ingen smakskillnad kändes trots de olika färgerna. Ska nog ta o strimla över några i en sallad o bjuda sonen. 

Shopping.

Lördagstripp med Arnäs Trädgårdsförening idag och första stopp Bispgården där bland annat ett fint litet Svarte Rudolfträd fick följa med hem.. fint var det i butiken men väl hemma så hade en gren gått av.. skyller detta på sonen som tog kurvorna som värsta racerföraren hem.. fasen också vad irriterande och så såg jag sen även en gammal torkad barkskada.. varför upptäckte jag inte det när jag stod där. Måste lära mig att syna stammarna mer noggrant vid trädköp. 

Ett mer intressant stopp på resan blev Spezialplant.. fantastiskt vilket ställe och så mycket växter där fanns som jag aldrig förr sett och sååå många vackra bladverk... ögonen tindrade nog på mig. Tänk vilka entusiaster inom trädgårdsvärlden det finns. Han skulle man ju fått gått med en dag runt omkring i hans planteringar o bara lyssnat på kunskapen.. hade varit fantastiskt. Köpte med mig många fina specialväxter som jag egentligen inte alls har plats för men nu är dom ändå inkilade lite här o där här hemma.  

Mormorspionen.

En mycket lat söndag med datum 5 juli. Otroligt vad oföretagsam man kan vara.. har bara delat på lite Jordvivor och planterat om o spritt ut dom.. vill ju ha fler vackra vårväxter mest överallt. Flyttade även om ett gäng små frösådder av isoper i vitt.. får se om det kan tänkas bli nått av dom.. gillar ju doften och den tidiga fräscha grönskan dom har så jag tycker dom kan få vara på fler ställen. Kom på sen att jag ska riva bort en del i släntrabatten och totalt göra om.. frågan är bara till vad.. och sen måste jag införskaffa en buske eller något som fyller ut på ett bra sätt där jag rev bort och gjorde om i höstas då jag gav bort alla mina gigantiska Stjärnflockor.. ser så tomt ut just där. Oföretagsam till handling idag men i alla fall inte direkt i tanken.

Pion nummer sex har slagit ut i dagens solsken.. en rosa välfyllda och smått överdådig mastodontblomster till mormorspion. Tycker det ser ut som en riktig mormorspion..  är ju lite spetsar, tyll o mormorsmamelucker över den.  Mormor Irma hade nån sån där variant i rabatten nere mot jordkällaren vill jag minnas.. en sån som bara var så där liiiite för mycket. Hmmm... undrar om det är den rosa färgen eller om det är den sanslöst välfyllda varianten jag inte riktigt går i gång på.. vet inte riktigt men nån favorit är den ju inte hos mig.

Majken.

Enkelhet är oftast det vackraste.. älskar alla dessa underbara fröhängena på mina Carex pendula. Tänk att få doppa ett i silver och få ha det förevigt som ett litet smyckeshänge.. så tjusigt.

Undrar egentligen vad som är skillnaden på dessa Hängstarrsgräs.. eller om det ens är nån skillnad.. fick ju en väldigt vacker Carex pendula av Bosse o Ulla för några år sedan som är planterad i vårrabatten och sedan köpte jag på mig ytterligare två med namnet "Majken" som faktiskt ser helt likadana ut. Måste nog googla o se om det står nått.. på SKUD kanske det finns en förklaring.

Bladcombos.

Måndagkväll i trädgården.. en småkylig sådan. 6 juli men var fasen tog sommaren vägen.. nog kunde det väl ändå fått vara runt 18 grader kan jag tycka. Så där lagom.. inte för varmt o inte för kallt.. perfekt jobbarväder helt enkelt. 

Växtkombinationer med olika blad som kompletterar varandra gillar jag. Men varför är inte alla mina rabatter så kan jag undra.. varför misslyckas jag så totalt med vissa delar medans andra ser helt okej ut. Är det bara ibland jag tänker till först innan jag planerar.. verkar ju faktiskt som så. Måste försöka ta tag i dom delarna som bara flyter ihop.. får nog bli nästa projekt. 

Plantdelning.

Trädgårdstisdag 7 juli och ojojoj vad jag känner mig nöjd. De halvtorkade bladen o små rottussarna ser absolut inget ut för världen just nu men måste ju bara dokumenteras så att jag kanske möjligtvis får en ahaupplevelse nästa vår då dessa blad tittar upp på ovana ställen här i trädgården. Supertjusiga Stormhattsranunkeln Flore Pleno.. tog ikväll upp en av mina två plantexemplar för att flytta den o såg då att den var full av småtuvor som ville falla isär. Hela 15 nya plantor blev det och dom har nu spridits ut i olika rabatter här o där.. jäklar vad lyxigt.. och jag som har en hel storplanta till. Tänk om den också innehåller femton individer som vill flytta i från varandra.. ojoj.. får nog vänta med den tills jag tänkt ut vad jag i så fall ska göra med dom.

Färgklickar.

Systeryster den äldre kom idag förbi med en back lilablomstrande Praktbinkor.. inte helt säker men jag tror i alla fall att dom heter så. Tyckte dom var riktigt fina. Delade upp dom i mindre plantor och satte ned dom på lite olika ställen i solrabatten mot grannen. Blev som en liten återkommande färgklick här o där i grönskan och täppte väldigt bra till några av de tomma hålen som vårvintern lämnade efter sig. 

Mörka trädgårdsjuveler.

Lunchfoto onsdag 8 juli på urtjusiga Krolliljor i vårrabatten.. en sån fantastiskt fin och mörkt rosa kulör dom har.. jissesamalia vad vackra dom är❤

Fick tag på ett helt gäng uppkrukade lökar för två år sedan och satte bland annat tre klungor om tre styckna just här i rabatten vid uppfarten. Två av dessa klungor har söta ljusrosa blommor med prickar på och är nu inne i det mer överblommade stadiet men så nu då dom här... ojojoj så läckra dom är. Fantastiskt egentligen att Krolliljor verkar tolerera de flesta lägen och jordar.. såå värdefullt. Kände för nån vecka sedan att jag bara villhöver många fler av dessa urtjusiga blomsterlökar som då kan få titta upp lite här o där i trädgården. Skickade iväg ett meddelande till damen med många exemplar på sin gård och har jag nu riktigt tur så kanske hon kan avvara några till som jag möjligtvis får turen att köpa... hoppas hoppas hoppas... och tänk om däri då finns fler vackra mörka trädgårdsjuveler.

Problemrabatt.

Blöt morgon 9 juli... och soooom det har regnat. Vaknade till av en enorm störtskur framåt morgontimmarna och gårdagens skyfall som kom samman med en åskknall den var inte så liten den heller. Nu bör väl ändå hela trädgården vara rejält genomvattnad tänker jag och även då alla skrymslen o vrår under träd o buskar skulle jag tro.. vad bra.. jamen då kan ju sommaren få komma tillbaka igen.. längtar nu efter lite sol och lagom värme.

Vårrabatten den är ju inte "jag".. annat än på våren då vill säga.. sen blir den knepigare. Har inte kommit på nått bra växtval för denna plats utan allt ser ut som en testplantering med allt möjligt i och det är ju faktiskt precis vad den är... ett test på vad som kan tänkas kunna trivas här. Krolliljor har jag bockat ok på, dom lever och verkar till o med frodas med fler uppstickare. Hängstarren ok. Timjan har också överlevt så den hoppas jag ska breda ut sig till en tät matta som kan hålla lite fukt i jorden. Har även stor förhoppning på Kärleksörten jag tog med från bonden uppe i Nordanås den verkar vara odödlig och Ängsvädden klarar ju allt men sen blir det knepigare. Undrar om jag kanske bara skulle ta bort alla övriga provplantor och bara behålla just dom här få som verkar tolerera denna problemrabatt.. det kanske hade varit det allra bästa.. Hmmm... får klura på det nån dag innan jag sätter spaden i jorden.

Dark Reiter.

Kväll ute i trädgården.. fick en hink med små frösådda Digitalis av systeryster den äldre som nu petats ned i långrabatten på framsidan. Kan nog bli riktigt fint om dom skulle visa sig trivas där. Klippte även bort  ett gäng med häck o trädgrenar som hängts sig in över rabatterna. Ångrade mig genast på en av trädgrenarna så fort sekatörens knivblad gick ihop.. fasen vilken miss just det kapet var.. gråter inombords.

Under Oxelns täta lövkrona står den snygga mörka Nävan Dark Reiter som jag fick av Inger för nått år sedan. Än så länge har den klarat sig bra detta år och den ser riktigt fin ut. Tror det var förra sommaren den fick bladen halvt uppätna.. får för mig att det kan vara jordloppor som orsakar hålskadorna på bladverken men har inte sett nån o har ingen aning om hur just en sån loppa ser ut.. bara kände att det nog är sådana rackare. Supersnygg är den i alla fall.. skulle haft några exemplar till känner jag nu.

Nr: Sju.

Lördag 11 juli. En dag med ömsom värmande sol o molniga mörka skyar, enstaka smådroppar o regnskurar. Har trädgårdsduttat hela dagen. Började imorse med att jag såg tre små Trollius som inte trivdes.. gick för att hämta spaden och när sen klockan slog eftermiddag då hade jag fotat växter, klippt ur häcken på framsidan, plockat sallat, tömt skottkärran, fyllt på med överbliven jord i komposten, tagit bort blad på Rödbetor o Rotselleri, vattnat, avlägsnat bladmassa på Dahliorna, rensat lite ogräs på uppfarten, klippt in Bukettapeln, tagit bort regnknäckta Pionstjälkar.. helt enkelt småduttat med allt men Trolliusarna dom stod kvar.. får väl försöka flytta på dom imorgon. 

Fotade i alla fall den mörkt rosaröda Pionen som nu har slagit ut. Alltså blir det trädgårdens Pion nummer sju i år. Sword Dance kan det möjligvis vara.

Dutch Chocolate.

Gillar Färgväpplingarnas fina bladverk.. lite snygg gråton över de små runda och helt perfekta bladen. Blommorna är inte så tokiga dom heller.. tycker om den mörka Dutch Chocolate med sitt lilla guldstänk. 

Frösådd Italienare.

En häftigt storvuxen växt har jag i kruka i år. På en italiensk vandringsresa i höstas såg systeryster den äldre dessa fina Amerikanska Kermesbären som hon tog med frön från och sådde här hemma. Tror i stort sett alla frön grodde och jag fick ett ompysslat exemplar som växer så det knakar... superkul. Läste nånstans att härdigheten var typ zon 4.. måste ju i alla fall prova att plantera ned den i trädgården för att se om den kan överleva. 

Kass på Dahlior.

Överlycklig just nu när jag ser på mina nya odlingslådor.. är dock inte helt säker på att lyckan består till vintern när uppfarten ska skottas... då kanske jag till och med kommer att ångra mitt lilla byggpyssel. Satte ner alla Dahlior här förutom "Rosa bollen".. men lika dålig som jag var på att övervintra knölarna verkar jag vara på att ta hand om dom. Det blir ju bara blad och nästan inga knoppar.. här såg jag ju faktiskt fram emot just blommor i mängder. Tog sekatören idag och klippte bort mängder av blad så nu syns de andra växterna också.

Snygg bagge.

12 juli och jag tog fasta på det där som heter söndagsvila.. inte många knop i trädgården idag. Så skönt att inte ha några fler måsten eller att-göra-listor.. kan bara göra det jag vill o behöver inte tänka på att det måste vara städat heller.. ligger en hög med växtskrufs på gräsmattan och det är ett stort hål uppe i skräprabatten där jag grävde bort ett gäng Daggkåpor.. och på framsidan i långrabatten är det nu många små hål efter att jag klippt ur häcken som hängde sig in.. ser väldigt stökigt ut men har som sagt inga fler måsten kvar.

Snyggaste baggen såg jag idag på min Sword Dance.. googlade o förmodligen är det en Olivgrön Guldbagge. Supertjusig.. lustigt vad man lär sig med att ha en trädgård. Nu vet jag ju hela livscykeln på just Guldbaggar.

Top Brass.

Mitt doftunder har slagit ut idag.. ser fram emot just detta vareviganste år. Jag bara älskar denna ljuva doft av liljekonvaljer som den ger mig.. en sån där helt otroligt underbar doft som gör mig lätt hög.. det som snurrar till så härligt där uppe och ögonlocken vill flimra till när jag står där med nästippen nedborrad i blomsterfluffet och gör mina djupinandningar.. helt fantastiskt och vilken lycka en Pion kan ge.

Ettåringar.

Regnig o småkall måndag 13 juli.. börjar undra om sommaren bara varade en vecka i år. Först framåt eftermiddagen  kom jag mig ut mellan skurarna och hann klippa ur Bukettapeln i vårrabatten lite mer så att det blir luftigare nedtill.. inte helt nöjd med resultatet men det växer väl ut igen hoppas jag. 

Tittade till mina krukor och inser att jag nog kommer att ha ljusblå Lobelia nästa säsong också.. tycker dom är fantastiskt fina. Och Amaranter kommer jag också att ha.. sååå tjusiga.. kompletterar allt annat så bra.. gillar det mörkbladiga. 

Frösamlande.

14 juli tisdag och semestervecka igen.. inte så kallt idag faktiskt riktigt skönt. Tog mig en tripp till Umeå för lite inspiration. Suttit ute o ätit lunch o fikat på Smultronstället med systeryster den yngre som ville följa med. Så roligt nu när båda systrarna börjat gräva o göra rabatter.. det artar sig.

Hemma igen tog jag reda på en massa Kungsängsliljefrön.. samlade ihop mängder som ska strös ut lite här o där i förhoppning om flera nya små schackrutiga liljeklockor om våren. 

Fjärilsmat.

Nässelfjärilarna gillar också precis som jag de ljusblå Lobeliorna.. dom doppar sina små söta snablar ned i blommorna och verkar vara helnöjda över mitt utfyllnadsval i år. Bara av att se detta gör ju att valet nästa år är både enkelt o självklart.. mer o fler Lobelior blir det då.. men ljusblåa ska det vara.. det är viktigt.. inte dom mörka dom är för nån annan o inte för mig.

Trädgårdsarbete.

Onsdag i mittersta juli och jissesamalia vad en inspirationsdag kan göra för arbetsmoralen.. som jag har jobbat idag. Har delat Hostor, grävt o flyttat om i skuggrabatten. Tog bort alla mina Nuuk och planterade istället där Stairway to Heaven som jag delade upp i flera exemplar.. den har stått undanskymd o halvt kvävd av en jättelik Patriot så nu ska den som kompensation för detta få sin placering på första parkett. 

Grävde även bort allt i vårrabatten vid uppfarten.. här får det nu bli påfyllning av jord och sen tänker jag mig i stort sett bara Kärleksört och Aurikler på en matta av Timjan. Hängstarren får bli kvar och likaså Krolliljorna o den stora fina Ängsvädden.  Fick ytterligare fin inspiration i trädgården hos Jeanette ikväll så frågan är var jag gräver nånstans imorgon. 

Melody Swing.

Torsdag 16 juli och återigen blandat väder.. några dropp lite mulet nån solglimt lite mulet igen och full sol när kvällen kom. Inte en enda dag på stranden än denna sommar.. har nog aldrig varit så blek som i år.

Lite mer solig och eldigt färgad är årets första fyllda Dahlia som idag slagit ut. Melody Swing.. ett härligt glatt namn som verkligen passar till blomman som ser så där läckert chachachaig ut. Jag gillar visst det här snyggorangea.. märker ju det när vårpenséerna ska väljas och ögat dras till just dom soligt varmorangea och vill även gärna ha dom färgklickarna inblandat bland Tulpanerna också..  bara det inte blir åt det fulorangea hållet för det gillas icke.

Pioner.

Pionerna blommar nu för fullt och även Mormor Irmas vita Krolliljor. Så värdefullt det är att få ha en växt i trädgården som minner om någon man känt känner eller hållit kär.. det gillar jag. 

Karl Rosenfield slog ut idag.. Hmm.. vad blir han nu då.. kan det vara nummer 8. Har även fått njuta av de riktigt stora Pionjuvelerna ikväll.. och de i mängder.. helt fantastiskt vad vackert. Så kul med inspiration hemma hos nån annan även denna kväll. Systeryster den äldre föll för alla de välfyllda varianterna starkt påhejad av Pernilla som höll med och jag föll för alla de enkla.. de som du kan se rakt in i mittögat som ägarinnan så vackert förklarade det.

Klart för nu.

17 juli och faktiskt en riktigt varm o härlig fredag. Strålande sol dessutom vilket känns smått lyxigt denna sommar. Har bara varit hemma i  trädgården idag.. klippt gräs, vattnat, planterat o donat.

Klar med vårrabatten.. för den här gången i alla fall så får jag se sen om det här fungerar och om det känns som "jag". Samlade Kärleksörterna mer mot uppfarten och Auriklerna mer på ovansidan liiite mer i halvskugga och så en massa Timjansplantor runt omkring.. tio nya från Hällans och så många som jag bara tordes ta från mina egna. Hoppas nu verkligen att jag kommer bli nöjd med detta nu då.

Häckklipp.

Varm lördag idag och redan 18 juli.. vart tar dagarna vägen. Det ÄR nog verkligen som så att tiden bara går fortare o fortare ju äldre man blir. Vaknade upp i morse nästintill helt döv på ena örat.. helvete vad jobbigt o tröttsamt för hjärnan.. apoteket nästa blev det. Hoppas så innerligt att det släpper inom kort. Har ju aldrig förr tänkt på hur handikappande dålig hörsel kan vara men nu vet jag i alla fall nån liiiiten promille av känslan.

För att tänka på annat gjorde jag nått jag never ever förr gjort i juli månad. Började med häckklippningen. Hhmmnnjaeea.. vet inte vad jag ska tycka.. på nått sätt så kändes det faktiskt mycket lättare än vanligt och jag kan även tänka mig att själva växten i sig kanske mår bättre med en sommarsnagg istället för ett höstklipp.. men det kändes ändå smått tokigt o lite fel och helt plötsligt så kändes hösten väldigt nära... vilken tråkig vanemänniska man är.

Dela den här sidan