Pensépynt.

Söndag 4 april, småkyligt med minus fyra i morse MEN med sol på himmelen då spelar ju kylan faktiskt inte så stor roll.

Har påskpyntat med Penseér idag.. på tok för tidigt men jag kunde inte låta bli.. ser så mycket trevligare ut med lite blomster vid entrén. Dom kostar ju inte en sån stor peng så går det helt galet då får jag väl inhandla några nya. Planterade ner några både här o där och allt kändes genast mer vårigt utomhus... superfint just nu i alla fall.

En liten goding.

Supersöta små Backsippor i lilla rabatten vid entrén. Så underbara dom är. Jag är ju överförtjust i allt vad sippor heter.. Backsippor, Vitsippor, Blåsippor alla är dom så fantastiska.. och Vitsippor kanske mest... dom är verkligen vår för mig.

Morgonsol.

Måndag 6 april med en mycket mulen och disig morgon utanför fönstret men nere i frörummet där lyste en liten hjärtvärmande gul sol. Svalörten som kom på posten i fredags hade en liten knubbig knopp med sig och nu har den slagit ut... sååå fantastiskt söt. Tänk vad bra att blad och blomster kan ge en sån fantastisk glädje i livet❤

Nr. 4 och 5.

Tidigt igår morse då hade fröfrågetecken Nr. 4 dykt upp.. helt fast i sitt fröskal så den fick naturligtvis hjälp ut i soljuset. Senare på kvällen när jag tittade till den igen då hade också en Nr. 5 visat sig och även den behövde lite hjälp på traven. Hittills har alltså bara en enda kommit fram utan fastnat skal... möjligtvis så kanske dom kommit loss inom några dagar men vem vill chansa... inte jag i alla fall. Ser även att en Nr. 6 börjat göra sig en jordbula så den tittar säket fram under morgondagen. Den allra första har nu fått en liiiiten antydan till ett spetsigt litet karaktärsblad... ska bli så otroligt spännande att få se vad som egentligen kommer att ersätta dessa fjärilsblad.

Räknade fröerna på bilden jag tog tidigare på  både kapsel o frönoch till antalet var dom nio... ska bli kul att få se om grobarheten blir 100 %... fantastiskt egentligen att en så pass gammal och torr frökapsel kan innehålla en massa nytt liv.

Stockros.

Tisdag 7 april, spöregn på förmddagen och nu även klart o solsken.. april helt enkelt..  men mulet och nån minusgrad var det tidigt imorse... Penseérna låg platta i sina krukor men dom är tuffa och reser sig när dagen värms upp. Satte även tre styckna i lilla upphöjda rabatten vid köksfönstret men si det var nån som misstyckte med det och alla var uppgrävda i morse... jord överallt... sur blir jag på denna någon vem det nu är. Blev mest rädd för Backsipporna och odlarkompisens Stockros men tack o lov ser allt ut att ha klarat sig... fick bortsa bort lite jord så blev dom fina igen. 

Dålig sådd.

Onsdag 8 april och jag funderar på Klockrankorna... varför går det så dåligt i år när det gick så bra förra våren? Tror det var 11 februari jag blötlade och sedan sådde en hel påse frön varav en kom upp omedelbart och nu är jättefin o runt metern hög men resten fastnade i sina skal och återhämtade sig aldrig från mitt hjälpförsök. En ny påse frön lades då i vatten och såddes o där är dessa två stackare det enda som kommit upp. Varför blir det så tro... ska dom kanske inte alls sås som rekommendationen på påsen säger... såg att Monty aldrig någonsin blötlägger dom och än mer intressant är att han bara sticker ned fröna till hälften i jorden och låter den andra halvan sticka upp ur jorden... måste nog testa hans sätt nästa år så får jag försöka klara mig med denna enda plantan i år om inte dom här två tar sig... fasen också vad irriterande.

Lökgrönska.

Härligt varmt blev det så här på eftermiddagen så med arbetstelefonen i fickan smög jag hem en sväng.. bara för att kika liiite till i rabatten. Det händer ju så mycket nu. Nån liten ny löktopp tittar fram här och där. Rörde lite bland de blöta löven under Pelaraspen och där dök då hela denna lilla underbara klunga av fräsch grönska upp. Till o med en antydan till knopp överst på en av dom... undrar vad detta kan tänkas kunna bli för tjusigheter.

Årets första Piontoppar.

Skärtorsdagsmorgon o klockan är nu 07.08 och jag har redan varit ute o fotat.. så mycket händer i min vårrabatt nu och det är ju så himlans kul. Nya små vårlökar visar sig mest varje dag nu.. härliga små köldtåliga toppar tittar upp ur jorden och det ger mig en sån fantastisk glädje.. vilket lyckorus en trädgård är💚

På förra årets torgträdgårdsmässa i staden såg jag några små superbilliga Pionplantor i montern hos Alfredshems Trädgårdsförening.. ordföranden Ingrid hade grävt upp några exemplar hemma hos sig som hon då sålde. Det lilla exemplaret jag inhandlade blommade senare med ett urtjusigt enkelt ljusrosa litet blomster och nu skjuter flertalet nya små blivande pionstjälkar upp vid plantan. Tänk vad kul om den kommer att vilja blomma i år också.. och vad kul det är när växter i trädgården kan härledas till ett namn och en person.. det är mycket lättare då att minnas var den kom från och hur o när den kom till trädgården. 

Omskolat.

Lyfte på krukan med utlandsfröerna och insåg att dom krävde mer plats och ny jord. Jissesamalia vilka rötter dom utvecklat.. tanken på ogräs fladdrade förbi. Planterade om de tre stora exemplaren och lät de tre små stå kvar. Hmmm... ska det kanske kunna vara nån typ av klätterväxt mor har tagit med hem till Norden. Mycket spännande att se hur dom reagerar på denna behandling och denna plantjord.. skulle jag kanske haft jord för medelhavsväxter.. får helt enkelt försöka hålla lite extra koll på dom.

April Hosta.

Aldrig någonsin förr har jag väl stött på en Hosta som visar att den är på gång så här i början av april... dom brukar ju verkligen låta vänta på sig minst till i alla fall maj/juni. Helt otroligt vad förvånad jag blev när jag upptäckte den idag. Fantastiskt alltså vilken skärtorsdagsöverraskning detta nu blev... som Hostafantast blir jag ju överlycklig.

Detta exemplar är en av alla dom nya som jag köpte av Irene och Sven-Erik i början av juli förra sommaren. Dom hade ju ett helt sanslöst trädgårdsland fyllt med massor av olika sorters Hosta som jag fick välja o vraka bland och dom var verkligen räddarna i nöden då det fanns en hel del luckor här o där i rabatterna att fylla ut... jag måste nog ha fått tag på fler än 20-25 styckna härligt fina plantor... det var lycka det. Såååå otroligt spännande det ska bli att få se alla dom här i trädgården nu i år.

Tjällossning.

Långfredagssol på himmelen idag.. hoppas den stannar hela långa dagen. Nån enstaka minus var det tidigt i morse men Penseérna ute på trappan såg faktiskt fina ut ändå.

Inne händer det grejer... det är som att tjälen går i krukan med Tamarindfröna.. ser helt otroligt ut när hela jordytan krackelerar och lyfts uppåt som av mäktiga underjordiska krafter.. men så är det ju faktiskt träd som är på gång. Jag trodde ärligt talat inte att det skulle bli nått överhuvudtaget. Skippade först att rugga fröskalen,  tänkte att vatten nog skulle räcka.. men efter två dagars blötläggning var dom ännu helt opåverkade. Fiskade upp dom och fick gnugga dom mot sandpapper så in åt h-vete hårt och länge innan det ens blev ett endaste märke i skalet. Med fingerkramp, skrubbsår och i ilska dränkte jag sen dom små jäklarna i ett nytt vattenglas och förträngde/vägrade titta på dom i typ tre dagar. Min första tanke sen vid åsynen av den geléiga äckelsörjan var att slänga skiten inklusive glaset bara för att slippa ta i tu med det... men.. nu hade jag ju fått fröna så jag petade motvilligt ned dom små äcklen i jord samman med tanken på att det var helt bortkastat arbete och slöseri med både kruka o jord. Och så ser det ut så här nu.. ❤  skymten av en grov liten ljus grodd syns ju redan i en av sprickorna..  fantastiskt alltså.. bara på några dagar.. helt otroligt. Tänk va kul.. jag kanske snart har ett alldeles eget litet Tamarindträd❤❤❤

Påsk.

Vilken lugn o härlig långfredag.. har varit ute i solen hela dagen. Två promenader, lite städning i rabatten, vårlöksskådning och gubbrörelunch ute på bänken.. till o med påskharen våran tyckte det var skönt ute i solskenet.. han precis som jag slumrade till emellanåt. 

Påskaftonsmorgon.

Tog en tidig påsaftonspromenad i morse... kändes som att det bara fanns jag i hela världen ute just då... förutom vårfåglarna då.. och tuppen som gol borta vid det gamla bönhuset. Två par tranor dansade och sjöng på lägdan uppför byvägen. Ett helt fantastiskt skådespel faktiskt... kommer inte ihåg att jag verkligen stått o tittat på detta förr. 

Typ 24 timmar efter gårdagens Tamarindfoto såg det ut så här i krukan. Sååå otroligt kul och spännande det är detta med fröer.

Bladvackert.

Urtjusiga blad på den mörka Obsidian och det kommer till och med redan några små nya blad i mitten av plantan. På det stora hela har denna inte alls skadats o torkat ihop av vårsolens strålar medans Palace Purples blad nu är totalt söndertorkade. Av de tre små namnlösa miniexemplaren jag fick tag på för ungefär ett o ett halvt år sedan där finns en planta med gråådrade vackra blad som också ser riktigt fin ut... har för mig att den blommade i vitt.. Hmmm... eller var det i svagt cremefärgat.. nu blir jag osäker.. söt var den i alla fall.

Elwesii.

Nu tror jag att jag vet vad det är för en liten klunga med vårlökar som dök upp så fint under Pelaraspen häromdagen.. det måste nog vara Snödropparna ELWESII som jag fyndade sent i höstas för typ en 10a per förpackning. Va kul.. har ju alltid tyckt att Snödroppar är vackra men har faktiskt aldrig haft såna förr.. tror det berott på att jag läst om att dom ska införskaffas färska på våren vilket jag aldrig hittat nån gång tidigare förrän ifjol på Timråmässan då jag fann Snödroppar "in-green" i STA montern. Men förhoppningen om att se just dom tre lökarna här i trädgården den försvann rätt så omgående då jag helt glömde att vattna in dom efter att dom blev nedpetade i jorden... tror dom gick till växthimmelen omedelbums. 

Vad kul om det nu är sådana som kommer här.. då vet jag ju att det är fritt fram att fynda såna på hösten för en billig peng.

Växtkraft.

Söndag 12 april med regn om vart annat under merparten av dagen.. har inget emot regn när isen ligger så här tjock i trädgården.. det tinar ju så väldigt bra med all denna blöttan ovanifrån. En produktiv dag har jag haft trots vädret.. tre stora odlingslådor är snart klara. Tänkte mig som ett" lådstaket" mot grannen och kanske även nån typ av spalje däri för klätterväxter. Kul med projekt.. fast nog var det liiite väl kallt o blött och tyvärr tittade ju solen inte fram förrän efter att jag gjort kväll och väl satt inne i värmen igen. 

Mina små Tamarinder är ena riktiga racerfrön... OJOJOJ vad dom växer.. idag har till och med tre styckna groddbollar börjat att öppna sig på hälften och det fina blivande bladverket börjar synas. Detta är nog bland de häftigaste frön en kan testa att så och sedan följa skulle jag tro.

Vivor.

Nästan lika förtjust som jag är i Sippor är jag faktiskt i Primulas... måste helt enkelt ha att göra med att jag är en sån vårfantast. Kämpigt att gå genom butiker där urgulliga små Vivor flörtar med mig överallt... vill ju ha ALLA med mig hem och får verkligen stålsätta mig mot habegäret som väcks i mig. Två jättekrukor som var på rea för en femtiolapp kunde jag dock inte motstå för nån månad sedan... där i fanns ju nämligen säkert en 6-7 nya små plantor i var kruka. Har förvarat dom i stora svala hallen på jobbet men idag så fick dom följa med hem i regnet och när sen solen tittade fram då var det bara ett måste med ett foto❤

Morgonkrokusar.

Tisdag 14 april.. nån liten underbar solglimt så här på morgonkvisten tittar fram men fortsatt blåsigt idag precis som igår fast då var det ju även busväder vilket jag hoppas på att det inte blir under denna dag. Men oj så sol, vind och väta har nött på det tjocka istäcket denna påskhelg.. tror det har sjunkit med en si så där 30-50 mm på sina ställen.. härligt.

Fler och fler små klungor av söta Krokusar tittar fram i rabatten vid uppfarten... en riktig vårrabatt känns det som att den kan utvecklas till... får jobba vidare på det. Vitsippornas små första ihopknorvlade små stjälkar syns nu också till... som små vita maskar som ligger där under de blöta löven... längtar så efter dessa underbara Vitsippor. Läste dock i helgen om en skrämmande liten svamp vid namn Sippskål som lever som en parasit på både Vit-och Gulsippor och där hela bestånd bara försvinner... hemska tanke.. hade aldrig hört talas om den förr och måtte den aldrig aldrig aldrig komma på besök här hemma hos mig för här är den absolut inte välkommen.

Solsken.

Fick mig en underbar vårskål med små påskliljor av systeryster den yngre i helgen.. mycket söta.. som små solar som lyser helt av sig själv oavsett väder. Passade på att skicka med Chili, Djungelgurka och Tomatplant... behöver ju lätta lite på platsbristen nere i frörummet. Mina förstsådda stora Chilegatomater börjar bli enorma.. i alla fall dom som jag toppade för några veckor.. börjar undra om det var ett misstag eftersom dom nu blir så breda jämfört med de som jag lät växa på som vanligt.. ser nu att dom även ska tjyvas.. Hmmm... men i o med toppningen så skjuter dom ju överallt i från.. hur ska jag veta vad som ska tjyvas då undrar jag. Chilegan var nog ett stort fel att testså så tidigt.. skulle ha valt Tiny Tim istället som är så liten o behändig... får komma i håg det till nästa år.

Såg sent igår att jag även glömt att vattna mina Lombardochilisar... fy vad dom hängde ledsna i sina krukor.. bara dom nu inte blir stressade och får en massa bladlöss för det fixar jag inte.. då ryker dom alla.. har inget tålamod med sånt.

Skogsvaktare.

Onsdag 15 april med morgonsol... tänk att det mesta känns så väldigt  mycket lättare med en liten skänk av solsken från himmelen... i alla fall funkar jag som så..

Sent igår kväll var sonen på väg ut genom ytterdörren och fann sig stå öga mot öga med rådjuren... jäkulens skit oxå.. har inte sett till dom på hela vintern och så kommer dom nu.. precis när alla vårlökar börja visa sig.. fasen vad irriterande. Snabbt var jag ute med sprejflaskan fylld med Trico Garden.. hoppas dom tycker det luktar och smakar lika äckligt som jag gör.. det sätter sig liksom i munnen när vinden plötsligt vänder.

Funderar också så här på morgonen om skogsvaktaryrket kan vara nått för mig... blivande trädämnen har jag ju gott om nu tänker jag. Tamarindernas Väktare.. låter vackert.. nästan som titeln på en spännande roman som jag gärna hade fördjupat mig i.

Vita vackerheter.

Sonen var o handlade mat till sin mormor igårkväll och vid avlämnandet utanför hennes dörr så stod där en returpåse att ta med hem. I kassen låg förra veckans Hemmets veckotidning, en hel bunt av fotografier på sonen i hans yngre dagar och så denna tjusiga kvist av vitblommande Rhododendron. Moderen blir 80 i år och tar numera två promenader per dag för att få den tråkiga innetiden att gå. Flåset har visst också förbättrats avsevärt under denna korta tid som gått.. intet ont som inte har nått gott med sig heter det visst.. frågan är bara vad detta kan vara för sorts Rhododendron som blommar så vackert nu... får liiite habegär till en egen buske här hemma... skulle jag inte kunna ha gjort plats för ett litet exemplar i hörnet vid garaget på framsidan där det är vindskyddat och vårsolen värmer.. hade det inte varit lyxigt att få skåda på sådana vackerheter så här tidigt på året... måste nog googla lite på detta släkte nu❤

Morgonsol.

Solens uppgång torsdag 16 april.. den lyser så svagt upp mina små Krokusar. Återigen lite vitt på marken och sånt vill jag ju inte ha mer av nu... nu hjälper snart inte ens den där tanken att "det nya äter på det gamla"... vill ha bort allt vitt.

Mina stenar hjälper dock till väldigt bra med att fort tina bort snön... jag bara älskar dom här bumlingarna.. som jag kånkat o burit. Sten hör liksom ihop med växter och på tidiga våren är dom extra värdefulla.. dom pyntar ju upp rabatterna på så fint och dekorativt sätt nu innan växterna sen tar över.

Måste bättra mig på baksidan och släpa dit storstenar även där. Avståndet från uppfarten har dock stoppat mig tidigare men jag får helt enkelt ändra på den uppfattningen.. det får bli ett ytterligare projekt i år.

Plantförvaring.

Veckorna går fort nu.. fredag igen och redan 17 april.. vart tar dagarna vägen. Får alltid lite lätt panik när det går så här för fort på vårsidan. Vill ju dra uuuut på hela våren jäääätttelääänge.. vill stanna upp och bara njuta av allt som händer med växtligheten.. allt som föds på nytt igen och alla gamla växtvänner som jag glatt känner igen och hälsar på när dom tittar upp igen... jooo.. faktiskt hör jag ibland mig själv säga både -Nämen hej.. och -Hallå där.. när jag står där böjd över rabatterna och gräver lite försiktigt bland löven.. måtte väl ingen höra mig. Men jag njuter... jag bara älskar min vår i trädgården.

Beställde grejor som kom hemskickat paketledes från Ikea igår.. packade genast upp och jisses vad mycket platsbesparing det blev.. skobrickorna är ju suuuper.. nu kan jag helt plötsligt få plats med mycket mer här i farstun. Men fasen vad snål jag var som bara köpte sex styckna.. jag ser ju nu att detta är lösningen på all min plantförvaring. Måste genast skicka efter många fler.. såna här kan jag ju ha i frörummet också och därmed utöka till många fler platser även där.

Isop.

Lördag 18 april och trädgårdsdag. Har varit ute precis hela dagen.. strålande vackert men riktigt blåsigt dock helt fantastiskt att bara få vara ute o greja på i rabatterna. En härlig islossning i nästan hela trädgården nu.. hjälper till så gott det går med både stampning och hackning.. känns så otroooligt bra när stora sjåk lossnar.. samma lycka varje vår.

Började bara peta i lite löv i solhörnan mot grannen så där bara för att titta lite där inunder och då är det ju så svårt att sluta... rensade ut allt fast jag nog egentligen skulle låtit en del ligga kvar som skydd. Klippte ned Isoperna också.. tycker verkligen om dom..  doftar gott och så är dom ju gröna och fräscha för att inte tala om torktåliga och så otroligt populära hos humlorna.. många + på den växten.

Finbesök.

Fikatajm i solen på bänken och så ett finbesök av årets första mer bredflygande insektsgäst. Fjärilar är verkligen faschinerande vackra att få titta på❤

Krollfrön.

Mängder av frön från Mormor Irmas Krolliljor ligger nu på snön i släntrabatten och nästan alla har svällt upp och visar en liten levande grodd där inne i fröet. Tog reda på ett helt gäng och krukade upp dom.. kan vara kul att testa om det funkar.

VILLHÖVER.

Söndagsmys med sol och faktisk en härlig värme idag. Tog en promenix på förmiddagen och min Villhöverkänsla väcktes hela två gånger under den turen. Först av en stor och fantastisk vacker mossbeklädd stenformation som jag bara sååå gärna velat kunna ta under armen och gått vidare hem med. Och sen ropade bonden på mig... han vet ju hur superförtjust jag är i småkalvarna... helt fantastiskt att få vara med när dom föds. Sju små lurviga charmtroll har kommit till världen nu och nio väntas.. vill ha allihopa hemma hos mig och denna lilla ljusa tjej blev jag helt kär i. Så oerhört mysigt det är när kalvarna får röra sig helt fritt inne i ladugården under alla dessa veckor innan utevistelsen... ljuvliga små varelser som då skuttar så glatt omkring och vänjer sig så bra vid både hantering och människor.. tänk om alla kalvar kunnat få ha det så bra❤

Rabattröj.

Påbörjade lite rabattröj på baksidan idag... tänkte först bara kolla lite men när utedagen var till ända då hade jag rivit ur och klippt ned växtskrufs lite här o där så nu ligger det en hel del högar i väntan på att gräsmattan ska torka upp så att allt kan finfördelas av gräsklipparen och sen strös ut tillbaka på jorden igen. Det lär dock dröja för där bak var det liiite mer av en vattenbassäng än gräsmatta.

Elwesii.

❤Ljuvliga söta små Turkiska Snödroppar vid namn Elwesii... alltså jag blir helt stum av beundran... tänk att jag aldrig haft såna här förr. Jissesamalia vad jag just nu förstår de som trillar dit och börjar samla på alla möjliga sorter av Snödroppar... är nog bara en kromosom ifrån detta jag också❤

Dahlior.

20 april måndag och med strålande vackert väder. Härligt varmt o första sena kvällen ute i trädgården för i år. Så ljust på baksidan nu utan 27 skuggande tallar på granngården.. ska bli så otroligt kul att verkligen få se skillnaden om kvällarna framöver och i sommar.. fantastiskt vilken lycka. 

Inne i farstun förmodar jag nu att en stilstudie i knölstorlekens betydelse för storleken och bladmassan på Dahlian kan studeras. Den enormt stora knölvinsten "Rosa Boll" är ju gigantisk jämfört med de andra som bara hade små pyttar till knölar. Ska bli  riktigt intressant att se hur alla de nya som beställdes på Bulbs.se kommer att se ut när de anländer här framöver.

LYCKA💚

Ljuvligt varm tisdag 21 april med strålande solsken från en vårblå himmel.. svidade om till sommarstassen runt lunch = långkallingarna togs av... fantastiskt vilken frihetskänsla.. lika härligt varje vår. 

💚STOR lycka då jag nu upptäcker att 8 plantor Ramslök  tittat upp.. vilken vitlöksdoftande grön lyxglädje. Kommer inte ihåg hur många jag grävde ned.. men 8 är ändå en bra början. Dagdrömmer nu om Ramslökspesto💚

En riktig ängel.

Onsdag 22 april och med ett så underbart vårväder även denna dag. Frostvitt i trädgården i morse men fort tinar det med solens hjälp.

Stor lycka blev det idag då det knackade på farstudörren och in i min plantröra klev en alldeles riktig "trädgårdsängel" med två krukor av jättefina exemplar av just den fantastiskt fina lila Klockrankan som inte alls fungerat att så för mig i år... himlans vad glad jag blir åt allt snällt trädgårdsfolk.. dom är som av en annan kaliber dom.. Supertusentack Anette.. jag tänder en gnistrande stjärna där uppe för dig❤ 

Tamarindus indica.

Tamarinderna växer och frodas... alltså detta är ju bara sååå superkul. Jag tror att om alla människor skulle fått prova på att så frön av just Tamarinder då skulle precis alla vara trädgårdsfolk... och tänk vilken fantastisk värld vi levat i då.

Dela den här sidan