Morgonkrokusar.

Torsdag 23 april.  Morgontvns väderhot om dagar framöver med mulet och kallt fick mig ut i arla morgonstund för att ta vara på den sol som då visade sig. Men visst var de senaste dagarnas varma luft borta... så synd då jag bara vill vara ute med trädgårdsmys om kvällarna nu. Krattade faktiskt ihop mitt nedklippta växtskrufs till högar sent igår... ser lite prydligare ut då än fast det blev många högar här o där.. fantastiskt vad härligt det är att återigen bara få hålla lite i en kratta.. längtar till dess gräsmattan torkat upp och jag kan gå loss ordentligt... det liksom bubblar inne i en av förväntan💚

Morgonens vackra Krokusar är ju bara för underbara... tycker faktiskt om de vita mer i år än vad jag normalt brukar göra.. kan det vara för att vi inte haft meterhöga vita snödrivor i år som dom är så där extra tjusiga just nu.

Golden Morning.

Fantastiskt och helt otroligt... i skuggrabatten har nu denna Martagon Lilja tittat fram.. undrar om jag var tillfälligt blind igår för då såg jag ju inte den. Kommer inte i håg vars jag köpte eller beställde efter detta specialexemplar med namnet Golden Morning.. minns dock att den hade en ganska så dyr penninglapp på sig och att den visst var nån liten nyhet just då. Förra året dök den aldrig upp men nu... fantastiskt alltså... ingen av de vanliga Krollisarna har ju ännu visat en endaste liten knopptopp och så kommer denna upp och just här i skuggrabatten där det fortfarande på sina ställen ligger ett islager kvar. Vilken förväntan jag nu har av att få se nått alldeles speciellt gyllene och vackert här om några veckor❤

Altansådd.

Oj.. nuuu är det nog lätt att nått kommer att glömmas bort o gå på tok för mig.. för nu är det ju småplant rakt överallt härhemma. I frörummet, i farstun, i köket, i vardagsrummet och nu imorse så såg jag att mitt lilla glasaltanstest också har tittat fram... jissesamalia hur ska nu detta gå att hålla koll på o vattna på alla dessa olika ställen.

13 april kunde jag inte hålla mig från att fröså olika sorters sallat, rödbetor och pakchoi... tänkte att jag i alla fall kunde få prova ute på glasaltanen där det är kallt på nätterna och varmt på dagarna och se hur det blir... det kan ju inte mer än gå på tok och då får jag väl köpa några fler fröpåsar. Men vad kul om det skulle visa sig gå bra och jag då kan få plocka mig några små salladsblad från en liten planta här o där. 

Färgfint.

Kylig fredag 24 april...lustigt vad några dagar varmt kan ställa till med för den kroppsliga känslan av varmt o kallt.. förra veckan hade ju 7-8 grader varit helt ok men nu tjälar det ända in i märgen på mig. Önskar mig nu bara sol och vårvärme framöver.

Bladknopparna på Flädern är ju urtjusiga.. gu så vacker färg dom har.. känns nästan lite exotiskt vilket ju är lite lustigt med en helt vanlig liten Fläder.

Monsterknoppar.

En av dagens få solstrålar tittade fram precis som jag gick förbi min vita lilla Backsippa.. vilka lustiga små håriga monsterknoppar dom har. Tänk att nått så lurvigt och småfult kan bli till ett sånt vackert litet blomster och innehålla en sån fantastisk tjusig mittpunkt.. längtar till dess dom slår ut. Hoppas så att mina rosa exemplar också klarat av årets vinterfukt och att alla de små blå jag fick tag på förra året också kommer att titta upp. Vilken härlig Backsippevår jag nu har framför mig❤

Solgult.

En trädgårdslat solig lördag idag.. blåsten och kylan gjorde att bänken i lä lockade mer än rabattrensningen.

Alla de ljuvligt vackra och ljust cremegula Krokusarna börjar nu vara på upphällningen men istället så tar ett gäng med knallgula mer storblommande Krokusar över här vid entrén.. Hmm.. undrar vad som gör att dom kommer senare.. är det för att dom är planterade lite djupare eller är det kanske bara för att det är en annan sort. Skulle ha varit tvärtom känner jag.. dom knalliga skulle ha passat mer att blomma till påsk. Måste fylla på med ändå mer Krokusar här till hösten.. ser att det är för mycket luckor här o där... vill ha mängder och åter mängder just här som kan hälsa våren välkommen.

Zinnia.

Söndag 26 april.. Hmmm.. var det inte egentligen nu denna helg jag skulle ha varit o gottat mig på trädgårdsmässan i Umeå.. har för mig det i alla fall.. så synd på ett sånt fint event.

Morgonpysslat nere i frörummet har jag gjort med mina rangelben till Zinnior MEN än hur jag googlar så hittar jag inte en enda notis på nätet med information om dessa blomster kan skolas om djupare än de stått i sin första lilla kruka... smått frustrerad och irriterad över noll och ingen info alls. Är det bara jag som är ny på allt detta med frösådder? Kan alla allt detta redan eller är det nån logik i det hela som jag ännu inte kommit underfund med. Varför kan det inte finnas en enkel o mer uppspaltad såinfo på fröpåsarna..  Omskolning: Kan med fördel skolas om djupare / Omskolning: Skolas om på samma djup. MEN.. nu ska jag i alla fall snart få veta om detta går eller inte för nu sitter dom djupare.. mycket djupare.. då får jag väl se om allt ruttnat bort inom några dagar. Och inför nästa säsong har jag då hittills nu lärt mig att: Zinnia sätter jag aldrig mer förrän 1a maj och snart bör jag då även veta omskolningsdjupet. 

Vårlökar.

Lustigt hur minnet helt är på tok ibland.. visste ju att jag i höstas hade ställt min vårlökskruka nere på jobbet inne i det kalla hyvleriet för en säker vinterförvaring men när den skulle tas med hem så fanns den ingenstans.. frågade systeryster den äldre om hon sett den.. misstänkte ju nästan att hon gömt den för mig men den var spårlöst borta. Så irriterande.. och än mer när jag sen hittade den hemma på baksidan inne på altanen..  precis på samma ställe den stod där jag bar bort den från. 

Vilken himlans tur att dom inte ruttnat bort.. så glad att få se små Scilla Siberica blomma och även Tulpaner börjar titta upp... VÅRLYCKA❤

Ljuvligheter.

Massor av små Balkansippor slog ut i solen idag.. helt ljuvligt vackra och ser jag inte helt galet så tror jag att dom har fröat av sig från i fjol.. små små pyttar börjar nu gro runt i kring i rabattlådan och dom har ju faktiskt precis samma mörkröda stjälk som den stora.. eller så är det kanske bara nått annat men jag tror och hoppas på fler tjusiga Sippor.. kommer inte tordas röra i jorden här utan den får nog bara vara som den är.

Chili.

Måndag 27 april !!... herregud vart tog denna månad vägen egentligen.. det var ju nyss mars och jag hinner ju inte med att bara vara i våren och verkligen få njuta av den. Skulle fått ha en pausknapp att trycka på och bara kunnat få stanna upp och verkligen få dra ut på hela vårhärligheten. 

Morgonkoll i frörummet innan jobbet. Hmmm.. behöver städas där nere nu. Funderar på Chilin.. läste att första knopparna ska nypas bort vilket jag har gjort mest hela tiden sen de först dök upp.. har ju ingen som helst aning om när detta förehavande ska slutas upp med men med min knappa tid så blev det för en sisåsär vecka sen och nu så är det då knoppar överallt och vissa har till och med börjat att slå ut.. undrar om nått blir galet nu då.. men i och för sig så spelar det väl egentligen ingen roll för jag tycker ju inte ens om Chili.

Storstädning.

Skräprabatten fick sig en storrensning i gårkväll.. men..  det får ju inte börja blåsa nu för då blir det till att börja om igen. Hade hoppats på en supersnabb upptorkning av gräsmatan så att jag kunnat få finfördela alla högar med växtolövskrufs men det verkar inte riktigt vilja sig med det ännu. Syns så väl här i svängen hur långt växtligheten sen hänger sig ut i gräsmattan.. för där växer ju inget gräs bara jord och så brukar nån liten Kungsängslilja som frösått sig titta upp just där. Önskar mig nu en vecka med riktigt strålande vacker och varm vårsol som kan torka upp allt här hemma.

Segerlök.

Morgontitt i trädgården idag tisdag 28 april. Kyliga 0,5 tidigt i morse... Brrr vad jag inte gillar detta.. tre fleecejackor och långkallingar på igen.. Attans också vilket bakslag.  Därute i rabatterna är det väl ändå helt otroligt o helt fantastiskt vad växterna är tåliga.. förundras ju lika mycket varje vår över att dom kan trotsa snö, is,frost, kyla och vind och bara kan tränga sig upp ur jorden ändå.. vilken mäktig urkraft dom har i sig. Dök nu på dessa små rödfärgade och granna toppar på min Allium Victorialis som jag införskaffade på Trädgårdsmässan nere i staden förra året.. en väldigt tjusig planta var det med vackert breda blad i en matt grågrön färg o med lätt rödton på stjälkarna.. mycket snygg var den där den stod och habegäret kickade naturligtvis in omedelbums. Spännande att få se den här i trädgården nu för första gången.

Blue Eyes.

29 april. Fruset ute i morse och yrande aprilsnöflingor till o från mest hela dagen.. inget som lägger sig men såå irriterande ändå och dessutom en sån där typiskt heljobbig o jäklig dag med bara strul hela dagen lång.

Mycket gladare blev jag dock när brevlådan sen öppnades här hemma och däri fick se ett fint litet inslaget brunt paket.. men alltså Ååååå vilken ljuvlighet denna Vitsippan 'Blue Eyes' är.. jag bara villhövde en sån och känner mig faktiskt smått kär nu💚 Planterade genast ned den i trädgården.. flyttade bara om den ett antal gånger innan den kändes stå rätt. Glädjen bättrades sedan på tusenfallt till när sen telefonen ringde med erbjudandet om att få köpa Lilium Martagon 'Norrland'.. att det bara kunde bli en sån fantastiskt fin avslutning på en annars så jobbig onsdag. 

Frans H.

Torsdag, sista april och valborg. Över 4 minus och en helt frostigt vit trädgård mötte upp när persiennerna drogs upp i morse.. dock en strålande sol på uppgång men jäklar vad surt med en sån kylslagen temperatur. Hoppas nu att majmånad kommer med vårvärmen.

Eftermiddags turen i trädgården visar det jag alltid har sagt.. Frans Hals är pålitligheten själv. Ett riktigt säkert kort bland Dagliljorna. Jag gillar att den är så storvuxen, rejäl och stadig. De härligt böljande och grönskande tuvorna pryder verkligen sina platser i rabatterna. 

Blomstermorötter.

En råkall och mulen första maj idag med hot om regn. Tog en väldigt rask promenad runt byvägen på förmiddagen och väl hemma så började naturligtvis vårlöksskådningen direkt vid uppfarten. Med kroppsläget framåtböjd över rabatten så blir det då en automatisk kallrinning från doftorganet och utan papper i fickan och för att slippa gå in så ansåg jag då tyvärr lösningen vara bland det mest okvinnliga jag vet.. en raggarsnytning... MEN för helvete också..  VARFÖR tittar man sig inte omkring INNAN man får för sig att genomföra en sån procedur.. VARFÖR ska det JUST DÅ komma folk gåendes.. och VARFÖR kan inte proceduren gå så fort enkelt och osynligt som det var tänkt... VARFÖR blir det just då en sån där utdragen historia som vägrar släppa taget... HEEEELVETE VAD PINSAMT !!!

Gick raka vägen in och gömde mig nere i frörummet. Tog tag i nått jag tänkt gör länge nu men där tid inte funnits.. Blomstermorötterna har nu"bundits" ihop i en mer upprätt position och även fått mer jord om fötterna. Upptäckte deras insnärjiga beteendet när jag för ett tag sedan lyfte på en kruka och alla satt fast i varandra.. nästintill hopplöst att sära på dom var det då men nu är problemet löst.

Spenat.

Planterade även om Malabarspenat i större krukor. Här syns då vad en månad extra kan göra i skillnad för tillväxten. Det stora fina exemplaret fick jag för några veckor sedan av odlarkompisen Linda.. hon hade då satt sina fröer precis en månad före mig. Jag har nog även gjort felet att skola om två och två i varje kruka.. tror att dom hade trivts bättre om dom fått växa själva i en egen kruka.

Vårstjärnor.

En blöt lördag idag och kalendern visar 2 maj. Några plusgrader och allmänt mulet o trist ute.. hade velat göra så mycket idag men får vara tacksam att jag i alla fall i går eftermiddag hann plocka upp och hämta hem hinkar och säckar med förra årets torra komockor innan regnet hann komma. Superbra att få fylla de nya odlingslådorna med tänkte jag.. då bör det nog bli en härligt bra jord för växterna.

Blir så glad när jag ser att några av mina Vårstjärnor har hittat in till problemrabatten nummer ett nämligen den lilla bädden under Thujan.. där vill ju faktiskt inget växa.. vet inte hur mycket jag har provat med under åren och därför blir jag så oerhört tacksam av att få se såna här ljuvligt söta små blomster precis här och just nu denna regniga dag... blev alltså lite lördagslycka ändå.

Vått & vackert.

Regnvåta växter är väl ändå bland det vackraste som finns... tänk att det kan vara så oerhört faschinerande att få se på vattendroppar och växtlighet tillsammans... jag går verkligen i gång på detta enkla lilla fenomen❤

Sippor.

Söndag 3 maj och trädgårdsdag precis hela dagen.. gick ut tidigt imorse bara för att kolla lite..  först runt lunch då det kurrade lite extra mycket i magen kom jag på att frukosten helt glömts bort.. så mycket att titta på och att göra. Massor av tjusiga Vitsippor är nu snart redo att slå ut... dom är ju verkligen vår för mig.

Snart klar med de nya odlingslådorna.. snickrat o grejat o myst hela dagen. Hann precis med en mycket sen middag innan kalv nr 11 kom till världen.. en väldigt söt och mörkbrun liten herre..  så kul att vara med.. måste nog ha varit lagårdspiga i ett tidigare liv.

Humlesurr.

Måndag 4 maj och en helt ny arbetsvecka.. skulle dock behövt vara ledig känner jag.. heeelt mör i kroppen efter gårdagens slit och så mycket arbetsnöje jag hellre skulle vilja göra hemma än på jobbet. Liiite roligt var det ju dock idag då trädgårdsgrejorna från Eldgarden packades upp till trädgårdshörnan... jissesamalia vad snygga saker det finns  och jag vill ju ha allt hemma här hos mig... bara älskar ju det rostiga.. ska olja in de nya odlingslådorna i den rostiga bruna oljan också.. undrar om mina Dahlior ska få vara där i sommar eller kommer jag kanske inte kunna hålla mig från att plantera ned några Hostor och annat bladvackert där.

Superkul att nu återigen få hörra surret av humlorna.. drottningarna ser så där extra stora ut i år tycker jag.. och högljudda är dom också och alltid supersöta❤

Jätteklump.

Ont i ryggen hindrar väl inte en trädgårdsfantast. Skulle egentligen bara ta en snabb kvällsrunda men började peta bland stenarna vid lilla dammhinken och Dagliljan Frans Hals.. insåg att merparten av plantan faktiskt växte ovanpå markduken och nästan helt utan jord. Ett akut ingrepp av spaddelning fick utföras så nu står en del återplanterad i sitt ursprungshål.. två rejäla bitar sattes i zinkhinkar och ska få pryda altanen i sommar och sju stora fina bitar krukades upp i väntan på lämpliga rabatthål som kan behöva täppas till. Helt klart är att Dagliljorna måste skötas om mycket bättre.

Tulpaner.

5 maj strålande sol men en kall natt med frost har det varit.. var är vårvärmen? Morgonturen i trädgården visar att årets första Tulpan börjar slå ut. En jätteliten en.. kommer inte ihåg vad det var för sorter jag planterade här i vårrabatten.. har för mig att det var två olika och undrar om inte en var mörkrosa. Mycket tjusigt bladverk har den.. och tre Krolliljor har tittat upp närmast stenen. Mörka läckra i rosa på tok för torrt o ljust planterade men testa måste en ju få göra.. går det så går det annars får dom flyttas.

Vitsippor.

Alltså skulle jag tvingas välja.. då är det nog just Vitsippor som jag aldrig skulle kunna vara utan så här på våren.. dom är ju bara så fantastiska.. är helt kär i den fräscha grönskan mot de söta vita blombladen och den gula lilla soliga mitten med den återkommande lilla grönskande dutten bakom.. dom är helt enkelt vår❤

Mystica.

En blåsig och småmulen onsdag 6 maj idag. Några solglimtar tittar dock fram emellanåt och det är värdefullt för mig. Varit ute och försökt klurat på en enkel ylvalösning för kanterna runt de nya lådorna.. vill ju helst slippa gera. Får testa nått och göra om ifall det inte blir rätt så okej.. det behöver ju inte bli superperfekt. Huvudsaken är att jag klarar av det själv. 

I farstun är det nu määäängder med plant o sonen är ju inte helt överlycklig.. brukar erbjuda hans kompisar en Chili och en Djungelgurka =är en pinsam morsa. Snyggt bladverk har i alla fall mina Fingerborgshattar Mystica.

Grönska på gång.

Kvällssolen letar sig in i trädgården och lyser upp Dagliljan Frans Hals som sattes i en hink häromdan.. testade det förra året och blev väldigt positivt överraskad. Funkade alldeles utmärkt och den plantan blev gigantisk innan hösten kom. Har för mig att systeryster den äldre sen fick ta över en del av just den. Gillar verkligen bladverken hos Dagliljorna.. har dom egentligen bara för det.. blommornas färger spelar mindre roll huvudsaken är att det blir stora gröna och gräslika tuvor. 

Anemone hepatica.

Alltså vilken underbar torsdag idag.. trots att det där som heter jobb också ska innefattas i dagen så hann jag faktiskt vara i trädgården tidigt i morse och så har även kvällen tillbringats ute med krattning och allmänt trädgårdsmys.. humöret gick liksom i topp när vinden stillnade och det blev så där härligt lugnt o skönt att bara få vara där ute..  greja lite.. titta lite.. tänka på ingenting..  bara vara.. trädgård är verkligen rogivande. 

Urtjusiga Blåsippor börjar nu slå ut i släntrabatten.. känns så lyxigt att få titta på dessa vackra skapelser. Blommorna och knopparna är helt fantastiska.. och sen bladen.. vilken otroligt fin form dom har.. helt perfekta💙

Scilla.

8 maj fredag och den maximala latheten slog till idag.. tänkte mig ut direkt efter middagen men då föll regnet och läget blev fåtöljen. Får ladda för en solig heldag i trädgården imorgon istället.. funderar på om jag ska prova i år att inte mulcha alla rabatter med kogödsel.. Hmmm.. eller kommer jag att ångra mig då och tycka att det ser skräpigt ut.. gillar ju att det ser städat ut med fräsch mörk jord runt växtligheten. Får se hur jag gör..

Börjar hända grejer även på baksidan där nu Krokusar och Vårstjärnor slår ut allt eftersom.. supersöta är alla dessa Scillor. 

Sulphur Queen.

Lördag morgonsol och 9 maj.. idag måste det ju bara bli en trädgårdsdag ute i solskenet.

Inne i farstun så upptäckte jag nu att denna urtjusiga skapelse redan har slagit ut. Hade ju tänkt mig den blommandes ute i trädgården i sommar. Alltså satte jag den i jord på tok för tidigt.. men snygg är den.. lite lördagslyx så här på morgonkvisten känns ju bra. Gillar det gröna inslaget i denna övrigt så cremefärgade blomman. Googlade på Ismene 'Sulphur Queen'.. en spindellilja är det tydligen.. Hymenocallis.. Hemerocallis vet jag ju att det är Dagliljesläktet men Hymenocallis hade jag inte hört om tidigare... intressant vad en billig lökpåse från snabbköpet kan ge.

Nya lådor.

Snickrat och målat mest hela dagen men nu är äntligen lådorna klara. Lite extra fix o trix krävdes då det inte alls gick så enkelt som jag hade tänkt mig.. uppfartens lutning stämde ju inte alls med mitt bygge så som det var tänkt.. allt är alltid mycket enklare i tanken än i verkligheten men då får man lösa problemen allt eftersom. Lustigt det där att man aldrig hade byggt likadant om man skulle göra om allt en andra gång.. det dyker alltid upp sånt som man inte tänkt på. Dom får dock duga för mig.. och alla blommor och blad kommer nog att dölja alla fel. Saknas nu bara armeringsnäten för klätterväxterna men det får bli en annan dag.

Pulsatilla.

En ljuvlig liten vit Backsippa på väg att slå ut.. två av tre vita har överlevt vintern och dom är ju så fantastiskt söta.. kan inte bestämma mig om jag gillar de blålila, rosa eller dessa vita mest.. kanske de vanliga blålila... Har verkligen varit ute hela dagen i solskenet och även fotat massor då väderhotet för morgondagen säger kyla snö och regn.. då blir det väl inomhusjobb vilket kan behövas det också.. otroligt vad fort ett hem kan gro igen då utomhuslivet lockar mer.

Vårlycka.

Riktig vår är det nu under Näverhäggen. Där växer underbara Vitsppor Porslinshyacinter och Blåstjärnor.. tror i alla fall att dom heter så.. men alla namn kan bytas ut mot ett enda = LJUVLIGHETER. Blir så oootroligt glad av alla mina vårblomster.. dom är verkligen ren o skär lycka för mig.. kan gå omkring och titta flera gånger om dagen bara för att få se och njuta av allt som kommer upp ur jorden.

Iris.

Söndag 10 maj med mulet väder och småregn.. men vi slapp i alla fall snön som det talades om igår. Tog en rask morgonpromenad i regnet.. går alltid fortare att traska på innan havregrynsgröten inmundigas. Kvällen har ändå varit fin i trädgården.. tog o fyllde de nya lådorna med löv som krattats upp och spred ut all kodynga.. fattas nu jord i mängder. Vad lätt det är att rensa löv ur rabatterna när regnet fallit och allt är blött.. började bara peta i några och sen kunde jag inte sluta.. effektiv kväll.. några till såna och det kanske ser riktigt bra ut i släntrabatten också.. kom återigen på att jag måste lägga ut trampstenar lite här o där så att jag vet vart det är fritt fram att ställa ned fötterna.. måste nu bara komma ihåg detta i år när allt tittat upp. Våririsarna har nu slagit ut.. ca 10 dagar senare i år än de två sista åren då de alltid öppnat upp på valborg. Oerhört söta små blomster.. varför har jag nu inte såna lite överallt.. hade ju varit så fint.

Sallat på gång.

11 maj och måndagsmorgon. Fruset o kallt ute i trädgården.. is på vattenpölarna från gårdagens regn.. varför kan inte vårvärmen komma nån gång så att den där härliga vårfräscha grönskan på träd och buskar kan få komma igång.. den där riktigt ljusa och underbara första grönfärgen som är så otroligt speciell.. längtar så mycket nu efter den.

Tittade till mina sallatstråg innan jobbet.. jisses vad härligt det ser ut.. bladen börjar välla utöver kanten  på burkarna och Rödbetsblast i massor ser det också ut att bli. Hmmm.. undrar om jag kanske ska ta o skola ut dom typ 5-10 styckna i nya tråg.. eller ska jag kanske helt enkelt använda de svarta växtbackarna från jobbet och fylla dom med jord och då kunna sätta flera i varje back.. får fundera ut nått... Kul att även Trädgårdsportlaken har kommit upp i denna kallsådd. Provade att så den för första gången förra året men då satte jag den inomhus och ingenting alls kom upp den gången så det här kan ju bli lite intressant att få se vad Portlak är för nått.

Dela den här sidan