Spännande söndagmorgon.

Kall morgon denna 22 mars.. vid fem imorse var det -11 grader. Hoppas nu att allt som börjat tina fram i solen ute inte tar stryk av kylan. Strålande sol är det i alla fall just nu så temperaturen stiger allt eftersom dagen gryr.

En riktigt spännande morgon...  så otroligt mycket händer nu i många av sådderna. Tänk att Zinnian jag petade ned på fredagkvällen redan i morse hade tittat fram.. så himlans kul. Och nu har även Riddarsporrarna börjat visa sig. Förra året kom dom omgående men dessa har verkligen väntat på sig. Moderens alla snackpaprika har också kommit upp och det mest spännande av allt är att det bildats en upphöjd jordbula i krukan med de stora o vackra medelhavsfröna... petade lite på jorden och det ÄR faktiskt nått som kommer där under... SUPERKUL & SPÄNNANDE !!! Undrar vad i hela friden det kan vara. Satte även andra små frön ur en annan kapsel hon plockat där nerifrån men där syns ännu inget. Sådde ju även JätteVerbena för länge sen men dom hade jag ingen tur med..endast en dök upp och är nu omskolad. Hmmm... som nybörjare kan jag ju då inte låta bli att undra om detta verkligen ÄR en Verbena som kommit eller om det kan tänkas vara något helt annat.

Zinniasådd.

Zinnior på gång... helt otroligt vilken fart dom hade.. nästan bara 24 timmar tog det. Kom ju på sen att det var dom här som kom så fort förra våren också.. kanske skulle börja anteckna sånt här eftersom minnet på mig verkar vara obefintligt. Bredsådde två olika sorter i liknande färger i samma bytta.. inte så noga med att hålla isär dom här tänkte jag då de bara ska vara till fin blomsterutfyllnad i sommarkrukorna. Minns dock att jag tyckte väldigt mycket om dom när de väl började blomma förra året... mycket söta. Hmmm... undrar bara var jag ska få plats att härbärgera alla plantor innan det är das för utplantering.

Nyfiken.

Det mest spännande idag är dom stora fina medelhavsfröna. Nått litet växande liv är det ju faktiskt där in under jordbulan. Sååå himlans kul och så oootroligt nyfiken jag är på vad det kan vara för något som vill titta fram.. suuuperspännande.

Knölar o lökar.

Kall och klar måndagsmorgon med sol på himmelen... underbart.

Tittade till mina Dahliaknölar sent igår kväll och det visade sig då att nån bra Dahliahanterare det är jag ju inte. Alla utom en var helt ihoptorkade och bara att förpassa direkt till komposten. En enda var perfekt och det var den jättestora knölen som jag vann på lotteri i höstas. En tejpad lapp med handskriften "ROSA BOLL" satt på en av de gamla stjälkarna. Den fick komma ner i jord igår bara av ren tacksamhet från mig för att den levde.. platsbristen får jag lösa på nått sätt. Kände att jag kommer att sakna den tjusiga 'Noordwijks Glorie' så jag tog mig en sväng till Lidl i morse där vårlökarna skulle komma idag och där hittade jag faktiskt en likadan så den (och lite andra påsar) fick följa med hem.

Nära nu..

Spänningen är nu oooolllliiiidlig... vad kan detta vara🌱

Växtkraft.

Zinnia från igår till idag. Måste nu hädanefter komma ihåg att INTE så dessa fröer före första maj.. jissesamalia vilken växtexplosion.. det nästan syns i realtid hur dom växer.

Vårknoppar.

Varm och solig tisdag 24 mars. Det har töat riktigt bra idag och jag hoppas nu verkligen på att väderrapporten håller vad den lovar för morgondagen då det pratas om 11-12 grader varmt.

Ute i krukan vid köksfönstret där har den lilla Flädern nu börjat knoppa sig.. fin färg är det ju också på dom små.. tycker om den trots att det bara är en enkel liten Druvfläder.

Frö-Surprisen.

Dagens status på Medelhavssurprisen. Av alla frön som blötlades så skrapade jag ju på ett för att se hur innanmätet såg ut och det visade sig nu vara det som grott. Skalet satt fast ytterst på bladet så jag drog bort det o såg då att det hade mitt nagelskrapsmärke på sig. Tänkte då att de andra kanske också kunde behöva ett litet skrap så jag grävde bredvid i krukan men ser att där nere gror det också så dom behöver nog bara lite längre tid för att kämpa sig ut i friheten på egen hand. Så nyfiken nu... vad kan det vara... tänk om det bara visar sig vara ett ogräs.. fast nog bör väl moderen ha plockat med sig nått annat än just ogräs.

Varm våffeldag.

Onsdag 25 mars och så otroligt varmt det varit ute idag... väderrapporten stämde ju faktiskt och oj som det har tinat i rabatten här vid uppfarten. Jag gillar verkligen den rabatten.. bland det bästa beslutet jag någonsin har gjort var att gräva bort den där gamla häcken. Det töar nu så otroligt fort i vårsolen just där... längtar efter att få se alla vårlökar som jag grävde ned där i höstas och alla de små Auriklerna. Mycket spännande för mig nu framöver.

Längs med Björkspireahäcken börjar nu även Fingerborgsblommorna titta fram. Jag riktigt myser när jag ser denna underbara grönskan dom har.

Lilla Blå.

Årets första lilla Ormöga har visat sig idag... massor av kärlek från mig till den❤

Gav bort alla "köpeormögon" till odlarkompisen Linda i höstas... tror hon fick ihop närmare hundratalet plantor till att klä sin nya slänt.  Behöll endast Ormögat från Nordanåsbyn som har mycket vackrare och mer hjärtformade blad. Fullt med hår från den gamle fyrbeningens borstning har den lilla plantan också ser jag nu..

Dagens fröbild.

Dagens bild på fröfrågetecknet.

I mina novisa frögroddsögon så tycker jag att det påminner lite om Krasseblad fast det är det ju nu inte. Undrar vad i hela friden detta kan tänkas kunna bli...

OJ !!!

Mulen morgon 26 mars. Temperatur låg dock på +2,9 så det töar ju i alla fall vilket är positivt. Vill ha bort all denna tjocka isbeläggning ut ur min trädgård NU OMEDELBUMS PÅ EN GÅNG. Undrar egentligen hur många växter som denna konstiga vinter kommer att ha tagit kål på.

Kom på tidigt i morse att jag inte tittat till krukorna gömda i grönsakslådan i kylen och OJ... detta var ju inte alls så lyckat. Den Japanska Aklejan har grott och det måste den nog ha gjort för riktigt lääänge sedan... ajajaj... mina nybörjarförsök går ju si så där kan jag säga.

Fler uppstickare.

Morgonstatus på moderens utlandsfröer. Jissesamalia vad kul det är att få följa denna kruka. Nu har ännu en tittat upp ur jorden och den upphöjda jordkratern skvallrar om att en tredje är på väg.

Aurikel.

Lunchgröt hemmavid och lite solsken på det gör ju genast allt lite bättre. Fler och fler små Aurikler tinar fram ur isen. Hoppas att dom kommer att blomma med i alla fall nått litet sött blomster i år. Älskar just denna tiden på året då det töar i solen och då det droppar från taken och det börjar lukta den där alldeles speciella doften av blöt vårjord... kände den för första gången i år bara häromdagen då doften snabbt svepte förbi nästippen... bästa jag vet.

Lewisia.

Sista fredagen i marsmånad. Minus i morse, mulet och lite dystert... småregn efter lunch, några plusgrader och sen faktiskt även några korta små solglimtar framåt eftermiddagen.

I lilla rabatten vid köksfönstret där bor mina små Lewisiaplantor som jag införskaffade förra året. Blev ju så kär i dom när jag fick se på dom tjusiga underverken i Ingers härliga vårträdgård. Dom blommade så fantastiskt fint och så länge här i trädgården förra året så nu hoppas jag ju verkligen att dom kommer att vilja visa upp sig lika vackert även i år.

Vackra frön.

Sonen var och handlade en kasse mat till sin mormor igår som han lämnade av utanför hennes lägenhetsdörr där hade hon då ställt en burk med ännu mera frön till mig. Denna gång stora svarta och väldigt vackra frön. Dessutom så visste hon ju faktiskt vad det var för något denna gång. Tamarindfrön.. mycket spännande.

Googlade och fann att det är en ärtväxt som ursprungligen kommer från Afrika och Asien och som har ett vackert mimosaliknande bladverk. Enligt jalapeno.se var Tamarindträdet visst även ett lämpligt ämne för bonsaier. Slipa på fröet var att föredra och sedan blötläggning en till två dagar tills de svällt upp av vattnet. Planteras i fuktig såjord 5-10 mm djupt, en plastpåse över och låta krukan stå varmt men skyddat från solen. Vid en temperatur på +20-30 grader så ska då fröet gro på ett par veckor. Tamarindträdet blir då som en vanlig krukväxt hos oss här uppe i norr. Ett Tamarindträd...  så otroligt vackert det låter.

Morgonkoll i krukan.

Frökruka i tidig morgonsol denna lördag 28 mars. Redan klockan fem var jag vaken och pigg och så är det ju alltid vid den här tiden på året..  vårljuset har liksom den effekten på mig. Men imorgon..  då rätas det nog till lite i och med sommartiden så då kommer det kännas mer "normalt" att slå upp ögonen o se klockans visare stå på sex istället. 

Tre styckna små plantor finns nu i krukan med utlandsfröerna. Den sista lilla hade också fastnat i sin frökapsel så den fick lite hjälp ut till en ljusare tillvaro i morse. Dom ser riktigt kraftiga o fina ut vilket är suuperkul.

Sippor på gång.

Blir så otroligt glad nu när jag ser att små Balkansippor tittar fram i den lilla rabatten vid köksfönstret och knoppar finns det ju faktiskt också på några av dom små godingarna... vilken lördagslycka. Tulpanblad stack också upp ur jorden bredvid Sipporna.. kan nog bli fantastiskt vårigt o vackert i denna lilla upphöjda minirabatt.

Vårlycka.

Fick syn på några bekanta små uppstickande toppar i entrérabatten.. Krokusar har tittat fram och faktiskt på några olika ställen lite här o där... vilken vårglädje ! Så kul att även se de söta små tuvorna av Strandtrift tina fram. Gillar de rosaröda stråken i stråna och jag gillar dom väääldigt mycket mer när jag tänker på att jag själv sådde dom från frön förra året... sååå himlans stolt en kan bli så här på en lördag❤

Malfjäril.

Söndag idag och tiden 05.35 visades på klockan imorse... detta trots att sommartiden ställdes om redan vid gårdagskvällens sänggående. Tänk vad mycket jag hade kunnat hinna med under dessa tidiga morgontimmar om jag bara hade tagit till vara på dom på ett vettigt sätt. Men sånt funkar ju tyvärr bara i tanken och inte i praktiken tyvärr.

Kyligt, blåsigt men soligt idag.. tog en långpromenad och väl hemma igen såg jag att det kröp i den lilla rabatten vid farstubron. Årets första Malfjäril hade vaknat. Undrar var den har bott i vinter och hur den nu ska klara sig i kylan.  

Förändringar.

Kärleksörternas förunderliga värld funderar jag på idag.

Varför behåller inte de mörkbladiga sorterna sin färg. Varför blir dom helt förändrade efter en tid? Mina oerhört mörka nästan svartbladiga exemplar som jag köpte på Hägnaregården utanför Umeå tidigt förra sommaren de sköt ju nya väldigt gråa blad nerifrån sent på höstsidan och nu så ser jag att denna mörka Kärleksörten "Firecracker" som jag inhandlade  senare på sommaren hos Gardenflow i Sundsvall  den kommer nu med helt gröna blad och inte en tillstymmelse av nått mörkare inslag syns till. Varför blir det så? Det kan ju inte vara rätt att det bara SKA bli som så. Dom mörka varianterna är ju inte direkt billiga ska dom då inte vara färgkonstanta och fortsätta att bete sig och se ut som dom gjorde vid köpetillfället. Vad kan detta bero på egentligen.. känns ju faktiskt lite småsurt. Kan väl inte bara vara här hos mig som problemet uppstår.. eller ?

Forspenstemon.

Måndag 30 mars med kyliga -7.9 tidigt imorse. Jag vill ju ha värme nu inte det här.. solen har dock lyst och fåglarna har kvittrat väldigt intensivt och vårigt så det går i alla fall åt rätt håll.

Tog en runda bland snö och is i trädgården efter jobbet och ser att absolut ingenting har töat denna dag. Men min Penstemon verkar leva än. Något torkad är den ju.. men vid liv. Värre är det nog med den nya tjusiga blålila Penstemonen jag handlade av Spezialplant i somras.. har inga ljusa förhoppningar när jag ser på den just nu.

Bladgrönt.

Som små vackra grönskande bladfjärilar💚

Dahliatoppar.

Onsdag idag och även den första dagen i april månad. Klar himmel imorse. Runt nollan skulle jag tro.. vet ju nämligen inte vilken av mina termometrar jag ska tro på... ska jag titta på min gamla som visade -1 eller sonens nya väderstation som visade 1. Måste ju bli mitt i mellan kan jag då tycka. Känns dock liiiiite besvärligt för en sån som mig som gillar klara och faktiska besked. Mitt liv hade kännts mycket enklare om båda hade visat precis samma siffra och stått på samma sida av det berömda strecket.

Morgonens första svaga solstrålar som nådde in i fasrtun lyste idag upp små rodnande toppar av Dahlian med den handskrivna etiketten "Rosa Boll"... underbart.. som att få sig lite enkel morgonglädje till skänks❤ 

Första trädgårdsdagen.

Ännu mera och en helt fantastisk lyckoglädje hade jag igår efter jobbet. Det började regna och temperaturen steg snabbt till +8 (sonens temp.) och i min rabatt vid uppfarten såg allt plötsligt så där väldigt lättrensat ut. Kunde ju bara inte låta bli att gå ut o testa.. bara få röra lite... MEN GUUU SÅÅÅ FANTASTISKT... ÄNTLIGEN... jag kunde ju inte sluta utan fyllde en hel kärra med löv och växtdelar. Nu var det ju mestadels bara översta lövlagren som tinat resten låg fastfruset men ändå... så jäkla kul detta är alltså...städa inne finner jag inget alls nöje i men detta.. att rensa och städa upp ute det är ju så himlans kul. 

Snacka om att trädgård är en enkel och omedelbar boost i livsglädje❤❤❤

En brilliant blomstergåva.

Fick en ny liten planta idag. Systeryster den äldre kom med en Kärleksört vid namn Brilliant som hon i höstas testat att föröka och det gick så bra att jag fick mig ett exemplar. Jag bara älskar Kärleksörterna. I våran del av landet är dom nog bland de mest värdefulla växterna som en kan ha i en trädgård... dom står ju så stadigt och vackert hela låååånga senhösten❤

Gräs.

Törs jag ens tänka tanken: Att Gräs är jag i alla fall bra på... eller dör dom då inom nån vecka? Det är nog helt enkelt som så här att gräsfrö är skitenkelt att så... jag tror faktiskt det för alla mina nedpetade frön kom upp både av denna Skugglosta och även av Silvergräset jag köpte från fröauktionen. Men liiiite kul är det ju ändå för en frösåddsnovis som jag att få se på plantor som har livslust och vill tjocka på sig så fint. 

Morgonmulen torsdag är det idag och den 2 april med en morgonträdgård som var vit av snö. Tack o lov bara nån cm men väderrapporten i morse nämnde även mer ihållande snö framåt kvällen... fasen också... vill inte ha sånt mer nu. Det ska vara en tinande och varm vårsol ute från tidiga morgonen till sena kvällen... då trivs ju jag.

Vårvädd.

Riktigt aprilväder idag så vid lunchtid hade det återigen töat fram en del växter i entré rabatten. Ängsvädden är så fantastisk tacksam. Mycket värdefull och så kul det är att det finns nånting som är grönt på en gång när snö och is tinat. 

Hjärtblad.

Ingen rolig syn mötte upp i fönstret i morse denna fredag 3 april.. snövitt överallt i ett över 5 cm tjockt täcke. Det syns så väldigt väl hur vinden legat på under natten för varenda vertikal yta är snötäckt i nordväst.. alla trädstammar och alla gatlyktor.. helt enkelt allt. Så surt det känns just nu.. allt jag tittat på i rabatterna ligger nu återigen dolt under allt detta vita. Men...  om morgontvns Herr Åberg tyder allt rätt så ska visst solen titta fram efter lunch.. jag hoppas nu verkligen det. 

Tittade till mina små plantor av Spanska Flaggan imorse och som bladfantast så blir jag ju riktigt glad.. vilka otroligt vackert formade små hjärtblad dom har.. fin färg också och så snygga med sina väl synliga bladnerver. Tänk att blad är så otroligt givande att få titta på..

Morgonvackert.

4 april, lördag och morgonljuset i farstun är fantatsiskt vid den här tiden på året.. så fint när solen tittar in på mina grönskande frösådder som står här och inväntar sommarens utomhusliv. Och OJ som Dahliorna växer.. i alla fall den "Rosa Bollen".. spännande att få se den blomma sen.. det blir ju en riktig överraskning då jag aldrig ens sett den på bild. Hmmmm... alldeles för tidigt att ha Dahliorna här inne.. dom kommer att bli på tok för rangliga.

Funderar på om glasaltanen skulle kunna användas lite längre fram. Tidigt imorse var det -3,5 ute och när jag kollade på tempen inne på altanen så stod den då på 1,5... skulle ha varit så otroligt bra om jag hade kunnat få bre ut mig med en massa plant även här men är osäker på om dom helt skulle chockas o dö av kylan på natten och solhettan på dagen.. kanske det helt enkelt inte skulle fungera... 

Svalört.

Igår i postlådan låg ett härligt och tjockt kuvert med ett mycket roligt innehåll.. nämligen en vacker liten planta ❤ Alla inställda växtmarknader mynnade ut i en ny sida på Facebook "STA digitala växtmarknad" och som medlem var det fritt fram att gå med... superkul. Såg omedelbart en bild med ett mörkt och vackert bladverk och fick då den där känslan av att jag bara villhöver en sån planta här hemma hos mig. Det bästa var att det var fasta priser och ingen auktion men flera dagars väntan... fantastiskt kul och igår så kom den då. Svalört, Ranunculus ficaria Brazen Hussy.. med ett mycket intressant och vackert bladverk och nu står den uppkrukad under växtbelysning nere i frörummet.

Blivande blomster.

Inte många knop blev det idag.. bara en superlångsam promenad i solen och sen utevistelse mest hela dagen i lä men med flertalet korta småturer ut i blåsten för att titta till min lilla vårrabatt här vid uppfarten... varje gång lika nyfiket precis som att något nytt skulle ha hunnit komma upp sedan jag kikat en kvart tidigare.  Så otroligt givande att den töar så fort.. och så kul att återigen bara kunna få se på små växter igen. Längtar efter en liten Aurikelblomma just nu.

Tulpanblad.

Söndag 5 april, småkyligt med minus fyra i morse men med solsken på himmelen så spelar det ingen större roll.

I lilla rabatten vid entrén börjar Tulpanerna titta upp... kommer dock inte ihåg vad jag grävde ned för färger här men bladen ser i alla fall otroligt läckra ut med sina ränder. Det märks verkligen här hur mycket husväggen värmer.. 30 cm närmast huset är jorden helt tinad i den här rabatten och här kommer nu både Backsippor och Tulpaner upp.. och riktigt kul är det att den lilla perenna Stockrosen som jag fick av odlarkompisen Linda som hon sådde förra året också nu börjar skjuta nya små grönskande blad. Frågan är om det kommer ayy vara tillräckligt med sol för en Stockros här... har aldrig haft nån sån förr men jag får för mig nu att dom kanske är solkrävande.. Hmmm... kanske bara blir blad här då och inga blommor.

Dela den här sidan