Tulpanvackert.

Fredagsmys med solsken och ett enormt töväder idag precis som om det vore i aprilmånad helt otroligt då det bara är den 21 februari. Hmmm... undrar om det blir i mars som den riktiga vintern väl kommer nu då... vill absolut inte men inte kan den väl utebli... men tänk om.. Myser med tjusiga Tulpaner även idag och jag bara älskar dessa underbara lökväxter. Tänk att en liten brun lök kan ge upphov till så vackra ting. Som jag läääängtar efter alla mina Tulpaner ute i trädgården. Ska bli så kul att få se 200 st Willem van Oranje gnistra o glimma ute i rabatterna samman med alla de andra... måste komma i håg rikligt med Trico Garden i år så att inget riskeras.

Tittade till min lilla odling i morse och nog går det lite knaggligt i många av byttorna. Blev så otroligt avundsjuk när sen odlarkompisen Linda idag skickade bilder från sin odling och där minsann var det ingenting som gick knaggligt... där var allt som gröna täta gräsmattor i varenda liten kruka... fasen också va orättvist... varför kan inte jag sånt här bättre. Får trösta mig med att jag i alla fall än så länge har små Chiliplantor i määängder...

Frörummet.

Söndag 23 februari... tänk att det nu endast är sex dagar kvar av denna månad.. snart kommer på riktigt den där tiden på året som jag alltid längtar till och vill stanna i riktigt lääänge. Våren är bara bäst... det är ju då som allt händer.. allt det där spirande livfulla och helt underbara..

Sedan jag smög igång mitt förrum förra helgen och även utökat med ännu mer växtbelysning så har jag insett nått helt fantastiskt... ett förrum är faktiskt LJUSTERAPI. I alla fall mitt rum som jag målat helt vitt i en ljusreflekterande vägg o takfärg. Hade jag bara valt ett helvitt golv också då skulle jag ju helt ha vistats i ljusriket. Oj så härligt det är att få vara i detta överbelysta lilla rum samman med söta små grönskande plantor. En total fröjd för en vårtörstande o trädgårdslängtande liten människa och i en av mina krukor har ju faktiskt jag också en tät o grön växtmatta... är sååå tacksam nu för mina Backtimjan.

Solsken.

Förmiddagssolen tittade fram och det blev genast sprittande vårkänslor i kroppen... allt ser så hoppfullt ut så fort solstrålarna letar sig fram ut molnen. Rundan i trädgården säger is is is och så lite mer is... undrar hur många växter som kommer att ha gått förlorade efter denna blöta isvinter. Bortser jag dock från allt det där positiva med att ha ett skyddande snötäcke så föredrar jag ju faktiskt det här för jag blir ju så himlans glad över att få se på lite grönt även utomhus vid den här tiden på året. 

Alunrot.

Så fantastiskt intressant det ska bli att få se hur alla de nya Alunrötterna klarat av övervintringen i entrérabatten. Mycket snygga blad tittade fram idag på "Purple Palace"... eller var det kanske "Palace Purple" den hette.. kommer inte ihåg vad som var först.. måste kolla upp det.

Timjan.

Superglad blir jag av att se några små gröna Timjansrevor som nu tittar fram ur isen vid kanten av entrérabatten. Tog lite av mina stora plantor i höstas och tryckte ned dom här i denna torraste delen av trädgården och nog verkar det kunna ha funkat... hoppas ju i alla fall..  doftar sååå gott gör dom också idag💚

Roligaste fröet.

Kylig torsdag 27 februari -14,6  tidigt i morse men så fort solen tittar fram och värmer då börjar det droppa så där härligt vårigt från taken. Hemma på lunch så hade det plötsligt hänt... den första Klockrankan hade tittat upp... helt fantastiskt vilken växtkraft... fanns ju inget igår och nu står den där så stolt o vacker o tittar ut över krukkanten. Vilken lycka.. och ännu fler upplyfta jordbulor skvallrar om att många fler också är på gång. Detta måste nog vara bland dom roligaste fröerna att få följa från frö till planta. 

Ska så mer fröer ikväll och brukar ju normalt se detta som såmys...  men nu blir det nog faktiskt med ett liiitet inslag av ångest som just dessa kommer att sås. Två påsar kryddor och en påse squash har Arnäs Trädgårdsförening lagt över på mitt ansvar att så och som sedan ska säljas till förmån för föreningen.  Lätta fröer bad jag om... Hmmm.. känns ändå som att jag väldigt lätt kan komma att strula till detta  lååångt innan det blir dags för försäljning. 

Kärlek.

Alltså snacka om att känslan av ett lyckorus går från topp till tå när jag ser mina Timjansplantor❤ Som tecknad hade jag stått där med ett brett o lyckligt leende helt från öra till öra och med stora röda hjärtan istället för ögon just vid åsynen av dessa underbara små doftande o grönskande revor som letar sig fram och som är så fantastiskt fräscha. Blir lycklig hela jag... en kanske inte ens behöver vara tecknad för att se ut som så...

Knölar.

Sista fredagen denna månad med datum 28 och en hel extra februaridag imorgon... rent produktivt sett så bör jag ju då alltså hinna med sååå mycket mer i år jämfört med förra året om jag nu bara ser till att göra något av morgondagen.

Har i alla fall kollat till mina Kannor idag och det fanns liv i alla utom en...  Canna Champion hade dukat under.  Väl upptagna ur vinterdvalan så passade jag på att ge knölarna en större kruka och ny fräsch jord. Så himlans kul när plantor som vinterförvaras verkligen har fin hållbarhet och livslust trots att dom inte tittats till en enda gång sedan dom ställdes undan. Värre är det med de krukor som jag tog in och tänkte sköta om inomhus i vinter... inte en enda av dom lever idag... så jäkulens synd på den fina stora Malabarspenaten jag fick av odlarkompisen Linda och så synd på alla de variegerade Plectranthusarna... ingen av dom varken hemma eller på jobbet överlevde... vet inte hur jag ska göra för att lyckas med ett sånt förehavande.

Fint täcke.

Tänk att Ormbunkar är snygga även som täckmaterial. Plockade i höstas ett helt gäng och lade som täckning för att skydda de små Lewisiorna i rabattbänken vid köksfönstret. Har aldrig riktigt gillat att använda granris som bara barrar av sig och som sen blir så stickigt i jorden... otaliga äro de gånger som dessa hårda sylvassa smånålar gått genom nitrilhandskarna och satt sig i händerna och resulterat i ilska o svordomsramsor. Så i höstas provade jag skogsormbunkar... så mjuka o fina... och tänk att dom fortfarande är så där tjusigt gröna. Normala snötäckta vintrar så hade jag väl aldrig tänkt på detta nu men i och med att denna "ickevinter" blottar det hela så känner jag mig riktigt nöjd av att få se på denna grönska❤

Surt.

Sista dagen i februari, skottår och alltså datum 29. Supersur imorse då en del av den nya växtbelysningen inte längre lyste. Förbannat vad irriterande då dom kostar så mycket och inte kändes det bättre då jag åkte o reklamerade den och fick höra att fler varit in med samma problem... jättekul alltså... hur länge kommer då resten hålla... jäkulens skit oxå min stora glädje över frörummet fick sig en liten törn där. I övrigt tar det sig riktigt bra och jag har både sått nytt o skolat ut idag. Tror även jag ska testa att så Nyzeländsk spenat en gång till.. förra året blev ju plantorna kanonfina o stora men blommade redan i maj/juni så då kastade jag bort dom... läste senare att både blommor och blad på den spenaten gick att äta vilket jag inte hade en aning om. Undrar om inte felet jag gjorde då var att dom stod på tok för varmt... måste nog prova igen så lär jag mig kanske nått.

Nya projekt.

Första dagen i mars, söndag och VASALOPPET o Gu nåde den som stör mig denna dag... sonen har lärt sig att jag är så gott som okontaktbar så länge eliten inte kommit i mål. Först med en sisådär 100 i mål kan annat göras och idag blev det då några nya frösådder. Sommarrudbeckia, Djungelgurka, Fingerborgsblommor,  Nyzeeländsk spenat och Riddarsporrar har såtts... undrar var jag ska få plats med allt sen om dom nu kommer upp vill säga. 

Har idag även börjat läsa Peter Streijfferts bok om bokashi som jag vann då Helenas hem & trädgård lottade ut fem ex. Alla pratar om bokashi och alla verkar kunna allt om detta medans jag knappt ens kan stava till det... men nu tänkte jag mig råda bot på det och först av allt på det projektet står då läsningen av denna bok om Bokashi... intressant. 

Det växer.

Så kom då vintern tillslut... 5 mars... hade ju velat vara utan den nu. Tur jag kan bege mig ned till ljustillvaron i frörummet. Bland allt det grönskande så glöms lätt det som sker i verkligheten där ute.

Jag är överförtjust i Skugglostan där nu 13 kraftiga blivande grästuvor tittat upp... kraftiga är dom alltså när jag jämför med Silvergräsets skira uppenbarelser. Backtimjan är helt klart lättsådda o tacksamma frön. Skolade ut dom som småtuvor i åtta krukor för 5 dagar sedan och oj vad dom har vuxit på den korta tiden. Hmmm... undrar om jag även ska ta o plantera om de små Törnrosas kjortel nu... kanske ska prova det o se om dom då kommer bli mycket större o blomma mycket tidigare än förra året. 

För tidigt.

Lördag 7 mars med kyliga -14 tidigt imorse och nu en klar himmel o strålande solsken... fantastiskt vackert ute nu med all denna vita snön som kommit...det är ju dock liiite mer normalt så här i början av mars.

Förra söndagen petade jag ned en massa olika sorters fröer i jorden...  inser nu att Djungelgurkan den hade jag kunnat vänta med säkert ända till april/maj. Ännu ett nybörjarmisstag... ett bland måååånga andra... och VARFÖR envisas jag alltid med att sätta ALLA fröer i påsarna... är jag totalt senil eller vad är det för fel på mig.. fattar inte att jag inte lär mig...  Grobarheten verkar ju vara enorm när det kommer till ätbara fröer. Vad ska jag nu göra med alla dessa rangelben till Djungelgurkor... inte verkar det heller som att dom får planteras djupare än dom nu står pga av rothalsröta.. och hur kommer dom då bli... Hmmm.. frågan är om dessa är bortom all räddning och att jag då måste prova om o så några nya om ungefär en månad.

Spenatkonst.

Lyfte på locket i burken med Nyzeeländsk Spenat och där stod denna tjusiga lilla skapelse poserandes precis som i en vacker balletkonstformation med sina hjärtblad försiktigt hållandes en vattendroppe... i mina ögon väldigt fint...

Mera Spenat.

Dom här gillar jag... Malabar Spenat. Med betoningen på det sista aet tror jag... har i alla fall för mig att det ska vara så fast jag har alltid lagt det på det mittersta som låter vackrare.

Måste ju bara ha denna fina växt i år också..  hade en sån vacker och stor planta förra året som jag fick av odlarkompisen Linda. Hon hade satt dom redan under hösten och sedan övervintrat dom inne så det exemplar jag fick var av fantastisk fin kvalité och växte så det knakade under sommaren. Dom här fröna var helt i min smak... dom gick ju både att se och att hålla i... lade dom i blöt nån timme innan sådd och vattnet färgades läckert rött. Och nu så har dom börjat sträcka sig upp över jordytan och de små stammarna är så fint rosarödfärgade... jag gillar att de små plantorna ser kraftiga o robusta ut... känns mycket tryggare tycker jag.

Dara.

Måndag 9 mars plus ute o strålande solsken. Lustigt ändå hur dygnsrytmen förändras med dagsljuset... känner mig pigg och färdigsoven redan vid halvfem fem såhär i början av mars. Verkar ha varit plusgrader hela natten så nu känns faktiskt skridskor som ett lämpligt skodon för dagen.

Tittade till mina frösådder i morse och Blomstermoroten är nu på gång. Provade dom förra våren men blev väldigt besviken på att bara få titta på morotsblast i krukorna hela sommaren... hade bestämt mig för att den inte alls var för mig men på höstsidan kom den igång och jag blev kär💚 Testar nu en tidigare sådd så kanske blomstren vill visa sig redan i juni eller juli... en kan ju alltid hoppas. 

Mera fröer.

10 mars klar o kallt ute.. men rapporten lovade upp åt fem sex plus senare idag.. härligt och så underbart när solen nu tittar fram redan i arla morgonstund. 

Sportlov var det förra veckan o med en 18 åring som fått körkort då blev det shopping i Sundsvall och inne på en av stadens blomsterbutiker DÄR kom min handling igång för vem kan motstå halva priset på fröer.. inte jag i alla fall. Bara längtar nu efter alla dessa fantastiska Ringblommor.

Klockranka.

Onsdag 11 mars och med ett riktigt aprilväder ute.. ömsom regn ömson snöfall vilket med all slask som bildas känns så där extra blött på nått vis och den vätan söker sig in överallt.

Sovmorgonen imorse tillbringades i frörummet där det är så himlans grönt o fint nu... jag riktigt njuter när jag står där nere. Tittade till Klockrankans fröer där jag inte alls förstått varför två kom upp omgående då resten bara stått o stampat... petade på en för att hjälpa den upp ur jorden och då fick det sig sin förklaring. Frökapslarna satt ju helt fast på grodden. Försökte skala bort dom men jag tror nog att den proceduren inte alls var så väldigt lyckad.. mina fingrar är inte gjorda för sånt finlir. Hade som tur var ännu en fröpåse oöppnad så nu ligger dom i blöt... bäst att dom får ligga riktigt länge nu så kanske detta inte upprepas. 

Mystica.

13 mars och en fredag nu igen... jisses så fort dagar o veckor rusar iväg.. nu har ju halva mars också snart passerat. Strålande sol och fyra minus tidigt imorse.. kanske blir en fikastund ute på bänken i solskenet idag.

En frösådd som nu tagit fart är nyheten Fingerborgshatt "Mystica" med beskrivningen: Ståtlig elegans med bronsgröna bladrosetter som framåt hösten djupnar till en dramatisk vinröd nyans... ojojojoj så vackert.. det är ju som ren o skär poesi för mig💚

Medelhavsfrön.

Tidig söndagmorgon 15 mars med strålande solsken och minus 3.8... en långpromenad är ju bara ett måste idag. Blir på så himlans bra humör av denna underbara vårsol💛

Moderen kom med en ask gamla och nya fröer. Nya var snackpaprikan hon gillade från butiken.. har petat ned FEM fröer i jorden.. hörde dock att sås sådana fröer så kan det bli nått helt annat än vad som köptes o åts.. därav endast fem.. tror att det även är försent för paprika nu. I asken låg även gamla frökapslar från Medelhavet varav denna såg väldigt intressant ut... vackra o stora frön som nu ligger i blöt. Testa kan en ju alltid göra.. undrar vad det kan vara...

Workshop.

Gårdagen tillbringades med Arnäs Trädgårdsförening och Workshop i Västansjö Bygdegård. Kreativitetens lampa lyste hos alla deltagare... och så var jag där.. är smått allergisk mot pyssel och känner mig lätt kallsvettig när sånt kommer på tal. Bra pysselprojekt för mig ska involvera plank i 2" dimension samman med skruvdragare o en kap. MEN.. så fick jag då igår prova på nått som hette luffarslöjd och jäklars va kul det var.. kände mig helt bortkommen först o båda händerna o alla tio fingrar var ivägen men fick lite kläm på det till sist och hann med två fantasimucklor varav denna fick följa med hem och en gick till blivande lotterivinst. Känner faktiskt att jag vill köpa lite egen metalltråd nu för i mitt huvud så ser jag fler mucklor. 

Marslökar.

Måndag 16 mars och idag har faktiskt solen varit närvarande hela dagen.. igår morse lurades den och det blev rätt så omgående ett väderomslag till mulet o med lite småflister i luften.

Blev så glad idag när jag såg Taklök titta fram lite här o där längs med kanten vid entré rabatten.. tänk va tåliga dom är.. förr såg jag inget direkt odlingsvärde i just denna växt men jag har ändrat min uppfattning de senaste åren. Dom är numera både fantastiskt fina och väldigt intressanta små skapelser.

Plantor på gång.

Tisdag 17 mars, mulet var det tidigt i morse och runt nollan. Tittade till mina sådder nere i frörummet innan jag gick till jobbet... smått farligt att göra det så tidigt på morgonen för där nere glömms lätt både tid o rum. Det är ju så otroligt kul att se på alla dessa små grönska liv.

Djungelgurkan slängde jag aldrig.. får kolla hur dom artar sig men nog är dom lite för rangliga. Malabarspenaten ser dock robusta ut.. på några fastnade också frökapslarna men dom här verkar tåla min hjälpbehandling mycket bättre än Klockrankorna. Tänker att på dessa kommer det nog nya blad även om dom skadats lite. Känns så jäkla svårt med tanken på att slänga levande små växter... som nybörjare kan jag ju inte riktigt det ännu... och om det vittnar ju alla mina 49 styckna Chilisar. Dom såg ju alla så otroligt välmående ut.. hur skulle jag då kunna välja vilka som fick leva o inte... kan inte sånt än. Men nu vet jag ju till nästa år att än fast det på fröpåsen står: räcker till 10 st plantor... så kan det då bli 49 st... vilken nybörjare kan veta det.. inte jag i alla fall. Kommer bara peta ner 5 Chilifrön nästa år... eller kanske högst 10...

Lärdomar.

Strålande sol denna onsdag 18 mars och vårkänning ute idag med tö och takdropp.. fönvindar hette det visst enligt väderrapporten.. tänk att en lär sig nått nytt mest varje dag. Grönskande o fin Vårflenört tittade fram i entré rabatten idag.. så kul💚

Odlarkompisen Linda skickade en fråga om jag börjat närings vattna sådderna än.. ojoj.. åkte omgående o köpte en flaska algomin ekonäring och får väl råda bot på detta nu då.. Hmmm.. kanske är därför som vissa plantor liksom stannat av.. lärde mig alltså ännu en sak idag. Svårare är det här med att lära sig gå genom blombutiken o bara köpa det som jag skulle ha och inte plocka på mig dom där extra fröpåsarna och dom där extra tjusiga Dahliaknölarna. 

Töväder.

Torsdag, småmulet med nån liten solglimt här o där.. plus 6.8 och blåst så det töar ju faktiskt som bara den idag. Tog mig en sväng runt trädgården med sonens 46or på fötterna.. dom blir som snöskor som bär riktigt bra. Översvämmning ser det ut som uppe vid häcken mot stora vägen där tövattnet samlats i häckfåran.

Otroligt så fort isen nu smälter i entré rabatten.. igår syntes bara nått litet mörkt blad på Alunroten 'Obsidian ' men nu så är snart hela plantan framme. Intressant att få se sen hur alla dessa nya Alunrötter klarat sig efter denna blöta vinter.

Omskolning.

Fredagsmys i frörummet. Chilegatomaterna har nu fått en ännu större kruka.. bladverket doftar fantastiskt.. precis som att stå i ett växthus. Soooooom jag önskar att jag hade haft ett eget växthus.. brukar googla o drömma mig bort vid åsynen av alla dessa vackra glasbyggnader.. och där i drömmen så står naturligtvis detta fina växthus mitt i min stora o prunkande köksträdgård... 

Plantröra.

Lördagssol denna 21 mars... strålande vackert ute trots lite snålblåst. Efter morgonens långpromenad satt jag bara o njöt i lä här hemma på en bänk i solen... fantastiskt vad enkla tilltag är värdefulla..  Hmmm.. kanske måste ta mig en till tur innan solen går ned för dagen. Önskar det vore tinat i trädgården nu då hade jag ju kunnat påta på med än det ena o än det andra.. längtar.

Inne har jag invarderat farstun igen... sonen blev absolut inte överförtjust.. mer åt det blängande hållet. Han trodde nog att frörummet skulle vara lösningen på plantröran men det börjar ju bli så mycket nu när jag skolar om allteftersom och så tänker jag att dagsljuset bara får lov att räcka till för perennerna och sommarblommorna då får grönsakerna vara kvar under extrabelysningen där nere. Ska skola ut Djungelgurka, Malabarspenat och Blomstermorötter ikväll... med musik så blir det ju ett riktigt lördagskvällsnöje❤

Livslust.

Snacka om livslust.. igår kväll lade jag frön från den ettåriga klätterväxten Spanska Flaggan i blöt. Det stod även på påsen att dom först skulle sandpapparas men det skippade jag.. det var ju just denna sort som förra året grodde trots att dom fröna var över tjugo år gamla och dom här visar ju verkligen vilken livsglädje växtens frön har... helt otroligt att dom redan har börjat grodda sig❤

Kvällsarbete.

Suuuperhärlig fräsch grönska på Djungelgurkan. Har skolat ut alla två o två.. vet inte alls om det är rätt men nu fick det bli som så. Måste nu bara hitta några pinnar dom kan få klättra på. Alla Malabarspenat är också omskolade samt Blomstermorötterna och det var nog i sista minuten... vilket jytter av rötter och alla satt fast i varandra.. dom skulle nog inte alls ha bredsåtts. Förra året satte jag dom i pluggar och det var ju lättare vid omskolningen men mycket svårare för mig med vattningen. Vilken källarkväll.. hann ju med jättemycket och har nu verkligen fyllt på plantröran i farstun.

Dela den här sidan