Malva "Surprise"

Malva och Klotlök i matchande kulör. Jag köpte 3 st likadana Malvor för två år sedan men den här överraskade med att vara av en helt annan sort. Den blommade även mycket tidigare än de andra två. Väldigt fin men tyvärr gick blommningen över oerhört fort och inte den minsta lilla  knopp har visat sig sedan dess...

Klematis Durandi.

Min Klematis Durandi klättrar i ett gammalt vagnshjul från Nordanås. Jag trodde faktiskt att jag hade mist den efter vintern men tillslut så sköt den flera fina livskraftiga stjälkar, fick massor av knoppar och fantastiskt vackra blommor. En ganska lågväxande klematis här i min trädgård, blev bara ca 1m i år men den kanske tar sig...

Tant Annas Randgräs.

Randgräset grävde jag upp på Tant Annas ödegård för många år sedan. Jag planterade den i ren kogödsel i år och den har aldrig förr varit så fin. Måste nu bara komma ihåg att dela den nästa år och placera ut en kruka på framsidan också. 

En hårig liten krabat.

Fann den här lilla tuffingen när jag beskar en av Bukett Aplarna. Vilken härlig hårkreation... undrar vad slutresultatet blir ?

Krypande rosa Flox ?

Den här krypande lilla växten måste jag försöka få tag på fler av. Någon typ av Flox tror jag att det är men jag tappade bort etiketten förra året så jag gissar bara... Den blommade faktiskt om efter några veckor och då med några få men ack så söta små blommor. 

Krans Veronika.

Humlorna har verkligen stormtrivts här i år och skytteltrafiken som varit in under farstun får mig att tro att jag nog har några icke betalande hyresgäster där. När Krans Veronikerna blommar så är det humlornas nr 1 här i trädgården. Växten är helt fantastisk, så hög och ståtlig och står stadigt i både vind och slagregn. I mina rabatter har jag både vita, ljusrosa och lila sorter av Krans Veronika.

Gulbladig Oregano.

Den Gulbladiga Oreganon dröjde innan den dök upp i våras, jag hade faktiskt redan börjat fundera på vad jag skulle ersätta den med. Men när den väl kom igång så gick det fort och blev sedan en helt fantastiskt underbar ljusgrön liten äng. Denna växt är en stor favorit både hos mig och alla de pollinrande insekterna. Den blommar så vackert och så väldigt länge, faktiskt långt efter att första frosten visat sig. Jag måste nog kanske skaffa mig några fler...

Häggmispel.

Finbesök på Alnifolian och den satt still så pass länge att jag hann fota... Tjusig! 

Jag har både Alnifolia och Spicata här i trädgården men jag föredrar den mer bredväxande Alnifolian som jag även tycker får en mycket finare höstfärg.

Kanna.

Det var några år sedan jag hade en Kanna, och då var den hemflugen från Fuengirola på Solkusten. Jag är absolut inte alls bra på att sköta  sommarblommor, jag har ju förmågan att glömma det där med att gå omkring med vattenkannan men den här har jag faktiskt inte missat på hela sommaren. Jag måste nu bara komma ihåg att OM denna inte överlever vinter förvaringen så måste jag köpa en ny... eller två... kanske tre...

Kungsljus.

Kungsljuset är en oerhört vacker växt. Min son köpte en gul variant för många år sedan men nu har det börjat dyka upp vita exemplar lite här och där i rabatten och dom gillar jag faktiskt ännu mer. Plantan kan se riktigt risig ut ibland och särskilt efter ett regn och man tror då att den har gjort sitt och blommat över för säsongen men så dyker det upp nya små blommor och det bara fortsätter och fortsätter och fortsätter...

Trädgårds eld.

Eld i trädgården  (här våreld). Eldskålen från Jabo köpte jag på Wibergs Byggbutik i Örnsköldsvik för många år sedan. Den används året om, ibland bara för att få känna lite härlig doft av ved eldning men kanske ändå mest vid korvgrillningen. 

Höst sol i trädgården.

Ligularia,  när hösten kommer så är väl detta som solen själv... jag blir glad bara av att titta på den och jag gillar verkligen det mörka bladverket och de lilaröda stammarna just på denna sort.

Rozanne.

En mycket odlingsvärd näva är Rozanne. Det är en fantastiskt långblommande buskig liten perenn. Dock gillar jag ju inte att den kommer igång liiite väl sent om våren och att det då länge ser tomt ut i rabatten... MEN sen... som den blommar och så länge! Mina blomstrar i flera månader och den vackra blålila färgen är så underbar och lyser verkligen upp i rabatterna, särskilt nu på hösten. 

Klematis.

Jag älskar det här bladverket som hela sommaren håller sig så "vårigt" ljusgrönt och fint. Jag klipper ned denna klematis nästan helt till marken varje år och den kommer så fint varje vår. Ett stort minus är dock att mitt exemplar alltid angrips av den förskräckliga klematis blad stekeln. Jag passar på den och klipper bort allt angripet som jag ser, plantan verkar dock inte ta skada varken av stekelns härjningar eller min klippning och efter ett par veckor syns inte ett spår av angreppen.

Träd Lilja.

Min Träd Lilja... den enda kvar av 4 sorten och absolut inget träd, endast "tre äpplen hög" (1 m). Men den fyller trädgården av en så fantastisk doft om aftonen och då spelar det ju absolut ingen roll att den är lite kort i rocken...

En rosa liten näva.

Jag fyndade några nävor i Vännäsby förra året, billiga var dom men krukorna hade bara gröna blad och inga namnetiketter. Söta och rosa blev dom dock och det roliga är att att dom fortfarande blommar nu i september.

Ormöga.

Den söta Ormöga, så tidig och fräscht grön om våren. De små blå blommorna är underbara... och jag blir så glad när det dyker upp en liten blomma här och där senare under växtsäsongen. De här två visade upp sig nu i den härliga septembersolen.

Klematis.

Utblommade Klematis knoppar är lika intressanta och vackra att titta på som själva blommorna...

Första frosten.

Lördag 17 september och frost i min trädgård. Trots att frosten sätter punkt för mycket så är den väl ändå vacker...

Isop.

Söndag 18 september och idag är det 18,5 grader varmt i skuggan. Vilken kontrast från gårdagens frost. Humlorna surrar i Isoperna som fortfarande blommar och doftar så gott. Måste bara komma ihåg att klippa ned dom hårt till våren, mina är stora som buskar nu.

Malvor.

De  andra två Malvorna blommar fortfarande för fullt. Det är fascinerande hur det bara dyker upp fler och fler knoppar. En helt fantastiskt fin perenn som lyser upp så vackert i rabatterna.

Sockblomma.

De  vackra hjärtformade bladen hos Sockblomman i skiftande gröna nyanser. Jag gillar verkligen den här växten som är bland det första som visar upp sig här på våren och då först med de förtjusande små hängande rosa blommorna i härliga klasar.

Astrantia Major.

Växter som kommer med ett andra flor om hösten är alltid välkomna in i min trädgård. Stjärnflockan är en sådan perenn. Fyra olika sorter finns representerade här hos mig och om jag är riktigt modig och klipper ned just denna tidigt så blir höstblomningen helt fantastisk igen...

Oxel.

Mitt Oxel Träd är som vackrast nu på hösten. Så full av härliga färgglada bärklasar mot de glänsande bladen.

Näva Dreamland.

Dreamland är en mycket söt liten Näva som jag köpte samman med några andra nävor på Smultronställets 20 års jubileum i juli. Dom andra nävorna blommade över på nån vecka men den här verkar inte ha nått stopp. Det är så kul när man gör sådana fynd. Hoppas nu bara på att den är härdig och överlever vintern också...

Luktärtor.

Provade Luktärtor för första gången i år. Oj... en sån fantastiskt underbart bedövade doft... man blir som fast i ett beroende av att doppa näsan i blommorna, dra in djupt och låta sig fyllas av den härliga doften... vilket lyckorus ! Jag förstår verkligen folk som blir helt sålda på denna växt. Dock gick det väl inte så där jättebra för mig, mina fick bladlöss och blev väldigt gula i bladen, men doften uppvägde det hela. Måste nu bara komma ihåg att välja något mer robust runt portalen nästa år och placera Luktärtorna någon annan stans.

Skogs Vallmo.

Skogs Vallmons vackra höstblad. Plantan kommer upp tidigt på våren och blommar med underbara små solar i gult. Jag köpte dessa på öppen trädgård för några år sedan och gillar den verkligen. Den bildar härligt frodiga tuvor i rabatterna. Jag gjorde misstaget att plantera en av dom i full sol men det tyckte den verkligen inte om så det var bara att flytta om den till en mer skuggig placering vilket den uppskattade.

Silverax.

Jag har väntat så länge på att mitt Silverax ska blomma så vackert i vitt men jag inser nu att jag väntat förgäves... så många och fina knoppar till ingen nytta. Mycket synd...

Norge plantan.

Rosen Myntan, som egentligen inte är en äkta mynta den fick jag för många år sedan med mig hem från Tunnsjøn i Norge. Där har jag för mig att dom kallade den för Humleblomster men hos oss heter den alltså Rosen Mynta. Plantan ÄR ju faktiskt en riktigt stor "humlemagnet", dom små liven älskar verkligen de söta rosa blommorna. Den är en fantastiskt fin och tålig liten perenn, bladen doftar så otroligt gott och fortfarande nu i september så blommar den för fullt. Jag har delat min Norgeplanta åtskilliga gånger och fått många nya exemplar. Köpte även tre nya i år när jag för första gången hittade dessa i handeln. Jag tycker dock att bladen blev aningens större och även lite mjukare på de nya plantorna och kanske beror det helt enkelt på att dom inte tuktats av den norska fjällvinden.

Höstfynd.

Fyndade en Styvklematis idag. Smultronstället har sista veckan öppet och 50% rabatt på allt vilket är svårt att motstå för en sån som jag. Tog ledigt efter lunch och fick mig en trevlig eftermiddag bland alla kvarvarande växter. Kom hem med 6 välfyllda kassar och en mycket tunnare plånbok. En Styvklematis har jag aldrig haft förr och kan ingenting om den så jag får väl se om den lever och visar sig till våren.

Hosta Liberty.

Köpte även en del Hosta Funkia och denna Liberty har jag aldrig haft förr. Jag föll ju naturligtvis för det ljusa fina bladverket. Med så billiga fynd kan man faktiskt kosta på sig att plantera den i ett soligt läge och se hur den artar sig. Protesterar den allt för mycket får jag helt enkelt flytta på den...

Rostkonst.

Även jag gillar ju det rostbruna i kontrast till det gröna i trädgården. Köpte med mig denna från rean. Den passade väldigt bra hängandes i Pilträdet. Jag får nog testa en maschall eller två till helgens höstmörker.

Rosa Isop.

De  rosafärgade Isoperna har nyss börjat blomma. Alldeles för sent på året, alltså har jag nog planterat dom på fel ställe och kanske till och med att det varit lite för skuggigt.

Höstblad.

Tre vackra blad som kompletterar varandra. Gulbladig Oregano, Sockblomma och Gentiana. Jag köpte tre Gentiania på öppen trädgård i sommar men börjar undra om jag planterat dom för soligt och torrt eftersom knopparna bara torkade bort. Jag måste nog kolla nästa år hur dom växer hos säljaren.

Ett konstverk.

Durandins vackra fröställningar är som ett konstverk i sig och den ljuvliga lilla "broshen" av Vädd är helt enkelt underbar.

Insnärjd.

Klematisen skvallrar om att det var riktigt länge sedan klipparen användes sist.

Gillenia Trifoliata.

Treblads spiran är så vacker på sommaren när den blommar helt översållad av skyar i vitt... och färgerna den visar upp nu på hösten gör den oerhört värdefull i rabatterna. Jag har den planterad på flera ställen i min trädgård men hos mig trivs den bäst på riktigt torra jordar.

Astillbe.

Denna lilla Astllbe Spirit är en väldigt fin perenn i höstrabatterna. Bladen är som vaxade och de ljusrosa blommorna lyser verkligen upp mot det mörka bladverket. Den tar lite tid på sig om våren men färgklickarna den ger i en rabatt om hösten är väl värd den väntan...

Krans Veronika.

De  vita Krans Veronikerna blommar ännu, både till min egen och humlornas glädje. De lila och rosa Veronikerna har blommat ut för länge sedan så man undrar vad som gör att de vita fortfarande visar upp sig så vackert. 

Nya rabatter.

Jag är snart klar med sommarens största trädgårds projekt. Tanken är att jag helt torrskodd ska kunna ta mig runt huset så jag har rivit bort massor av buskar, kärrat mängder av grus, byggt nya rabatter, delat och planterat växter som jag nu hoppas ska trivas.

Sen blommare.

Sköldpaddsörten från Vännäsby blommar sent hos mig. Det är nu 25 september och knopparna har just börjat visa sig. Jag måste nog flytta den till en mer solig och skyddad plats så bör den komma igång tidigare nästa år.

Skuggrabatt.

En  av sommarens nya rabatter ligger i djup skugga. Det ska verkligen bli intressant att se vad som kommer att överleva här.

Blomster skörd.

0,5 liter ERNST har fyllts med årets sista Luktärtor.

Höstfärger i min trädgård.

Höstens färger börjar ta över i rabatterna. Dock är det fortfarande väldigt många växter som faktiskt ser riktigt fina ut.

Härlig grönska.

Höstsolen lyser upp den Gulbladiga Oreganon. En sådan fantastiskt underbar ljus och fin grönska den har... jag blir så glad bara av att se på de fräscha bladen. Det är lustigt hur vissa växter kan utstråla härlig vårgrönska mitt under den kyligare hösten.

Frans Hals.

En  perenn jag aldrig kan vara utan i mina rabatter är Dag Liljan. Jag älskar deras mjukt böljande bladverk. Den två färgade Frans Hals är en robust och storvuxen sort som jag alltid återkommer till när jag står där på handels trädgården och tänkt mig köpa en ny.

Tretands Fingerört.

Nästa år måste jag gräva om i min stora släntrabatt. Där har jag 5 st Tretandsfingerörter "Nuuk" som jag nu inser kommer att ta över hela rabatten om jag inte flyttar på dom. Jag hade ingen aning om att deras växtkraft var så enorm. När jag grävde ned lökar nu så upptäckte jag massor och då menar jag MASSOR av utlöpare från dessa plantor.

Silverax.

Vilken överraskning!

Väntan var tydligen inte förgäves ändå...  Silveraxet har äntligen börjat blomma. Alltså hade jag en vanlig höst med mer kyla och frost nog aldrig fått se dessa vita små underverk...

Pärl Rönn.

Jag uppskattar verkligen Pärlrönnen den här tiden på året. Nu är den så vackert pyntad med sina vita bär. Jag har funderat på att ta ned denna buske så många gånger under åren men ångrar mig alltid när bären visar upp sig.

September sol.

Morgonsol från klarblå himmel och sista dagen i september. Gårdagens höstrusk är borta och färgerna glittrar i trädgården.

Guld i min trädgård.

Skogslönnens guldskimrande höstblad. Tänk om den alltid hade kunnat vara så här vacker...

Hosta Funkia.

Hosta Funkia i vacker höstskrud.

Skimmrande höstfärger.

Sum and Substance, Francee och Gillenia Trifoliata i matchande höstfärger.

Prydnadsgräs.

Prydnadsgräsen i min trädgård är som vackrast nu på hösten med undantag av Vårälväxingen som har sin höjdpunkt om våren och då med sina härliga svarta ax.

Oktober i trädgården.

1a  oktober idag och Stjärnflockan blommar fortfarande för fullt. En sån fantastiskt fin perenn...

Trädgårds konst.

Vi  hade två små ekorrungar här i våras som lekte mest varje dag på altanen. Alla mina nyinköpta filtar är numera fulla av hål efter deras härjningar. När jag såg denna på blomsterhandeln så kunde jag bara inte låta bli att köpa den.

Härlig grönska.

Klematisen är fortfarande väldigt fräsch och fin. Det finns faktiskt både knoppar och blommor på den men mest gillar jag ju den ljusa grönskan som blir extra vacker mot de lila stjälkarna.

Vårens lökar.

Lökplantering idag och jag ska bland annat testa lite olika sorters Allium. Det ska bli riktigt intressant att se vad som kommer att visa sig när våren anländer.

I vätan på våren.

Blåsippa och Primula väntar på våren under en Hosta Sum and Substance. Just denna Primula fick jag för många år sedan av grannen Lilian och är en av mina stora favoriter bland vårens blommor. Den har en så underbart ljusgul färg som man blir så glad av att se i rabatterna.

Zorro.

En  kanin i rabatten... 6 år gammal och troligtvis en av få av hans art som verkligen inte gillar att vara utomhus. Stoppar ingenting i munnen ute, varken maskrosblad eller annat grönt men äter det gladeligen om han bjuds på det inomhus. Jag brukar ta honom med mig ut när jag är i trädgården vilket dock inte uppskattas, han vill helst bara ligga timmetal på en stol i vardagsrummet.

Ginnala Lönn.

Min Ginnala Lönn är på väg in i sin bästa tid på året. Bara några frostnätter till nu så är den snart sprakande rödorange och bland det vackraste jag vet...

Vinter förvaring.

Odlingsbänkarna är nu fyllda med mina krukade perenner, örter och andra fynd. Hoppas nu bara att allt överlever vintern.

Sommarblommor.

Oktober och jag har städat upp allt i trädgården inför vintern men mina frösådder blommar så vackert ännu så dom får stå kvar...

Vackra blommor och blad.

Trots flertalet frostnätter är det mängder av fina knoppar och blommor bland alla fröer jag sådde. Troligtvis skyddar de omgivande häckarna mer än jag trodde att dom skulle göra.

Frostnupen Nepeta.

4e oktober  -4 grader och Berg Nepetan är som sockrad av frostens kristaller.

Koreansk Plymspirea.

Den Koreanska Plymspirean iklädd frost. Växten är en fin favorit i min trädgård. Jag gillar att den är liten, robust och pålitlig och jag gillar verkligen det vackra och sirliga bladverket.

Frösådder.

Trots så många frostnätter och häromdagen hela 5 grader minus så finns det fortfarande många fina blommor i odlingsbänkarna. Särskilt Ringblommorna har ju lite nostalgisk barndom över sig som gör att man blir riktigt glad när man tittar på dom...

Höst spiror.

Mitt Kungsljus skjuter fortfarande små blomstänglar dock kommer det ju inte hinna bli något av dom men det är kul bara att få se på spirorna.

Senblommande perenner.

Några av trädgårdens senblommare. Max Frei, Rozanne och Klematis.

Trädgubben.

I Pil Trädets bark finns min egen lilla Trädgubbe... eller är det växtvärldens svar på Edvard Munchs Skriet.

Årets sista blomma.

November och den sista kämpen i trädgården blev en solgul liten sommar blomma. 

November sol.

Vårälväxing i höstsol från klarblå himmel, 8 grader kallt och datum 5 november. 

Vinter i min trädgård.

2016 års julgran. Fick tag på en riktigt stor för baksidan och några små vägstickor för framsidans entré. 

Dela den här sidan