Underbara Pioner.

1 juli och min favorit Pion blommar nu för fullt... jag bara älskar fluffet och den fantastiska doften med en liten touch av citrus som den har.

Doftande underverk.

Nu blommar alla resterande Pioner samtidigt här i trädgården och kvällen fylls med en så otroligt härlig blomsterdoft. 

Många tjusiga Pioner har skådats idag under TUSEN TRÄDGÅRDAR 2018... ett fantastiskt arrangemang där man får inspireras av andras trädgårdar. Började dagen på Hällans Visningsträdgård utanför Umeå och X antal trädgårdar senare så avslutade jag dagen på Bergströms trädgård på Strömsön.

En helt underbart solig heldag med trädgård...

Knoppar av lyx.

Finns det något maffigare och lyxigare än en Pionknopp... tror inte det...

Rosenfield.

En vacker knopp av Karl Rosenfield på väg att öppna upp... nästan utseendet som av en ros.

Denna tjusiga Pion såg visst dagens ljus år 1908 och togs tydligen fram av en svensk som emigrerade till Amerika... honom säger man ett stort tack till !

Pionmums...

Helt fantastisk att få titta in i detta... som ett underbart massivt fluff av grädde, maräng och lemoncurd... mums !

Snygg bladcombo.

En mycket lyckad bladkombination... gillar Hostan och den lilla mörkbladiga växten (viol måste det nog kanske vara) passar så fint ihop med det brokiga bladveket.

Har aldrig köpt nån sån här mörk liten sötnos så den har nog kommit med som gratisplanta i nån kruka.

Frösådder.

3 juli och de första sommarblommorna i mina små odlingsbänkar har slagit ut.

Blev först tveksam om dom verkligen hörde till men efter att ha studerat bilden på frömixpaketet så ser jag att dom är med där.

Torkan verkar dock ha gjort att många fröer inte grott och mina älskade Ringblommor fick jag tag på så sent i år då de var slutsålda överallt så jag tvivlar på att dom kommer hinna blomma...

Rosa sippor.

Tänk att Backsipporna var ett sådant fantastiskt bra köp... dom fortsätter att producera knoppar som slår ut till små söta rosa underverk.

Sword Dance ?

Efter gårdagens besök hos Öviks egen Piondrottning Maud som med sina 150 st pioner har ett pionparadis så känns det ju lite futtigt att skåda sina egna just nu blommande 5 st...

Denna namnlösa pion köpt på en lokal växtmarknad blommade för första gången (gräsligt fult) förra året men jag tror nog att pionexperten Inger hade helt rätt när hon sa att den nog kommer att bli vackrare i år. Inger hade nog även namnet på den... "Sword Dance".

Välfylld skönhet.

Denna pion är också ett sånt där namnlöst växtmarknadsköp som nu blommar med stora härligt välfyllda rosa blommor, väldigt fin men med en extremt tung parfymdoft.

Med doft av kärlek.

Tjusiga äro alla de underbara tjocka o härliga knopparna.

Här min alldeles egen Pionfavorit som Inger igår så klockrent kunde sätta namn på doften som jag älskar så mycket hos den... Liljekonvalj !!!

Den doftar helt klart liljekonvaljer, att jag inte har kunnat hitta rätt i mitt doftminne på detta tidigare... jag som älskar liljekonvaljer.

Underbart vacker.

Karl Rosenfield blommar nu så fantastiskt vackert... tyvärr så verkar några av knopparna torka ihop lite så det blir nog inte fem skönheter i år på denna vackra Pion.

Grekvädd.

Kvällsinspektion i trädgården 5 juli och nu blommar Grekvädden för fullt med sina ljust lila små "luftblommor" som vajar i vinden.

Grekvädd är = grönlus men det brukar inte göra så mycket då de bara stannar där och är så lätt att dra bort med fingrarna. Däremot så verkar nu flera veckors torka även ha lockat fram svartlus som jag inte brukar ha och dom är desto jäkligare att få bort.

Namnlös Näva.

Hittade även en namnlös Näva som nu slagit ut för första gången... fantastiskt att dom blommar trots att solljuset bara når den under morgonens första tidiga timmar.

Annorlunda.

Knepig form på Slingerstormhattens blad och då blir man ju misstänksam... tittade efter ohyra men såg ingenting på nått av bladen.

Överraskning.

Ibland blir man ju förvånad... köper man vita Krollliljor så förväntar man ju sig att dom SKA vara vita och inte mörkt sammetsröda... dock blir dom ju finare och finare ju mer jag tittar på dom och irritationen lägger sig...

Krollisar.

Mormor Irmas Krolliljor dom är både vita och vackra...

Patriot.

Jag gillar verkligen allt hos Hosta Patriot... 

Vårärt.

6 juli. Tänk att i år har jag för första gången fått några små frösådda plantor av Vårärt som är en sån fantastiskt fin växt.

Måste nog sätta dom i krukor snart så att dom får växa på sig.. 

Fina blomster.

Flames of Passion är nu på sluttampen av sin blomning. Otroligt egentligen att den har producerat blomster så här pass länge med tanke på alla dessa veckor med torka och dålig vattning.

Vackra blader.

Gårdagens semestertripp till Umeå resulterade i detta vackra inköp.

"Hosta Gypsy Rose"

Jag blev ju helt kär i bladverket. De vita inslagen är nästan som målade med vattenfärg... 

Somriga blomster.

Ibland blir det så otroligt somrigt och vackert... Kattfot och Rosenmynta. 

Underbart.

Mängder av blomster.

Blodnävan Max Frei visar nu upp sig så fint med sina enorma mängder av små söta cerisa blommor. Växten bildar riktigt täta mörkgröna kuddar här i rabatterna.

Vädd.

Vädden med vitkantade blad (troligtvis nån typ av Grekvädd även den) börjar nu också vilja slå ut i en härligt mörkt rosa färg. Än hittar jag ingen lus på dessa plantor men i denna torka så är det väl naturligtvis bara en tidsfråga...

Rozanne.

Min favorit bland alla Nävor är Rozanne och idag har de första blommorna slagit ut... helt fantastiskt underbar blålila färg har den som pssar så bra till det lätt limeiga bladverket. 

Hosta Patriot.

Släntrabatten måste verkligen hålla fukten bra... trots alla dessa veckor med torka och i söderläge med full sol så är alla Hosta Patriot riktigt fina.

Supertjusig.

Gårdagens överraskning har idag slagit ut... var så nyfiken att det första jag gjorde imorse var att gå o titta. Supertjusig... och en Iris blev det ju.

Frågan är ju nu vad den heter och när jag gjorde denna plantering... 

Trälådor.

Har nu gjort klart det mesta vid entrén. Rev bort några trötta Måbärsbuskar och byggde två träramar som jag planterat lite i. Förhoppningsvis så kommer dessa att trivas bättre än buskarna. Det känns genast mer ombonat. Den Bredbladiga Kantlöken har jag aldrig förr provat... ska bli kul att få följa. 

Oklippt matta.

Ett fint krukfynd köpt på secondhand med en sån där vitbrokig hängampelväxt som jag gillar så mycket men inte vet vad den heter... brukar spara den o låter den övervintra i odlingsbänkarna. 

Gräsmattan hade jag bara inte hjärta att klippa då den är så full av vitklöver och då även välbesökt av humlor o bin... 

Nävor.

Förra året så åts dessa Nävor upp av långsmala små larver och visade inte det minsta lilla blomster.

Men i år blommar dom så vackert i mörkt cerisrosa färg. 

Kattfot sol o torka.

9 juli, solen och torkan fortsätter. Inte en tillstymmelse av regnstänk verkar vara i antågande... trädgården behöver verkligen regn nu.

En växt som sannerligen trivs är Kattfot. Underbart vacker är den...

Klematis.

10 juli, klockan är snart 20.00 och det är hela 22 grader varmt ute. Dagens värme har varit olidlig att jobba i så kvällens bad kändes skönt (när man väl kommit ner under ytan).

I trädgården har Klematisen öppnat upp sina första knoppar och vissa av blommornas blad är på nära håll som vackert mörkt blålila sammet...

Överblommat.

Har aldrig förr tänkt på hur otroligt fin Töreln är när den har blommat över... så här skulle ju jag vilja ha den jämnt.

Bladskelett.

Snacka om uppätna blad !

Hur i hela friden har dom små elakingarna hunnit med detta.

Tittade ju på dessa Nävor bara för nån dag sedan och då såg jag ju ingenting och nu ser det ut så här... surt ! 

Doftande under.

Jag gillar ju verkligen Isoperna här i trädgården... doften är fantastiskt aromatisk och blommorna lockar humlor och bin. Har både vita och dessa i rosa... fattas nu bara blå.

Vita fina blomster.

Två fina vitblommande favoriter tillsammans i skuggrabatten. Trebladsspiran och "Nuuk" Tretandsfingerörten... fantastiskt att de blommar rikligt även i skuggan.

Välgörande skugga.

Trots denna säsongs extrema torka så verkar skuggrabatten ännu vara opåverkad. Här är allt fortfarande härligt frodigt och grönskande och jag blir så himlans glad bara jag får titta på plantorna...

Vackra Liljor.

I den fläktande skuggan på framsidan är det denna kväll 11 juli underbara 23 grader... i solen dock för varmt.

På baksidan i släntrabatten har denna fina Lilja börjat slå ut. Fick den förra året i present och det är faktiskt fler blommor nu än vad den hade då och färgen tycks ha mörknat lite.

Ett blivande lila mästerverk.

Nu har Martornens vita blommor börjat anta sin lila kulör.

Vilken otroligt läcker perenn detta är.

Bara synd att så många toppar har knäckts i år av småfågelungarna som landat på dom.

Rosenmynta.

Rosenmyntan är ju en riktigt stor  humlemagnet och en fantastisk fin perenn.

Dock syns här en tydlig skillnad på den jag fått från den norska fjällhagen hos Lisbeth och den jag senare köpte i handeln. Den norska är väldigt nätt och fin men de köpta är ju enormt stora i jämförelse... jag föredrar faktiskt den från grannlandet.

En vit skönhet.

Undrar om det bara är jag som har en så kallad "skräprabatt"... en sån där rabatt som man "tänker-ta-i-tu-med-sen"... där man får zooma in sig på mycket små delar för att få till fina bilder. 

Hittade i alla fall denna fina Lilja där som slagit ut idag.

Vackra växter.

De här växterna tillsammans blev ju riktigt fina i år... man blir ju så glad av att få se allt det vackra i plantorna. 

Strålande vacker.

Kvällens sista solstrålar letade sig in i trädgården och nådde denna underbara Riddarsporre... vilka fantastiska skimmrande färger...

En liten Ek.

På en höstpromenad i skogen för några år sedan hittade jag massor av Ekplantor. De annorlunda gula bladen syntes så väl mot allt det andra "skogsvanliga" man ser på hösten så vid nästa tur tog jag med en spade och grävde upp ett litet exemplar. 

Denna lilla planta har stått still och stampat några år men NU har tillväxten satt i gång...

Baljväxter.

I den gamla baljan växer perennerna tätt... fascinerande att Nejlikroten som vill ha det lite fuktigt ännu blommar.

Den motvillige kaninen.

Årets sommarfoto på "min" alldeles egna (= sonens, men räknades väl som min efter ca 3 dagar) gamle "Snurre Sprätt"... räknar jag inte helt galet så är han väl nu hela 8 år gammal.

Ytterst motvilligt är han med ute i trädgården och gillar sannerligen inte mig som tvingar med honom ut.

En rosa liten Lilja.

Kvällsinspektion i trädgården 12 juli och denna tjusiga Lilja har nu slagit ut. Väldigt vacker och en mycket fin färg...

Örter.

I örtagården frodas vissa växter medans andra trivs mindre bra. Persiljan revs bort då jag upptäckte att den var översållad av svartlus. 

Salvian som övervintrat i komposten trivs men håller på att slukas av Oreganon. 

Humlesurr.

Det är ju så himlans kul att få titta på humlor och så är dom ju så fina på bild.

Här en som verkligen dykt ner i en blomma på den Nordiska Stormhatten. 

Frösådder.

13 juli och fler sommarblommor har slagit ut i odlingsbänkarna men jag måste komma ihåg att inte köpa sån här billighetsblandning fler gånger för inte blev detta bra och jag tror inte att det bara har med torkan att göra. Några blommor var ju söta men det mesta ser tyvärr ut som ogräs.

Bonanza.

Stekande sol, hetta, torka och 14 juli... när ska detta ta slut egentligen...

Gårdagens lilla åskskur fyllde tunnan med vatten men nu är det redan slut efter en rejäl genomvattning i alla krukor och nyplanteringar.

Viticella Klematisen Bonanza tog jag tidigare med hem från jobbet då den hade blåst ned och knäckt några stjälkar och därmed inte såg så kul ut. Men nu blommar den med söta små blålila blommor.

Karl Rosenfield.

Årets sista Pionknopp har nu slagit ut och blommar så vackert i kvällssolen samman med Trebladsspiran.

Liljefynd.

En av fjolårets Liljefynd har idag öppnat upp sin första knopp.

Sanslöst tidigt är ju allt i år... ska det bli några blomster kvar till sen???

Underbart är blått.

Läckra färger på Ridarrsporren som hittat sin växtplats i Måbärshäcken.

I släntrabatten trivs dom inte alls lika bra... vet inte om det beror på torkan eller på att dom står för nära någon annan växtkompis som tar för sig lite för mycket av det lilla som bjuds i år.

Liljegåva.

När sonen var liten fick han också ibland välja ut något på handelsträdgårdarna och det blev alltid Liljor...

-Jag samlar på Liljor mamma, sa han.

På ett av besöken i den norska fjällvärlden så besökte vi en dam som faktiskt samlade på liljor och hade den mest fantastiska terasserade liljeträdgården jag sett. Hon tyckte nog att det var så sött att en liten pojke på 6-7 år samlade på liljor också så vid avfärden grävde hon upp denna som gåva till honom.

Vitnande blader.

In under Ginnalalönnen så bleknar bladen och faller till marken.

Allt vill ha regn nu...

Kransveronika.

Nu surrar det överallt bland alla Kransveroniker... det är helt makalöst hur denna växt lockar till sig insekter. Humlor, bin och blomsterflugor trängs nu bland alla blomsterspiror. Frågan är om det kommer att finnas något kvar till alla fjärilar som brukar komma till dessa växter framåt sensommaren och hösten.

Asiatisk Lilja.

Vid kvällsinspektionsrundan hittade jag även den första nyutslagna söta lilla Liljan Lollypop.

Astrantia.

Kvällssolen når den rosaröda Stjärnflockan som lyser upp så vackert i skenet.

Alla dessa Astrantier brukar vara så friska och fina men i år så har alla exemplars bladverk blivit bruna och intorkade... jag trodde naturligtvis att det berodde på vädret men någon sa att det fanns en larv som brukade angripa dessa plantor och orska just en sådan skada... så SUR jag blir om det nu skulle vara som så..

Läkesilverax.

Söndag 15 juli och termometern har idag nått hela 29 grader... oliiidligt !

Klockan är nu 22.00 och det är nu härligt svalt ute i trädgården.

I skugghörnet på norrsidan står Läkesilveraxet helt opåverkat av värmen. Jag gillar det vackra ljusa bladverket den har och de lustiga stänglarna som nu utvecklas.

Sidoblommor.

Småfåglarnas landningar bland växterna har knäckt många stjälkar i år och på denna Kransveronika så har då alla de små sidoblommorna tagit över och verkar vilja växa sig riktigt kraftiga.

Ljuvlig.

En underbart ljuvlig doft har Violnattljuset jag införskaffade på besöket hos Hällans visningsträdård under Tusen Trädgårdar.

Hoppas att den kommer att fröa av sig så att jag får fler små fina exemplar...

En blå ängel.

Men sååå himlans hett idag 16 juli, tack o lov fläktade det skönt på badstranden medans luften stod still hemmavid.  

Klematisen Blue Angel har börjat visa flertalet knoppar och jag riktigt längtar till dess den första slår ut.

Godisgott.

17 juli och jag har ätit jordgubbar idag... sååå gott.

För två veckor sedan tog jag hem några små plantor från Vännäsby som jag tänkt använda till en hängande försöksodling. I väntan på ställningen så placerades dom i en kruka där dom nu ger skörd.

Durandii.

I skuggrabatten planterade jag en Klematis integrifolia Durandii förra våren. Jag trodde egentligen inte att den skulle få några blommor i så djup skugga men ville ha några gröna blad på vertikalen... jättekul att få se så pass många knoppar som den nu har...

Vallmo.

I brist på blommande pioner nu här i trädgården så får jag titta djupt ner i Pionvallmon och drömma...

Fin favorit.

Min Durandii blommar nu för fullt och det är även knoppar överallt... fantastiskt... ska bli kul att få se om den som vanligt kommer att producera blommor till dess frosten anländer. 

Kungliga spiror.

18 juli klockan är 21.30 och termometern visar 24 grader... idag gick det inte att vistas hemmavid där luften stod still så badstranden blev räddningen och där fläktade det skönt. Tror aldrig jag varit med om 24 grader i vattnet på Salusand... 

Hosta Patriot har börjat blomma med blomster som ståtliga kungaspiror.

Blixt o dunder.

Inser ju att jag är nog riktigt svag för allt det brokbladiga... ögat faller alltid åter på sådana växter. Gick igenom mitt lilla "kartotek" och hittade namnet på denna Vädd och det var ju faktiskt en Grekvädd och "Thunder and Lightning" hette den visst också... riktigt snygg och verkar trivar alldeles utomordentligt i årets sol och torka.

Liljor i rosa.

Helt ljuvliga ljusrosa Liljor som i år dyker upp i två små klungor i släntrabatten. Tänk om man på förhand hade vetat vad som skulle trivas och bli snyggt då hade man ju kunnat investerat i fler exemplar redan på en gång...

Vackert i vitt.

Den underbara vita Liljan jag tycker så mycket om har slagit ut idag... helt otroligt vacker är den...

Klotlök.

Men så glad jag blir när Klotlöken nu börjar visa sig... förstår varför den blivit utnämnd som "speciellt odlingsvärd". En helt fantastiskt vacker växt.

19 juli idag och hettan fortsätter... räknar jag inte helt galet så tror jag att vi nu haft ca 10 veckors högsommar med extrem torka.

Lyckans knopp.

Ska jag ha en sådan himlans tur att min favoritpion kommer att ge mig ytterligare ett doftande underverk... jag hoppas ju verkligen på det.

Fick besök av Inger igår som är en riktig hejare på pioner och enligt hennes kontroll så verkar det stämma att denna ljuvligt doftande pion faktiskt heter Top Brass precis som den jag såg på bild utan för Ica tidigare i sommar.

Inger hade även med sig en kruka med ett litet exemplar av den otroligt tjusiga Geranium Dark Reiter som jag fick av henne... kan man bli mer lycklig... tänder en stjärna däruppe för henne :) 

Första blomman.

Morgonrunda i trädgården 20 juli och NU ÄR DET NÄRA...

Den första knoppen på Blue Angel har börjat öppna sig så innan kvällen då bör jag väl ha en förhoppningsvis jättetjusig klematisblomma här...

Efter regnet.

21 juli och det har ÄNTLIGEN REGNAT!!!

Har sprungit fram och tillbaka i trädgården idag med vattenkannorna i en härlig regnskur och vattnat överallt i rabatter och krukor med åskan mullrandes ovanför... allt för att kunna ta till vara på så mycket vatten som möjligt som fylldes i min tunna för att på så sätt sedan även få ha en välfylld vattentunna kvar efter skuren.

De underbara Malvorna har börjat blomma så smått. Undrar om det var det kalla skitvädret förra sommaren som fick dom att fröa av sig så mycket för jag har helt plötsligt Malvor överallt i släntrabatten.

Den allra första ängeln.

I morse hade den första blomman på Blue Angel slagit ut.

Den ser helt ljuvlig ut med vackra och skira blomblad som nästan är lite smått skrynkliga i kanterna. Underbart vacker men jag undrar vad namnet Blue kommer ifrån... måste vara det ljusaste ljusaste blått man kan tänka sig som dom menade vid namngivandet...

Rosensidenört.

22 juli och det har smattrat av regn mot taken mest hela dagen...  så otroligt välbehövligt för växterna i trädgården.

Rosensidenörten "Cinderella" överlevde vintern både i de upphöjda odlingsbäddarna samt på friland i rabatten och ska snart till att öppna upp sina små söta blommor. Nu gav väl denna mastodontvinter med extrema snömängder inte ett rätt test på den punkten...

Frågan är om det var ett misstag att låta några stå i rabatten då jag nu läser om att växten tydligen kan sticka iväg och breda ut sig lite för mycket... måste komma ihåg att hålla koll på detta.

Ärtskidor.

Dekorativa och läckert svarta är nu Vårärtens frökapslar, tänk att denna växt verkligen bjuder på sig själv och är snygg mest hela säsongen...

Läckra Liljor.

Underbara och tjusiga är ju de flesta Liljorna... jag bara älskar att få titta på dom riktigt nära... en riktig liljefantast är jag.

En mörk skönhet.

Liljorna slår nu ut allt eftersom här i trädgården, här en väldigt fin mörk sort samman med en av mina favorit Hostor som är ovanligt ljus och limeig i bladverket. Kan ju inte låta bli att tänka på OM det kommer att finnas något kvar som blommar i höst...

Trädlilja.

Trädliljorna köpt i Norrlands Tulpaners monter på Umeå trädgårdsmässa har i dag slagit ut... helt fantastiskt urtjusiga och så stora klockorna blev...

De tre jag köpte på mässan i Umeå satte jag i en kruka som förvarades på glasaltanen och de tre jag köpte i Timrå av en annan sort planterades ned direkt i rabatten men av dessa syns intet till...

Ängsvädd.

De lila luftflygande bollarna hos Ängsvädden är på gång... tror aldrig jag sett så många knoppar på dessa plantor som i år.

Fjärilar, humlor och bin bara älskar denna växt som egentligen brukar blomma lite senare på säsongen här hos mig och därför känns så otroligt viktig att ha just för deras skull.

Krypgentiana.

Kvällsinspektion i trädgården 23 juli och ytterligare en het dag är till ända. Först nu känns det riktigt behagligt ute.

Krypgentianan kryper inte riktigt i år... den är faktiskt rätt så hög och har tydligen trivts riktigt bra i sol och värme. Väldigt många blivande små ljuvliga blå klockor syns nu vara på gång.

Mascara?

Riktigt mörka Liljor i kvällssolen... undrar om det kan vara dom här som hade namnet Mascara... inte helt säkert men oerhört läckra är dom.

Ljuvliga små klockor.

Den lilla Baby Blue har börjat blomma om igen med helt ljuvliga små klockskapelser och har massor av nya knoppar på gång... himmelens va glad jag blir över att få se blomknoppar på växter... det är ju ren o skär lycka.

Ogräsodling.

Långt i från allt kan kallas vackert här i trädgården... och det här kan jag nog kalla för årets ogräsodling. Jisses vilken flopp dessa fröblandningarna var. Jag bara undrar... VAR ÄR BLOMMORNA som visas på paketet???

De sent sådda Ringblommorna är väl det som ser bäst ut med i alla fall en grön och fräsch bladmassa resten bör jag nog kanske riva bort ganska omgående...

En rosa liten skönhet.

Kunde ju inte låta bli att köpa på mig denna lilla skönheten vid namn Hagley Hybrid när jag såg den i matvarubutiken... hoppas att den kommer att trivas hemma hos mig.

Slingrande underverk.

Men OJ så otroligt vacker Blue Angel är... flertalet blommor har slagit ut idag och dessa ljusa skimmrande skira underverk slingrar sig nu upp för det rostiga växtstödet... fantastiskt vackert.

Rosa blomsterfluff.

25 juli och ytterligare en het och solig dag kan läggas in i sommarens arkiv... inte ofta jag brukar längta efter moln och kyligare luft men nu gör jag ju det.

Det tjusiga rosa blomsterfluffet hos Red Umbrella blommar så fint ihop med Höstsilveraxets läckra mörka bladverk. Undrar om det var Pink Spike som jag placerade här... frågan är hur man ser skillnaden på de olika namnsorterna om man som jag inte har noterat var dom satts.

Gulbladig Oregano.

I förra säsongens kyliga väderlek förlorade jag alla mina Gulbladiga Oreganoplantor vilket sved långt in i hjärteroten... lyckan är desto större nu när två små nya plantor visar sig längst ned mot stödkanten. Måste helt enkelt vara fröer som grott i årets mer gynsamma "örtagårdsväder".

Läckra blader.

Läckert mörkt Höstsilverax samman med den söta lilla Spetsmössan som jag gillar så mycket. Spetsmössan har ju en sådan otroligt ljus och fräsch "vårgrönska" över sig under hela säsongen vilket jag verkligen uppskattar.

Jag bara älskar allt vad blad heter... bladfantast är jag nog först och främst när jag tänker på det. Strukturer, färger och former på blad är ju helt fantastiskt att få titta på. Önskar ibland att jag var en sån där duktig trädgårdsplanerare och verkligen tänkte "var och med vem" innan nya växter införskaffas... men det fungerar ju inte riktigt med mig då alla växter jag ser verkligen VILL följa med mig hem...

Bulliga små knoppar.

26 juli idag och redan klockan sex i morse var det 18 grader varmt i skuggan = ännu en varm och svettig arbetsdag är till ända.

Slingerstormhattens mysiga små bulliga knoppar håller sakta men säkert på att mogna och kommer snart att slå ut i mörkt vinröda blommor.

Rudbeckia.

27 juli och dagen har återigen varit solig och fruktansvärd varm att jobba i. 33 grader sa en värmetrotsande trogen fredagskund att det var.

Min kvällsrunda i trädgården bjöd på svalare och betydligt mer bahglig luft. Djupt inne i allt det gröna skymtade jag denna ensamma lilla Rudbeckia.

Som en vacker liten konstverksspira är den.

Frans Hals.

Vid kvällsrundan hittade jag årets första Daglilja som slagit ut. Den tvåfärgade Frans Hals är en pålitlig perenn som alltid är väldigt blomvillig. 

Populära Jättar.

Jättevädden har nu slagit ut med flertalet blommor och på väldigt hög höjd dessutom... precis som namnet den har anger. Växten är så otroligt populär hos humlorna som trängs tillsammans på blomstren men med fler humlor än en på blomman så är det näst intill omöjligt att fota då de svajar så av tyngden och av rörelserna från de små krabaterna.

Druvklasar.

Trolldruvan har jag nu fått följa sedan den kom upp i våras och jag gillar den verkligen. Den har nu fått sina vita bär om än i mycket glesare klasar än vad den hade förra sommaren då den fick följa med mig hem från butiken.

Citrina ?

Hittade också Daglilja nummer två som idag har börjat blomma... undrar vad denna kan heta... kan det kanske vara som så att detta också är en Citrina som jag har ett exemplar av på framsidan. Köpte jag verkligen två eller...

Objudna gäster.

Lite sur blir jag också så här på fredagskvällen... någon liten icke inbjuden lurk till ohyra har kalasat på en av mina fina Sköldbräckor. 

Ljusrosa små lökbollar.

Lördag 28 juli och jag behöver ju inte ens nämna nått om vilket väder vi har här idag...

Tidigt i morse så hade den Bredbladiga kantlöken slagit ut och hos humlorna var den riktigt populär. Mycket söt.

En lila skönhet.

Alla Jade Frosts blommor har nu fått sin lila färg och är oerhört snygg i hop med sitt brokiga bladverk. (och ett kom i håg till mig själv när jag tittar på detta till vintern: bilden är inte upp-o-ned om du undrar !)

Gentiana.

Med vackra små blå klockor i täta klasar blommar nu Gentiana Dahurica som breder ut sig ur en matta av ljusgrön härlig Spetsmössa.

Flygande små krabater.

Humlor och bin finns det massor av i min trädgård. Bina gör kväll mycket tidigare än humlorna som kan nattsudda till långt in på småtimmarna. Bina föredrar just nu Kransveronikerna och Stjärnflockan medans humlorna är överallt och idag har dom dykt djupt in i Hosta Patriots vackra blomster.

Cinderella.

Rosensidenörten Cinderella köpte jag hem för att det var en fjärilsväxt. Vid förra årets blommning så lockade den i stort sett bara humlor. I dag har de första blomstren öppnat upp och mycket riktigt så har humlorna patrullerat där...

Mandeltörel.

På årets Tusen Trädgårdar så fyndade jag en del växter bland annat denna Rödbladiga Mandeltörel som jag nu verkligen hoppas ska överleva här hos mig. Jag föll ju naturligtvis som en fura direkt jag såg det makalöst tjusiga bladverket.

Bärklasar.

Söndag 29 juli och det har faktiskt regnat idag... LYCKA !

Solen har inte lyst på hela dagen och det känns helt fantastiskt.

Häggmispel har jag många av i trädgården och vissa av dom har nu hängande grenar tyngda av massor med vackra blåröda bär.

Liljestänglar.

Den lilla Grönliljans blommor är nu på gång. Två långa stänglar kommer att ge mig flera fina blomster att få titta på.

Naturligt.

Finns det vackrare ting än vad naturen själv skapar... tror inte det.

Knoppar av solsken.

Måndag 30 juli och efter regn kommer sol... lycklig blir jag nu när jag upptäcker små solskensknoppar på mina kära Ringblommor. Och en av dom håller till och med på att öppna upp... tänk vad lite livgivande regn kan göra.

Spanska Liljor.

Mina Liljor vid namn Costa del Sol har också slagit ut... men jag undrar varför dom är så bleka i år jämfört med förra sommarens djupa och mustiga färgskala.

Cherry Berry.

Hostan Cherry Berry trivdes inte riktigt i skuggrabatten och hamnade därför i odlingslådorna i väntan på annan placering. I våras satte jag dom tillfälligt i skräprabatten där dom nu repat sig lite och faktiskt kommer med två rödfärgade blomstänglar med lavendelblå blommor som ser ut att kunna bli riktigt vackra.

Ängsvädd.

Den första lilafärgade luftbollen på Ängsvädden har nu slagit ut och är riktigt populär hos humlorna. Jag gillar verkligen dessa blommor som är oerhört friska och robusta och verkar trivas varhelst man planterar dom.

Min syster som odlat upp dom själv tog med dessa till butiken och där var dom så efterfrågade att lådvis har gått åt till kunderna... jättekul !

Ljusgula spiror.

31 juli, mulet ute och dagen har haft en riktigt behaglig temperatur. Har trots detta faktiskt inte fått nått gjort i trädgården idag... har bara varit extremt semesterledig.

Kungsljuset blommar och dessa spiror gillar jag. De gula plantorna är nätta och fina medans de vita blir enorma. I höstas rev jag bort flera av de stora vita men ser att det kommit nya både lite här och där i släntrabatten.

Nejlikrot.

Jag har aldrig förr något år varit med om att mina plantor av Nejlikrot som jag har planterade i krukor fortsätter att producerar blomster så som de gjort under denna sommar.

Blommorna är inte alls lika perfekt formade som i början av säsongen och vissa kan till och med vara lite smått deformerade och annorlunda i färgen men dom är varmt välkomna i alla fall...

Slingrande rankor.

Södersidans två exemplar av Slingerstormhattar har mängder av små knoppar i år... kul ! 

Bara synd att de alltid verkar vilja tappa sina blad närmast marken... vet inte hur jag ska bära mig åt för att undvika detta.

Limeiga liljor.

Den första augusti idag, min lilla pyttiga Grönlilja har slagit ut och jag tycker så mycket om den... de limegröna färgduttarna är ju så otroligt läckra. Undrar om den hade växt på sig bättre om den stått i sol i stället för här i skuggrabatten... måste komma ihåg att kolla upp det.

Vildvuxet.

Har väl aldrig förr varit med om att de lila Kransveronikerna snart har blommat ut och det bara är första augusti... vad ska då fjärilarna få till hösten?

Nu har plantorna även växt sig så enorma att jag måste ta ett krafttag senare och dela på plantorna igen.

Ny rabattlåda.

Färdigplanterat i nya "rabattlådan" vid entrén... eller kanske inte riktigt ändå... ska nog ha en Klematis till och vårlökar måste jag ju också ha.

Får nog egentligen se detta som ett försök då det inte brukar ligga så mycket skyddande snö just här så det ska bli intressant att se om något överlever den kommande vintern.

Söta blomsterknippen.

Helt underbara och förtjusande små blomster har Kärleksörten.

Har aldrig riktigt tänkt på det förr och därför inte skaffat mer än nån enstaka planta. Men nu har jag börjat titta lite närmare och förstår ju vilka oerhört värdefulla växter detta är och inte minst när jag nu ser hur många av de pollinerande insekterna som uppskattar Kärleksörten.

Pollenjakt.

2 augusti och dagen har varit varm o klibbig.

Tidigt i morse vid inspektionsrundan i trädgården så var det redan mängder med insekter i farten och en väldigt populär växt idag var Hosta Patriot. Massor med små flygande krabater besökte och trängdes i de lila blomsterspirorna med bakbenen tyngda av stora guldgula pollenbollar.

Välmående ört.

I min lilla örtagård frodas de torktåliga växterna medans annat har fått kasserats dels av torka (= dålig vattning) och även ett äckligt svartlusangrepp.

Citrontimjan som dumpades på komposten i höstas och överlevde där så bra ser jättefin ut och doftar så otroligt gott... undrar om den även blir järnberikad...

Solskensblomster.

Min lycka är stor idag... den första Ringblomman har nu slagit ut trots att jag sådde dom alltför sent då de var slutsålda överallt.

Jag bara älskar dessa blommor... underbara härliga små solar som lyser så glatt mot mig... LYCKA !

Kanske jag nästa vår bara ska så Ringblommor överallt... :)

Tigerliljor.

4 augusti idag och det har varit härligt arbetsväder. Har grävt upp ett buskage av Rosenhallon, en växt som jag ALDRIG någonsin kommer att plantera igen... jäkla skitrötter som sprider sig överallt och är näst intill omöjliga att få bort.

De läckra Tigerliljorna har börjat blomma dock färre i antal i år än vad jag brukar ha... undrar vad det beror på...

Populär Vädd.

Ängsvädden har varit välbesökt idag och inte bara av humlor och bin utan även av mängder med andra små flygande insekter... en mycket populär växt är den.

Magiska dofter.

En helt fantastisk doft har denna stora och underbart vackra ljusgula Lilja... trädgården fylls nu med en söt kryddig och nästintill berusande magisk doft...

Insekt.

En av dagens alla besökande insekter har parkerat på en liljas avbrutna frökapsel...

en mini-mini med stora ögon.

Goda blad.

Snygga blad och väldigt god smak har den Rödbladiga syran (tror jag att den hette) som köptes i april på vårens trädgårdsmässa i Umeå. 

Mycket fina och dekorativt ådrade blad..

Humlor.

Jag bara älskar att få titta på alla de söta humlorna... en del är pyttiga och snabba medans andra är så tunga i gumpen att de långsamt som i slowmotion svävar fram.

Måste nog läsa på lite om humlor så kanske jag kan lära mig de olika sorterna som kommer på besök.

Vackra lökar.

Taklök är en ny favorit i år samman med Kärleksört. 

Har dom planterade i krukor nu men måste nog kolla var jag bäst ska förvara dom under vintern... kanske kan jag bara ställa ned krukorna i komposten och täcka med löv och ris.

Pionfrö.

Herrgårdspionens frökapsel med ett svart litet hängande frö som snart kommer att trilla ned på marken.

Har faktiskt aldrig tidigare sett några frön på dessa plantor bara tomma kapslar.

Små och blå.

5 augusti... Åhh du ljuva mulna och solfria dag.

Vaknade i morse och blev så glad när jag såg att solen inte lyste. Vem kunde väl någonsin tro att man under en sommar här skulle längta efter moln och kyligare luft.

På en växtmarknad i våras inhandlade jag denna lilla växt som jag naturligtvis inte alls kommer i håg vad den heter. Den hade nån liten blomma då men sen har det varit tomt tills nu då små små blå klockor har börjat visa sig igen.

Rudbeckia.

 Mitt enda lilla exemplar av Rudbeckia håller på att slå ut i en färgkombo jag aldrig själv skulle komma på att testa men här i växtvärlden så fungerar det.

Ljuvligt vackert.

Många klipper visst bort blomstänglarna på sina Hostor för att det är bladen som är det viktiga. Bladgalen som jag är så är det naturligtvis bladen jag också har dom för men... jag bara älskar dessa underbara lila blomklasar och inte bara jag utan alla humlor och bin också som vi nu måste vara så rädda om.

Dolda skatter.

Ibland blir det vackert på ett annat sätt...

En Lilja där något har hänt under knoppbildningen och det blivit ett litet fel.

Oerhört vacker ändå... som att få se in i något som egentligen ännu skulle varit dolt...

Kapsel i rött.

7 augusti och svala 10 grader i morse när jag gick till jobbet... känner att arbetslusten för trädgårdsprojekten sakta kommer åter.

Dolt i grönskan fann jag nu Fotbladets läckra röda frökapsel som jag tycker är så otroligt fin. Har aldrig förr tagit reda på fröna... måste komma ihåg att kolla upp hur jag ska göra om jag vill ha fler exemplar.

Underbara Liljor.

Många tjusiga och väldoftande Liljor slår nu ut allt eftersom och jämfört med förra säsongen så är ju allt så otroligt tidigt i år. Vissa som då blommade i september har nu redan blommat ut.

Ligularia B-M-C

I skuggrabatten hittade jag en knopp på Ligularian.

Fantastiskt att det i djup skugga ändå vill blomma lite.

Trodde faktiskt att detta var Desdemona men hittade en liten etikett i min namnsamling i förrådsboden där det står Britt-Marie Crawford så då bör det ju vara som så...

Felande lök.

Här kan jag ju undra vad som hänt... jag kan väl knappast ha köpt hem en Lilja med detta utseendet...?

Ska det kunna vara nån lök med ett virus eller nått...

Kanske bäst att kassera den omgående.

White Heart.

Idag har de första knopparna på Viticella White Heart öppnat sig.

Väldigt små var blommorna men det verkar den kunna kompensera med att i stället ge stora mängder av dessa blomster. Ska bli kul att se hur den beter sig nästkommande säsong och om den kommer att trivas där jag har planterat den...

Skiffer och lök.

Tidig morgon 8 augusti och jag blir glad när jag kliver ut på bron och ser de nya rabattlådorna med skiffer emellan...

Två av plattorna hade ett hål borrat där jag pillade ned en bit taklök. Den kommer nog ha en väldigt liten chans att överleva just där men det är väl värt ett försök...

Krypande klematis.

Durandiin har aldrig blommat så mycket som i år.

Hade tänkt att leda den upp för ett växtstöd nu i sommar men glömde bort det och helt plötsligt hade den växt åt alla håll o kanter. Jag räknade till över 63 blommor för några veckor sedan... underbart !

Härliga Liljor.

Urtjusiga Liljor i härlig mörk rosa färg.

En mycket tacksam sort som kommer åter varje år och som jag gillar väldigt mycket. Måste komma i håg att vara försiktig när jag ska dela på Kransveronikerna så att jag inte skadar dessa lökar.

Hosta NBC.

Den fina Hostan Night Before Christmas har inte varit överförtjust i sommarens hetta. Förra året var den härligt frodig men i år är den väldigt liten i växten... ser frisk och fin ut för övrigt men verkar inte riktigt trivas. 

Tiarella.

De tre exemplaren Tiarella Sugar & Spice fortsätter att leverera både tjusiga blad och söta blomster i min skuggrabatt. Otroligt att den har blommat utan uppehåll sedan i våras.

En helt fantastisk växt som verkligen ser ut att trivas här i min trädgård... undrar var jag fick tag på den... skulle haft några fler...

Ljuva dofter.

9 augusti, klockan är över nio på kvällen och det är hela underbara 18 grader varmt ute nu. Trädgården är fylld med en så fantastisk ljuv doft av Liljor som blir så intensiv och klar så här på kvällskvisten... vilken lycka !

Bladbyte.

Har de senaste två åren tänkt flytta denna gulkantade Hostan och byta ut den mot en brokbladig i vitt som skulle kännas mer som att den lyste upp här i skuggorna... måste nu komma ihåg att verkligen göra den flytten i år.

Liljeknopp.

10 augusti.

Tog mig en tur runt trädgården innan jobbet idag och jag hittar ju faktiskt tjusigheter i stort sett överallt... jag gillar verkligen att få titta på allt det vackra i detaljerna. Tänk att en liten knopp kan vara så otroligt fin och så blir man ju helt plötsligt lite lyckligare i livet bara av att fått se på det lilla underverket...

Söta små blomster.

Underbara små Ringblommor i olika nyanser slår nu ut allt eftersom och dessa väldigt ljusa var fantastiskt söta.

Liten ska bli stor.

11 augusti och jisses vilket bra arbetsväder det har varit idag. Har grävt bort den gamla Oxbärshäcken på framsidan och nästan hunnit med att skala av all grässvål för att kunna göra en ny stor entrérabatt... kommer nog att bli kunna bli fint.

På Tusen Trädgårdar köpte jag en liten miniplanta av Gullregn som trots årets torka och ingen vattning faktiskt har vuxit på sig lite... superkul !

Tjusiga blad.

Vackra brokiga blad har "Thunder & Lightning"...

Av mina tre plantor så har en av dom hamnat lite mer i skugga under en Pion och den har de mest tjusiga vitbrokiga bladen.

Vita skönheter.

12 augusti och jag har  haft en heldag i trädgården.

Har kånkat o burit och lagt stenkanter runt alla de nya rabatterna så förhoppningsvis bör dom se rätt så bra ut snart... men kroppen känns tyvärr som hundra värkande år just nu.

Vita underbara Liljor blommar nu lite här och där och det är något alldeles särskilt speciellt med de rena vita... jag tycker de är så makalöst vackra...

Underbart är grönt.

Frodig grönska är ju det bästa jag vet.

Jag bara älskar alla mina härliga gröna blad.

Träragghjonet är ju helt fantastiskt vacker i all sin enkelhet... och varför i hela friden har jag inte skaffat fler sådana...

Liten Kärleksört

13 augusti idag och jag har varit på kvällsbesök i Ödlings fantastiskt vackra trädgård ute på Hornön... WOW säger jag bara... den är ännu vackrare nu än sist jag var där. Och Nisse honom skulle jag ju vilja låna hem en helg för lite stenläggning.

Den lilla Kärleksörten här hemma är helt underbar... och den passar så himlans bra ihop med stenens färg.

Kan man bli liiite småkär i växter... jag tror nog det...

Betala för en o få två.

För några år sedan köpte jag uppe på Smultronstället i Umeå den fina ljusa limefärgade Hostan "Sun Power" och med på köpet så kom denna mörkbladiga söta växt som jag tycker är väldigt snygg men nu fått höra att den kan sprida sig enormt. Måste komma ihåg att försöka ta upp den nu i höst och sätta den i en kruka i stället.

Kornell.

14 augusti och jag har investerat i en Brokbladig Kornell idag.

Av allt jag tittade på till buskaget i den nya entrérabatten så drogs ju naturligtvis ögat till denna tjusiga buske. Hoppas att det blir ett litet blickfång bland träden som redan finns där och perennerna som ska planteras.

Ogräs ?

Tidigt i våras upptäckte jag en liten planta som börjat växa i skuggrabatten som jag vet att jag inte grävt ned. Jag fick tipset att kruka den och se vad kunde tänkas bli och nu har den faktiskt vuxit på sig rätt så rejält.

Undrar om det möjligtvis kan vara en Fläder... eller så är det kanske bara nått storväxande ogräs...

Frösådder.

15 augusti och i en av mina odlingslådor har några små och taniga blommor börjat slå ut... vilket misslyckande med frövalet i år.

Och jag har faktiskt bestämt mig nu... det ska bara sättas Ringblommor överallt nästa år.

En vacker lila spira.

Den nya Hostan Gypsy Rose visar upp en tjusig knopp.

Dock så har hon tappat sina läckra som penselmålade vita ränder. Undrar om det helt enkelt beror på årets extrema sol och torka.

Kanske skulle hon trivas bättre i ännu mer skugga...

Överraskning.

Sjunde i sjunde i dag och jag har hittat nått nytt i min egen trädgård.

Vad kan detta tänkas kunna bli... ser ut som nån sorts Iris men blasten är som salladslökig... den kommer upp på två ställen och jag vet inte ens att jag köpt något sådant. Intressant och förvånande att jag inte ens sett dom förrän nu.

Dela den här sidan