Året i trädgården.
Äntligen !
Nu har jag haft min första trädgårds helg för i år. Det är så otroligt roligt när man äntligen kan börja röra i rabatterna och får se allt som gror trots kylan och den rätt så frusna jorden. Spetsmössan jag planterade i höstas var faktiskt grön under alla löv och de små krokustopparna visade sig lite här och var.
Jag brukar normalt alltid vårstäda mina rabatter rejält så att det ser riktigt rent och snyggt ut.
MEN så icke i år!
SVT visade ett program om jorden vi odlar och det var ganska skrämmande att se hur många av de stora odlingsaktörerna låter sina jordar dö ut. Jag insåg att även jag måste ändra mitt sätt att jobba i trädgården. Jag måste absolut lära mig mer om kompostering, lära mig att inte städa bort allt på våren, hämta hem mer gödsel från närmaste ladugård och verkligen lära mig att det faktiskt först och främst är jorden jag odlar.
Så i år gjorde jag det hela lite annorlunda. Jag rensade ihop alla döda växtdelar och löv och mulchade ned allt med gräsklipparen och sedan ströddes allt ut över rabatterna. Det ser ju VÄLDIGT risigt ut just nu men jag känner mig ändå så nöjd och jag tror inte att det inte kommer att synas så mycket när växterna väl vaknar till liv.
Trollius Laxus / Blek Smörskål har slagit ut och insekterna gillar verkligen blommorna. Jag fick tag på några exemplar på öppen trädgård för några år sedan och tycker att dom är fantastiskt fina och oerhört värdefulla i en vårrabatt. Blommorna är riktigt söta och lyser upp som små bleka solar i vårljuset.
Under många år har jag grävt upp små vårlökar på Tant Annas ödegård och tagit hem allt eftersom dom dykt upp. Det är många vackra gamla krokusar och dessa Blåstjärnor (som jag tror att dom heter) som hittat vägen hit. Jag inbillar mig att hon skulle ha samtyckt till detta istället för att dom försvann i allt ogräs där.
Stora härliga och frodigt gröna plantor av Skogs Vallmo blommar nu för fullt. Jag gillar verkligen denna växt och sedan jag flyttat alla exemplar mer eller mindre under träden här i trädgården så trivs dom riktigt bra. Läser man på om denna växt så står det att den vissnar ner efter blomningen men det har faktiskt mina aldrig gjort under de år jag har haft dom här.
Vårärt är en helt ljuvlig och robust vårblommande perenn. Den är faktiskt bland de första som visar sin spirande grönska på våren och blommar nu i maj/juni med ljusrosa eller lila blommor. En mer skyddad placering av mina rosa exemplar gör att de slår ut några dagar före de lilablommande som står mer fritt för väder och vind ute i rabatterna.
Nu har också de lila Vårärterna slagit ut och humlorna surrar och flyger ivrigt från blomma till blomma.
Jag gillar verkligen denna perenn som blir till en liten tät och fin rugge där den trivs. Såg den första gången på öppen trädgård i Ravesta för många år sedan och blev mycket förtjust i växten. Då hade den blommat ut för länge sedan och jag föll för de fantastiskt vackra bladen, köpte med mig ett exemplar hem och gissa om jag blev ÖVERförtjust när den blommade så vackert våren därpå...
Om jag inte kommer ihåg helt fel så har jag för mig att jag grävde upp en liten tuva Fjällvioler på vägen upp mot tjärnen vid stugan i Tunnsjøn. Tuvan har spridit sig och numera har jag gula pyttesmå violer längs med gångstenarna vid min äldsta rabatt. Jag måste komma ihåg att vara försiktig med dom nu till hösten då den rabatten ska grävas om och jordförbättras, vill ju inte att dessa söta små violer ska gå förlorade.
Nu har äntligen många av tulpanerna börjat slå ut. Allt är så väldigt sent i år på grund av den kalla våren men nu är det faktiskt grönska lite här och där. Tulpanerna brukar jag köpa av Norrlandstulpaner i Backsjön som har en fantastiskt fin kvalitet på lökarna och väldigt mycket att välja på.
Kan erkänna att jag inte stod ut med att se på allt ris av växtdelar och löv som jag strödde ut i rabatterna... jag fick lägga på ett lager kogödsel så att det verkligen ser vårstädat ut...
Den lilla Fjällsippan smyger sig fram längst ned vid Pelaraspens stam. Hela växten är faktiskt lite "försiktigt smygande"... den finns där men man lägger inte direkt märke till den förrän då man ibland vid den här tiden på året rensar lite ogräs och helt plötsligt står med näsan i en vit liten blomma .
Vissa år har jag faktiskt helt missat blomningen på denna växt vilket ju är synd eftersom både knoppar och blommor är mycket vackra.
Jaha... då var dom här igen !!!
Så fort värmen skickar liljorna upp ur jorden så kommer liljebaggarna fram. Vackra och lackade i högblankt rött... men tyvärr alltför glupska.
Kungsängsliljorna får vara ifred men alla Krollliljor verkar stå högt upp på menyn samman med många av de andra liljesorterna. Det är bara att börja förpassa dom till livet efter detta...
14 juni och idag har den första pionen slagit ut. Det blev naturligtvis Herrgårdspionen som alltid blommar först här hos mig med mycket fina enkla blommor. Tyvärr har den lite svaga stjälkar så man måste verkligen försöka komma ihåg att stötta upp den innan en eventuell regnskur drar förbi annars knäcks dom lätt.
Det sista gamla äppelträdet blomstrar och är nu helt översållat av vitrosa tjusiga små blommor.
Trädet sjunger tyvärr på sin sista vers och det mår inte alls bra. De sista åren har trädhälsan försämrats drastiskt och jag kan inte tänka mig att det lever många år till... vilket är synd då ett blommande äppelträd är fantastiskt vackert att få titta på.
Nu lyser Tolvgudablomman så tjusigt i lilarosa här i rabatten. Jag räknade till 27 st stjälkar och alla dom är då fyllda med flertalet knoppar och utslagna blommor.
Detta är en helt underbar vårväxt men efter blomningen så får den hålla sig i dom bakre kulisserna eftersom den har en tendens att vilja vissna. Här i min trädgård försvinner den inte helt men bladen ser alltid så törstiga och livströtta ut längre fram på sommaren.
För att få en chans till lite mer kvällssol nu i sommar så kapade jag ned alla grenar på den Finska Bollpilen. Detta kommer förhoppningsvis att ge mig någon halvtimme/timme extra med värmande solstrålar och mindre mygg innan solen försvinner bakom en mörk vägg av tallar.
Det är helt otroligt hur mycket man kan kapa i en Pil utan att den dör och nu har återväxtens peruk äntligen börjat synas...
På torget vid förra årets växtmarknad fyndade jag några Spetsmössor. Oerhört söta och väldigt fin grönska på bladverket hade dom. Jag planterade mina lite soligt i släntrabatten men läste sen att det var en skuggväxt. Än så länge ser dom fräscha ut och jag får väl helt enkelt flytta på dom om dom skulle börja vantrivas.
19 juni och Bukettapeln blommar så vackert i vitt. Buskarna har faktiskt som många små buketter som vardera är fyllda med en mängd av knoppar och blommor som doftar helt fantastiskt.
Har märkt att håller man inte efter buskarna och beskär dom så har dom en tendens att vilja breda ut sig rätt så rejält.
Midsommar 23 juni och idag har en gammal (förhoppningsvis preskiberad) synd slagit ut. Till mitt försvar kan jag säga att jag på den tiden inte hade en aning om vad det var eller att den i alla fall numer är fridlyst här i Sverige. Jag får bara hoppas att denna representant från den norska fjällfloran INTE var det där och då.
Vacker är den och den har även förökat sig med några fler exemplar.
Nu börjar även Blårapunkeln att slå ut. En blomma med ett mycket speciellt utseende måste jag säga... i det här stadiet nästan lite läskig på nära håll.
Jag köpte med mig den från Öppen Trädgård för några år sedan. På gott och ont kan jag säga... den kommer numera lite här och där. Jag måste försöka komma ihåg att ta bort blomstänglarna i år när den blommat över.
En härlig bild på en växt som jag tappat bort namnet på... hade varit kul att få veta vad den heter för det retar gallfeber på mig när jag inte kommer på det.
Jag kommer dock mycket väl ihåg att den införskaffades på "Trädgården i Dal" för en herrans massa år sedan men namnet.. det är hopplöst borta...
En av mina perenner som jag förvarar i odlingsbänkarna under vintern och placerar ut i krukor på våren är denna Nejlikrot eller Humleblomster som den också verkar kallas. "Flames of passion" stod det på etiketten när den inhandlades för några år sedan. Blommorna är otroligt tjusiga och framhävs verkligen av de mörka stjälkarna. Man önskar bara att blomningen hade varat lite längre...
Det är tydligen inte bara jag som väntar på att den Grekiska Vädden ska börja blomma.
En enda liten tanig planta hade jag kvar som överlevare efter en misslyckad placering och den flyttade jag till släntrabatten för nått år sedan. Där verkar den trivas för nu ser jag både små och stora "väddar" lite här och där... jag undrar om det blir massor med olika färger eller om de alla blir som moderplantan...
På vårens trädgårsmässa i Timrå fanns Spezialplant från Hammarstrand och i den montern införskaffades en del ovanliga växter, bland annat denna "Melittis royal velvet destinction".
Plantan blommade då och än idag 1a juli gör den det här i min skuggrabatt. "Nässlocarpus" hade varit ett passande namn för denna växt då jag tycker att den ser ut som en Nässla med Streptocarpus blommor.
För många år sedan fick jag med mig en tuva Björnrot från Tunnsjøn och den är verkligen en av mina favoriter här i trädgården. Den är underbart vacker med sitt skira dill liknande bladverk och de vita små blommorna blir som en transparent sky i vitt.
En mycket fin växt som även lyser upp i skuggorna under träden.
En växt som jag inte är särskilt förtjust i är Aklejan och det beror nog helt enkelt på att mina alltid får bladmögel.
Än hur mycket jag river bort så återkommer dom i rabatterna. I år tycker jag tyvärr att dom dykt upp överallt och i massor av olika färger, vita, rosa, blåa, vinröda och dessa väldigt mörka exemplaren. Fin färg ihop med den limefärgade Hostan MEN... bort ska dom !
Ljuvliga små brosher av Stor Grekvädd är på väg att brista ut i vacker pastellfärg. Några av plantorna som dykt upp är över metern hög och deras förgrenade stjälkar sträcker sig långt in bland de andra växterna runt omkring vilket kan bli väldigt fint när den blommar.
Det enda minuset med Grekvädd är att man får ta sig en trädgårdstur mest varje kväll för att rulla några grönlusar mellan fingertopparna.
Odlingarna går ju sisådär, någon mästare på det här kommer jag nog aldrig att bli... så långt ifrån hur min farfar Jonas frodiga trädgårdsland såg ut med prydliga raka rader av alla de olika sorters grönsaker han odlade... han kunde han !
Här är det på tok för mycket i några lådor och väldigt ynklig tillväxt i andra samt en enda som är ok... men kul är det iallafall och bara det blir några få blommor i slutändan så blir jag nöjd ändå.
Ljuvligt vackra och svagt rodnande är knopparna på Brudbrödet. En helt otroligt underbar blomsamling...
Jag hittade ett väldigt fint exemplar på Hägnaregårdens plantförsäljning som förövrigt hade mycket annat smått och gott. Måste nu bara komma ihåg även under nästa säsong var jag har planterat den så att jag inte rensar bort de första bladen som ogräs vilket jag lyckats med förr.
Den vita Nordiska Stormhatten är ny i trädgården, hittade den på rean i höstas och nu blommar den först av alla Stormhattar. Väntar nu bara på den isblå varianten jag tagit med från stugan i Norge och Slingerstormhatten som jag aldrig sett blomma i verkligheten. Mina två gamla plantor har alltid bara blad men det nya exemplaret från Spezialplant har faktiskt redan några små lustiga bulliga knoppar på sina slingrande rankor.
16 juli och Trebaladsspirorna är nu helt översållade av sina vita stjärnblommor som bryter så fint mot de röda stjälkarna.
Största storleken och flest blommor får mina exemplar som står i hettan framför glasaltanen i mycket grund och mager jord. Det är även de som får de rakaste och stabilaste stjälkarna. Denna växt är bara ett måste i trädgården...
19 juli och idag har min stora Pion favorit slagit ut. Doften den har är så fantastiskt och helt ljuvlig... som en milt kittlande exklusiv lyxparfym med ton av citrus...
Jag önskar verkligen att jag hade vetat vad den heter men tyvärr finns ingen namnetikett kvar dock kommer jag ihåg att jag fått den i gåva av Lisbeth när hon var på Sverigebesök.
Fantastiskt fina lila blommor har Clematis Durandi som nu har slagit ut och vissa av bladen den har i år är enormt stora.
Den är betydligt högre än vad den var i fjol och sträcker sig nu långt utanför det gamla vagnshjulet. Måste komma ihåg att försöka hitta på nått extra stöd för den inför nästa sommar.
Vid besöket på Hägnaregården plockade jag på mig denna tjusiga växt. Eryngium Planum Jade Frost. Eftersom hon inte visste något om hur härdig den var så tog jag bara med mig en planta hem annars hade det lätt blivit fler.
Bladverket är oerhört dekorativt kantat i vitt och de ljusa blommorna övergår till lila allt eftersom. Plantan verkar dessutom vara mycket populär bland insekterna. Håller den bara en säsong så får jag tänka på den så som en väldigt vacker sommarblomma...
Hittade även en ensam liten tuva Vit Vallmo på Hägnaregården som jag genast fick ett väldigt stort habegär till så den fick följa med mig hem. Och OM den hade haft 10 kompisar bredvid sig så skulle dom också fått följt med för jag gillar verkligen den vita vallmon men har aldrig förr lyckats få tag på något exemplar.
Plantan som såg så överblommad ut har nu massor av tjocka fina knoppar och jag hoppas hoppas hoppas att den nu kommer att fröså sig överallt...
Förra året blev alla vita Isoper så stora och breda att grenarna tippade ut över allt annat runt omkring och det såg inte alls så snyggt ut i slutet av säsongen.
I våras klippte jag ned alla och sparade bara 5 cm av grenarna. Till min glädje så överlevde alla nio exemplar den hårda behandlingen och de börjar nu så smått att vilja slå ut. Isoperna i trädgården doftar så fantastiskt gott och är mycket populära hos alla de humlor som samlas här.
Nu börjar Liljornas tid... Massor av knoppar lite här och där är på väg att slå ut.
Hos den tyska lågpriskedjan införskaffade jag en hel del lökar i våras när dom ALLTFÖR tidigt annonserade om detta. På vinst och förlust köpte jag på mig flertalet påsar Liljor och läste sedan på nätet att man kunde jordslå dom i hinkar tills det var dags för utplantering. De allra flesta såg riktigt fina ut när jag tog upp dom men i två hinkar hade alla lökar antagit en väldigt grön och rätt så luden nyans...
Trolldruvan är ny för i år och införskaffades vid besöket på Hägnaregården tidigare i sommar.
Jättefina och dekorativt vita bärklasar har den som tydligen skulle bli röda senare under säsongen om jag förstod det rätt. Giftig var den visst också... får försöka komma ihåg det när småbarnen tittar förbi. Det ska bli riktigt intressant att få se hur den blommar till våren.
Dagliljor är bland de bästa perenner som jag vet. Bladverket är så fantastiskt vackert och dekorativt vajande i rabatterna... och alla de olika färgerna på blommorna som finns att välja bland gör att alla kan hitta en favorit.
En storväxt och tvåfärgad Daglilja som jag tycker väldigt mycket om är Frans Hals och nu när temperaturen börjar krypa lite neråt på skalan och hösten vill närma sig så känns dessa färger väldigt rätt här i trädgården.
20 augusti och det är kaosartat i trädgården efter nattens regn som måste ha varit riktigt kraftigt. Växterna har intagit horisontalt läge och det ser inte kul ut just nu. Till och med Veronicerna ligger ner fastän dom brukar tåla det mesta när det gäller regnrusk.
De stackars små bevingade krabaterna är helt dyblöta och klamrar sig fast i växtligheten.
Från en sol till en annan, det var jättelänge sedan jag hade Solrosor i trädgården... sist var nog när sonen var liten och det såddes frön på dagis. I år har fåglarna kommit med två frön som grott, troligtvis från grannens fågelbord och det ena exemplaret börjar veckla ut sina stora solgula blomblad... kul !
I förra årets stora projekt där bland annat en skuggrabatt i norrläge anlades så har mycket (men inte allt) överlevt. Det gick riktigt trögt för växterna i början av säsongen och många av de vårlökar som planterades i höstas blommade flera veckor senare jämfört med samma sorter i mer gynnsamma lägen.
Clematisen införskaffades nu i våras och valet föll på Durandi som jag verkligen gillar...
Häckklippardagarna har nu inletts... sent igårkväll togs den ena Alnifoliahäcken och imorse började jag på den andra sedan kommer häckar av Blåtry, Måbär, Oxbär... många häckar finns det och så länge jag orkar kommer jag att fortsätta klippa på frihand med handjagaren. Perfekt blir det ju inte men jag gillar det i allafall.
Rosensidenörten har nu börjat att slå ut och humlorna verkar gilla de pyttesmå blommorna.
Fyndade dessa plantor för 9 kr /st i våras på Odla.nu. Rötterna var enormt stora redan när dom anlände och de växte på sig rejält innan det var dags för utplantering och de når nu upp över metern i höjd. I sommar har dom fått stå i krukor och jag ska nu testa lite olika övervintrings alternativ för att se om dom kan överleva i rabatterna eller de upphöjda odlingslådorna.
Jag förmodar att det var vårens obarmhärtigt kalla väder som tog död på alla mina stora härliga Gulbladiga Oreganoplantor. En enda liten ynklig växtstjälk med några få blommor har visat sig men har jag riktigt tur så kanske det blir några fröer på den som kan växa till sig senare under mer gynnsamma förhållanden.
Spetsmössan fick ta över deras plats så jag fick ju faktiskt något som påminde om min forna ljusgröna lilla "äng". Några Rosenmyntor som frösått sig flyttade jag också dit så det har ju faktiskt blommat lite rosa där i alla fall.
Förra året hade jag ljuvligt doftande Luktärtor runt portalen men i år provade jag på Klockranka. Den stod still i tillväxten väldigt länge och först på sensommaren satte den igång med en enorm växtkraft och sträcker sig nu även långt in på ovansidans armeringsnät. Inga blomknoppar syns dock till så det blir nog bara blad... däremot så upptäcker jag att mina gamla Slingerstormhattar som aldrig blommat förr faktiskt har några små vinröda blommor som slingrar sig upp efter portalens stolpar...
När förra årets Höst Rea satte igång så införskaffade jag 5 st väldigt frodiga och fina Rudbeckier som vid den tiden på året i handeln ser så otroligt läckra ut och verkligen lockar till köp.
Men... av alla dom 5 exemplaren så dök bara en enda liten tanig planta upp när våren kom och den är långt ifrån så vacker som då den stod i sin kruka på handelsträdgården. Måste nog försöka tygla mitt habegär nästa gång jag ser en Rudbeckia som tittar så lockande på mig...
13 oktober och jag har aldrig förr varit med om att mina DagLiljor har så många outslagna knoppar kvar vid den här tiden på året och detta gäller alltså även de exemplar som står i söderläge här i trädgården.
Det måste helt enkelt bero på hela den här säsongens tragiskt kalla, blöta och blåsiga skitväder...
Helgen 14-15 oktober har ägnats åt att tömma en helpall med täckbark för att bättra på alla de små gångarna mellan rabatterna, har även kratta ihop mängder av löv som mulchats ned med gräsklipparen och sedan lagts under buskar och i rabatterna... jag förundras varje gång av hur JÄTTEHÖGAR med löv blir till ingenting när gräsklipparen gått över dom och att det är så otroligt lätt att göra det nu vid den här tiden på året när löven är färskt mjuka istället för att vänta till vårens torra och hårda papperslöv.
Aldrig någonsin har jag haft sådana mängder av bär på både Oxel och Rönn. Man kan undra varför det blev så detta år som haft sånt bedrövligt väder. Pärlrönnens grenar har denna höst intagit en nästan horisontell position på grund av alla de vita bärens tyngd, dock tappar denna buske sina bär allt eftersom nu när kylan blir mer och mer märkbar vilket göra att grenarna kan återgå till sitt normalläge.
27 oktober och alla dessa underbara Ringblommor är denna morgon vackert inbäddade i frostkristaller.
Av sommarblommorna som såddes i våras så är det bara dessa kvar men bland det övriga blomsterbeståndet så blommar faktiskt några vita och lila Veroniker i rabatterna på norrsidan invid huset och i släntrabatten finns fortfarande några blommor av Klematisen Durandi som faktiskt ser rätt så fräscha ut.
Fjolårets tjusiga Kanna överlevde faktiskt vintern och fick då vara med även under denna säsong. Samman med årets två nya exemplar ska den nu vinterförvaras.
Förra hösten klippte jag inte ned den utan lät den stå svalt men ljust och den var faktiskt riktigt fin när det var dags att ställa ut den för sommaren igen. MEN nu när jag tittar lite närmare på den så ser jag tyvärrr endel ohyra på bladen så det blir nog totalsnagg, avspolning och jordrensning...
8 november med 6 grader kallt och jag tror nog att denna Primula Vulgaris Balerina Cream kan krönas som den planta som nu levererar årets sista blommor. Väl skyddad under en Kantnepetas hängande bladverk så står den sig fint mot den värsta frosten.
Idag visade sig även de första Domherrarna här i trädgården
10 november, 3 grader kallt och den tidiga morgonsolen som tittar fram lovar en härlig dag. Allt är frostklätt i trädgården.
Den lilla ekorren som vistas här har sprungit omkring hela morgonen och verkligen jobbat hårt förmodligen med att gömma lite godsaker för senare bruk. Helt omöjlig att få fast på ett bra foto med oerhört kul att titta på.
En tillbakablick på trädgården och året som gått.
Tidig vårvinter började inte så bra här i trädgården... mängder av smältvatten kom in i trädgården på baksidan av huset, små och stora rännilar med vatten sökte sig fram överallt, rännilar som aldrig dykt upp förr om åren skvallarade om att kommunens tidigare vattenläcka under vintern på andra sidan stora vägen nog var orsaken till detta. Aldrig förr har jag behövt skotta gångar i snön för att få vattnet att rinna undan i trädgården.
Våren 2017 kan nog summeras som det året då våren inte riktigt infann sig. Extremt kall och otroligt blåsig blev den och jag har nog aldrig tidigare varit med om att det faktiskt blåste VARENDASTE dag från morgon till kväll. Varje gång solen sken och trädgårdsarbetet lockade så blev stunderna ute inte så långvariga på grund av kylan som blåste genom märg och ben.
Av vårlökarna jag planterat under hösten var det många som tyvärr aldrig visade sig. Tulpanerna har dock varit HELT fantastiska i år och jag fick verkligen njuta både mycket och länge av deras blommning och trots mängderna så ångrade jag naturligvis återigen att inte fler lökar hade köpts in och satts ner i jorden... tulpaner är ju helt enkelt bland det bästa som finns.
Många av perennerna tog tyvärr också stryk av den obarmhärtigt kalla våren, en del av dom såg mer eller mindre anskrämliga ut medans andra helt gick förlorade.
Funkiorna är dock en växtgrupp som verkligen har stortrivts i år och påverkades inte märkbart av den sena säsongen medans många av de andra perennerna fick kämpa lite extra och vissa blommningar infann sig först några veckor senare än vanligt.
Sommaren kan nog även den sammanfattas som kall, blåsig och framförallt oerhört kort. Temperaturena lockade inte till ett endaste bad med vatten högre upp än till fotknölarna vilket faktiskt aldrig någonsin tidigare har hänt.
Årets sommarsådder som gjordes under våren blev lite si och så... Ringblommorna var fantastiska, Malvorna likaså och några av fröblomstren som dök upp blev riktiga överraskningar dom fanns nämligen inte ens med på fröpåsarnas bilder.
Förutom Funkiorna så måste jag nog säga att Rodgersian, Gillenian och Pionerna har varit de perenner som trivts bäst under detta år. Det har även varit roligt att se den nya skuggrabatten ta form under sin första sommar och trots att en del växter dog bl.a alla de 10 små Koreanska Plymspireorna så kändes rabatten faktiskt rätt så fin efter en tid.
Några nya rabatter har också anlagts och en del har påbörjats men inte slutförts så även några trädgårdsprojekt som är tänkt att nå mållinjen nu under våren som kommer.
Årets insekter har nog också haft en jobbig säsong. Fjärilarna har varit få likaså dagsländorna och getingarna har även dom varit rätt så osynliga i sommar. Humlorna är nog den enda gruppen som synts till i antalet som förut. Jag trodde även länge att detta var året då jag skulle slippa klematisbladstekeln helt på det exemplar som alltid lyckas med bedriften att få detta MEN det visade ju sig bara att även den lilla larven var försenad och angreppet som sedan kom blev värre än någonsin och resulterade i att jag kapade ned hela klematisen jämns med marken. Bladlus på Grekvädden är ju ständigt återkommande och så även i år men en nykomling bland ohyran var en underlig liten tunn och lång larv som åt upp alla bladen på tre nävor jag planterat i de nya rabatterna vid förstukvisten.
Liljorna har varit många till antalet och fantastiskt underbara och doften om kvällarna har varit helt magisk, nästan berusande. Jag hoppas nu att många av dom överlever och även kommer att visa sig under nästa sommar.
Dagliljorna levererade i år mängder av knoppar där tyvärr många aldrig hann slå ut vilket var mycket synd men gav ändå glädje senare under säsongen.
Höstkylan infann sig alldeles för tidigt i år, faktiskt redan i augusti men trots detta så dröjde den verkliga frostens ankomst vilket gjorde att alla de underbara Silveraxen hann blomstra. Frosten bjöd även på många fina foton som är sparade här och jag kan nu gå in och njuta av ett helt års vackra trädgårdsbilder och följa året som gått men fram för allt så får jag längta till nästa års trädgårdssäsong...