Första dagen.

Januari 2023 och det nya årets allra första dag idag ... helt otroligt vad fort det går. Inte ett moln på himmelen idag och tänk att det där härliga runda lysande klotet däruppe nu faktiskt skymtades här i trädgården. Ljuvlig äro bara den där lilla tanken på att den nu sakta kommer att stiga högre och högre där borta ovan trädtopparna och lysa längre o längre för var dag.

Väldigt mycket mindre kul är alla dessa fortsatta problemen med det nya hemsideprogrammet som man hamnade i utan att själv ha valt det. Helt o totalt överväldigande med huuuur många problem som faktiskt bara dyker upp allteftersom. Blir helt tokig på att allt det enkla o roliga hos den förra nu ersatts med endast frågetecken, irritation, ilska, en icke fungerande mobilversion som flyttar bilder ur sitt sammanhang och ett fruktansvärt tidsödande manuellt jobb samtidigt som varenda liten ny fråga tar över tre dagar att få svar på o vem faan vet vad svarsord som opacitetsnivå betyder.. inte jag i alla fall och skulle jag be om en förklaring på det jamen då blir det ju till att vänta i tre dagar till på bara det svaret. VARFÖR måste saker o ting förändras... känner mig som trötta hundrafemtio år just nu.

Mossboll.

Solsken idag på mossbollsträdet som inte helt blev klart... missbedömde grenarnas hållbarhet vilket tog bort lite av det roliga o samman med det försvann mitt tålamod som så många gånger förr när problemen uppstår.

Men så här idag så är jag ändå nöjd för fotot blev ju väldigt fint o då kan man ju inte bli annat än glad.

Fröpyssel.

Frörumssysslorna har påbörjats...flera nya bubbelgumspelargoner uppkrukade och även några tomatsådder är nu gjorda. Operation uppstädning är dock alltid först ut på listan o tack o lov så gjordes detta bort innan julgästerna anlände vilket känns helt fantastiskt nu när allt startas om igen. Lustigt det där vad enkelt det är att alltid bara släcka o stänga till dörren när sista plantbrickan tas upp på vårsidan.. då vill man bara ut o kvar blir all den hemska jordiga röran.


Fröer i mängder inser man att man har och sååå mycket mer nu när hela frökalendern har öppnats. Lucka 24 var en riktig överraskning med hela fem olika sorter... så himlans kul. Där i fanns Lokförare Bergfeldts Jätteärt, Tomaten 100/1000, färggranna doftande Luktärtor, Studentnejlika och Ballongblomma. Ärtor är nu inget för mig men den där Lokföraren ska nog testas ändå.. kan ju vara en intressant erfarenhet. Tomaten tog jag för en krukversion o satte den redan i måndags... insåg senare att den skulle nog inte alls ha satts nu... attans.. det kommer bli riktigt kämpigt med plats om dom breder ut sig här nere. Tänk vad bra om jag hade googlat innan.

Övervintrare.

4 januari och strålande solsken nere på jobbet idag. Tänk att några solstrålar faktiskt kan göra sån otrolig stor nytta för det där berömda välbefinnandet... man blir liksom bara så lycklig över ljuset.

Lyckligt kollrig blir man ju också av att få se på Lejongapen som nu spirar i läckert grönt... helt fantastiskt. Bara det slagit över från december till januari o solen lyser jamen då kommer vårkänslorna fram på mig... det liksom bara är som så när man är en genuin vårfantast.

Blir så glad inombords hela jag över lite grönskande liv som visar på vad som komma skall. Jissesamalia vad jag nu längtar efter blomstrande färgglada vårlökar och gröna spirande blad ute i trädgården... tanken på det är bara sååå ljuvlig just nu.

Massor av snö.

Söndag 8 januari och snö snö o åter snö. Har inte gjort annat än skottat snö och sett på skidlopp denna helg.. det ena trevligt o det andra fruktansvärt hemskt.

Tala om att man avskyr när ordet "snökanon" nämns i samma mening som stadens namn. Pulverlätt hade man kanske kunnat acceptera men detta blytunga vita är bara så hemskt. Blir alltid så sugen på en flytt söderöver just precis sådana här dagar... Österlen låter ju lockande.


Skulle ha behövt skakat av all denna blöta tunga snön på varenda buske och träd här i trädgården nu men det göromålet fixar liksom inte armarna nu. Gissningsvis sover man väl djupt redan innan klockan hunnit slå nio ikväll.

Väldigt vackert är det ju dock att få se på så här om kvällen i gatlyktans sken.

Snöskador

Stormskador överallt... har faktiskt aldrig någonsin förr sett sådana mängder med knäckta träd över hela denna stad. En del helt klyvna mitt i tu och andra stympade med grenar både fallna och halvt hängandes.  Buskskadorna syns mindre då de numera ligger djupt begravda i snön som föll men synen av det ovanliggande bådar inte gott för allt det som ligger under.


Operation rädda träd o buskar här hemmavid är sannerligen inget lätt utfört arbete med midjedjup snö att försöka ta sig fram genom.

Omöjligt uppdrag i vissa delar av trädgården så det får man väl gråta över senare i vår.

Stora Pilträdet värst drabbat och lättaste vägen dit gick över ett skottat garagetak. Vissa grenar redan liggandes på marken, andra halvt knäckta och några hängandes i djupa fläkskador. Så fruktansvärt fult... det var ju inte direkt så här som den eventuella vårbeskärningen skulle se ut. Hmmm... nu blir det till att tänka om och frågan är om trädet överlever sådana här djupa och stora skador.

Höjdrädslan är i alla fall så gott som obefintlig.

Takvy.

Två trötta armar o tre stora grenhögar senare så gav orken upp och nu finns här då några väldigt ovälkomna högar med ris på baksidan. En mitt ute på backen, en annan liggandes invid häcken och en tredje direkt invid garageväggen. Vill ha ut dom ur trädgården omedelbart men det känns ju som en så gott som omöjlig uppgift då den enda vägen ut nu är över taket och just den där orken att lyfta och släpa den finns liksom inte efter all denna snöskottning o grensågning.


Hmmmm... tanken på att grenriset nu kommer att frysa fast och sen kommer att skugga o försena en värmande vårsol att snabbt smälta bort allt detta vita den tanken känns ju bara liiite tung.

Bara januari än och det ka nnu alltså fortsätta snöa hela februari och mars också... känns som att i år jamen då kan vi nog faktiskt ha snö kvar fram till midsommar.

Antar att snöstormens skador nu har bestämt åt mig att helt skära ned alla grenar och börja om på Pilträdet... hade ju velat ta det beslutet själv.


Kvällsfix

Kvällssysslor i frörummet denna torsdag 19 januari. Check på första omskolningen av kruktomater och check på några olika frösådder samt vattning av Vildpelargonerna.

Fick även för mig att i år försöka ta reda på alla julens Hyacintlökar så nu står dom planterade i en lätt o flyttbar kartong. Tänker mig att de kanske ska få komma i lite mer kyla när de vissnat ned och sen plantera ut dom i trädgården till våren. Kan vara kul att testa i alla fall.


Pepparmyntspelargonen växer fortfarande i sin utekruka som den suttit i sedan i somras. Där verkar den trivas så där får den fortsätta att bo till dess det är dags att hänga ut den på väggen vid entrén igen. Lite ny o matig jord har den dock fått. Pelargonium tomentosum... också en vild pelargonart...  kul namn och så ljuvligt doftande av mynta men ack så irriterande svårt det är att få sticklingar från denna att vilja rota sig. Har misslyckats om och om igen så många gånger med denna och begriper bara inte vad jag gör för fel. Stor är ju plantan nu så det blir väl till att prova om igen detta år och då hoppas på att för en gång skull lyckas.

Välfyllt

Årets första titt in i matkällaren... jomen den är ju rätt så välfylld och DET känns ju tryggt i dessa oroliga tider som vi nu lever i.

Knölar överallt..  dock av en helt annan typ än vad far tänkte sig förvara här när matkällaren byggdes då i början av 70-talet. Då var det middagens potatisknölar som vi barn fick hämta här nere men nu finns här bara knölar av Dahlia... många knölar... små, stora och även gigantiskt stora knölar. Gör ju inte om misstaget att försöka mig på en delning av de allra största så som jag gjorde förra våren då misslyckandet var stort och knölarna gick direkt till växthimmelen. Nääeee... nu får dom lov att vara jätteknölar så länge som dom orkar o vill.


Efter en fråga igår så kollade jag temperaturen här nere = ikväll 8 grader. Lite kallare blir det dock när tempen ute sjunker men knölarna verkar trivas. Lärdomen från några års knölförvaring säger dock att de riktigt små knölarna är så mycket mer känsliga för uttorkning än de stora som i stort sett alltid ser fräscha ut när det är dags för fördrivningen.

Hoppas på noll förluster i år.

Januari lyx

Solsken idag och äntligen fredag. Redan 20 januari och månaden har liksom hittills egentligen endast innehållit snöskottning. Hmm... måtte nu februari och mars komma o gå utan en enda till fallande flinga i vitt.


Vackert med solljuset som nu når in i stora hallen på jobbet där  de uppkrukade Anemonerna´Mr Fokker´övervintrar och ännu blomstrar så fint. Känns superlyxigt att får titta på såna här tjusigheter nu i januari.

Vilken himlans tur att den där tanken på gräva upp o ta dom till vara poppade upp i skallen då i november. Tänk vilket knölantal man nu hade haft i sin ägo om alla föregående års Anemoner också hade tagits till vara... knölrik hade man ju varit.

Fröplantor på gång

Klar o kall måndagsmorgon denna 23 januari. Gillar absolut inte när tempen kryper nedåt minus tjugo... det är minst femton för mycket och man funderar återigen på en flytt söderöver.


Frörumstitt innan jobbet o jissesamalia vad snabbt det gick för Auriklerna att gro... tog nog inte ens tre dagar. Många nya plantor verkar det visst också kunna bli om nu alla överlever min hantering. Frön från Jelittoköpet vi gjorde i våras... imponerad både av antalet frön i påsarna samt all värdefull information dom tillhandahåller... känns mycket tacksamt och det är definitivt inte sista inköpet därifrån.

Längtar nu efter en snabb tillväxt och hoppas också på blomning redan nu i år, fast det är väl egentligen att hoppas på för mycket. Vore dock helt underbart att få se på mängder av nya färgsprakande ´Kalejdoskop- Aurikler´ här hemma... kanske finns här en helt ny blivande favorit.

Sista försöket.

Provar en gång till...  men...  detta får nog bli det allra sista försöket till fler Pepparmynts pelargoner. Förmodar att det återigen kommer att bli ett misslyckat test.

Denna gång nästan mer perlit än jord i krukorna och endast ett blad kvar på sticklingarna. Ska nu också försöka vara ytterst försiktig med vattningen.. tänker nog hålla dom mer på åt det torrare hållet den här gången. Plasthuva på antar jag väl ändå att det ska vara men sen är det nog bara att hålla hårt i tummar o tår.

Ljuvligheter

Aaamen... sååå ljuvligt vackra dom är alla dessa underbart söta Vivor... hmmm... skulle nu ha velat satt hit massor av gyllene hjärtan men inte fasen får man till sånt på det här nya hemsideprogrammet. Lika mycket som jag älskar Vivor lika mycket avskyr jag detta vansinnigt jobbiga o tidsödande program.

Herreguuud sån vårlängtan man får nu när solen lyser ute och Primulorna blommar inne... hjärtan igen. Har unnat mig en hel hoper av små krukor överfyllda med vår... Pärlhyacinter, Krokusar och Vivor blommar nu för fullt i mitt lilla köksfönster och lyckan hade ju varit total om också solen hade kunnat skynda på o vrida till sig så att strålarna också föll in över alla dessa små i detta fönster. Som det är just nu så är det ju bara den fyrbente gamle grå raggsocken ute i farstun som får ta sin förmiddagsvila i solen.

Småstjärnor

Tisdag 31 januari... allra sista dagen för denna månad... sååå fantastiskt härligt.. NU går vi ju faktiskt mot min tid på året.

Solskenet ute tipptoppar upp humöret och man mår helt enkelt bara så otroligt bra av ljuset som nu kommer åter och som nu lyser längre o längre för varje dag som går.

Det är liksom nu o framöver det händer...


Vårfantast som man är så måste man bara få gotta sig i vårblommor... ute ligger snön över metern hög på alla de små vårlökarna men inne så slår dom nu ut allt eftersom.

Den Persiska Blåstjärnan lyser nästintill helt i vitt här inne och ooom det nu är exakt samma sort som är planterad lite överallt i trädgården jamen då gillar jag den faktiskt betydligt mycket mer nu än när de slår ut i rabatterna utomhus. Den isande kalla vitblåa blomman ute i trädgården är nog egentligen den enda vårlöken som jag hade kunnat klara mig utan men... denna just nu = absolut inte!

Ljuvligt vacker är den såhär i den sista januarisolen.

Dela den här sidan